Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 30 december 2008

Teknik: Tredimensionella rosor i tre varianter

Det finns olika sätt att pärla tjocka, tredimensionella rosor. Jag fastnade för två rosor, som är lite av "variationer på ett tema" på så vis att att de båda skapas genom att "väva" en tråd trädd med pärlor genom ekrar.

Den första varianten hittar du hos Funky Hannahs (pdf). Där skapas ekrarna genom att stavpärlor broderas fast på en sydd bas. Pärlor sys sedan över och under ekrarna. För extra effekt används flera nyanser av pärlor till kronbladen. Eftersom ekrarna begränsar lite hur många varv du kan väva så blir rosorna något nättare och plattare än i den andra varianten.

Lite större mormorsrosor finner du i Janies fina Bullion roses. För exempel på hur rosorna ser ut i smycken, se även hennes Bullion rose showcase.

Denna tredje och största variant fanns i Beadwork April/May 2007: Cabbage Rose Bracelet av Pam Nichols. Tyvärr verkar det inte som att mönstret är till salu så vill du få tag i det så får du köpa hela numret, vilket dock inte är så fy skam för det har några trevliga projekt. Här skapar Pam en bas genom att sy seeds till vad som kan beskrivas som ett hjul med ekrar. Först när pärlorna, som bildar kronbladen, har vävts in så fästs rosorna vid armbandet. Till skillnad från rosorna ovan så träs pärlorna inte över och under ekrarna utan fästs i varannan eker.

Denna teknik kan också varieras och användas med större pärlor och/eller för att skapa andra motiv än rosor. Ett exempel på detta finns i Arlene Bakers Love Knot Brooch i Beadwork October/November 2007. Som variation väver hon med flera, lätt hoptvinnade, trådar samtidigt och går endest ett varv genom ekrarna. Däremot har hon två "hjul" som fästs ihop till en brosch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails