Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 12 november 2008

Tillbehör: Guide till filigran



Det finns mycket som kallas filigran, inte minst i pärlvärlden. Idag hade jag tänkt reda ut begreppet filigran lite lätt och ge exempel på hur det används. Samt även lite snabbt berätta om dess historia.


Tekniken
Filigran är en mångtusenårig teknik, som används för smycken och andra föremål. Ordet filigran har vi fått från franskan och är troligen bildat av de latinska orden för tråd, filum, och korn, granum. Tekniken går ut på att trådar av silver eller guld löds på ett underlag eller vid en ”ram” av tjockare silvertråd. Ofta är tråden granulerad, dvs dekorerad med små silverkulor, vilket ibland kallas pärlad tråd på svenska. Det finns speciellt filigrantråd, som är ”ribbad” och ger smycket dess karaktäristiska yta.

Filigran har en lång historia och är spridd till många delar av världen. I Antikens Grekland fulländades filigran- och granulationsteknikerna. Till Norden kom tekniken under folkvandringstiden i samband med importen av guld från Bysans och under vikingatiden blev silverfiligran populärt. Långt senare, på 1800-talet, var det även vanligt i allmogesmycken i Sverige. Allmänt i Europa blommade tekniken upp under 1500- och 1600-talen efter att nästan ha försvunnit från kontinenten under gotiken, med undantag för Ryssland, Transsylvanien och de delar av Spanien som varit moriskt. Det fick också ett uppsving i 1800-talets europeiska mode. Idag förknippas filigran med platser som Ryssland, Norden, Indien, Bali, Mellanöstern och Nordafrika samt även Italien och Portugal. Även om tekniken är den samma så har varje land sin speciella stil.

Nedan ser du några få exempel på äkta filigranarbeten: en indisk väska i oädel metall, ett örhänge i silver (okänt ursprung), en silverpärla från Bali (s k balipärla eller balisilver) samt två kopparpärlor i ”bali-style” som är tillverkade i Indien. För exempel på moderna filigransmycken,ta en titt på t ex Jeanne Rhodes-Moen, som är lärt sig tekniken i Norge – hon har även skrivit en bra bok om hur du tillverkar filigransmycken (se källförteckningen).



Andra typer av "filigran"
Men ordet filigran används även om det som liknar filigranarbeten, men egentligen inte är det. Smycken, pärlor med mera kan likna filigran utan att för den delen verkligen vara gjorda i tekniken. De kan istället vara utstansade, gjutna eller utsågade för att efterlikna äkta vara med mycket mindre arbete och därmed ett lägre pris. För filigran är en krävande teknik som det tar tid att lära sig behärska och själva arbetet tar också tid. Filigran kan också göras av silverlera eller i trådarbete (wirework).


På fotot ovan kan du se exempel på pärlor och smyckesdelar som brukar få förledet filigran. Om inget annat nämns är filigranmotivet utstansat. Översta raden från vänster: fjärilsformad smyckesdel, mässingspärlor (högra pärlan är uppfläkt för att visa hur den är uppbyggd), kopparpläterad fyrkantig filigrandel, gjuten pärla med swarovskikristaller, ring med fastlödd filigrandel. Nederst: silverpläterad connector, runda pärlor i antikkoppar, gjutna biconeformade kopparpläterade pärlor, gjutna filigranlås i form av fjäril och fyrkant, pärlhattar samt filigranlås med utstansat motiv som infattats på låset.

Filigrandelar
Det finns också en speciell smyckesdel som på engelska oftast kallas för bara filigree. Jag kallar det på svenska för filigrandelar. Dessa är utstansade, oftast runda, smyckesdelar som används till att sy fast pärlor på, att lödas samman eller till filigree wrapping. Delarna är tunna och antingen helt platta eller ”tillbuktade”. Eftersom de är stansade finns det en tydlig fram- respektive baksida (jämför de två mässingsfiligranerna i mitten på fotot nedan där hänget t h ligger med baksidan upp). Delarna finns både med och utan öglor för sammanlänkning och upphängning. I några fall finns det även filigrandelar som är gjutna (se t h på fotot, den stora runda i gunmetal).


Blommorna (från Swarovski Crystallized) är exempel på hur filigrandelar kan utgöra basen till smyckesdelar. För mer tips om hur du använder dessa smyckesdelar se Filigree wrapping och Vad du kan använda filigran till.


Källor:
Nationalencyklopedin
Rhodes-Moen, Jeanne (2006): Silver Threads. Making wire filigree jewelry. Kalmbach books.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails