Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 15 december 2008

Pärltillverkning: krympplast, harts, UTEE och andra plaster

Plast är för många liktydigt med billiga barnpärlor av tveksam kvalitet, men plast kan också vara ett spännande material som kan ge unika och hållbara pärlor. Den populära polymerleran (Fimo, Cernit) är ett bra exempel på detta. För pärltillverkning i polymerlera hänvisar jag till ett tidigare inlägg. Här kommer jag att ge tips på andra typer av plastpärlor. Eftersom plast i vissa fall är enklare att använda till hängen och berlocker är jag lite liberal med vad jag tar upp här. Det finns även tips till andra smyckesdelar än pärlor.


Krympplast
Krympplast, som du kan läsa mer om här, är ett relativt lätt material att göra pärlor och andra smyckesdelar av. Inte minst som du kan göra detaljer och hål stora då plasten krymper till cirka en tredjedel av sin ursprungliga storlek när den hettas upp. Instruktioner till pärlor och berlocker hittar du hos Beadz n Embellishments/Art-e-zine ("faux sea glass beads"), Vintage Blue Studio (stämplade berlocker), The Batty Belfry (målade vridna berlocker) samt Stampington & Co (stämplade och målade berlocker). Grunderna finns mycket bra beskrivna hos Lucky Squirrel, som även har instruktioner till pärlor/berlocker som Rolled beads, PolyShrink and Turquoise Earrings, Stamping and Embossing och Domed Mokume Earrings. De senare skulle kunna limmas ihop två och två för linsformade, ihåliga pärlor. Instruktioner till rullade pärlor hittar du även hos Rubberstamp Club.


Harts/resin
En något mer omständig och "klistrig" metod är att använda harts, eller resin som det heter på engelska. Harts är vanligen epoxi- eller polyesterbaserat och vanligen använder hobbypärlaren den enklare epoxihartsen. Det viktiga är att använda en typ som inte gulnar med tiden, vilket vissa epoxilim gör. Det finns speciella harts i "jeweller grade", dvs specifikt för smycken.

Grunderna för hartsgjutning hittar du hos Kinn (svenska, bläddra nedåt för epoxihartsinstruktioner), CraftBits och Cut Out+Keep. Föredrar du franska finns instruktioner här. Det är lättare att göra tjocka berlocker och hängen än pärlor då du inte behöver borra helt igenom dem. För projekt se John W. Goldens YouTubevideor, Andrea Janosik/HGTV, Laura Gibson/HGTV, Mazeltov Jewelry (bottle cap pins) samt Cut Out+Keep. Hos de senare finns även instruktioner till hartstäckta papperspärlor. För borrade mellandelar/pärlor, se Cut Out+Keep. Se även 3 Ways to Use 2-Part Epoxy Resin, en artikel från Art Jewelry.

En bok som kan vara av intresse för dig som vill göra enkla smycken med epoxiharts och/eller krympplast är Sherri Haabs Designer Style Jewelry. Techniques and Projects for Elegant Designs from Classic to Retro ( 2004, Watson-Guptill Publications). Innehåller även pärlsmycken, polymerlera och laminerade smycken.


Akrylplast
Du kan köpa akryl, en hård plast även känd under varumärken som Plexiglas, i skivor för t ex smyckestillverkning. Jag har inga många länktips, men kan säga som så mycket att skivorna kan hettas upp för att formas samt sågas, borras och svarvas. För mer om detta material, se Slöjd-detaljer. Instruktioner till ett plexiglaspärlor hittar du his DIY Network. Tips: För svarvade pärlor, låt dig inspireras av TazWood Creations.


UTEE och Amazing Glaze
UTEE, Ultra Thick Embossing Enamels, kan användas för att göra cabochoner och pärlor som donuts. Rangers Ink har instruktioner till en donut samt en cabochon från egentillverkad form. Gjutna pärlor kan du lära dig att tillverka hos Suze Weinberg. Det finns även en produkt som heter Amazing Glaze, som påminner om UTEE och smälts i ugn. Hur du använder denna produkt för fotoberlocker, se FusionBeads.


Plastslang
I Piñata and Pearl Ex Stamp Pad Beads skapas pärlor av plastslangar i varierande tjocklek, som färgas invändigt med alkoholbaserat bläck och mönstras utvändigt med gummistämplar. Slangen kapas sedan i lagom bitar. En liknande teknik finner du även på Pat Winter Gatherings där små lappar med ord läggs inuti slangbitarna, som avslutas med öljetter och pärla.


Dekorgummi
Speciellt barn tycker om det färgglada dekorgummit. I sin enklaste form kan pärlor göras genom att former klipps ut och förses med ett hål i mitten med hjälp av en grov nål. Rullade pärlor finns tips om på The Artful Crafter.

Återvinning
I Ghana tillverkas pärlor av plastrester i olika färger som hettas upp över en värmekällla och snurras runt en mandrell. Dessa pärlor kan köpas i Sverige via bl a Världsbutikerna. Läs mer om hur pärlorna tillverkas hos La Maison Afrique (pdf) samt se en kort videosnutt på YouTube.

Vill du göra egna pärlor finns det instruktioner för rullade pärlor av plastflaskor hos Instructibles (se Threadbanger för bild på fina färdiga pärlor). Instuktioner för pärlor av plastmappar hittar du här. Du kan även göra pärlorna genom att först smälta samma plastbitar, se Cut Out+Keep. På Zakka Life tipsas om hur du kan använda origiamipapper etc för att ge fina mönster till dina bottle beads. Du kan även använda vissa plastförpackningar för att göra egen krympplast, se instruktioner på Curbly.

Du kan också använda t ex gamla LP-skivor för att göra berlocker/hänge, se instruktioner här. Gör du betydligt mindre bitar kan de användas för heisheformade pärlor.

Rullade pärlor av plastpåsar finns instruktioner till på The NewNew.

För lite mer udda "plastic smithing", se dessa instruktioner, inte till pärlor men visar hur tekniken fungerar.

Modifierade pärlor
Du kan också använda dig av färdiga plastpärlor, som du sedan dekorerar. Många plastpärlor kan exempelvis målas med akrylfärg. Se till att ytan är ren och rugga upp den med finkornigt sandpapper för att färgen ska fästa bättre. Skydda med flera lager lack. Du kan också rista in mönster. Eller gör som R&T: Heat-treating (Faux Amber) Resin Beads.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails