Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
fredag 8 januari 2010
Teknik: Patinera metall med vinäger och ättika
Äppelcidervinäger kan användas till mycket så som att rengöra metall, men även för att patinera olika metaller. Samma sak gäller för ättika. Vinäger och ättika reagerar nämligen med en mängd metaller så som bly, koppar, zink, mässing, aluminium, mässing och stål (dock ej rostfritt stål). Även emalj och glasyrer kan angripas av vinäger. Några av dessa metoder har jag redan nämnt i andra inlägg, men här är de samlade.
Notera att även ättika kallas vinegar på engelska: många gånger, om inget annat anges, så används troligtvis ättika (koncentration: 24 %) eller ättiksprit (12 %).
Mer om vinäger kan du läsa på Shenet.
Antikbehandla mässing
Det kan vara svårt att ge mässing den där oxiderade antika färgen med svavellever även om det går. Därför finns det en annan metod, värd att försöka sig på. Nämligen att låta mässingen dra i en salt- och vinägerlösning för att sedan bakas i ugn (upprepa för bättre effekt). Denna metod kan du läsa om hos B'Sue Boutiques (bläddra nedåt) och Dava Beads. 450 F motsvarar ung. 230 C.
Ärga koppar
En metod för att ge koppar och kopparlegeringar en grön patina har vunnit viss popularitet kanske framförallt genom det material den kräver: salt- och vinägerchips. Speciellt som de flesta chipsen kan ätas upp först. Du kan stoppa dina kopparföremål direkt i den nästan urätna chipspåsen med de sista chipsen smulade och låta påsen stå försluten någon dag. Annars kan du även lägga dem i en annan behållare så som t ex beskrivs på Metal Crafts Discovery Workshop, Ten Seconds Studio och Dawnies Day. Notera att det inte alltid lyckas.
Vill du inte använda chips så kan du använda samma ångningsmetod som görs med ammoniak, läs mer om det på Ganoksin. Eller så kan du lägga vinäger och salt direkt på kopparen, som beskrivs i detta experiment. Ytterligare ett recept, som dock kräver fler kemikalier finner du på Ganoksin, recept nr. 25.
Notera att ärg inte är hälsosamt, även om det ibland finns olika syn på hur farligt det skulle vara att använda grönpatinerad koppar och brons i smycken. Det kan vara bäst att använda den på metall som inte är i kontakt med huden (även om patinan förseglas) eller använda den för konstverk istället för smycken.
Blågrön brons och koppar
Ett sätt att ge brons en blågrön patina är att täcka metallen med vinägerindränkt sågspån i flera dagar. Denna metod kan du läsa om på Ganoksin under recept nr. 19. Metoden fungerar även på koppar och mässing, men den senare kan ha svårare att reagera. Tobak eller jord kan användas som alternativ till sågspån. (Jämför även Patinering för kattägare.)
Japanska patinor
Vinäger ingår i japanska patinor som rokusho, ohaguro och su-tanpan, vilka används på olika metaller som mässing (gul- och rödmetall), koppar, shakudo och shibu-ichi. Se exempelvis denna artikel, som är ett utdrag ur en bok i ämnet, för recept. Bilder på olika japanska patinor finner du här.
Rosta stål
Stål kan rostas genom att metallen först får dra i äppelcidervinäger för att sedan torka i luften. Instruktioner för detta har bl a förekommit i Panduros produktkatalog. Notera att rosten sedan måste förseglas för att metallen inte ska fortsätta korrodera (det finns speciella stållegeringar, som bara kan rosta på ytan). Att rosta stålull på detta vis är ett populärt vetenskapsexperiment för barn.
Mer om patinering av metall kan du läsa under Värmepatina, Oxidera metall respektive Oljepastell på metall och skapa patina med färger.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.