Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 31 augusti 2012

Projekt: Pärlkantat paraply





Höst- och vintermånaderna betyder regn och rusk i Nordeuropa. Väder som kräver paraply. Det finns en mängd lyxiga paraplyer att köpa, men du kan även lyxa till ett vanligt paraply med lite pärlor.

Det är vad Bridget gjorde när hon vill hylla regnet, som gör hennes hembygd så grön och frodig. Med hjälp av pärlfrans från sybehörsbutiken så fixade hon snabbt och lätt ett pärlkantat paraflax. Instruktioner finner du på hennes blogg Wag Doll.

Även små solparasoll, som dock kanske inte är så vanliga i Sverige, kan pärlas på olika vis. Ett lyxigt exempel på detta finner du på swarovskisajten Create Your Style. Tyvärr får du bara en lista på material och tekniker som används, inte några direkta instruktioner.

Teknik: Kopparbeläggning på metall






Dagens teknik handlar inte om att plätera metall så mycket som att dra ut koppar från en metall så det bildar en beläggning på ytan. Vissa kallar detta kopparplätering, andra copper flashing och det finns säkert ytterligare namn. Tekniken används främst på metaller med koppar i, så som sterling silver och mässing.

Det finns två sätt att belägga en metall med koppar. Båda beskrivs av Nancy L T Hamilton i hennes patinaartikel här (under Liver of sulphur). Mässing kan kopparfärgas genom att hettas upp över ca 450 grader, vilket du kan se exempel på i bilden ovan. Olika metaller, inklusive mässing, kan också färgas genom att läggas i ett bedbad som är "förorenat" med järn eller stål.

För många är detta något som råkat ske av misstag när de lämnat silver i ett betbad och de själva eller någon annan av råkat lägga järn -- t ex bindtråd från lödningen eller stålpincetter som använts för att fiska upp betade föremål -- i vätskan. På grund av en galvanisk reaktion fälls kopparpartiklar ut på ytan av metallen och färgar den rosa eller koppartonad. Något som kan leda till otrevliga överraskningar (se Hamiltons artikel för tips på hur oönskad kopparbeläggning tas bort).

Men reaktionen kan även användas avsiktligt. Nedan finner du tre exempel på detta.

Exempel 1: Som patina på silver

I sin bok The Jeweller's Directory of Decorative Finishes tipsar Jinks McGrath om att betbad med järn kan användas för att skapa en dekorativ patina på sterling silver.Viktigt att tänka på är dock att beläggningen är så tunn att den inte står emot nötning särskilt länge: skyddslacka och/eller används på områden som inte utsätts för slitage.

Exempel 2: För att underlätta patinering

Mässing kan ibland vara svår att oxidera och patinera, den reagerar inte lika lätt som koppar. En lösning är därför att först täcka ytan med en tunn kopparfilm och sedan patinera. Se Nancy Hamilton för en utläggning om detta, som inkluderar både betbads- och värmemetoden. En typ av patina där man utnyttjar den kopparfärg som uppstår vid upphettning av mässing är de "bakade" salt- och vinägerpatinor på mässing som du kan läsa om här.

Järnkontaminerat och kopparmättat bedbad kan även användas för att skapa en patinagrund på guld och platina, vilket beskrivs av Alexander Soroka på Ganoksin. Liksom mässing är guld och platina metaller/legeringar, som är svåra att patinera de de inte reagerar lätt.

Exempel 3: För att dölja silverlod på koppar

Sedan koppar blev en populär smyckesmetall har det varit ett problem att de flesta lod anpassade för koppar är silver- eller gulfärgade.  Förutom att göra sitt bästa att dölja lödfogen genom välgjorda lödningar utan ett överflöd av lod så kan man dölja lodets färg genom att täcka med koppar. Läs mer om detta på Jewelry Making Daily.

torsdag 30 augusti 2012

Tävling: Skapa med Beadalons smyckesvajer




Brittiska pärlbutiken Beads Unlimited har presenterat en ny tävling där du ska skapa med Beadalons smyckesvajer. Vinsten som står på spel är ett paket med Beadalon Knotter Tool (verktyg för knutna pärlsmycken), pärlsilke, pärlor och smyckesdelar till ett värde av 60 GBP. Vinnaren utses av en jury, som bl a omfattar en representant från Beadalon.

Fullständig information om tävlingen hittar du här. Sista dag att maila in ditt bidrag är 28 oktober.

Lästips: One Bead at a Time (recension)




Titel: One Bead at a Time. Exploring Creativity with Bead Embroidery
Författare: Robin Atkins
Förlag och år: Tiger Press, 1997
Sidantal: 56
  
Sammanfattning: Bok som diskuterar improviserat pärbroderi och kreativitetens positiva effekter.
Plus: Unik, peppande och tänkvärd bok med fokus på fritt pärlande
Minus:
Rekommenderas till: Den som är intresserad av kreativitetsbejakande och pärlandets möjliga helande effekter. 

1997 skrev den amerikanska pärlkonstnären Robin Atkins sin första bok, One Bead at a Time. Efter flera nytryck valde hon förra året att inte låta trycka några nya upplagor utan istället publicera den som en gratis e-bok (i pdf-format) på sin hemsida, tillgänglig för alla. För att ladda ned ditt exemplar, klicka här.

One Bead at a Time är en annorlunda pärlbok. Den fokuserar inte på tekniker och projekt – även om den avslutas med en stygnguide och ger praktiska tips om underlag – utan på den kreativa processen och speciellt på den terapeutiska sidan som fritt skapande hantverk kan ha. Det kanske låter högtravande, hjärnskrynklarklyschigt eller flummigt, men boken är tvärtom högst jordnära och praktiskt vägledande. En perfekt liten bok för dig som vill utforska din kreativitet och dina känslor och skapa personliga konstverk med hjälp av pärlor, nål och tråd. Även för dig som mest är intresserad av smycken och/eller andra pärltekniker så kan tankarna kring hur man överbygger kreativa blockeringar och frigör sin kreativitet vara användbar, inspirerande läsning.

Boken har två övergripande teman. Den första delen delen handlar om att hitta den egna kreativiteten och komma igång med skapande. Atkins vill ingjuta en ”just do it”-känsla i läsaren, uppmuntra läsaren och få denne att bryta igenom väggen av självkritik, tvekan och andra negativa tankar, som gör det så svårt för många att hänge sig åt sin kreativitet och sitt skapande. Ett viktigt synsätt är det tillåtande: det är ok att köpa mer pärlor än som någonsin kommer att användas, det är ok att bara sitta och titta på dem, det är ok att skapa utan att känna press på att utgifterna måste täckas av inkomster, det är ok att använda de material som finns hemma, det är ok att inte designa, det är ok att sy hur man vill. Det finns inget fel sätt att pärla på. Författaren propagerar för ett kreativt pärlande utan måsten, krav och regler: tänk inte för mycket eftersom det kan skapa blockeringar och självkritik, utan sätt dig ned med några pärlor, lite tyg samt nål och tråd och bara börja. Nu. Fokusera på processen, inte på resultatet – det kommer av sig själv.

Atkins uppmuntrar den otyglade kreativiteten och friheten att våga skapa helt fritt, utan några begränsningar i form av rätt och fel i materialval, teknik eller färgkombinationer – en kontrollering av arbetet som kan kväva inspirationen. Våga är ett viktigt ord för mycket handlar om att gå utanför de snäva, men trygga, ramar som byggs upp runt oss medan vi växer upp. Att följa impulser istället för regler om vad som är passande, korrekt, smakfullt eller tryggt. För det som kommer ocensurerat från hjärtat är alltid vackert eftersom det är inspirerat och genom att fokusera på hjärtats röst kan vi bryta genom de negativa murarna som hindrar vår kreativitet.

Det andra temat är det intuitiva spontana, eller improviserade, pärlandets terapeutiska, meditativa och helande kraft. Hur det inte på förhand planerade arbetssättet, som låter själ och hjärta styra, kan skapa ett harmoniskt flow eller frigöra känslor. Hur den kreativa processen kan användas för att bearbeta händelser i livet, som påverkar oss mentalt. Exempel som tas upp i boken är övergångar i livet, dödsfall i familjen, depressioner med mera. Boken påstår inte att processen alltid är enkel, utan arbetsgången handlar ibland om att känna igen mentala skyddsreflexer och arbeta genom dessa spärrar Det kanske låter flummigt, men det är det inte – många som börjat pärla (eller för den delen virka, brodera, sticka, måla etc) under en jobbig period i livet kan vittnar om hur hobbyn varit en livlina.

Boken innehåller många bilder på arbeten i improviserad stil från författaren själv och från hennes elever. Ett antal av verken beskrivs i texten där ursprung och tillkomst diskuteras. Där finns också berättelser utan bilder, som beskriver hur enskilda elever blivit hjälpta genom processen. Atkins vågar även ta upp egna personliga berättelser, som visar på hur improviserat pärlande hjälp hennes själv. Dessa konkreta exempel ur verkligheten hjälper till att göra boken till en uppmuntrande, praktisk guide. Boken baseras på genuina upplevelser och en genuin önskan att sprida tankarna om pärlandes möjligheter att uttrycka sig från hjärta och själ och om dess positiva helande kraft till så väl nybörjare som erfarna pärlare. Boken vill inspirera -- och det gör den.

~*~

Tidigare recenserade böcker om pärlbroderi:

onsdag 29 augusti 2012

Referens: Mill Hill pärlstorlekar




Om du läst (engelskspråkiga) broderimönster där seed beads/rocaillepärlor ingår som utsmyckning har du kanske stött på uttryck som "petite seed beads" eller bara "glass seed beads". Vad innebär då detta i faktiska storlekar? Begreppen kommer från Mill Hill, som refererar till sina olika pärlsorter enligt detta system, snarare än efter storlek. Då många broderimönster refererar till Mill Hills pärlor kan det var på sin plats att reda ut vad företaget kallar olika pärlstorlekar.

Mill Hills egen informationssida hittar du här. Notera att olika namn används beroende på färgerna (t ex Frosted Glass Seed Beads, Crayon Beads och Antique Seed Beads för 11/0 seeds). Magnifica är Mill Hills namn på cylinderpärlor.

Nedan ser du en förteckning över storlekar för de pärlor som presenteras på företagets hemsida.

  • Petite Glass Seed Bead (15/0): 2 mm 
  • Glass Seed Bead (11/0): 2,5 mm
  • Pony Bead 8/0: 3 mm
  • Pony Bead 6/0: 4 mm
  • Pebble Bead (3/0): 5,5 mm
  • Magnifica Bead: 2,25 mm
  • Glass Small Bugle Bead: 6 mm (2,5 mm i diameter)
  • Glass Large Bugle Bead: 14 mm (-"-)  

Jämför gärna storlekarna med tabellen Rocaillestorlekar, som omfattar de fyra kända tillverkarna Preciosa Ornela, Matsuno, Miyuki och Toho.

Där är några avvikelser från de vanliga storlekarna i Mill Hills lista: petite beskrivs som 15/0, men där de flesta pärlor i den storleken är 1,5 mm är Mill Hills 2 mm (motsvarar t ex Toho 12/0) och 11/0 beskrivs är 2,5 mm (motsvarar mellan 10/0 och 9/0 i japanska storlekar).

Noterat: Wild Things Beads planerar nya pärlresor



Amerikanska pärlgrossisten Wild Things Beads har tidigare arrangerat specialguidade turer i bl a Tjeckien (några av dem i samarbete med Perlen-Poesie) och nu planerar de nya bead tours i såväl Tjeckien som Hong Kong. Även Filippinerna har nämnts på en av deras bloggar. Som kända grossister kan de öppna dörrarna till pärlfabriker med mera, som den enskilde pärlaren skulle få svårt att få tillgång till, vilket gör deras resor speciella. En kort beskrivning av en tidigare Hong Kong-tur finner du här.

Varje rundresa kommer att vara sex dagar lång. Om resorna är som den arrangerad i samarbete med den tyska pärltidningen så ansvarar du själv för resan till och från landet och betalar endast Wild Things Beads för arrangemangen på plats (vilket gör att du kan resa från var du vill, när du vill). Tidigare resor har varit öppna för pärlbutiker och designers/pärlare. Notera att turerna många gånger är en del av grossistens affärsresor och alltså inte någon vanlig turisttur. Kontakta dem för närmare information om detaljerna och vad som gäller för turerna -- och håll i åtanke att viss information i denna text kanske inte är aktuell för kommande resor. Är du intresserad så finner du kontaktinformation på Wild Things Beads hemsida.

Wild Things Beads har även artiklar om bl a tjeckisk pärlindustri, pärlshopping i Hong Kong med mera här.


PS! För fler pärlrelaterade destinationer, se Pärlmuseer i världen och Pärlkryssningar -- samt rent generellt kategorin Träffar, mässor och kurser, som innehåller så väl svenska som internationella arrangemang.

tisdag 28 augusti 2012

Tävling: Förlängd tid på SoftFlextävling






SoftFlex lät nyligen meddela att deadline för årets upplaga av Flex Your Creativity, som du tidigare kunnat läsa om här, har skjutits fram från 1:a september till 1:a oktober. Hade du funderingar på att delta, men inte hunnit göra något, så finns det nu alltså fortfarande en chans att hinna skapa något till tävlingen, som har påtning som tema i år.

Läs mer om tävlingen här.

Tidsfördriv: Gissa det oväntade smyckesmaterialet

Michelle L. har varje vecka en rolig tävling på sin blogg. Varje fredag -- med undantag för veckor av bloggledighet -- visar hon upp ett smycke som inkorporerar en udda komponent och det är upp till läsarna att gissa vad det oväntade smyckesmaterialet är.  Tidigare "mystery things" -- läs inte längre om du tänker gissa på tidigare veckors utmaningar! -- inkluderar piggar från en hästkam, gummiringar för kastrering av djur, del av en eldosa, tennisrackettejp, napp och en ituklippt halloweenmask.

Det rätta svaret avslöjas efter helgen då två vinnare presenteras (den förste att gissa rätt samt en slumpvis utvald kommentar) -- och du får även en summering av de mest kreativa (och helt felaktiga) förslagen.

Alla Guess the Mystery Thing challenges hittar du här.

måndag 27 augusti 2012

Kurser: Ècole Lesage Paris


1175690078


I vintras dog Francois Lesage. Då hade han i över ett halvsekel varit synomnym med Maison Lesage, en syateljé han ärvt efter sin far -- han sa själv att han föddes "till en hög av pärlor och paljetter". Han ledde ateljén genom en tid då många anrika broderihus i Paris lades ned och blev välkänd för sina utsökta broderier, som höll fast vid det gamla kvalitetshantverket där varje pärla fästes för hand. Lesage samarbetade med många av de största namnet på sin tid. Modehus som Dior, Lacroix och Givenchy fick sina kläder prydda av Lesages sömmerskor.

Lika känt som Lesage är för sina broderier bland modehusen, är Lesages skola bland brodöser världen över då M. Lesage såg till att säkra hantverkets framtid genom att skapa en broderiskola i Paris, Ecole Lesage. Och det är just skolan som för fokus för denna text för kurserna inkluderar exklusivt pärlbroderi, ofta med tamburnål (läs mer om den tekniken här).

Skolan erbjuder kurser för såväl nybörjare som professionella experter. Standardkurserna omfattar områdena Haute couture, Interiour design and furnishing samt Specialized training (sidenbandsbroderi, klassiska stygn/sömmar samt guldbroderi). Kurserna i haute couture -- det område som innehåller mest pärlbroderi -- omfattar åtta nivåer. Varje nivå kretsar kring ett projekt. De flesta av dem inkorporerar pärlor och paljetter likväl som brodergarn. På hemsidan kan du se bilder på alla projekten och läsa vilka tekniker varje kurs omfattar.

Kurser ges på franska och engelska. Priserna börjar på 200 euro för nybörjarkursen (2 x 3 timmar): påbyggnadskurserna är gradvis längre och därmed också dyrare. För varje avklarad kurs får deltagaren ett certifikat. Fullständig information hittar du på skolans hemsida.

Skolan har för övrigt även gett ut en bok för dig som inte kan studera på plats i Paris, Ecole Lesage chez vous. Se hemsidan (under fliken Shop) för mer information.


1175690081

Mer att göra i Paris

I Paris, vid Place Vendôme, ligger även i år invigda L'Ecole Van Cleef & Arpels där du kan lära dig smyckestillverkning och gemmologi från den anrika juvelerarfirman. Läs mer om det här. Staden är också känd för dess möjligheter till pärlshopping, både av nytt och vintage (se t ex Wild Things Beads artikel, som dock har några år på nacken och delvis är riktad till pärlbutiker/storförbrukare).


 Foto: Francesca Penchant [via Flickr.com], i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

Kurser: Van Cleef & Arpels smyckesskola





Tidigare i år öppnade anrika Van Cleef & Arpels -- juvelerarfirma och parfymeri grundat 1896 --en smyckesskola för allmänehten, L'Ecole Van Cleef & Arpels. Skolan ligger vid historiska torget Place Vendôme i Paris, där bl a flera ambassader, akademier, modehus och juvelerare huserat genom åren.  

En introduktion till skolan får du i videon ovan. Skolan är skapad för entusiastiska amatörer snarare än professionella utövare, vilket med tanke på dess ägare gör den speciell. Här kan den som vill få gå introduktionskurser för att lära sig mer om utsökt smyckestillverkning från en firma som prytt de rika och berömda i över hundra år. Kurserna är inspirerade av vinprovningar, där man får smaka på olika material och tekniker. Här samsas föreläsning med praktiska övningar. Lärarna inkluderar juvelerare, gemmologer och konsthistoriker.

