Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
tisdag 21 augusti 2012
Tillbehör: Material från skafferiet
I köket finns det många ätbara varor, som även kan komma till användning vid smyckestillverkningen. Nedan finner du en lista med allt från bikarbonat och chips till ägg och ättika. Notera att denna lista inte omfattar rengöringstips, men om någon ändå tas upp i listan kan rengöringstips nämnas.
Saknar du något på listan så tipsa gärna i en kommentar eller ett mail. Tänk på att rena rengöringstips sparas till en framtida text.
Apelsinskal
Liksom hårdkokta ägg kan apelsinskal användas för att oxidera silver och koppar. Läs mer om det här.
Bananskal
Se apelsinskal ovan.
Bikarbonat
Bikarbonat (eng. baking soda) löses i vatten och används för att neutralisera syror. Dels blandas den i syror (se t ex citronsyra nedan) och dels används den för att skölja metall som doppats i syra eller svavellever (LOS). Bikarbonatlösningen ska sedan sköljas av med rent vatten. Används också vid rengöring.
Bönor, kärnor och frön
Bönor, kaffebönor, äppelkärnor, pumpakärnor etc är exempel på livsmedel som kan borras hål i och användas som pärlor. Se Pärlor av kaffebönor och Pärlor av kärnor och frön.
Chips
Salt- och vinägerchips, som kanske aldrig blivit så populära i Sverige som i t ex England, kan användas för att skapa en melerade grön patina på bl a koppar. Beskrivs hos bl a Metal Crafts Discovery Workshop, Ten Seconds Studio och Dawnies Day. Notera att det inte alltid lyckas för alla.
Citronjuice
Outspädd saft från citroner kan användas för att rengöra koppar och kan även fungera som betbad för metallen.
Citronsyra
Den milda syran är ett säkert alternativ för betbad. Den löses i hett, men inte kokande, vatten. 5-10 % citronsyra är ett vanligt recept, men det finns även de som använder mer koncentrerade lösningar.
Cola
Lär liksom bl a citronsyra kunna användas som hyfsat betbad, bl a enligt denna artikel. Colan blandas först med salt.
Färska örter
Citronmeliss och andra doftande blad kan användas t ex i doftsatta pärlor, se Väldoftande pärlor för recept.
Hjorthornssalt
Hjorthornssalt består av ammoniumsalter och kan användas som alternativ till ammoniak för s. k. buried patinas och fumed patinas. Du kan behöva en ganska stor dos och det är kanske inte det mest ekonomiska alternativet, men ett alternativ som funkar när nöden kräver. Förslut påsen väl så inte ammoniaken avdunstar.
Kaffesump
Kan användas till en s k buried patina. Den finmalda kvaliteten innebär att patinan blir mer småmönstrad. Se även teblad.
Kristyr/sockerglasyr
Kristyr, som består av florsocker och vatten, kan användas för att skapa reservagemönster vid patinering (läs mer om det här). Exempel på hur resultatet kan se ut finner du i denna pdf-fil från Tim McCreight och Brynmorgen Press. Fungerar inte på "fuktiga" patinor där du doppar metallen i en lösning eller i en buried patina då glasyren kan smälta.
Kryddor och torkade örter
Det finns en mängd olika kryddor och de enskilda sorterna kan förstås används på olika vis, t ex innehåller gurkmeja och saffran färgämnen, men det finns även generalla tips på kryddor. Torkade och malda kryddor används som inklusioner i polymerlera, bl a för att imitera olika stenar, i "väldoftande pärlor", och i harts-/resingjutning. Även torkade örter passar i polymerlera. Hela kryddor, som kanelstänger och stjärnanis används ibland som de är i smycken, t ex trädda som pärlor eller med en upphängningsögla som ett hänge.
Livsmedelsfärg (karamellfärg)
I amerikanska tutorials kan du ibland stöta på pulvermixar för drycken Kool-Aid, som innehåller stark livsmedelsfärg. De används bl a för att färga nylontråd (se detta inlägg). Livsmedelsfärg passar även bra vid tillverkning av trolldegspärlor med barn då de är ätbara. Se även äggfärger nedan.
Majsstärkelse
Kan användas vid bränning av polymerlera, se Glass Attic, och tillverkning av lera, som den här. Används även i recept på egentillverkad brons- eller kopparlera. Potatismjöl kan ibland användas som alternativ.
Mjöl
Vanligt vetemjöl kan användas för att göra trolldeg/saltdeg. Degen är ett barnvänligt material för tillverkning av pärlor och hängen. Kan även användas för att göra Ätbara pärlhalsband av kakor.
Mjölk
Enligt Nancy L T Hamilton kan gammal sur mjölk användas till buried patinas.
Ost
Hadar Jacobson berättar att hon tar vaxet runt ostar (Gouda, Babybel osv) och använder bl. a. för att gör ihåliga pärlor av silverlera.
Potatis
Kan användas till Potatispärlor för barn.
Pärlsocker och grovsalt
Både sockret och saltet kan användas för att skapa strukturer i polymerlera. Det kan sitta kvar i lera under bränning och sedan sköljas bort med vatten. Tips finns på Glass Attic.
Rättika
Japansk rättika, daikon, kan användas för att preparera metall före patinering. Detta tips används inte minst på japanska patinor. Du kan läsa om det hos Nancy L T Hamilton, som refererar boken Japanese Patinas av Eitoku Sugimori.
Salt
Salt används i vinäger- och ammoniakpatinor och vid "saltvattenetsning" (vilket beskrivs här). Vid etsning ska alltid rent salt utan tillsatser som jod och klumpförebyggande medel etc användas. Det är även att föredra vid patinering då tillsatser kan påverka patinan, men det är inte tvunget.
Senap
Ännu ett exempel på reservagepasta, som du hittar hos Tim McCreight (pdf-fil).
Socker
Du kan göra smycken och pärlor av kristalliserat socker, s k kandisocker. Läs mer här. Smyckena är ätbara och kan smaksättas med livsmedelsaromer och färgsättas med karamellfärg.
Sockerbitar
Hårda, men lättlösliga, material som sockerbitar passar bra för att skapa ihåliga komponenter som metalltrådspärlor. Hur du kan använda sockret kan du lära gratis hos Beadifferent. På författarens andra hemsida, Unexpected Wire Jewelry Tools, får du även tips på andra typer av livsmedel som också fungerar, bl a tabletter.
Stjärnanis
Exempel på en dekorativ hel krydda, som används som den är i smycken (som berlock eller pärla) likväl som ingjuten i epoxiharts (resin) och som bas för Electroforming.
Svamp
Svamp kan användas för att färga naturmaterial, som t ex lintråd eller silkes- och bomullssnören. Lär vara lättare än växtfärgning. Det kurser och böcker i ämnet, liksom en del information på nätet. Se bl a dessa böcker.
Te och teblad
Teblad, nya eller använda, kan liksom kaffesump användas till en buried patina, men ger lite större mönster än kaffet. Extra starkt te kan användas för att färga allt från sidenband till sötisar och hornpärlor, vilket beskrivs i Tefärgning.
Vatten
Till patina, betbad etc rekommenderas oftast destillerat vatten, som inte innehåller de mineraler, metallpartiklar och andra föroreningar kranvatten kan innehålla. Ibland kan dock oberäkneligheten i det vanliga vattnet -- från kran eller flaska -- inverka positivt. Se t ex Tammy Jones tips här.
Vegetabilisk olja
Oljor med hög rökpunkt kan användas för att skapa glansiga bruna värmepatinor på metall, vilket du kan läsa om i Jordnötspatina. Jordnötsolja är ett vanligt alternativ, men även rapsolja fungerar.
Vin
Gammalt vin kan liksom vinäger användas i en buried patina -- och korkarna kan användas som smyckeskomponenter, se Smycken av vinkorkar.
Vinsten
Vinsten (eng. cream of tartar) används i vissa patinarecept (se t ex patina nr. 15 här). Används även löst i vatten tillsammans med t ex salt för att rengöra silver och koppar, vilket nämns exempelvis här. Idag används vinsten kanske oftare vid garn- och tygfärgning än matlagning.
Vinäger och ättika
Förutom till rengöring så kan vinäger (äppelcider-, rödvins-, vitvins-) och ättika användas vid olika typer av patinering. Inte minst på mässing så kommer en långvarig exponering även att skapa en spännande etsad struktur på ytan. Många exempel på hur du kan använda ättika och vinäger beskrivs i Patinera med vinäger och ättika. Ättika och salt kan även användas som betbad, recept finns bl a här.
Ägg
Ett klassiskt tips är att oxidera koppar och silver med hårdkokta ägg. Äggen ska vara rejält hårdkokta så det är bättre att koka äggen för länge än för kort tid. Läs mer om äggoxidering här. Äggskal kan användas till fina äggskalsmosaiker på smyckesdelar.
Äggfärger
Färger till infärgning av ägg kan även användas för färgning av sötvattenspärlor och liknande material, vilket beskrivs här.
Foto: Sara Maternini [via Flickr.com], i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.