Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 31 augusti 2012

Teknik: Kopparbeläggning på metall






Dagens teknik handlar inte om att plätera metall så mycket som att dra ut koppar från en metall så det bildar en beläggning på ytan. Vissa kallar detta kopparplätering, andra copper flashing och det finns säkert ytterligare namn. Tekniken används främst på metaller med koppar i, så som sterling silver och mässing.

Det finns två sätt att belägga en metall med koppar. Båda beskrivs av Nancy L T Hamilton i hennes patinaartikel här (under Liver of sulphur). Mässing kan kopparfärgas genom att hettas upp över ca 450 grader, vilket du kan se exempel på i bilden ovan. Olika metaller, inklusive mässing, kan också färgas genom att läggas i ett bedbad som är "förorenat" med järn eller stål.

För många är detta något som råkat ske av misstag när de lämnat silver i ett betbad och de själva eller någon annan av råkat lägga järn -- t ex bindtråd från lödningen eller stålpincetter som använts för att fiska upp betade föremål -- i vätskan. På grund av en galvanisk reaktion fälls kopparpartiklar ut på ytan av metallen och färgar den rosa eller koppartonad. Något som kan leda till otrevliga överraskningar (se Hamiltons artikel för tips på hur oönskad kopparbeläggning tas bort).

Men reaktionen kan även användas avsiktligt. Nedan finner du tre exempel på detta.

Exempel 1: Som patina på silver

I sin bok The Jeweller's Directory of Decorative Finishes tipsar Jinks McGrath om att betbad med järn kan användas för att skapa en dekorativ patina på sterling silver.Viktigt att tänka på är dock att beläggningen är så tunn att den inte står emot nötning särskilt länge: skyddslacka och/eller används på områden som inte utsätts för slitage.

Exempel 2: För att underlätta patinering

Mässing kan ibland vara svår att oxidera och patinera, den reagerar inte lika lätt som koppar. En lösning är därför att först täcka ytan med en tunn kopparfilm och sedan patinera. Se Nancy Hamilton för en utläggning om detta, som inkluderar både betbads- och värmemetoden. En typ av patina där man utnyttjar den kopparfärg som uppstår vid upphettning av mässing är de "bakade" salt- och vinägerpatinor på mässing som du kan läsa om här.

Järnkontaminerat och kopparmättat bedbad kan även användas för att skapa en patinagrund på guld och platina, vilket beskrivs av Alexander Soroka på Ganoksin. Liksom mässing är guld och platina metaller/legeringar, som är svåra att patinera de de inte reagerar lätt.

Exempel 3: För att dölja silverlod på koppar

Sedan koppar blev en populär smyckesmetall har det varit ett problem att de flesta lod anpassade för koppar är silver- eller gulfärgade.  Förutom att göra sitt bästa att dölja lödfogen genom välgjorda lödningar utan ett överflöd av lod så kan man dölja lodets färg genom att täcka med koppar. Läs mer om detta på Jewelry Making Daily.

1 kommentar:

  1. Hejsan, tack för intressant läsning ang kopparbeläggning.
    Har en fråga om du vet ifall man kan kopparplättera aluminium med gott resultat?
    Tack på förhand,
    Jose

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails