Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 7 december 2008

Material: Månsten eller opalit?

Det finns en del pärlor som lätt ställer till missförstånd och som säljs under felaktiga namn eller beskrivningar, speciellt bland halvädelstenspärlorna.

Månsten är ett typiskt exempel på namn som kan ge upphov till förvirring. Månsten är en sten. Det är inte en specifik sten utan snarare en benämning på ortoklas och plagioklas (= två grupper av mineral som tillhör gruppen fältspat) med pärlemo- eller opalskimrande yta som många gånger också uppvisar en kattögeeffekt. Även larvikit som är rik på plagioklas kallas ibland för norwegian moonstone och labradorit kan ibland benämnas black moonstone eller labrador moonstone. Månsten finns i flera mjuka nyanser som vit, beigerosa, aprikos, grå osv. Det finns också s k rainbow moonstone, en vitaktig sten med blå "flash". Det är ganska svårt att fånga på foto, men jag har försökt i pärlorna till vänster på fotot ovan. Skimret är fläckvis och ligger i "ett skikt".

Så långt allt väl. Problemet är att det även finns ett glas som av vissa pärlbutiker kallas månsten och som i likhet med andra artificella material som kvartsglas (t ex cherry quartz, strawberry quartz) och guldsten slipas i samma former som stenpärlor. Av tradition återfinns också dessa pärlor i butikernas halvädelstenskategorier. Glaset, som egentligen heter opalit, har en speciell färg, se pärlorna längst till höger i fotot. Grundfärgen är en halvtransparent vit färg som skiftar i blå och gula nyanser. Mot vit bakgrund syns det gula tydligt, medan det blå dominerar mer mot andra färger. Förutom den vanliga opaliten finns även rosa opalit (se donuten). Med lite fantasi kan opalit misstas för rainbow moonstone -- jämför pärlorna på bilden ovan -- men glaset har snarare skapats för att imitera opal än månsten.

Andra namn för opalit är sea opal och opalized glass/opaliserat glas.. Mer generellt används benämningen opal om glas med en mjölkig, halvopak färg, men oftast utan de speciella färgskiftningar som opalit har. Opalglas har ibland inslag av flerfärgade foliebitar för att än mer imitera äkta opaler av ädelstenskvalitet.

Observera: termen opalit används i undantagsfall även om orena, färgade varianter av mineralet opal, men detta bör undvikas då missförstånd lätt uppstår. "Confusing and unnecessary designation, should be avoided", menar mindat.org.

Är du osäker på om "halvädelstenen" du köper är glas eller ej finns det några detaljer att leta efter. Luftbubblor och släta hål är två detaljer som avslöjar glas. Vad gäller just opalit så skimrar den inte heller på samma sätt som månsten. Skimret i rainbow moonstone syns i vissa vinklar, medan effekterna i opalit är genomgående. Det bästa är att köpa från seriösa och kunniga säljare för att minska risken att gå på en nit. Ju dyrare stenar, dessto viktigare att du kan lita på säljaren. Vad gäller pärlbutiker så skulle jag önska att de använder månsten om mineralet och opalit om glaset för att inte, avsiktligt eller oavsiktiligt, förvirra eller lura sina kunder. T o m på foto är det lätt att skilja opalit från mineralet månsten, men det kan vara väldigt förvirrande för nya pärlare och för smyckesköpare.


Källor:

Mindat.org
Rings & Things Gemstone Index

1 kommentar:

  1. Tack! Nu redde du ut en heldel för mig som handlar mycket pärlor bl.a. på Tradera. Tror mig nu veta att jag har inhandlat chips av äkta månsten då jag inte hittar några luftbubblor och det bara skimrar blått i vissa vinklar (gulaktigt från andra håll). Inte jättenoga då jag bara betalade 34 kr + frakt men bra att känna till detta. Tycker att månstenar är helt fantastiskt vackra och man vill ju gärna ha äkta vara (särskilt om man betalar en peng). /Åsa

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails