onsdag 12 oktober 2011

Lästips: Bead Embroidery. The Complete Guide (recension)
Jane Davis (2005): Bead Embroidery: The Complete Guide. Bring New Dimension to Classic Needlework. Krause Publications. 256 s, spiralbunden.

*

Det finns många typer av pärlbroderi och det finns många böcker om olika typer av pärlbroderi. Pärlbroderi kan fokusera på smycken där hela ytan täcks av pärlor i enkla sömsätt som efterstygn och läggsöm (couching), men det kan också handla om olika sätt att pynta kläder och andra textilier. Jane Davis bok handlar om broderi där traditionella stygn -- från korsstygn och hardanger till crazy quilt stitches (dekorativa sömmar för toktäcken) och sidenbandsbroderi -- förnyas genom att delvis dekoreras med pärlor. Det är kanske med andra ord snarare en bok för dig som gillar broderi och pärlor än dig som enbart är intresserad av pärlbroderi av det slag som du t ex finner i Sherry Serafinis och Robin Atkins böcker -- för att nämna ett par författare som recenserats på bloggen. Beaded embroidery snarare än bead embroidery.

Så: gillar du att brodera, fortsätt läsa. Vill du sy pärlbroderade smycken som de du sett på nätet och pärlforumen, bläddra ned till slutet för tips på böcker som passar dig bättre.


Det var just detta fokus på "klassiskt" broderi med dekorativa sömmar som lockade mig att köpa boken, som jag först råkade stöta på när jag letade efter en speciell typ av broderistygn på Google Books. Eftersom jag vill börja brodera igen kändes det som en intressant övergång mellan den typ av pärlbroderi jag är van vid och klassiskt fritt handbroderi med enbart tråd.

Boken börjar med en genomgång av material och en sammanfattning av de sömmar/stygn som behandlas i boken och den avslutas med ett litet inspirationsgalleri. Däremellan finns de två huvuddelarna av boken: instruktioner till olika stygn/sömmer samt projekt.

Sömmarna är indelade i kapitlen needlepoint; counted thread; pulled thread, drawn work and insertion stitches; hardanger; freeform embroidery; crazy quilt stitches; smocking; ribbonwork; beadwork stitches [peyote, netting, RAW, herringbone, brick]; elements for flowers samt fringes and edgings. Här finns med andra ord en stor bredd i vilka typer av broderi du kan lära dig. Liksom med alla böcker med något av en encyklopedisk utgångspunkt kan det bli så i någon mån att bredd ersätter djup, men så är det också en bok som vill fokusera på att experimentera med pärlor inom broderi som annars inte så ofta inkluderar dem. För en nybörjare inom broderi kan det i vissa fall vara användbart att komplettera med en grundläggande teknikbok om en viss typ av broderi verkar lockande. Kanske inte minst om du intresserar dig för lite mer "avancerade" eller speciella typer av broderi som bandbroderi eller smocksöm.

Alla sömsätt är för övrigt graderade efter svårighetsnivå. Hur sidorna i denna del av boken är uppbyggda kan du se nedan (klicka på bilden för en förstoring).Det jag gillar med upplägget är att här inte finns något fast och färdigt svar i alla lägen. För varje stygn eller motiv som tas upp finns där ofta mer än ett förslag på hur du kan inkorporera pärlor för olika effekt. Det är som att få en glimt av författarens egna experiment och försök att variera stygnen. Inte alla varianterna tas upp i instruktionerna, men utifrån beskrivningen man får är det enkelt att själv kopiera varianterna från bilderna eller hitta på egna. Pärlorna som används är främst vanliga seeds och cylinders (strl 11/0), men i vissa fall används även accentpärlor som stavar och blompärlor.

Det finns några kapitel som skiljer ut sig. Kapitlet Fringes and edgings är för övrigt ganska gediget med 28 olika varianter av uddkanter och fransar, från enkla picotkanter till branched fringe, vilka passar bl a till pärlbroderade smycken. Och kapitlet med pärlsömnad, Beadwork stitches, visar hur du kan använda sydda tekniker på tyg. Elements for Flowers är också ett kapitel där pärlorna, inte broderigarnet, står i fokus med olika exempel på hur du kan göra broderade blommor, fästa lövpärlor, sy dinglande knoppar och blomklasar.

Förutom själva teknikdelen så får du också ett antal exempel på praktisk tillämpning i form av projekt. Här finns 20 projekt, varav de flesta inte är allt för komplicerade, som omfattar broscher, askar, märkdukar, väskor med mera. Bland de enklaste finns en pärldekorerad kudde där man piffar till en färdig mönstrad kudde med några små stygn. Bland de mer omfattande finns en lapptäcksväska med flera olika crazy quilt stitches. Alla projekt är inte i min smak -- glasögonfodralet påminner om något jag skulle kunna hitta hos min gammelmormor eller mormor i fråga om stil och färger -- men där finns ett par jag gillade som den söta bandbroderade asken och andra, som blommärkduken, har fin enskilda motiv jag kan tänka mig att inspireras av i andra sammanhang, t ex ett litet halsbandshänge.

Det finns några detaljer i layouten, som jag avslutningsvis skulle vilja påpeka. Texten är lite i minsta laget, vilket kan göra den svårläst, inte minst om läsaren har ögonproblem eller belysningen är medelmåttig. Bilderna skulle också gärna kunna få vara lite större. De olika kapitlen är färgkodade på så vis att en pärlfärg används för varje sektion. Tyvärr finns där två kapitel där vita respektive gula pärlor används på vitt tyg, vilket inte ger någon tydlig kontrast mellan broderi och bakgrund. Några smådetaljer, som borde varit enkla för förlaget att justera och därmed göra boken läsvänligare.

Allt som allt är det dock en trevlig bok för alla som gillar att brodera för hand. Några av projekten kanske inte känns så moderna eller engagerande, men det är inte så stort problem för den som har egna idéer kring hur hon/han vill använda stygnen. Och alla har ju inte samma smak som jag.

Kan du inte brodera alls kanske du bör köpa en broderibok före denna bok: jag, som kan flera sömsätt redan, tycker instruktionerna i text och bild är förståeliga, men jag kan tänka mig att en nybörjare gärna vill ha lite mer steg-för-steganvisningar och kanske också en presentation av olika trådar och tyg. För författaren ger förslag på vilka typer av tråd och tyg som passar olika sömsätt, men har man inte broderat förr kan det ändå kännas som rena grekiskan. En grundläggande broderibok visar ofta bilder på hur dessa olika material ser ut och förklarar mer ingående vilken tråd som passar vilket underlag.

*

PS! För exempel på andra böcker om pärlbroderi av olika slag, se t ex inlägg som Böcker om pärlbroderi för smycken och kläder, Ny pärlbroderibok från Sherry Serafini och Robin Atkins pärlbroderibok för gratis nedladdning. En annan typ av pärlbroderi inspirerat av klassiska broderistygn är "Embeadery" där stygnen täcks helt med pärlor; kedjestygn med pärlor är vanligt förekommande i många pärlbroderiböcker oavsett inriktning. Tips på tutorials och projekt på nätet finner du via den tematiska innehållsförteckningen där pärlbroderi är en separat rubrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails