Pärlbroderi görs ofta på ett enfärgat underlag, vare sig det är ett speciellt pärlbroderiunderlag eller ett tyg/aida. Men det går även att brodera på mönstrade underlag på olika vis.
Utsmyckade mönster och mönster att följa
Det finns flera olika syften med att välja mönstrat tyg att brodera pärlor på. En vanlig anledning till att brodera på mönstrat tyg är att man vill smycka eller "piffa upp" mönstret med pärlor. En annan är att använda det som just ett mönster, en skiss att följa.Exempel på projekt där mönstrat tyg används på dessa vis är Blue Swirls and Stripes Pillow, Batik Leaves Lingerie Bag och Brown Gathered Bag i Jane Davis bok Bead Embroidery: The Complete Guide. Om du inte har boken kan du se projekten via Google Books. I förstnämnda fallet används pärlorna just för att smycka ett enkelt motiv. I det andra projektet sys pärlor längs lövens -- motivens -- kanter och i det tredje fylls ett mönster i med pärlor. Se även Quilting Daily för exempel på pärlbroderade konturer och mönster.
En färgsprakande beskrivning av broderi enligt rosettmetoden över mönstrat tyg hittar du hos Mixed Media Artist. Samma arbetsgång kan för övrigt användas för broderi över fototransfers -- se Beadwork magazine nr.
Ett annat sätt att följa mönster i pärlbroderi finner du hos Lisa Binkley, som skrivit om denna typ av pärlbroderi på sin blogg i inläggen Little bead embroidery projects: Working with prints och Little bead embroidery projects: Prints as design challenges.
En variant syns även i t ex Helen Gibbs armbandskit.
Broderi som följer, fyller i och/eller utvecklar mönstren på ett tryckt tyg blev nyligen väldigt populärt i vanligt broderi utan pärlor, vilket du kan se inspirerande exempel på här. Notera speciellt tyget med prickar där brodösen delvis använt sig av pärlbroderi.
Pärlbroderi på silk prints
Ytterligare varianter kan ses i t ex A-Z of Bead Embroidery där pärlbroderi används för att smycka en image transfer i ett av projekten. Oftast används sidenbandsbroderi på s k silk prints, men även pärlor kan helt eller delvis användas.Bakgrunder
I många av broderierna ovan täcks tyget helt eller nästan helt. Ett mönstrat tyg eller handgjord filt kan även fungera som en synlig, kompletterande men självständig, bakgrund till det pärlade motivet. Bl a Jo Wood och Thom Atkins skapar pärlbroderier på detta vis. I båda fallen är det textilkonstnärer, som själva skapar bakgrunden också, men samma typ av pärlande kan användas på färdigköpta textilier.Mönster att inte följa
I sin bok One Bead at a Time, som du kan ladda ned gratis här, använder sig Robin Atkins av mönstrade tyger på ett helt annat vis. På sidan 18 kan du läsa om hur och varför hon använder sig av mönstrade tyger i improviserat/intuitivt pärlbroderi -- och på nästföljande sida visar hon exempel på två broderier placerade på de mönstrade tyger hon använde som underlag. Robin Atkins följer inte mönstren, utan broderar fritt över dem. Hon låter dem influera snarare än styra. Mönstret hjälper henne att få in mer färg och liv i arbetet. Skalan på mönstret påverkar broderiets skala, färgerna påverkar hennes val av pärlfärger och stilen/känslan påverkar känslan i broderiet (t ex ett lugnt vågmönster ger ett lugnt broderi med mjuka linjer). Medvetet eller omedvetet.Exempel där mönstret på underlaget är synliga bakgrunder helt fristående från pärlbroderiet ses även i armbandskiten från Brewed Adornments samt i jaquardarmbanden hos Windy River..
Avslutning: att slippa en tom sida
Oavsett hur du vill brodera på mönstrat tyg så kan användning av det ha samma syfte: att undvika den av många fruktade tom sidan. En tom sida -- vare sig det är en målarduk för konstnären, pappersark för författaren, datorskärm för designerna, vitt tyg för brodösen eller broderiunderlag för pärlaren -- kan vara en svår startpunkt för många kreativa människor. Genom att på ett eller annat vis undvika att starta med en helt tom duk kan man undvika det där jobbiga första hindret för att börja skapa och arbeta. Ett mönstrat tyg kan ge idéer eller helt enkelt göra att underlaget känns mindre oförstört och tomt. Det ger något att bygga på.Foto: NoPunyNerd [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.