onsdag 2 juli 2008

Mönstertips: älvor och änglar


Änglar är populära motiv för pärlare och likaså älvor. Ja, även jag som inte är en stor älvafantast har en i min blogglogga! Det finns en stor bredd bland pärlmotiven och nedan finner du några tips på allt från busiga små väsen till rena renässansmålningarna.

Älvor
Vi börjar med älvorna, som kan vara lite svårare att hitta bland alla mönster. Se till exempel denna tvådimensionella älva som görs i samma teknik som franska pärldjur. Eller varför inte dessa långbenta älvor som i stil påminner om de änglar man kan göra med en blom- och vingpärla? (pdf-fil) Liknande älvor, med busiga blåturkos frisyrer finner du i Dancing Fairy Charms. Missa inte heller dessa annorlunda små älvor med kjolar av daggers och blommor i hand (jämför med Dancing Princess nedan). En ungdomlig älva med filigranvingar finner du här. Du kan även låta dig inspireras av Beadsmanias vinglösa ballerinor.

För den som föredrar att sy finns t ex en grön älva, en sittande älva för t ex ett örhänge eller en söt sovande älva. Bland betalmönster kan du finna allt från en käck liten tjej till en 3D flicka till närmast julängel-lik älva med franskjol. Gratis instruktioner till brick stitchsydda älvor eller änglar med franskjolar finner du i Fringed Fairies and Angels (pdf).


Änglar
Den som föredrar änglar har ännu fler mönster att välja på så detta är ett begränsat urval.

Först ut är två varianter av änglar gjorda med säkerhetsnålar: en tredimensionell och en tvådimensionell. Mindre varianter av 3D-ängeln finns på Craftbits och How-to Arts and Crafts. Se även Mary Maxims birthstone angels.

De vanligaste pärlänglarna är kanske annars de varianter som görs med en blompärla som kjol och vingpärlor av glas eller metall. En variant på dessa med metallvingar (TierraCast) finner du här. Vingpärlor i glas används i Dancing Princess hos beadwork.about.com -- egentligen en prinsessa, men hon är uppbyggd som änglarna med en kjol av daggers. Fler varianter, som använder olika typer av pärlor, finner du hos Beadaholique (även de här), A Bead Store, Rings & Things (pdf-fil), BeadGiant, FMG, FusionBeads (flera varianter) och Artbeads. eeBeads har två modeller på temat Rosa Bandet/bröstcancer: Breast Cancer Awareness Angel Earrings och Angel Awerness Zipper Pull.

Änglarna behöver inte träs upp på hattpinnar och användas som berlocker/hängen -- de kan även träs upp som en del av ett smycke så som görs i Mini Guardian Angel Bracelet, Guardian Angel Necklace, Guardian Angel Bracelet och Autism Awareness Bracelet. I en annons har de även haft en ängel vars kropp inte utgjordes av en pärla eller kon utan en rosa-bandet berlock fastlänkad direkt under vingarna.

Vill du göra något modernare och stilrenare finns den här ängeln i metalltråd, tänkt för julgranen. Lite större trådänglar hittar du även hos Panduro. Lite sirligare metalltrådsänglar finner du i dessa örhängen samt denna brosch. Se även Wire Birthstone Angel Pins. Gracie Angel är en lite större metalltrådsängel med seeds. Mer metall finner du i Creativ Companys filigranängel.

Vill du göra änglar av kristallprismor så finner du instruktioner hos Bead-patterns.com. Även Panduro Hobby säljer materialsatser till prismaänglar. Creativ companys änglar har prismor täckta med filigranstrutar. Instruktioner till lyxiga swarovskiänglar med papperskroppar och kristallvingar hittar du hos Create Your Style (pdf). Där finner du även kristalldekorerade halmänglar i Christmas Decoration Angel.

Vill du sy med kristallpärlor, missa inte koreanska Artbeads söta kristallängel, Beadsmanias vintervita änglar eller Parts Clubs tvådimensionella ängel. Fler tredimensionella änglar i cross-weaving finner du hos My Daily Bead (som använder lövpärlor som vingar) samt Beadjewelrymaking.com.

Vilket för oss in på sydda änglar. Se t ex denna söta ängel i brick stitch och peyote. För dig som gillar småpärlor finns det massviss av smått och gott på bead-patterns.com. Här följer ett litet urval, men gör gärna själv en sökning på deras hemsida för att hitta dina favoriter. Först ett gratismönster. Juligast är kanske dessa änglar med stora vingar och kristaller. Bland de söta finns Sandras gulliga halsband, men sötast av sötaste är kanske ändå dessa två set med djurungeänglar för örhänge (set 1 och set 2). Har du en fin ängelberlock så kanske du likt Parts Club vill sy en vintrig ram åt den.

Helt annorlunda är dessa "angel babies" med band till vingar (jämför även med denna). Gillar du att arbeta med band och tycker om gammeldags porslinsdock så tycker jag du ska ta en titt på The Artful Crafters tjusiga Angel Fringe Doll.


...och alla har väl hört det amerikanska uttrycket om "when pigs fly"? Ja, det ser kanske ut nåt sånt här.

3 kommentarer:

 1. Jag är så glad för att jag hittade din sida om pärl arbeten och tips. Den är den bästa jag sett hittills så jag har sparat i mina favoriter. Fantastiskt arbete du lagt ner här på alla länkar och förklaringar :)

  Maisan

  SvaraRadera
 2. Tack för dina ord! :D Tycker det är jättekul att höra från er som gillar det jag samlat ihop och skriver om här. Hoppas jag kan fortsätta hitta intressanta saker att skriva om och sajter att länka till (nåja, något problem med vad jag ska skriva om har jag inte än -- listan jag gjort är lång -- det är väl snarare i så fall en fråga om ni som läser bloggen tycker om samma saker som jag).

  SvaraRadera
 3. Jag instämmer med Maisan, din blogg är super! Jag tycker du tar upp ämnen som intresserar mig och får lära mig massor. Din blogg är som en specialiserad dagstidning som jag nyfiket läser varje morgon!

  Iha

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails