torsdag 30 augusti 2012

Lästips: One Bead at a Time (recension)
Titel: One Bead at a Time. Exploring Creativity with Bead Embroidery
Författare: Robin Atkins
Förlag och år: Tiger Press, 1997
Sidantal: 56
  
Sammanfattning: Bok som diskuterar improviserat pärbroderi och kreativitetens positiva effekter.
Plus: Unik, peppande och tänkvärd bok med fokus på fritt pärlande
Minus:
Rekommenderas till: Den som är intresserad av kreativitetsbejakande och pärlandets möjliga helande effekter. 

1997 skrev den amerikanska pärlkonstnären Robin Atkins sin första bok, One Bead at a Time. Efter flera nytryck valde hon förra året att inte låta trycka några nya upplagor utan istället publicera den som en gratis e-bok (i pdf-format) på sin hemsida, tillgänglig för alla. För att ladda ned ditt exemplar, klicka här.

One Bead at a Time är en annorlunda pärlbok. Den fokuserar inte på tekniker och projekt – även om den avslutas med en stygnguide och ger praktiska tips om underlag – utan på den kreativa processen och speciellt på den terapeutiska sidan som fritt skapande hantverk kan ha. Det kanske låter högtravande, hjärnskrynklarklyschigt eller flummigt, men boken är tvärtom högst jordnära och praktiskt vägledande. En perfekt liten bok för dig som vill utforska din kreativitet och dina känslor och skapa personliga konstverk med hjälp av pärlor, nål och tråd. Även för dig som mest är intresserad av smycken och/eller andra pärltekniker så kan tankarna kring hur man överbygger kreativa blockeringar och frigör sin kreativitet vara användbar, inspirerande läsning.

Boken har två övergripande teman. Den första delen delen handlar om att hitta den egna kreativiteten och komma igång med skapande. Atkins vill ingjuta en ”just do it”-känsla i läsaren, uppmuntra läsaren och få denne att bryta igenom väggen av självkritik, tvekan och andra negativa tankar, som gör det så svårt för många att hänge sig åt sin kreativitet och sitt skapande. Ett viktigt synsätt är det tillåtande: det är ok att köpa mer pärlor än som någonsin kommer att användas, det är ok att bara sitta och titta på dem, det är ok att skapa utan att känna press på att utgifterna måste täckas av inkomster, det är ok att använda de material som finns hemma, det är ok att inte designa, det är ok att sy hur man vill. Det finns inget fel sätt att pärla på. Författaren propagerar för ett kreativt pärlande utan måsten, krav och regler: tänk inte för mycket eftersom det kan skapa blockeringar och självkritik, utan sätt dig ned med några pärlor, lite tyg samt nål och tråd och bara börja. Nu. Fokusera på processen, inte på resultatet – det kommer av sig själv.

Atkins uppmuntrar den otyglade kreativiteten och friheten att våga skapa helt fritt, utan några begränsningar i form av rätt och fel i materialval, teknik eller färgkombinationer – en kontrollering av arbetet som kan kväva inspirationen. Våga är ett viktigt ord för mycket handlar om att gå utanför de snäva, men trygga, ramar som byggs upp runt oss medan vi växer upp. Att följa impulser istället för regler om vad som är passande, korrekt, smakfullt eller tryggt. För det som kommer ocensurerat från hjärtat är alltid vackert eftersom det är inspirerat och genom att fokusera på hjärtats röst kan vi bryta genom de negativa murarna som hindrar vår kreativitet.

Det andra temat är det intuitiva spontana, eller improviserade, pärlandets terapeutiska, meditativa och helande kraft. Hur det inte på förhand planerade arbetssättet, som låter själ och hjärta styra, kan skapa ett harmoniskt flow eller frigöra känslor. Hur den kreativa processen kan användas för att bearbeta händelser i livet, som påverkar oss mentalt. Exempel som tas upp i boken är övergångar i livet, dödsfall i familjen, depressioner med mera. Boken påstår inte att processen alltid är enkel, utan arbetsgången handlar ibland om att känna igen mentala skyddsreflexer och arbeta genom dessa spärrar Det kanske låter flummigt, men det är det inte – många som börjat pärla (eller för den delen virka, brodera, sticka, måla etc) under en jobbig period i livet kan vittnar om hur hobbyn varit en livlina.

Boken innehåller många bilder på arbeten i improviserad stil från författaren själv och från hennes elever. Ett antal av verken beskrivs i texten där ursprung och tillkomst diskuteras. Där finns också berättelser utan bilder, som beskriver hur enskilda elever blivit hjälpta genom processen. Atkins vågar även ta upp egna personliga berättelser, som visar på hur improviserat pärlande hjälp hennes själv. Dessa konkreta exempel ur verkligheten hjälper till att göra boken till en uppmuntrande, praktisk guide. Boken baseras på genuina upplevelser och en genuin önskan att sprida tankarna om pärlandes möjligheter att uttrycka sig från hjärta och själ och om dess positiva helande kraft till så väl nybörjare som erfarna pärlare. Boken vill inspirera -- och det gör den.

~*~

Tidigare recenserade böcker om pärlbroderi:

1 kommentar:

  1. Den här boken är inspirerande och mycket givande. Generöst av Robin Atkins att ge oss tillfället att läsa boken helt gratis. Tack Maneki för en fin recension.Rekommenderas!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails