Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 9 maj 2013

Utställning: Historiska smycken och pärlor på nätet





Tidigare har du kunnat läsa om Nordiska museets utställning Smycken, men då nämndes aldrig att museet skapat en speciell smyckessajt där du kan söka bland museets smyckessamlingar. Över10 000 smycken -- dvs många gånger fler än de drygt tusen som visas på utställningen -- ingår i databasen på sajten.

Förutom att söka fritt i samlingen så finner du även en tidslinje där ett urval av de mest intressanta smycken presenteras och placeras på en tidsaxel samt guldkornsappen för dator och surfplatta där ett antal smycken "lyfts ut särskilt för att de berättar en unik historia med stark koppling till svensk historia från 1500-talet och framåt".  Tidslinjen och guldkornen innehåller information på både svenska och engelska.

Ett tips när du söker i samlingarna: tänk på att testa olika sökord, t ex ger sökordet pärlor 244 träffar medan pärla endast ger 99 stycken. 


Så här skrev jag om uställningen när den slog upp portarna:
I utställningen Smycken, som kommer att pågå tillsvidare, gläntar museet på locket till sitt stora smyckeskrin och visar inte mindre än tusen smycken från vitt skilda tidsepoker och samhällsklasser. Utställningen omfattar smycken från 1500-talet fram till idag, allt från kungliga juveler till folkligt dräktsilver -- skånskt och samiskt -- till enkla bijouterier. 
Till utställningens guldkorn räknas några av de mest intressanta och spännande föremålen i Nordiska museets smyckessamling så som ringen med det enda kända porträttet av Årstafrun, Gustav III:s revolutionsringar och Banérsmycket (som bars av Gustav Banér, som sedemera avrättades i Linköpings blodbad). Det är just Banérsmycket som syns på utställningsaffischen ovan. Ett vackerts smycke från slutet av 1500-talet i emaljerat guld med en safir och äkta barockpärla. Ett porträtt av Banér bärandes smycket han fick av sin blivande fru, Christina Sture, kan du för övrigt se här.
Utställningen visar också upp lite udda smycken eller vad sägs som doktor Andreas Eliassons kråsnål med döskalle, som han fick av vännen August Strindberg, eller en berlock i form av en likkista med en träminiatyr av Gustav II Adolfs lik.
 
För dig som inte har möjlighet att besöka museet så finns det många sevärda bilder på ett urval av utställlningssmyckena i museets pressbilder om utställningen här. Det är inte bara bilder utan även en presentation i text, som kan vara intressant för dig som tycker om smyckeshistoria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails