Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 19 december 2008

Pärlsort: Maneki-nekopärlor






Här har vi ännu en pärlsort som egentligen inte är en specifik typ av pärla, bara en sammanhållande term för pärlor med ett visst motiv. Men eftersom jag tagit mitt nick efter dessa katter och en maneki-neko skyddar bloggen så är det inte mer än rätt att jag tar tid att berätta lite om dessa lyckokatter.

Först måste jag bara påpeka att du kan hitta "manekisar" i många olika former, från prydnadsfigurer och "spargrisar" till pärlor och gosedjur. Som pärlare har jag halvt om halvt aktivt börjat samla på dem i pärlform. Prydnadsfigurerna görs oftast i porslin eller keramik, men det finns också billigare varianter i plast och papir maché. Dessa är absolut vanligast. Själv äger jag dock bara "manekisar" i pärlform och de är även fokus för denna blogg. Ovan ser du en del av min samling -- och fortfarande varje gång jag ser en maneki-nekopärla så skiljer den sig i utseende från de jag har. Variationerna verkar oändliga! Vissa pärlor är mer klassiska katter medan andra är moderna. Majoriteten av katter jag äger är också tillverkade i Kina snarare än Japan.




Ursprung
Maneki neko (招き猫), skrivet med eller utan bindestreck, är japanska och betyder den kallande elller den vinkande katten eftersom den upplyfta tassen påminner japanerna om en gest de använder för att vinka till sig en person. Det finns de som menar att lyckokatten dök upp i Japan under slutet av Edoperioden (1603 -- 1868), men det är först runt 1870, början av Meijiperioden, som den börjar dyka upp i olika text och bilder. Exakt hur och varför lyckokatten dök upp och blev så populär från 1870-talet och framåt finns det olika teorier kring. Bland annat finns det kopplingar till Edos, nuvarande Tokyos, nöjeshus där katten övertog rollen som lyckosymbol då en falloskult förbjöds under Meijirestaurationen. Idag är den Japans vanligaste lyckoamulett.

I modern tid har den japanska lyckokatten blivit populär i flera länder och via asiatiska invandrare har den fått en plats i många restauranger och butiker även i Väst. I Kina kallas katten Zhao Cai Mao (招财猫) och kan, liksom i Japan, användas inom Feng Shui. Det sägs att Hello Kitty -- syns som glashänge i mitten av fotot ovan -- skulle vara en felöversättning av maneki neko och att hon alltså har sitt ursprung i lyckokatten. Japan är för övrigt inte det enda landet som har lyckokatter: I exempelvis England har svarta katter ansetts lyckosamma medan katter generellt har varit lyckosymboler i delar av Kina. Även olika beteenden hos katten har tolkats symboliskt som varsel om positiva eller negativa händelser, både i Väst och Öst.


Legenderna om lyckokatten
Det finns flera legender kring lyckokattens ursprung. Nedan sammanfattas de två vanligaste.

Legenden om Goutokujitemplet: Under Edoperioden fanns det ett gammalt och nedgånget tempel i västra Tokyo. I templet bodde en fattig präst, som trots sin nöd hade en katt, Tama, som han delade allt med. Även då han inte hade mat nog till sig själv så delade han med sig av det han hade till katten. En dag hamnade en mäktig man i ett regnoväder utanför templet. Plötsligt såg han en katt, som satt i porten och vinkade honom till sig. Mannen steg in och just då slog blixten ned på den plats han tidigare stått på. Tama hade räddat hans liv. Av tacksamhet gjorde mannen templet till sin familjetempel, vilket gjorde att det blomstrade upp. Katten rädda på så sätt inte bara den rike mannen utan också templet och sin husse från undergång. När Tama dog så begravdes han med stor vördnad i templets kattbegravningsplats. Maneki-neko uppstod så, i beundran över den vänlige katten.

Templet, Gotokuji, besöks fortfarande idag av kattälskare. Här kan du be för dina katter eller ge offergåvor i tacksamhet eller hopp. Kattägare tar med bilder på sina döda vänner och många katter är också begravda där.

Legenden om kurtisanen: I östrad Tokyo bodde en kurtisan som var känd som en stor kattälskare och hon ägde också en som hon alltid hade i sin närhet. En natt var hon, Usugumo, på väg till sitt sovrum när hennes katt började störa henne. Han drog i hennes kimono på ett sätt han aldrig gjort förr. Hon försökte få honom att sluta, men han vägrade. Han envishet gjorde henne rädd och hon ropade på husets ägare. Av rädsla att katten var en ond ande så högg han av dess huvud med ett svärd. Huvudet rullade in i badrummet där det bet tag i en stor orm. En orm som just gjort sig beredd att hugga Usugumo. Katten hade offrat sig själv för sin matte och kurtisanen var förkrossade över sin misstro som hade dödat hennes älskade katt. För att trösta henne i sorgen gjorde hennes gäster en skulptur av katten i väldoftande trä. Denna skulptur kom att bli den första maneki-neko.


Symboliken
Om du bär en maneki-neko på dig kommer det att bringa dig lycka och motverka olycka. Om du placerar en lyckokatt i ditt hus så kommer den att skydda det och välkomna många vänner in. I butiker och restauranger kommer den att bringa ägarna både pengar och kunder.

Alla lyckokatter bringar lycka, men beroende på vilken tass som är upplyft, dess färg och dess attribut kan katten ha olika mening.

Tassar: Majoriteten av maneki-nekos har vänster hand upplyft. Det sägs att detta innebär att katten välkomnar människor eller kund. Höger tass upplyft betyder att den drar till sig pengar eller lycka. Men synen på detta varierar. Enligt vissa blir lyckan eller rikedomen större ju högre tassen är lyft. Det finns också katter med båda tassarna lyfta, vilket kan betyda beskydd av hemmet och/eller företaget.

Färg: Den populäraste färgen är vit med tvåfärgade fläckar -- i färgställning som är mycket ovanlig hos hankatter. Därefter kommer den vita katten, som symboliserar renhet (eller en lat tillverkare som inte vill lägga tid på att måla den). Den svarta katten motar bort ondska och används bl a av kvinnor som vill bli av med förföljare. Utöver dessa finns också några moderna. färger: rosa som attraherar kärlek och romantik, guld som drar till sig pengar, röd som symboliserar äktenskap och kärlek -- rött är också den stora lyckofärgen i Asien -- samt grön som ibland står för utbildning och studier eller hälsa.

Övriga attribut: Katterna har ofta halsband och bjällra samt ibland en liten haklapp eller sjal, vilket var vanlig bland katter under Edoperioden då endast de rika höll sig med dessa husdjur. Ungefär en femtedel av katterna håller i ett mynt, Koban, som vanligen motsvarade 1 ryo, men som hos lyckokatten motsvarar 10 miljoner ryo. En symbol för en stor summa pengar. Moderna katter kan även ha andra attribut som en fisk (styrka, mod, envishet), bönetavla och blomma (feminitet).

De flesta pärlorna tillverkas i Kina och därför också många gånger kinesiska ord för vishet, lycka, rikedom etc skrivna på sig. De kan också ha andra kinesiska symboler -- dock har de två länderna många gemensamma symboler. För exempel på moderna lyckokatter, från Kina, och deras symboler se exempelvis denna sida (för att gå direkt till pärlorna, klicka här).

***

Mer om maneki neko kan du läsa på Lucky Cat Museum, Sushi Cat och Wikipedia. Vill du göra en egen maneki neko i papper -- kanske för att sprida lycka över ditt pärlande -- så vill jag gärna tipsa om Canons utskrivbara katter som du själv klipper ut och limmar ihop. Moderna maneki-nekos finner du hos Actioncat.

4 kommentarer:

  1. Vilken underbar blogg =) massa inspiration och bra länkar =)

    / E

    http://bergflyttarin.blogg.se/

    SvaraRadera
  2. Tack för dina ord :D Det är alltid så roligt att höra från er som hittat hit. Jag hoppas kunna hitta ännu mer kul och förhoppningsvis inspirerande saker att skriva om även nästa år. Det verkar alltid finnas något att snubbla över på nätet, tycker jag.

    SvaraRadera
  3. Kul att läsa om Manekinekos och Hello Kitty. Vilka söta kattpärlor! Hälsningar från en kattälskare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det finns så många söta kattpärlor att köpa att det är svårt att låta bli. Perfekta samlingsobjekt också eftersom de är relativt små (jag har dock en 5 cm hög maneki-nekopärlor så visst kan de vara stora också) och gör sig bra såväl i en display som i smycken och andra pärlarbeten.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails