Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 30 december 2008

Teknik: Japansk snodd/kumihimo


Japansk snodd är en förenklad variant av japansk flätning, s k kumihimo, och görs ofta med hjälp av en skiva -- se fotot ovan -- snarare än den speciella "kumihimovävstol" som kallas marudai. Det finns olika varianter som använder olika antal trådar, men för en grundläggande rundfläta är ändå principen du arbetar efter den samma. För övrigt har denna typ av flätning och marudaien har betydande likheter med de tekniker som används av hårkullorna i Våmhus.


Material
I Japan används främst silkestråd för flätningen medan vi i skolan använde vi främst virkgarn, broderigarn och andra trådar vi kom över, men det finns mycket utrymme för experiment här. En av de snoddar jag själv just avslutat var i oblekt varpgarn, men med samma färg på alla trådar så blir det lite klurigt att hålla reda på dem. För nybörjaren rekommenderas verkligen olika färger. Festligare blir resultatet om du använder effektgarn, som i Gloria Farvers Fabulous Fibers. Eller varför inte inspireras av Paulette Adam, som bl a använder lädersnöre och gummitråd. Du kan t o m använda smyckesvajer, se SoftFlex Company, eller metalltråd, se Beads, Baubles & Jewels.

Japanska snoddar görs på speciella skivor med "hack", som du enkelt gör själv. Vill du inte göra din egen skiva -- se nedan -- så finns det färdiga skivor att köpa också, antingen i hårdplast eller dekorgummi med olika antal "hack". Det finns två typer av skivor för kumihimo: för runda flätor används en rund skiva och för platta band en fyrkantig. Till det som kallas japanska snoddar används de runda.


Grunderna
Instruktioner på svenska för att göra en snodd med 12 trådar (3 färger) hittar du på Eva Wendicks slöjdsida. Se också Satincord.com. Jag lärde mig att göra de här snoddarna i syslöjden på mellanstadiet, men har också haft viss nytta av instruktionerna i Mariana Eriksson och Birgitta Videgårds bok Smycka dig från 1997. Föredrar du videoinstruktioner finns det bl a den här på YouTube. Där används 8 trådar, som i fotot ovan, men tekniken är den samma. En variant, som använder bara sju trådar, finns det instruktioner till hos Cut Out+Keep. För en variant med 16 trådar, se Hot Tea Apparel.

Ännu fler varianter med olika trådar, varav vissa flätas på ett något annorlunda vis, hittar du hos Willeke's Knotted Ideas, Kumihimo.nl samt Braiding & kumihimo: 4 trådars, 16 trådars samt 8 trådars (flera olika).

OBS! Om du går ifrån ditt flätande kom ihåg att alltid avsluta med en grupp om tre trådar överst [om du gör en 12- eller 8 trådarsfläta] så att du alltid ser var du slutade. Se illustration här. Det är så frustrerande att försöka fortsätter efter ett avbrott när man inte hittar var man slutade...


Fläta med pärlor
Du kan göra japanska snoddar pärlor och/eller berlocker i. För en pärldekorerad snodd, se denna YouTubevideo. Vill du göra en snodd som helt täcks av pärlor, som vid pärlvirkning, se Jeanette Savinas tutorial.


Andra typer av enkla flätor
Kumihimo kan göras oerhört inrikat med en mängd trådar och komplicerade flätningar, men det finns också lite enklare kumihimoflätor utöver den klassiska japanska snodden som du kan göra med en skiva. Av dem jag hittat kan nämnas Flat Braid, Christmas Hearts, Coral Snake and Cheetah Braids och Zigzag. Flätan till höger på fotot ovan är en gjord efter de förstnämna instruktionerna.

Är du mer intresserad av kumihimo så finns det en mängd engelskspråkiga böcker i ämnet tillgängliga. För mer komplexa flätor kommer du att föredra att använda en marudai. Det finns att köpa färdiga, men det kan också fungera att göra en improviserad vävstol som Ruth MacGregor Warnick. Många japanska konsthantverkare tillverkar sina egna marudais.

3 kommentarer:

  1. Hej jag är ny på kumihimo, men undrar var jag kan säkrats och billigast köpa en kumihimo??

    SvaraRadera
  2. Är det en kumihimo vävskiva du tänker på eller en riktig marudai (dvs "vävstol" i trä, liknande de hårkullorna använder)? Jag har gjort mina "vävsplattor" själv av dekorgummi från Panduro, men färdiga skivor säljs bl a hos cchobby.se, pmc.se, parlshopen.se, skapamer.se, glimmadesign.se m fl. En typ av vävplatta säljs av BeadSmith, som levererar till många svenska pärlbutiker.

    En marudai verkar betydligt svårare att få tag på i Skandinavien.

    SvaraRadera
  3. Den som är ganska skicklig på kumihimo med textilfibrer och pärlor kanske vill testa något lite annorlunda: Giovanna Imperias bok "Kumihimo Wire Jewelry" från 2011 innehåller 20 smyckesprojekt med metalltråd. En härlig bok om man tycker om stilen.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails