Läggsöm (eng. couching) är ett relativt vanligt stygn inom pärlbroderi.
Eftersom inte varje pärla fästs direkt i underlaget så är det inte det starkaste stygnet, men däremot ett av de snabbaste. Det är också användbart då man använder pärlor, som har små hål, vilket gör det svårt att sy genom dem flera gånger. Läggsöm passar även då man behöver använda en grov tråd eller vajer för pärlor och det skulle vara svårt att sy genom underlaget med pärltråden.
Läggsöm används också till andra detaljer än själva pärlorna i pärlbroderi, t ex kulkedjor och blixtlås vilka inte har hål att trä tråden genom.
En eller två trådar?
Läggsöm kan sys på två sätt. Antingen med två separata trådar och nålar där ena tråden används för att trä pärlorna på och den andra används för att sy fast den första tråden med små osynliga fäststygn. Eller med en tråd, som man först trär upp pärlorna på och sedan syr genom tyget/underlaget för att gå tillbaks och sy fast tråden.
Många pärlsidor visar enbart läggsöm med en tråd, troligtvis för att många finner det enklare att bara arbeta med en tråd/nål åt gången. Oftast inte finns någon anledning att använda olika sorters trådar utan samma tråd används både till pärlorna och fäststygnen. Att sy med en tråd passar speciellt bra till kortare längder där man inte har lika stort behov av att korrigera antalet pärlor eller trådspänningen efter hand.
Att sy läggsöm med två trådar passar bra till längre längder där det kan vara svårare att få antalet pärlor exakt rätt utan att linjen blir knökig i slutet. Du riskerar inte heller att dra åt tråden för hårt när du börjar sy fäststygnen.
Det finns också ett arbetssätt, som enbart fungerar med två trådar: Ska du brodera mycket med samma pärlfärg eller pärlmix så kan du också göra stygnen rationellare att sy genom att först trä upp alla pärlor på trådrullen och sedan sy fast dem bit för bit direkt från rullen (se t ex A-Z of Bead Embroidery för exempel på projekt som broderas på detta vis). Snabbast går det förstås om du har en
bead spinner att trä upp pärlorna med. Frestas inte att använda pärlsträngar direkt från hanken om du använder pärlor på hank då den tråden inte är gjord för att tåla allt för stora påfrestningar.
Men framför allt passar metoden bra när du syr med pärlor som har vassa hål eftersom du då kan välja att trä pärlorna på något slitstarkare än pärltråd, t ex tunn flexibel smyckesvajer eller metalltråd (t ex craft wire), och sedan använda en tunn pärltråd eller brodergarn till fäststygnen. Vajer och metalltråd går inte att brodera med, men på detta vis kan du kombinera en stark vajer för pärlorna med en smidig tråd som sys genom tyget/underlaget. Vajern/metalltråden förs genom underlaget i början och slutet av varje stygn och fästs på baksidan med små fäststygn.
Instruktioner
Instruktioner till läggsöm med en tråd finner du bl a hos
Pärlplatsen,
Bead Pattern Central (pdf-fil) och
CQ Magazine online. Instruktioner och tips på när stygnet passar finner du hos
Robin Atkins (pdf-fil, s. 51) och
I gratisartikeln
Basics of Seed Bead Embroidery beskrivs hur du syr läggsöm med en tråd i "sektioner", dvs du syr en bit som ovan, sedan syr du genom den sista pärlan med fästtråden och trär på en ny rad pärlor direkt, vilka sedan sys fast. I samma artikel finner du även instruktioner till läggsöm med två trådar.
Tydliga instruktioner till läggsöm med två trådar finner du också hos bl a hos
Rissa's Pieces.
En variant på läggsöm där två trådar med pärlor fästs samtidigt i ett flätmönster finner du hos
Sempstress.
En variant där pärlorna sys i cirklar har tagits upp tidigare i
Rosette applique beading. Se artikeln för instruktioner till hur man syr "läggsömscirklar" eller gå direkt till exempelvis
Abigail och/eller
Canku Ota. Notera att inte alla rosetter alltid sys med läggsömscirklar.
"Specialeffekter"
Vanligtvis så sys läggsömmen med en tunn pärltråd, som inte syns mellan pärlorna. Det finns dock speciella varianter på stygnet där tråden syns väl. Ett exempel finner du hos
Jane Davis, som använder pärlgarn som är tjockt nog att synas mellan pärlor. (Hon experimentera även med att använda rocaillepärlor på fäststygnen.)
Linda Wyszynski använder sig i sin bok
The Complete Photo Guide to Needlework av läggsöm för att sy fast enstaka och flera stavpärlor. Det som gör hennes söm annorlunda är att hon syr fäststygnen
över pärlorna. Se bild hos
Craftside.
Man kan även sy pärlorna med mellanrum, vilket du kan se ett exempel på och instruktioner till hos
Carla. Hon använder trådar, som smälter in mot bakgrundstyget, men man skulle förstås även kunna sy med trådar i avvikande färger för en helt annan effekt.