torsdag 1 september 2011

Projekt: Färga smyckesvajer och monofilamenttrådSmyckesvajer och monofilamenttrådar ("fiskelina", Illusion cord osv) har en sak gemensamt: de är gjorda av nylon -- och nylon kan färgas. Smyckesvajer är inte svårt att hitta i olika färger, men monofilament finns oftast bara i transparent/vit och svart (och eventuellt i neon eller neutralt rökfärgat). Vissa pärlare avänder sig av permanent märkpenna för att måla vit tråd i en mer passande färg, men det kan vara omständligt, kladdigt och inte alltid så permant som man skulle önska.

Så varför inte då istället doppa allt i ett färgbad? Det finns olika typer av textilfärger, som passar nylon (bl a Herdins har det). Hos Craftster hittar du instruktioner till att färga tråd med hjälp av det i Staterna så populära Kool-Aid-pulvren. Det är ett pulver som blandas med vatten för en färgstark dryck. Det är den starka livsmedelsfärgen i pulvret liksom det billiga priset och tillgängligheten som gör det till ett så populärt "färgämne" i USA. Här är det kanske inte det enklaste att hitta, men instruktionerna kan ändå ge några tips för dig som vill färga nylonbaserad tråd med textilfärg.


PS! Du kan även färga dina egna pärlor och smyckesdelar. För alla artiklar om detta, se den tematiska innehållsförteckning och rubriken Patina och yteffekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails