tisdag 2 oktober 2012

Lästips: La broderie de perles (recension)
Titel: La broderie de perles
Författare: Yukiko Ogura
Förlag och år: Les éditions de saxe, 2012
Sidantal: 64
  
Sammanfattning: Pärlbroderibok med blomstermotiv samt instruktioner till de grundläggande pärlteknikerna.
Plus: Tydliga steg-för-stegbilder av teknikerna, snygga foton, vackra och varierade motiv, praktiskt överföringsark för mönstren.
Minus: Att pärlstorlekar saknas, vilket kräver tillgång till Miyukis pärlnummer.
Rekommenderas till: Den som vill pärlbrodera blommotiv för tavlor etc och/eller tycker om japanskt pärlbroderi. Yukiko Ogura är en japansk brodös, som under åren skrivit böcker bl a om pärlbroderi och sidenbandsbroderi. Hennes arbeten beskrivs i La broderie de perles som ett kreativt universum där respekt för japansk broderitradition förenas med innovativ frihet. Som en röd tråd genom hennes böcker har blommorna gått och denna bok är inget undantag.

Titeln till trots är La broderie de perles inte den franska versionen av hennes till engelska översatta bok vid namn Bead Embroidery (en pärlbroderibok, som rekommenderas av många). Där Bead Embroidery är en liten bok som fokuserar på olika tekniker så är La broderie de perles en bok som fokuserar på mönster. Mer precist broderade tavlor med blomstermotiv, många gånger med en japansk känsla.

Boken passar både dig som är ny inom pärlbroderi då teknikdelen är mycket tydlig -- även för den som inte kan franska -- och för dig som kan brodera med pärlor och letar efter mönster eller inspiration för dina broderier.

Eftersom jag inte kan läsa franska så kommer denna recension inte att ta upp texten i det inledande kapitlet. Rent allmänt tar den kortfattat upp material (tyg, nålar, tråd), tillbhör och verktyg samt olika tekniker för att överföra och centrera mönster på tyg och något kort om hur broderierna monteras. Tyvärr visas det senare inte i bild, vilket hade hjälpt en nybörjare. Ett tips är att låna en bra "broderibibel" (t ex Broderiskolan eller Bonniers stora bok om broderi) på biblioteket och läsa mer om montering där om du känner att det behövs. Däremot nämns i princip inte alls de pärlor som används.

Dessa sidor om förberedelser leder sedan upp till teknikkapitlet, som omfattar stjälkstygn, plattsöm, blad, y-stygn (alias öppna kedjestygn), efterstygn, öglestygn, raka stygn, speckling samt instruktioner till rosor med raka stygn och paljettblommor. Steg-för-stegbilderna är stora och tydliga, vilket gör instruktionerna lätta att följa även för den som inte kan språket.
Resten av boken ägnas åt de totalt tjugo projekten, som med några få undantag alla monteras som tavlor (men även skulle kunna anpassas till exempelvis väskor). I boken ingår ett överföringsark med alla mönster så du enkelt kan överföra mönstren på ett ljust tyg med hjälp  av ett strykjärn.

Motiven omfattar små med enstaka blommor och större buketter. Blomsorterna som avbildas är inte bara rosor (små bulliga samt stiliserade stora) och fantasiblommor utan även olika sorter som solros, tulpaner, kosmos, cyklamen, nejlika, prästkrage, iris osv. Ett mönster som skiljer ut sig är Symphonie de couleurs, som sys med klara, ofärgade pärlor där de olika melerade brodergarnen syns genom pärlorna -- en effekt som annars kanske främst används i pärlvirkning.

Varje mönster presenteras mycket snyggt med flera bilder -- ofta både en närbild och ett redovisande foto rakt framifrån. Du får också en färgbild av mönstret, som tydligt visar vilken pärla och färg som ska användas var. Instruktionerna beskriver arbetsgången samt typ och färg på tyg, färgnummer på de DMC brodergarn som används och nummer på de pärlor från Miyuki som ingår.

Just hur pärlorna redovisas kan vara lite knepigt. Sällan står där några måttangivelser (t ex för stavpärlor och triangles) utan enbart ett nummer från Miyuki. Praktiskt eftersom du kan få exakt rätt nyans bland de hundratals delicas och triangles Miyuki gör, men det kräver att du letar upp en nummertabell -- som inte ingår i boken! -- för att ta reda på exakt vilket storlek på stavpärlor, triangles etc som används. Du måste med andra ord klicka in här för att få veta att stavpärlor (perles bâtonnet) n°81 är 6 mm och för övriga nummer är det Miyukis e-samplecard som gäller. För några runda pärlor skrivs dock storleken ut.

Med undantag för pärlnumren så är det dock en mycket njutbar bok med många varierade blomstermotiv, tydliga tekniksidor och mönster samt ett praktiskt upplägg med mönsterarket.

Om tidigare recenserade A-Z of Bead Embroidery var en bok som speciellt passade den romantiske blomsterälskaren så är dett i än högre grad en bok för dig som älskar vackra blomstermotiv. Om du redan kan grunderna i broderi så är språket inget hinder för att njuta av bokens vackra mönster och foton.

~*~

Tidigare recenserade böcker om pärlbroderi:

1 kommentar:

  1. Jag är lockad att skaffa boken. Tycker om de japanskt milda färgerna och de enkla men eleganta blomstermotiven. Riktigt praktiskt med överdöringsarken.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails