Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
fredag 30 september 2011
Material: Bergslagssten
Bergslagssten är inte en sten utan en typ av dekorativt slagg från järnframställningen i Bergslagen under 1700- och 1800-talet. Ett annat vanligt namn på den är slaggsten. På engelska kallas stenen ibland Swedish blue eller Swedish (blue) slag.
Slaggen uppstod när järnmalmen smältes i masugnarna där den sedan avskiljdes från den smälta metallen. Denna ometalliska biprodukt saknade många gånger något större ekonomiskt värde och kastades därför bort i s k slagghögar eller varphögar (av slaggvarp) runt bruken, men den kunde också användas t ex som byggstenar. Än idag kan man se husväggar med inslag av slaggsten i bergslagstrakten.Numer används slaggen inte på samma vis, men de vackraste exemplaren -- speciellt de blå -- används idag vid smyckestillverkning, inte minst av konsthantverkare i Bergslagen där den säljs som souvenir (liksom porfyr säljs i Älvdalen).
Slagg kan ha olika färg och struktur. Bergslagsstenen är känd för att ofta vara blå. Nyanserna kan skifta från ljusblå till klarblå till mörkblå. Men den kan även ha andra färger som grön, grått och svart. De blågröna nyanserna kommer sig av inslag av koppar i materialet, som annars mest består av kiseldioxid. Strukturen är glaslik och när den slipats och polerats får den en fin glans.
Det finns även liknande slagg från andra gruvområden. På bilden nedan syns smycken av "Leland blue" eller lelandite, slagg från Lelandområdet i Michigan i USA. Även här färgades slaggen vid samma tid som bergslagsstenen i blå och gröna nyanser vid järnframställningen. Du kan läsa lite mer om den stenen här.
Förutom som färdiga smycken säljs bergslagssten inte minst som trumlad sten i oregelbundna former, men du kan även köpa cabochoner och färdiga hängen tillverkade av enskilda stenslipare.
Att tänka på om du vill plocka din egen sten är att vissa hyttområden är kulturminnesskyddade som fasta fornlämningar och du får därför inte utan tillstånd från länsstyrelsen plocka slaggsten från exempelvis slagghögar. En kort utläggning kring detta kan du även läsa här.
Huvudsakliga källor:
Wikipedia: Bergslagssten
Wikipedia: Slagg
Foto: Holger.Ellgaard [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons (överst) respektive Andrew McFarlane [CC-BY-NC 2.0] (ovan).
1 kommentar:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej! Som uppväxt i bergslagen kan jag tillägga att slaggen faktiskt användes till en sak till nämligen vid byggen. Då används avlånga block av slagg (kallad sinter). Att hitta slagg av fin kvalitet utan konklusioner är väldigt svårt och sten som ligger och blir utsatt för väder och vind vittrar.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning Linda