söndag 6 juli 2008

Teknik: filigree wrapping

Jag gillar filigran och gamla filigransmycken inte minst. Så det var nog bara en tidsfråga tills jag var tvungen att ta upp denna teknik som blivit populär på senare år.

Filigree wrapping är, precis som det låter, en teknik där du böjer till mjuka filigrandelar för att t ex infatta cabochoner, göra hängen, rama in fokalpärlor med mera. Tekniken har inte minst populariserats av Vintaj, som säljer smyckesdelar i antikbrun mässing. På deras hemsida kan du både lära dig grunderna i filigree wrapping samt inspireras i deras galleri. Instruktioner till infattningar hittar du även hos Vintage Jewelry Supplies samt Vintage Stones, som även har tips på hur du patinerar mässing för en gammeldags look. Även hos Beadin' Path kan du få idéer för filigree wrapping.

När du köper material för att använda i filigree wrapping är det viktigt att du väljer filigrandelar som är mjuka. Filigrandelar görs i pläterat stål, mässing, pläterad mässing och kan ibland vara väldigt hårda eftersom de inte ska missformas när de används. Det finns också tjockare, gjutna delar som inte alls lämpar sig till tekniken. Är du osäker på om delarna du vill köpa passar så fråga butiken eller gör ett testköp först. Är delarna pläterade så kolla att pläteringen tål att böjas: dålig plätering kan kracklera när den böjs för mycket.

Det råder lite delade meningar om vem som har "rätt" till den här tekniken. Det finns en kvinna som hävdar copyright över idén med filigree wrapping (dock omfattar copyrightlagarna inte rätt över en teknik eller idé). Och även vissa andra har antytt att andra kopierar hennes stil, dock skulle jag hävda att tekniken inte är ny. Själv har jag dock en gammal brosch från anno dazumal där mittenstenen är infattad i en liten filigrandel. Även Vintaj har på sätt och vis implicit dementerat att de kopierat någon enskilds stil med fotot denna fina ring från 50-talet. Självklart är det tråkigt om "alla" gör smycken i samma stil eller avsiktligt kopierar en hel stil från någon, men det finns också utrymme för personligt uttryck med denna teknik.


Tips: Andra filigrantekniker hittar du i inlägget Vad du kan använda filigran till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails