Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 31 maj 2013

Teknik: Stämplat lod





Can't Stop Making Things har instruktioner till en kul teknik för dig som gillar att stämpla. I korthet går tekniken ut på att hetta upp silverlod på en bit kopparplåt och pressa en gummistämpel i det varma lodet -- ungefär på samma sätt som man gör lacksigill, men med andra material och verktyg. Tekniken är praktisk: blir du inte nöjd med resultatet är det bara att hetta upp igen och börja om.

Richard Salley håller för övrigt kurser i denna typ av teknik (inklusive hur du etsar dina egna metallstämplar för ändamålet). Du kan se bilder på hans stämplade hängen bl a här. Klicka på respektive bild för förstoring.


(Mer idéer för att använda gummistämplar i smyckestillverkning finner du i gamla inlägget Gummistämplar på olika material samt på pinboardet Stamping and printing techniques.)


Foto: Can't Stop Making Things

torsdag 30 maj 2013

Utmaning: Black & White Challenge





Sally Russick (The Studio Sublime) har presenterat en ny smyckesutmaning, denna gång med temat svartvitt. Utmaningen går helt enkelt ut på att skapa ett smycke som bara använder sig av svart och vitt -- med undantag för smyckesdelar i metall som får vara i någon av de vanliga smyckesfärgerna, samt klara pärlor som kan användas som accent.

För att delta i utmaningen med medföljande blog hop måste du ha en blogg eller flickrkonto (gratis). Vill du delta så anmäler du dig via utmaningssidan senast 2:e juni. Resultatet visas upp den 10:e juli.

Fullständig information om utmaningen finner du här.

Teknik: MRAW






MRAW är en förkortning av modified right-angle weave och är med andra ord en av många variationer på grundstygnet RAW. Tidigare har du kunnat läsa om RAW-variationer som bl a CRAW (cubic right-angle weave), Super RAW, offset RAW och RAW spirals samt Tips för att kombinera olika grundstygn. Och här är alltså MRAW, en variation/peyotestart som kombinerar RAW och peyote -- något som är praktiskt t ex för den som tycker vanliga peyotestarter är svåra.

Bakgrunden till MRAW kan du läsa hos Kate McKinnon, som tillsammans med ett annat känt namn, Dustin Wedekind, skapade denna RAW-variation. Instruktioner till stygnet hittar du i McKinnons bok Contemporary Geometric Beadwork samt i YT-videon MRAW Bellyband & Tri-Wing Band, som beskriver hur du gör en ring i MRAW och peyote. Hur du syr MRAW i sicksack beskrivs i videon MRAW Zigged Band.

onsdag 29 maj 2013

Teknik: Dölj klämpärlor -- 4 alternativ till klämpärlegömmor



Det vanligaste sättet att dölja klämpärlor för att de är fula, riskerar rispa huden eller bara inte passar designen är idag troligtvis med klämpärlegömmor (följt av andra smyckesdelar som knutgömmor och t ex bead bandits). För den som inte vill använda sig av gömmorna eller vill ha ett alternativ när de tar slut så finns det andra metoder att använda sig av, vilka inte kräver speciella smyckesdelar utan enbart delar du troligtvis alltid har hemma. Vilket alternativ som passar bäst beror först och främst på designen.
1. Motringar
Motringar kan träs över klämpärlan, antingen på rad som hos Lorelei eller lätt hopflätade som hos Heather.

2. Spiraler
Ytterligare ett sätt att dölja klämpärlor är att skapa egna små spiraler av metalltråd, som träs över kämpärlorna. Instruktioner finns på Jewelry Making Journal.

3. Berlocker/pärldingel
Du kan också dölja klämpärlorna utan att täcka dem, t ex genom att fästa små berlocker eller pärlor på hattpinnar i öglan vid klämpärlan. Se Humblebeads (armbandet) för exempel.

4. Storhåliga pärlor
Det alternativ som främst liknar klämpärlegömmor är att helt enkelt trä en storhålig pärla över den färdigformade klämpärlan. Fungerar liksom spiraler främst när klämpärlorna träs först eller avslutar smycket. Lorelei har exempel på detta.


Instruktioner: klämpärlegömmor mm

Hur du använder klämpärlegömmor kan du för övrigt finna illustrerade steg-för-steginstruktioner till hos bl a Fusion Beads. Instruktioner till hur du använder Bead Bandits har bl a Rings & Things. Och sist men inte minst så har bl a FROSTnollåtta en guide till hur du använder knutgömmor.

tisdag 28 maj 2013

Projekt: Tema Doctor Who



Tardis Bead Sprite



Det är dags att nörda ner oss igen och denna gång är temat Doctor Who -- en sammanställning av smyckes- och pärlprojekt för vad amerikanerna kallar "whovians". Det finns flera kollektioner med officiella Doctor Who-smycken, t ex de här som skapades inför 50-årsjubileet i år, men det finns även mycket smycken skapade av fans -- bland de snyggaste är River Songs dagbok som medaljong och de minimalistiska tardishängena av swarovskikuber -- och så, vilket vi intresserar oss för, smyckestutorials och pärlprojekt.

 Smycken

Crafty Tardis har instruktioner till berlocker i form av en sonic screwdriver i miniatyr.

Instruktioner till en dalekbrosch i filt hittar du i Geek Craft-kolumnen på FaveCrafts.

Geekilicious har instruktioner till ringar i plast med ett par olika Doctor Who-relaterade motiv.

Mer flugor hittar du hos Flamin Waffles som har instruktioner till ett bowtie necklace.

Halsbandshänge i form av fotoberlock har entertainingmadness instruktioner till.

Föredrar du gamla Doctor Who så har Tyney instruktioner till Tom Bakers halsduk i polymerlera, som passar perfekt till arm- och fingerringar.

Ett minibokhänge på temat finner du hos Getting Crafty and Cultured in Los Angeles. Det är inte en direkt tutorial, men har en länk till hur du gör boken, många tips samt en mall för datorutskrivna sidor.

Berlockarmband är ofta ett bra sätt att skapa smycken från sin favoritserie eftersom man kan inkorporera en mängd symboler -- mer eller mindre lättförståeliga. Inga instruktioner, men väl inspiration till berlockarmband hittar du hos Jennie Ingram, som gjort armband på den nionde, tionde respektive elfte doktorns följeslagare.

Pärlarbeten

Kandi patterns finns många små Whorelaterade mönster, som passar till både smycken och andra pärlarbeten. Mönstren är ofta anpassade för sydda tekniker eller pärlplattor. Det finns även flera mönster till salu på Etsy. Mest korsstygn, men sådana kan även användas för korsstygnsbroderier med pärlor och till pärlplattor.

Vill du ha din egen TARDIS så har Kyoti mönster och instruktioner till en tredimensionell modell av plaströrspärlor (= Nabbi/Hama/Perler).

Hos Fandom in Stitches finns instruktioner till ett preyer leaf med pärlaccent (notera att projektet har spoilervarning för alla som ännu inte sett säsong 6, som BBC sände/sänder i Sverige i år).

Och till sist något som inte är pärlrelaterat, men ett fint korsstygnsmönster för iphoneskal hos The Zen of Making. Skulle även kunna användas som pärlmönster.


Foto: Red Herring [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

måndag 27 maj 2013

Nyhet: Tenndelar från Vintaj



Vintaj har ännu en gång breddat sitt utbud av metaller. Efter Natural Brass, Arte Metal och Artisan Copper kommer nu Artisan Pewter -- 50 olika smyckeskomponenter i opläterat blyfritt tenn. Förutom hängen, berlocker och togglelås så omfattar kollektionen även tags/blanks. Delarna är inte antikbehandlade, men du kan själv ge dem den där mörka oxiderade finishen med hjälp av patina eller färg (t ex Vintajs egna patinor/bläck).

Du kan se hela tennkollektionen på Vintajs hemsida. Delarna kommer också att säljas på Vintaj Retail, även om de ännu inte i skrivande stund är tillgängliga där.

Noterat: Spännande läderremmar





Läder är populärt och många butiker erbjuder ett brett urval av läderremmar och -snoddar idag. Det är allt från enkla färgade lädersnören till regalizremmat till ormskinnspräglat till fiskskinn. Ett företag som har ett inspirerande och varierat utbud av läder, nappa och mocka är tyska Endless Leather -- som bl a har just de äkta 5 mm laxskinnsremmar, som du kan se ovan.

Nedan kan du se en annan intressant snodd, som passar dig som gillade de stingrockskinn som nämnts på bloggen tidigare, men tycker att äkta rocka är lite för dyrt. Remmarna består av stingrockepräglat koläder och finns i tjocklekarna 4 och 6 mm.






Båda snoddarna består av läder hopsytt över en kärna av tråd. Nedan kan du se en närbild på remmarna och sömmarna.




PS! Behöver du inspiration? Se mina kreationer med läderremmarna på min personliga blogg, Wild roses and blackberries.

fredag 24 maj 2013

Projekt: Miniatyrmycken



bijoux mariée


Vi kan börja med att reda ut begreppen: miniatyrsmycken kan betyda olika saker. Det kan vara 1700-talssmycken med miniatyrmålningar, det kan vara smycken med miniatyrmotiv (t ex minitårtbitar av polymerlera) och det kan vara smycken i miniatyrskala för små dockor eller dockhusinteriörer. Här är det det sistnämnda som gäller.

Hos Gisele's Miniature Creations får du tips på hur du skapar miniatyrsmycken för små dockor. Hon använder sig främst av lim för att fästa pärlorna direkt på dockorna, men mönstren kan även passa dig som vill sy/trä lösa smycken.

Mini Treasures Wiki finns länkar till flera minismyckesprojekt. Några länkar fungerar inte längre, men via sajten kan du finna smyckesprojekt som tjusiga Southern Belle Necklace, Tanya's Tiara Tutorial, Bindels Ornament "guld"halsband, Danas halsband och diamantringar i smyckesaskar. Ett väldigt enkelt, men fint trätt halsband kan du för övrigt finna i dessa instruktioner till sminksbordsaccessoarer från Cynthia Howe.

Cynthia Howe har haft en -- numera utsåld -- onlinekurs i smycken, som du kan läsa om här (värt att klicka om inte annat så för inspirationsbilder). För ännu mer inspiration, se även hennes bildgalleri över sina egna miniatyrer, vilket inkluderar sminkbord, kabinetter och butiksbänkar med bl a smycken. Du hittar dem här.

Miniatyrsmycken kan för övrigt göras för annat än minidockor och dockhusinteriörer. T ex har Kiwa instruktioner till pärlhalsband till smånallar.


För mer minatyrer, se även Miniatyrparfymflaskor av pärlor. Fler miniatyrprojekt med pärlor kan snart dyka upp.

Foto: Le Miniatures de Béatrice [via Flickr.com], CC BY-ND 2.0

torsdag 23 maj 2013

Noterat: Färdiga pärlor på tråd





Vill du göra några snabba och enkla pärldekorationer så finns det flera produkter med redan uppträdda pärlor. Det kan vara allt från tvinnad metalltråd i lågprisbutiken eller floristbutiken till swarovskisgarn och handspunna stickgarner i en exklusiv etsyboutique. Eller, som här, små enkla flätade trådar från ICA Home, funna på Maxis scrap- och pappershylla.

Trådarna lär inte vara så starka och pärlorna är billiga, ojämna rocailler -- men det kan vara en kul och praktisk produkt när man vill "pärlifiera" någon enkel grej eller dekorera något där pärlorna enbart är en accent, inte huvudsaken. Placeringen i butiken ger vid hand att de kanske främst är tänkta för scrapping och korttillverkning, men trådarna skulle kunna passa många andra typer av projekt också. Varför inte sy läggsöm (couching), surra tråden à la garnarmband, använda i mixed media, gjuta in i harts eller enkaustikvax, tvinna till flerfärgade snoddar etc etc.


onsdag 22 maj 2013

Tävling: Broderitävling från Hemslöjden





Hemslöjden frågar sig om det går att rädda världen genom broderi i en ny tävling, som kan vara intresse också för pärlare. Tävlingen går ut på att du ska skapa ett broderi som på ett eller annat sätt vill göra skillnad. Det kan vara genom återbruk och andra materialval, budskap, tekniker eller något helt annat. Bara det är din tolkning av temat Rädda världen med ditt broderi.

Alla bidrag ska vara nygjorda och ej tidigare visade i officiella sammanhang. De måste också vara till salu. Alstret får vara max 50x100 cm och väga max 5 kg. Tänk på att om ditt bidrag blir utvalt till utställningarna så står du själv för frakten till Hemslöjden (om ditt alster inte säljs betalar de dock returen).

Tävlingen pågår under perioden 17 maj - 2 augusti. De enligt juryn 15  bidrag som bäst tolkat temat kommer att visas i olika utställningssammanhang under hösten, bl a på bokmässan, i tidningen Hemslöjd och i hemslöjdens butik Svensk Slöjd. De får även priser. Första pris är en valfri kortkurs på hemslöjdens skola Sätergläntan. Andra pris en årsprenumeration på tidningen Hemslöjd samt fem valfria böcker från deras förlag. Tredje pris är också en prenumeration. 4:d - 10:e pris boken Brodera på linne och 11:e - 15:e pris hedersomnämnande samt ett broderikit.

Fullständig information om tävlingen (liksom inspiration mm) hittar du här.



PS! Låter hemslöjd mossigt, urtrist, bakåtsträvande och löjligt nationalromantiskt i dina öron? Dags att tänka om -- dagens hemslöjd är mycket mer än så och lika intresserad av garngrafitti och modernt hantverk som gamla tekniker. Tanten som tvingar dig att göra broderiet lika prydligt på baksidan som framsidan och kräver att du har rätt färgskala och material är ute, nu betonar hemslöjden mer fri kreativitet och tidlös skaparglädje istället för dräktpoliser. Är du intresserad av historia och/eller hantverk så kan det vara dags att plocka upp ett nummer av tidningen Hemslöjd.

Historia: Pärlor som medicin





Att pärlor kan vara fantastisk terapi kan nog många skriva under på, men de har också betydligt mer bokstavligen använts som medicin under antiken och medeltiden. Äkta pärlor ansågs både i Öst och Väst, från Kina och Indien till Arabien och Europa, vara verksamt mot diverse sjukdomar, krämpor och problem. Pärlor kunde fungera som allt från afrodisiaka till botemedel mot sinnesjukdom. Ibland kunde det räcka att bära pärlsmycken eller placera en pärla på kroppen för att få effekten, men pärlorna kunde också malas ned och blandas till verksamma läkedrycker, balsam och salvor. Pärlorna användes alltså både utvärtes och invärtes -- en kur som måste ha varit väldigt dyr i en tid då pärlor ännu inte kunde odlas fram (jämför Culpepers kommentar längre ned). Främst användes de allra minsta pärlorna, de som kallades pärlfrön, eftersom de hade minst värde som smyckesstenar och juveler.

Från antika Kina finns berättelser om hur pärlpulver började användas som ansiktspuder av kvinnor för att hålla huden ung. Det hade börjat som något skådespelare under Tangdynastin använde under sitt teatersmink, men spred sig sedan vidare och blev populärt vid hoven. Under en senare dynasti gick änkekejsarinnan ett steg längre och inte bara pudrade sig med pärlor utan använde även pulvret som en invärtes kur. Resultatet lär ha varit mycket gott.

I gamla kinesiska medicinalböcker ansågs pärlorna också fungera bra mot allt från diarréer och feber till dålig syn och svaga nerver, något som bl a beskrivs i Li Shizhens bok Pentsao Kanmu, som gavs ut på 1500-talet.

Från Europa har vi flera medeltida dokument där pärlornas positiva medicinska egenskaper tas upp. På 1200-talet skrev t ex filosofen, teologen och naturforskaren biskop Albertus Magnus att pärlor var en bra medicin mot mentala sjukdomar, kärlekssjuka, hemorrojder och dysenteri. Vid samma tid rekommenderade Alfons av Kastilien, efter att ha läst Aristoteles, pärlor mot hjärtpalpitationer, nedstämdhet och alla sjukdomar som orsakas av melankoli då pärlorna renar blodet. Främst borde pärlorna intas pulveriserade i en örtablandning, men vid melankoli föreslås att ögenen ska baddas med pärlpulver.

S. Berchelt beskrev på 1580-talet i sin bok Om pestilentzien och hennes orsaker att pärlor skulle intagas som medicin i form av pulver eller lösning och Olaus Martini skrev runt 1600 att om man fick kolik "tå må man bruka pärlor, som äre kompne af Matkeskal, them små stöta och dricka medh ööl eller wijn". Från samma århundrande finns uppgifter om att ordet pärlsocker hade en helt annan innebörd: då var det ett läkemedel som bestod av socker kokt i rosenvatten vilket tillsattes pulveriserade pärlor. J. von Hoorn skriver 1697 i Den svenska välöfvade jordgumman att "Man gifwer Barnet [som lider av "hjärtsprång"] Linde-BlomsterWatten med Pärl-Såcker och Edelhertz-Pulfwer".

Det fanns även läke- och skönhetsmedel som kallades pärlmjölk och pärlvatten, vilka ursprungligen innehöll pulveriserade, äkta pärlor, men vars recept med tiden förändrades så att de senare kom att innehålla pulveriserade ostronskal eller magnesium istället. Utöver detta innehöll medlet bittermandelvatten, ev. kanel, sockersirap och vatten. Pärlekonfekt var ytterligare ett exempl på läkemedel, som bestod av pulveriserade pärlor och socker.

Anselmus de Boodt, som under det tidiga 1600-talet var livmedikus vid Rudolf II:s hov, ansåg att pärlor var en utmärkt stärkande kur, som näst intill kunde återuppliva de döda så potent den var. Inget gick upp emot vad han kallade aqua perlata, en dryck gjord på pärlor upplösta i vinäger eller citronjuice. Drycken späddes ut med mer citron, sötades och smaksattes med rosenvatten, jordgubbstinktur eller gurkörtsblommor och kanelvatten. Speciellt rekommenderade han drycken för "förpestande och fördärvlig feber".

En annan 1600-talsläkare, britten Nicholas Culpeper, skrev följande om pärlor: "Pearls are a wonderful strengthener to the heart, encrease milk in nurses, and amend it being naughty, they restore such as are in consumptions: both they and the red coral preserve the body in health, and resist fevers. The dose is ten grains or fewer; more, I suppose, because it is dear, than because it would do harm."

Pärlpulvren och tron på pärlans medicinska egenskaper försvann inte så snabbt. I den så kallade uggleupplagan av Nordisk familjebok stod år 1915 (liksom i den äldre utgåvan från 1888) att läsa: "Sönderstötta pärlor, nyttjade som stoppande medel, voro förr officinella, äfven i Sverige, och finnas ännu på gamla apotek."

Enligt rykten så åt Kokichi Mikimoto (1858-1954), den japanske entreprenör som fått äran av att vara den förste som lyckades odla pärlor, två pärlor om dagen i hälsobringande syfte.

Än idag kan man finna pärlpulver, som bl a som används i framställning av farmaceutiskt kalcium. Kinesiska pärlpulver, vilka beskrivs som en del av den traditionella kinesiska medicinen, marknadsförs som verksamma mot en mängd åkommor. De anses lindra oro, nervositet och spänning, främja god sömn, motverka nervsjukdomar och dåliga nerver samt för att förhindra eller överkomma trötthet. Pärlpulver kan förbättra synen, stoppa konvulsioner, motverka sjukdomar bl a genom att stärka immunförsvaret, tillföra kroppen aminosyror och främja föryngring av huden. En indisk forskare hävar t o m att pärlor kan bota cancer. Tro't den som vill!

Pärlor används även som "high-techfiber" i stickgarner, vilket du kunnat läsa om här, och även då marknadsförs de med många och mirakulösa egenskaper så som att de skyddar huden mot direkt uv-strålning och därmed minskar hudens åldrande. Ja, faktum är att någon källa t o m menar att fibrerna kan minska risker för inflammationer och infektioner. Påståendena skulle nog inte hålla för en vetenskaplig undersökning, men de säger något om hur tanken på pärlan som medicin och skönhetsmedel verkar locka än idag.



Källor:
Culpeper's Complete Herbal: A book of natural remedies for ancient ills (Wordsworth Editions, 1995)
Kari Pearls: Pearls in Medicine in Ancient and Modern Days (delvis baserat på Joan Younger Dicksons bok Book of Pearls)
Nordisk familjebok
Pearl Guide: Pearls and Medicine
Pearls International: Pearls as Medicine
Svenska Akademiens Ordbok

Notera att jag här främst använt mig av lättillgängliga internetkällor -- inte världens bästa eller mest pålitliga metod! Ta alla uppgifter med en nypa salt tills du kunnat verifiera dem i mer tillförlitliga källor.

tisdag 21 maj 2013

Noterat: Snygga sidenband





Handfärgade äkta sidenband är ett vanligt inslag i handgjorda smycken. Ofta är banden flamfärgade eller brokfärgade, men det finns även band som fått lite mer spännande mönster. Ovan syns habotaiband från Quintessence Silk Art, som bl a handmålar band och ger dem en extra touch med stänk av lätt skimrande metallicfärg.

Banden på bilden är i färgerna Burgundy Wine Sparkle (vinröd med mörka guldstänk), Gold Rush (bruna nyanser med mörka guldstänk) och Sea Sparkle (aqua/blå med silverstänk).

Shauna Blake, kvinnan bakom Quintessence, målar även band i andra abstrakta mönster liksom vanliga flamfärgade band av olika sidenkvaliteter. Två lite somrigare exempel kan du se nedan: till vänter ett brokigt habotaiband och till höger ett mer klassiskt flamfärgat krusat "fairy ribbon".




måndag 20 maj 2013

Nyhet: Takumi och Reflection från Toho




Japanska pärltillverkaren Toho har två pärlnyheter på gång. Först ut är Takumi Beads, 11/0 seed beads  med extra stort hål. En pärla som redan är på väg ut på marknaden.

Den andra nyheten är Reflection, som jag i princip inte vet mer än så om i nuläget. Indikationen är att denna topphemliga nyhet ska få sin premiär i juni under Bead & Button Show, en plats där många tillverkare passar på att presentera sina senaste innovationer.

Nyhet: Nytt pinboard med tips och tricks





Pinterest fortsätter vara den plats där jag samlar ihop tips, som inte alltid tar sig hela vägen till bloggen. Senaste pinboardet av intresse för pärlare och smyckestillverkare är Beading & jewellery making tips and tricks. Som namnet anger ligger fokus på olika tips och tricks, men även tillverkning av smyckesdelar, tekniker, tabeller, användbara hemsidor och designdetaljer. Många pins handlar om saker som inte passar på några av de andra smyckes- och pärlrelaterade pinboarden.

En del av det som samlas där har redan nämnts här på bloggen, annat kommer kanske att tas upp i framtiden, men mycket är också enstaka tips och idéer som bara kommer att tipsas om på Pinterest.

fredag 17 maj 2013

Nyhet: Humblebeads vill publicera ditt projekt




Heather Powers, kvinnan bakom Humblebeads, tänker börja ge ut en liten broschyr kallad Humblebeads Quarterly och till denna behövs nya, spännande projekt. Om du vill ha en chans att få med ditt projekt i hennes nya publikation och få 50 USD i presentkort som kan användas i hennes butik för besväret så är det dags att skapa något i teknikerna trådarbete (wirework), trädda smycken eller enkelt metallarbete med pärlor från Humblebeads bästsäljarlista. Foto på ditt bidrag ska mailas senast 5 juni och därefter kommer de bästa bidragen att väljas ut för publikation. De som kommer med har sedan till 20/6 på sig att maila in högupplösta bilder och skrivna instruktioner.

För fullständig information, se Humblebeads blogg.



Inspiration: Pärla med flerfärgad tråd






För den som gillar att leka med färger kan det vara kul att pärla med flerfärgad tråd. Flerfärgad eller melerad tråd kan i detta fall dela in i tre grupper: flamfärgad/ombré (tråd i en färg som går från mörkt till ljust), brokfärgad (flera olika färger, som på bilden ovan) samt blandade trådar (använda trådar i olika färger samtidigt).

Att använda sig av klara pärlor och flerfärgad tråd är kanske framför allt något som är vanligt i pärlvirkning, men man kan även se det i vissa pärlbroderi (t ex hos Yukiko Ogura). Det finns dock inget som säger att metoden bara kan användas i dessa två tekniker. Varför inte sticka med flerfärgat garn eller använda sig av flerfärgad tråd/snöre/gypsy leather i trädda smycken med klara, ofärgade pärlor? Eller varför inte knyta ett halsband med tråd i regnbågens alla färger?

Det finns ett par saker att tänka på dock för att få ett så bra resultat som möjligt.


 

Val av tråd

Bäst fungerar tekniken med trådar som verkligen fyller ut pärlhålet. Tunna pärltrådar som K.O och Nymo är för tunna och diskreta (vilket också gör att sydda tekniker inte passar så bra till detta). Broder- och virkgarn däremot fyller ut bättre samtidigt som de är tunna nog att kunna användas till seeds och cylinders.

Använd gärna en riktigt tunn tråd som s k collapsible eye needles (de av tunn tvinnad ståltråd) så du kan trä med en så tjock tråd som möjligt. Kom ihåg: ju tjockare tråd (och tunnare pärlor), desto bättre syns färgerna.

Ett exempel på hur det kan se ut när man pärlbroderar med Mingles, ett tvåfärgat brodergarn, kan du läsa om på min andra blogg. Se även bilden ovan. För exempel på pärlvirkning med melerat garn trädda på klara och/eller frostad klara pärlor, se Stintas Sida.

När det gäller val av färg är det bra att testa och trä en testbit då pärlan kan få färgen att upplevas lite annorlunda (se bilden nedan med silkestråden brevid de trädda pärlorna). Tänk också på att om du använder dig av läggsöm eller gör trädda smycken så kommer en del av tråden att döljas på baksidan av broderiet eller insidan av pärlvirkningen, vilket kan påverka hur färgskiftningen ser ut i det färdiga arbetet. Om en färg tar upp 1 dm tråd så är det inte självklart så att 1 dm av ditt pärlarbete får denna färg med andra ord.

Du kan använda dig av metallictråd (helt eller delvis) för att skapa något som påminner om metal-lined rocaillepärlor. Testa att blanda metallic brodergarn med vanligt brodergarn eller blanda olika metallicfärger, som i mitt (inte helt välfotograferade) test här. Se även bild nedan.



Val av pärlor

Vanligtvis används helt klara (crystal) pärlor eller -- vilket är mindre vanligt -- frostade/matta klara pärlor, men du kan även testa att använda pärlor i ljusa, transparenta färger (som i mitt minglesexempel). Experimentera med olika färgkombinationer så som chockrosa till pärlor i black diamond (transparent grå som gör färgen murrigare) eller en vit och lila tråd till light amethyst (som i mingles bilden ovan). Och så vidare.

Förutom färgen så påverkar även pärlornas form, storlek och hålstorlek hur bra tråden syns och hur reslutatet av pärlarbetet blir. Cylinders, som Delicapärlorna på fotot nedan, har tunna väggar och stora hål vilket gör att man inte bara kan trä dem på en relativt tjock tråd utan också gör att trådarna fyller ut mer av pärlan. Med större pärlor, som har mindre hål relativt sett, så "färgar" tråden en mindre del av pärlan -- det blir enbart en linje med färg på mitten (jämför med silver-lined pärlor och skillnaden mellan en s/l delica och en s/l 4 mm fire-polished pärla).

Drops och triangles är lite speciella då deras form gör att tråden (på samma sätt som i colour- eller metal-lined pärlor i dessa former) förstoras i vissa vinklar. Detta kan utnyttjas i designen.

Ytfinishar påverkar hur färgen i pärlan och tråden upplevs, men kan också helt enkelt skyla trådfärgen beroende på hur opak eller färgstark finishen är.

Även om mycket av grejen med att använda flerfärgad tråd är att låta färgen skina genom pärlorna så måste det inte betyda att flerfärgad tråd inte kan användas med opaka pärlor. Du skulle kunna kombinera opaka och klara/transparenta pärlor så att färgskiftningarna bara syns i delar av pärlarbetet. Eller, om du gör ett knutet smycke, använda dig enbart av opaka pärlor och bara låta något av tråden synas mellan pärlorna (enbart knutarna i ett vanligt knutet halsband eller längre bara sektioner i ett s. k. tin cuphalsband).




Val av broderiunderlag

En sista sak att tänka på om du vill använda dig av tekniken i pärlbroderi är att underlaget kommer att skymta igenom de transparenta pärlorna något. Hur mycket beror på valet av pärlor och tjockleken på tråden. Fundera på om du vill ha ett underlag som är neutralt (t ex vitt som på fotona här), matchar en eller flera av färgerna på tråden eller helt kontrasterar mot trådens/pärlornas färg.

torsdag 16 maj 2013

Lästips: Romaner med pärlare i centrum


Mord i pärlbutiken


Beading Daily har Danielle skrivit om några romaner hon funnit med pärlare i huvudrollen. I ett par av böckerna ingår även ett pärlmönster för pärlaren som inte bara vill läsa.

Böckerna hon har hittat är Beaded Hope av Cathy Liggett (till stöd för välgörenhetsorganisationen med samma namn) samt deckarna Carpe Bead'em av Tonya Kappes, String of Lies av Mary Ellen Hughes och Bead on Trouble av Barbara Burnett Smith. Burnett Smith har också skrivit en andra pärlroman om Kitzi Camden som heter Beads of Doubt och som färdigställdes av Karen MacInerney efter att författaren gick bort i en bilolycka. Ej att blanda ihop med  Bead of Doubt, Kappes prequel till andra pärlromanen Strung out to Die i serien Divorced Divas Mystery. Även Hughes bok ingår i en serie, Craft Corner Mystery, men det är bara ovan nämnda bok som handlar om pärlor.

Artikeln innehåller dock inga recensioner, de får du vända dig till exempelvis Amazon (direktlänkar finns i artikeln) eller Goodreads för att få.


Mordmysterium på pärlträff

onsdag 15 maj 2013

Projekt: Pappersfjärilsmycken





Du har redan kunnat på tips på smyckes- och pärlprojekt på fjärilstemat i inläggen Fjärilar och Fjäril i epoxi. Här kommer ytterligare några tips med fokus på papper.

På bloggen Crafts Unleashed kan du finna vintagecharmiga Butterfly Specimen Pendants med tredimensionella fjärilar på ett mönstrat papper.

För att förstärka pappersfjärilarna så kan man täcka dem med harts (resin), som i Butterfly Lacquer Necklace. Med harts kan du även forma pappersfjärilarna för ett mindre platt intryck, vilket du kan se i Little Windows 3D Butterflies (se även ovan).

En variant på hartstäckt papper kan du se i Butter(Really?)Fly Ring (pdf-fil) där japanskt papper "gjuts fast" i en ram av ståltråd.

tisdag 14 maj 2013

Kultur: Universums historia i smycken



Love the moon and sun pendant
Alissa Walker [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0


Nina Designs tipsar om en utställning på amerikanska Griffith Observatory i Los Angeles. En frivillig på observatoriet, Kara Knack, har under 25 år samlat smycken med himla-/rymdmotiv, vilka nu använts för att skapa ett nästan 46 meter långt konstverk, som illustrerar universums historia från big bang till idag. Big bangteorin tolkad i broscher, armband, halsband och örhängen längs Cosmic Connection, en korridor som sammanbinder huvudbyggnaden med de underjordiska utställningslokalerna.


explaining the growth of the universe through jewelry
ehousley [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0

Som du kan se ovan ackompanjeras smyckesstråket med informationstavlor som beskriver viktiga händelser i universums historia. Mänsklighetens hela histora ryms på de sista millimetrarna av stjärnvågen. En pytteliten del av de 150 fot, som hela verket utgör.

En bättre känsla för hur verket ser ut kan du få i bilden nedan, som trots sitt omfång ändå inte får med hela stråket från big bang till idag.


1/20/07 - Griffith Observatory #5738.JPG
Amayzun [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

 
Om du inte har möjlighet att ta dig till L.A. för att titta på stråket så finns det förutom en mängd foton på nätet (t ex här på Flickr) även några amatörvideor av utställningen på Youtube: Sun, Moon and Stars Jewelry och Griffith Observatory Big Bang Jewelry. Kvaliteten är kanske inte den bästa, men det är en möjlighet att få se lite mer än vad enbart foton kan förmedla.

måndag 13 maj 2013

Tävling: Cooksongold Games



brittiska Cooksongold firar sin "gold ticket sale" (där man kan vinna priser genom att shoppa, läs mer här) med en designtävling för sina kunder, Cooksongold Games. Tävlingen har tre kategorier: Gold, Silver och Wacky and the wonderful. En vinnare i varje kategori får ett presentkort på 100 GBP att spendera i butiken.

Fullständig tävlingsinformation hittar du här. Deadline är midnatt lokal tid 31 maj.

Månadens pärlmix: Maj







Månadens mix går i en enkel, sval färgkombination: sand (som är kallare än många beige nyanser), isig salvia och lila med hintar av mörkrosa. Två av de pärlfärger som används är relativt dyra, men det finns många andra liknande nyanser i mer humana prisklasser att ersätta dem med.

Pärlorna är som vanligt plockade ur ett begränsat förråd så valet av matt eller glansig yta är åtminstone delvis gjort av nöden. Just i detta fall är det dock nyanser som gör sig speciellt bra i sidenmatta finishar.

*

Alla har vi våra favoritfärger, som återkommer gång på gång. I mitt fall är det först och främst lila följt av gröna och bruna/koppar/natur nyanser. Därför är det inte heller så konstigt att flera månadspaletter går i liknande spår, även om jag försöker undvika det. Månadens palett kan t ex ses som en nedtonad variant av förra årets novembermix eller en kallare variant av rosa-gröna junimixen.

fredag 10 maj 2013

Hållbar utveckling: Vad är ekosilver och fairtradeguld?





Gruvbrytning har många och omfattande negativa miljö- och hälsoeffekter, något som gör att metaller kommer med tunga "ekologiska ryggsäckar". Lägg till det att tillgängliga fyndigheter är begränsade och det finns många skäl till att förespråka effektiv återvinning av metaller. Och lägg sedan på det faktum som att gruvbrytning ofta sker i fattiga länder av fattiga arbetare som exponeras för farliga kemikalier och stendamm i en riskabel miljö samtidigt som de förvägras att organisera sig fackligt. Det finns många anledningar till att miljömupparna talar om smutsigt guld!

Så här skriver juveleraren Martin Taber om guldets fula baksida på Fair Jewellery Action:
30 tons of crushed, cyanide-soaked ore to make one wedding ring?
 .
Really!??!!
 .
Millions of displaced peoples around the globe scrabbling in lead contaminated gold fields, or panning downstream of highly contaminated industrial mining sites for a few flecks of gold just to feed their families for a few more days?
.
I think I just lost my appetite…
 .
Industrial mining operations gouging massive holes in the earth that can be seen from outer space, extracting massive profits with little responsibility for what happens to the land after they leave?
 .
Not on my watch!

 

Återvunnen metall

Redan idag återvinns metall, även om mycket också hamnar direkt på soptippar, inte minst i form av e-skrot där guld och andra metaller döljs i våra elektroniska prylar som mobiltelefoner. Exempelvis kan smyckestillverkare sälja s k guld- och silverskot till företag som låter återvinna det. Det är inte bara med tanke på miljön utan även med tanken på det ekonomiska värdet. Ädelmetall återvinns oftare än oädel metall just på grund av att även mycket små mängder har ett högt pris. Metallerna i våra smyckesdelar och halvfabrikat kan alltså komma både från nyutvunnen metall och återvunnen i varierande proportioner.


Definition av ekologisk metall?

Ekologiskt guld och silver är en beskrivning som dykt upp framför allt de senare åren och som avser produkter som framställts med enbart återvunnen metall. Inte minst handlar det om att kunna visa upp dokument på detta och spårbarhet är ofta ett viktigt ord: man ska kunna vara trygg i att veta var materialet kommer ifrån. För viss ekologisk metall innebär detta att hanteringen är miljöcertifierad och undergår revision. Hittills har fokus främst legat på guld, men numer finns även silver som marknadsförs som ekosilver.

Ekologisk metall används ibland också om metaller, som inte är återvunna, men utvinns på ett mer skonsamt sätt än förr. Det kan t ex innebära att man inte längre använder mycket miljö- och hälsoskadliga kemikalier för att extrahera metallen ur bergsmassorna. Bland fattiga guldletare är exempelvis cyanid och kvicksilver billiga men livsfarliga kemikalier, som används för att vaska fram guld -- något Naturskyddsföreningen rapporterat om här.


Fairtrade och fairmined

Även socialt ansvarstagande kan omfattas av begreppet ekologisk metall och åtminstone vissa typer av ekologiskt guld är fair trade-certifierade. 2011 påbörjades en certifiering av guld, som var "fairtrade and fairmined" (FT & FM) och 2012 presenterades de första FT & FM platinasmyckena. I certifieringen av guld ingår punkter som t ex förbud mot barnarbete, facklig frihet, jämställda rättigheter för kvinnliga gruvarbetare, krav på skyddsutrustning, garanterade minimipriser, långvariga affärsförbindelser och miljövänligare arbetsmetoder.

Nyligen splittrades FT & FM-märkningen upp bl a på grund av ett utbud av schysst guld som överstigit efterfrågan, olika svårigheter för de små guldgrävarna (s k ASM, artisanal and small-scale mining) jämfört med resurserna hos multinationella gruvbolag i guldbranschen och olika syn på om rättviseguldet skulle kunna blandas med annat guld. Detta har lett till tanken att fairtrade gold ska vara en märkning för guld, som är till 100 % utvunnet enligt principerna för rättvis handel, medan fairmined används för guld, som utvinns enligt samma etiska principer, men som kan vara uppblandat med annat guld tillgängligt på marknaden. Du kan läsa mer om denna senaste utveckling hos Fair Jewellery Action.


Fairtrade smycken utan fairmined metall?

Hur är det då med fairtradecertifierade smyckeskomponenter och smycken? Måste de innehålla etiskt och ekologiskt schysst utvunnen metall? Certifiering av inte minst silver är så nytt att det bara nyligen kommit ut smycken, som skapats med denna etiska metall, men etiska principer och socialt ansvarstagande inom gruvindustrin har diskuterats länge och en miljöcertifiering innebär t ex att man ska i möjligaste mån försöka köpa in så miljövänliga råvaror/komponenter som möjligt. Det sagt skulle jag inte förlita mig på att fairtrade smyckeskomponenter alltid innehåller metall som är utvunnen efter ovan nämnda etiska principer, bl a på grund av svårigheten för vissa guldutvinnare att nå ut på marknaden. Är du osäker och tillverkaren av fairetradesmyckesdelarna inte har information på sin hemsida är det bra att fråga om detta.


Mer information/vidare läsning

Etisk och miljövänligare metallutvinning är ett stort område där denna text enbart är tänkt som en kort introduktion. För mer information, se artiklarna och hemsidorna nedan, som är ett axplock av tillgänglig information om etik och miljö rörande guld och silver.

torsdag 9 maj 2013

Träffar: Dags att anmäla sig till PUSS






Ett snabb liten extrainsatt nyhet då jag missade att PUSS-anmälan öppnade idag kl. 9.

PUSS är en årlig pärlträff som hålls i Täby utanför Stockholm varje höst sedan 2007. I år är datumet att lägga på minnet 4-6 oktober. Information om workshops, tävlingar och övrigt angående schema för träffen kommer att meddelas senare.

Anmälningarna brukar ramla in fort och de 130 platserna ta slut snabbt så det gäller att inte tveka för länge. Tänk dock på att anmälan är bindande. Arrangörerna varnar också för att det kan finnas risk för att hemsidan kollapsar eller hakar upp sig om rusning uppstår. I sådana fall: avvakta och försök igen. Anmäla dig gör du på PUSS hemsida här.

Som butiksägare eller liknande kan du även bidra till träffen som sponsor -- läs mer om det här.

Projekt: Enklas smycken med sidenband



Sidenbandsarmband med blomslider (läs mer om det här)


Äkta sidenband är mångsidiga, färgsprakande och vackra smyckeskomponenter. De kan spela huvudrollen lika väl som de kan fungera som accent till andra komponenter. Inte minst passar de perfekt i snabba och enkla smycken: det kan räcka att trä en pärla eller ett hänge på ett fint sidenband för att ha ett färdigt halsband eller wraparmband.

Dagens tips handlar just om enkla smyckesidéer med handfärgade sidenband. Det finns olika typer av sidenband, men här används sidenband med fållade/overlockade kanter (den skirare typen kallas ofta fairy ribbon på engelska).

Ett vanligt användningsområde för sidenbanden är wraparmband av olika slag, vilket du kan se i gratisprojekt som Reflection Ombre Wild Raspberry Wrap Bracelet, Botanical Silk Corsage Bracelet, Momma's Boy Bracelet, Enchanted Lake Bracelet, Bahti Beads Silk Bracelets och Leaf Bracelet. Se även CraftStylish för inspirationsbilder.

Armbanden fungerar många gånger bra som kombinerade halsband/armband -- se Noemi Baenas tutorial och betalprojektet Twice as nice för ett par exempel.

Det går förstås även att göra enkla armband, som avslutas med en rosett, som i Reminder Bracelet.

Enkla halsband hittar du hos Jem Cameron, Tammy Powley och Rings & Things. Lite mer avancerat är att använda sidenbanden som avslut på ett trätt, länkat eller sytt armband så som görs i bl a Tassel Rose Necklace och Twist and Sprout Necklace.

Sist men definitivt inte minst har Bead Balance många olika smyckesprojekt med sidenband, vilka omfattar armband, örhängen och broscher.


Enkelt katthalsband: fokalpärla på hattpinne trätt på sidenband.


Mer idéer och tips kring siden som smyckesmaterial hittar du i inläggen Kiwas idéer för handfärgade sidenband, Örhängen med äkta sidenband, Smycken med shiborisidenband, Sarisiden, Sidenbandslindade pärlor, Silke, Gör dina egna sidenband samt Silkesrullar och -kokonger.

Utställning: Historiska smycken och pärlor på nätet





Tidigare har du kunnat läsa om Nordiska museets utställning Smycken, men då nämndes aldrig att museet skapat en speciell smyckessajt där du kan söka bland museets smyckessamlingar. Över10 000 smycken -- dvs många gånger fler än de drygt tusen som visas på utställningen -- ingår i databasen på sajten.

Förutom att söka fritt i samlingen så finner du även en tidslinje där ett urval av de mest intressanta smycken presenteras och placeras på en tidsaxel samt guldkornsappen för dator och surfplatta där ett antal smycken "lyfts ut särskilt för att de berättar en unik historia med stark koppling till svensk historia från 1500-talet och framåt".  Tidslinjen och guldkornen innehåller information på både svenska och engelska.

Ett tips när du söker i samlingarna: tänk på att testa olika sökord, t ex ger sökordet pärlor 244 träffar medan pärla endast ger 99 stycken. 


Så här skrev jag om uställningen när den slog upp portarna:
I utställningen Smycken, som kommer att pågå tillsvidare, gläntar museet på locket till sitt stora smyckeskrin och visar inte mindre än tusen smycken från vitt skilda tidsepoker och samhällsklasser. Utställningen omfattar smycken från 1500-talet fram till idag, allt från kungliga juveler till folkligt dräktsilver -- skånskt och samiskt -- till enkla bijouterier. 
Till utställningens guldkorn räknas några av de mest intressanta och spännande föremålen i Nordiska museets smyckessamling så som ringen med det enda kända porträttet av Årstafrun, Gustav III:s revolutionsringar och Banérsmycket (som bars av Gustav Banér, som sedemera avrättades i Linköpings blodbad). Det är just Banérsmycket som syns på utställningsaffischen ovan. Ett vackerts smycke från slutet av 1500-talet i emaljerat guld med en safir och äkta barockpärla. Ett porträtt av Banér bärandes smycket han fick av sin blivande fru, Christina Sture, kan du för övrigt se här.
Utställningen visar också upp lite udda smycken eller vad sägs som doktor Andreas Eliassons kråsnål med döskalle, som han fick av vännen August Strindberg, eller en berlock i form av en likkista med en träminiatyr av Gustav II Adolfs lik.
 
För dig som inte har möjlighet att besöka museet så finns det många sevärda bilder på ett urval av utställlningssmyckena i museets pressbilder om utställningen här. Det är inte bara bilder utan även en presentation i text, som kan vara intressant för dig som tycker om smyckeshistoria.

onsdag 8 maj 2013

Historia och kultur: Pärlsmycken i konsten


The String of Pearls, William Paxton (1869-1941)


Äkta pärlor har länge haft ett stort symboliskt och ekonomiskt värde, inte minst i Europa där de framför allt började pryda de högre ståndens kläder, halsar, örsnibbar och hår från renässansen och framåt (läs mer om det här). Visste du t ex att pärlorna var så exklusiva att det t o m i vissa kungadömen var ett enbart kungligt privilegium att bära pärlimitationer och knappt ens den rikaste mannen kunde köpa sin fru eller dotter ett helt pärlcollier.

Pärlhalsband har prytt kvinnor i alla åldrar i århundranden -- något som också går igen i konsten och porträtten av de rika och mäktiga genom historien. För kvinnor kunde pärlorna dessutom ha en dubbel innebörd eftersom de inte bara symboliserade hög börd och rikedom utan även kvinnliga dygder som oskuld, renhet, ödmjukhet och fruktsamhet (läs mer om pärlans symbolik här).

Pippa Tree har sammanställt ett antal porträttmålningar på sin blogg, vilka kan vara värda att kika på om du tycker om pärlor, konst och historia. En ännu större samling av målningar på temat pärlor i konsten och historien hittar du på Wikimedia Commons. Några av bilderna finner du också här.


Portrait of a Young Woman
Jean Etienne Liotard (1702-1789)

Porträtt av grevinnanDarja Petrovna Saltykova
François-Hubert Drouais (1727–1775)

Porträtt av drottning Kristina (okänd konstnär)

tisdag 7 maj 2013

Tävlingar och utmaningar: En sammanställning




Förutom de tävlingar som nämndes i gårdagens Majutmaningar så finns det ytterligare några just nu aktuella tävlingar. Nedan finner du en sammanställning av dem. Som vanligt är fokus här på tävlingar där du skapar bidrag -- för andra småtävlingar och giveaways/utlottningar, se detta pinboard.

Tävlingar

Tävling: International Ugly Necklace Contest 2014





Land of Odds har presenterat 10th International The Ugly Necklace Contest 2014, en annorlunda designtävling som går ut på att skapa det absolut fulaste halsbandet tänkbart -- något som inte alltid är så lätt som det låter! Temat för 2014 är Two-Strands, tvåradigt, och som vanligt måste halsbanden bestå av minst 75 % pärlor (en stor andel, minst 85 %, småpärlor premieras extra).

Bidrag tas emot under perioden 15 oktober 2013 - 31 augusti 2014. En jury väljer därefter ut tio finalister utifrån ett antal kriterier som hur hiskeligt bidraget är, bidragets bärbarhet/funktionalitet, unika designdetaljer, hur väl designern förstår och har överträtt principerna för god design och kvaliteten på den medföljande dikten är. Vinnarna röstas sedan fram av allmänheten. Första pris är 992,93 USD i presentkort hos Land of Odds och andrapris ett presentkort på 399,07 USD.

måndag 6 maj 2013

Tävling: British Bead Awards






British Bead Awards är en internationell tävling som hålls i samband med brittiska The Big Bead Show. Namnet till trots är den öppen för pärlare, proffs som amatörer, från hela världen.

Du kan tävla i kategorinerna Beadwork jewellery, Beadwork - non jewellery, Wirework and chainmaille, Crystals, Handmade glass beads and components, Polymer clay, Beyond beads and mixed media jewellery samt Best in Show. Vinnare i kategorin Best in Show väljs av besökarna på The Big Bead Show bland finalister i alla kategorier. Du kan delta i flera kategorier, men bara med max ett bidrag per kategori. Bidrag kan skapas av en personer eller i ett samarbete mellan flera personer.

Vinnarna i varje kategori får en kristalltrofé och "goody bags" med pärlor (värde 150 GBP). Googy bags går även till andra- och tredjepristagarna (värde 50 respektive 25 GBP per styck). Alla vinnare får certifikat och en prenumeration på Bead Magazine och bead.tv. Övriga finalister kommer, liksom pristagarna, att visas på Big Bead Show i oktober samt i Bead Magazine.

Sista tävlingsdag är 16 augusti 2013, midnatt lokal tid (dvs kl. 23.00 svensk tid). Notera att tävlingen har en s k entry fee på 10 GBP per bidrag liksom du måste betala för returportot om du väljs ut till finalist. Vinnarna presenteras på pärlmässan den 19:e oktober.

Läs fullständig tävlingsinformation här.

Tävlingar och utmaningar: Majutmaningar





 
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera -- några utmaningar har deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline. Ju fler utmaningar som läggs till listan, desto fler blir undantagen från regeln. Faktum är att de numer är så många att jag kommer att gå tillbaks och justera de utmaningar som har tidiga deadlines efterhand så återkom gärna och läs i mitten av månaden.

Se alla utmaningar efter brytningen.

fredag 3 maj 2013

Nyhet: Swarovski Elements Pre-Launch Fall/Winter 2015





Swarovski Elements brukar släppa sina nyheter två gånger om året vid ungefär samma tid, men ibland har det hänt att de har en s. k. pre-launch eller pre-season, alltså släpper några nyheter i förväg. Alldeles nyligen så gjorde Swarovski ett sådant släpp inför höst- och vintersäsongen 2014/2015.

Nyhetssläpper omfattar två nya blends (tvåtonspärlor) på kristall, pavépärlor i en kollektion med zodiakfärger samt två nya varianter av crystal mesh balls. De nya tvåtonsfärgerna, som används på ett urval av Swarovskis kristallpärlor och -hängen, heter Crystal/ Montana och Provence Lavender/Chrysolite. De kristallbeströdda metallpärlorna kallade Crystal Mesh Balls lanseras i Multicolours (7 färgställningar) och Degradee (3 graderade/ombré färgställningar).

Så här beskriver Swarovski Elements säsongen 2014/2015 på Create Your Style:

With the emphasis on neo-ecology - the socio-ecological impact of our actions on the environment—the overall theme, ‘Natural Beauties’, is inspired by the strength and fragility of nature. Softened, bleached-out tones convey a sense of nostalgia. Fashion-forward, blended colors reflect the changing seasons, merging glacial cool with feminine warmth.

Resten av säsongens innovationer kommer att släppas först om några månader. Tills dess kan du läsa allt om förhandssläppet och se alla de nya pärlorna och färgerna hos exempelvis Create Your Style (Swarovskisajt), Artbeads, Beadaholique, Fusionbeads och E. H. Ashley.

Tillbehör/projekt: Säkerhetskedjor



EMPR 6:4 Nostalgia Bone Cuff




Till skillnad från förlängningskedjor handlar säkerhetskedjor inte om att ändra längden på smycket. Säkerhetskedjan är -- som namnet antyder -- en extra säkerhet inte minst för armband: en tunn kedja, som håller ihop smycket om låsmekanismen skulle ge med sig och armbandet gå upp.

En säkerhetskedja används framför allt i armband, ofta metallarmband med gångjärn som Sara Westermarks armband på bilden ovan. Ändarna på kedjan är fästa på varsin sida om låset eller knäppet. Kedjan ska vara tillräckligt lång för att armbandet ska gå att trä över handen, men så pass kort att armbandet inte slinker av så lätt om låset går upp. Kedjorna är ofta mycket tunna, dels för att vara diskreta och dels för att de inte utsätts för så stor belastning hela tiden.

Oftast sitter kedjan permanent fast i armbandet, men det finns även lösa kedjor att köpa till befintliga armband eller säkerhetskedjor med ett litet lås på ena änden, som gör det enklare att trä på armbandet. Hur du skapar en sådan kedja med lås kan du se hos FusionBeads och Imaginations Jewelry (pdf-fil).

Instruktioner till en enkel säkerhetskedja utan lås har Imaginations Jewelry (pdf-fil) och tips kring hur du ska utforma din kedja har FMG. Hos Bead Crochet Lessons finns instruktioner till att fästa en säkerhetskedja i pärlvirkade armband.

För pandora och andra system med ormlänkssmycken så finns den pärlor med säkerhetskedja. De består av två metallpärlor med en tunn kedja emellan. Pärlorna träs på varsin sida av armbandslåset så som visas i denna bild.


Tips: Tänk på att vissa kedjor, speciellt de som är gjorda av stål (vissa pläterade kedjor är det), är magnetiska och därför kan vara opassande att använda som säkerhetskedjor i smycken med magnetlås.


Foto: Sara Westermark [via Flickr.com], CC BY-NC-SA 2.0

torsdag 2 maj 2013

Material: Safirer


Briolette Sapphire Earrings ~ Fancy Multi Colored Sapphires ~ Briolette Earrings
Naomi King [via Flickr.com], CC BY 2.0


De gamla perserna trodde att jorden vilade på en gigantisk safir, vilket gav himlen dess djupa blå färg då den reflekterade ädelstenens glans från jordens inre. En gammal tradition säger att Moses mottog guds bud på tavlor av safir, vilket gjorde den till den heligaste ädelstenen. Länge har safir symboliserat ärlighet, sanning och trohet -- vilket bl a gjort att den använts i vigselringar: när prins Charles gav sin Diana en ring med safir inspirerades blivande brudar över hela världen att vigas med en (diamant- och) safirring.


Montana Sapphires
Orbital Joe [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0


Ädelstenen korund delas in i safirer och rubiner. Rubin kallas röda varianter av korund medan safir används för alla andra färger. Färgen på safir kan vara gul, orange, rosa, grön, lila och grå/svart, men färgen framför alla är blå. Förr kallades flera blå ädelstenar för safir och man anser att det grekerna avsåg när de skrev om sappheiros var troligtvis lapis lazuli, inte korund. Liksom andra ädelstenar utöver diamant räknas safir till de s k färgstenarna eller färgädelstenarna.

En sällsynt och populär typ av safir är padparadscha, en rosa-orange ädelsten från Sri Lanka. Eftersom efterfrågan översteg utbudet så tog det inte lång tid innan fejkade padparadschasafirer dök upp på marknaden: mindre sällsynta rosa safirer diffusionsbehandlades med beryllium för att få den rätta aprikosfärgade tonen och kunde säljas dyrt av skrupelfria ädelstenshandlare. Nästan alla safirer på marknaden idag är traditionellt värmebehandlade för att fördjupa den naturliga färgen, vilket är accepterat av branschen, men att förändra färgen med diffusionsbehandling (som skapar en film på ädelstenens yta) utan att deklarera detta är inte ok.

En annan välkänd typ av safir är s k stjärnsafir (se nedan). Det är safirer med tunna "rutilnålar" vilket ger upphov till ett optiskt fenomen kallat astrism. När en sådan safir cabochonslipas så framträder en stjärna i stenen, som skimrar i ljuset. En av världens mest kända och näst största kända stjärnsafiren är den s k Star of India.





Syntetiska safirer, inklusive stjärnsafirer, har framställts sedan 1902 då stenar som skapats genom den s k Verenuilprocessen (uppkallad efter franske kemisten Auguste Verneuil) nådde marknaden. Idag tillverkas syntetisk safir både med hjälp av traditionella metoder och genom modern industriell tillverkning. 2003 var världsproduktionen av syntetisk safir ca 250 ton. Tillgången på billig och helt ren syntetisk safir skapade möjligheter för många nya industriella och vetenskapliga användningsområden för ädelstenen.

Syntetiska stenar ska inte sammanblandas med imitationer. Syntetisk sten är kemiskt identisk med dess naturliga motsvarighet medan en imitation, som kan vara naturlig eller laboratorietillverkad, bara efterliknar stenen den vill ersätta. Det finns flera imitationer av blå safir, men den vanligaste är syntetisk blå spinell, vilken är svår att skilja från äkta safir. I äldre tider användes för övrigt namnet false sapphire på engelska om slipad blå fluorit.


Sapphire Flowers
Ben Russell [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0



Safiren har hårdheten 9 på Mohs hårdhetsskala och är till skillnad från t ex diamanter inte känsliga för sprickbildning, vilket gör den till en mycket tålig smyckeskomponent. Tåligheten gör att de till skillnad från många smyckestenar passar i smycken designade för dagligt bruk. De tål även att rengöras i ultraljudsbad och ångrengörare.




Källor/vidare läsning:

Art Jewelry July 2010: Stone Sense

GIA Gem Encyclopedia
Mindat.org
Sveriges Gemmologiska Riksförening: Färgädelstenar
Wikipedia: sapphire
Related Posts with Thumbnails