Utbildningen omfattar åtta moduler à fyra timmar. Modulerna är indelare i de tre stegen Unveiling (estetik och gemmologi), Shedding light on (smyckeshistoria och hantverksskicklighet) och Revealing (praktik). Priser per modul är från 600 euro. Kursspråk är engelska och franska.


Mer att göra i Paris

I Paris ligger även världsberömda L'Ecole Lesage, där du kan gå kurser i bl a pärlbroderi (à la haute couture) från ett hus, som smyckat de största modehusens kläder genom åren. Staden är också känd för dess möjligheter till pärlshopping, både av nytt och vintage (se t ex Wild Things Beads artikel, som dock har några år på nacken och delvis är riktad till pärlbutiker/storförbrukare).

via

fredag 24 augusti 2012

Tävling: Bead Dreams 2013


Amerikanska Bead Dreams är en av de riktigt stora och prestigefyllda tävlingarna i pärlvärlden. Detta är en stor jurybedömd internationell utställning för de mest exceptionella pärlarna runt om i världen, professionella så väl som begåvande amatörer. De utvalda verken, finalisterna, ställs ut på den stora årliga Bead & Button show i Milwaukee i början av juni och såväl vinnarstatyetter som prisrosetter delas ut. Förutom äran tilldelas vinnarna priser i form av värdecheckar hos sponsrande butiker.

Tävlingen omfattar kategorierna: Handmade buttons and beads; Wirework; Finished Jewelry; Crystal Jewelry; Lampwork; Metal clay; Seed bead jewelry; Objects and accessories samt Polymer clay. Mer om de olika kateogierna samt priser finner du här. Du får delta med max två bidrag i originaldesign per kategori. Regler och anmälningsblanketter hittar du här. Tävlingen är öppen för både amatörer och proffs från hela världen. Observera att för att delta måste du betala en deltagaravgift.

Deadline för årets tävling och utställning är 26 mars 2013. Bidragen ska ha tillverkats någon gång mellan mars 2012 och februari 2013, med andra ord får du inte delta med gamla alster.

Kultur: Hubert Duprats smycken görs av larver




Det finns många sätt att tillverka smycken. Ett av de mer udda kommer från fransmannen Hubert Duprat och amerikanskan Kathy Kyle Scout, som låter sina arbetare skapa smyckena. Det speciella är att arbetarna inte är människor utan nattsländelarver. 

I naturen skyddar sig larverna genom att skapa en sorts "rustning" och kamouflage av småmaterial de finner i sitt habitat -- grus, sandkorn, kvistar osv -- som de limmar ihop med silkestrådar, som de utsöndrar. Larverna använder allt de har tillgång till och som de finner användbart, vilket Duprat och Kyle utnyttjade. Istället för grus och kvistar gav de larverna, som installerades i ett akvarium, guldflagor och små ädelstenar som opal, turkos, rubin och pärlor. När larverna är gamla nog flyttas de från kokongerna och tillåts växa upp. Resultatet är små juveler, som likt pärlor kan träs till unika smycken.

I filmen ovan, från Norfolk Museums and Archaeology Service, beskriver HubertDuprat sina verk. Runt 2:30 tar han upp sina larvsmycken och du får se bilder på processen. Ytterligare bilder på larvernas kreationer finner du hos exempelvis Bambu Batu och Ecouterre.

torsdag 23 augusti 2012

Nyhet: Project Accessory på TV3

I höstas kunde du här på bloggen läsa om Project Runway spin-offen Project Accessory, som då skulle börja sändas i USA. Nu har serien, som fick lite blandat betyg av amerikanska pärlare och smyckestillverkare (flera av dem Project Runway-fans), kommit till Sverige: I måndags kl. 22 visade TV3 det första av åtta avsnitt i serien. Du hittar även avsnitten på TV3 Play.

Programmet följer originalet både i format och utmaningar, men fokus ligger på smycken och accessoarer istället för kläder. Av de tolv deltagarna, som introduceras i det första programmet, har sex stycken smycken som sin specialitet. Övriga specialiteter bland de andra sex deltagarna omfattar handväskor, håraccessoarer, skor, bälten, hattar och läderaccessoarer.

TV-kanalen Lifetime beskrev inför den amerikanska premiären programmet så här:

The multi-billion dollar accessories business is brought into the spotlight with Lifetime’s new competition series, "Project Accessory," hosted by actress and model Molly Sims. With the help of lifestyle expert Eva Lorenzotti as their mentor, 12 enterprising artists will be put to the test to create the newest and hottest trends in accessories as they compete to dazzle Sims and judges designer Kenneth Cole and InStyle Editor, Ariel Foxman. Emmy® Award-winning actress Debra Messing and fashion critic and television personality Kelly Osborne will appear as guest judges this season, among other fashion luminaries.

I premiäravsnittet fick de tolv deltagarna skapa accessoarer (halsband, bälte samt en valfri accessoar) till en enkel och klassisk look: vit t-shirt och jeans. Twisten? Material skulle införskaffas från två lagerlokaler fulla med diverse pryttlar och bråte.

Mer information om tv-serien hittar du på TV3:s programhemsida och Project Accessorys officiella hemsida (OBS! Tänk på att vinnarens namn står på den sidan). Senaste säsongen av Project Runway, originalversionen med kläddesigners, visas som vanligt kl. 22 på tisdagar i samma kanal.

Projekt: Handmålade strassmycken




Du har kanske sett dem på nätet i år, alla handmålade strasshalsband, ofta i sommarens trendiga färgstarka neonnyanser -- en trend med ursprung i Tom Binns och Dannijos smycken. Ett sätt att göra billiga (nya eller gamla) strasshalsband lite färggladare eller personligare. För den som gillar färg och inte har något emot att måla över kristallstenar kan detta vara ett kul sätt att omvandla ett smycke som annars kanske inte används. Ett färgglatt återbruk.

I de tutorials som finns på nätet används oftast nagellack -- många gånger för att de som skapar halsbanden använder material de har i sin närhet eftersom DIY-projekten gärna ska vara mycket snabba och enkla -- eller för att de inte känner till andra alternativ. Nagellack kan variera i slitstyrka och stöttålighet. Det finns färger speciellt för glas, men eftersom hetta kan påverka metallen bör du kanske undvika glasfärger som härdas i ugn. Glöm inte att rengöra smycket noggrant för målningen så håller färgen bättre. Hos A Stylized Hysteria tipsas om att akrylfärg och nagellack håller bäst av de alternativ hon testat.

Instruktioner till en- och flerfärgade halsband finner du bl a hos Crimenes de la Moda, Passion for Fashion, Beancakes, Ashley Treece, The Lithium GirlShe Findsstyle edition, Trampling Ice Cream, Thanks I Made It/Stripes and sequins och Fashion After Breakfast. Hos Lily Atlantic, Edmonton Journal (klicka på photos för steg-för-stegbilder) och If Grandma Wore J Crew finner du armbandsprojekt, hos The Silver Kick Diaries och Small Good Things örhängen samt hos Cupcakes and Chasmere och Beetle Bailey broscher. Ett alternativ till "nagellacksmetoden" finner du hos Swellymayde och A pair & a spare, som helt sonika spraymålar hela halsbandet.

För mer inspiration, bildgoogla t ex neon hand painted necklace.


TIPS: Undvik att måla över riktigt gamla vintagesmycken eftersom dessa har större värde än nyare smycken. Vissa strassmycken är rent av antika -- och det vore bra synd att behandla antika smycken på detta vis. Nya strasshalsband från bijouteri- och klädkedjorna är sällan allt för dyra (inte minst om det är rea) och du kan även finna strassmycken på second hand. Ett alternativ, som du sett i några av länkarna ovan är att köpa strasskedja -- eller trasiga strassmycken -- och montera ihop till ett eget smycke från grunden.

onsdag 22 augusti 2012

Projekt: Färgglada pärlbroderade filtdockor



Pärlbroderi kan användas till mycket, bl a för att skapa dockor av olika slag, helt eller delvis smyckade med pärlor. Gratis instruktioner till dessa söta och somriga små pärlbroderade tjejer med stort hår finner du hos Karso-Karso på DeviantART. Instruktioner inkluderar även bilder av de pärltekniker som används.

Så läser du instruktionerna: fotot visar bara en bild på första sidan av denna tutorial. För att läsa och/eller ladda ned pdf-filen klickar du på Download file till höger om bilden. Filen öppnas då i en ny flik (beroende på din webbläsares inställningar).




Foto: Karso-karso, här använda med vänligt tillstånd

Månadens pärlmix: Augusti (del 4)



Månadens sista mix blev en annan än tänkt pga av kamerastrulet. Redan i sensommaren kommer därför en mix i hösttoner.

Rött och (varm) lila kan vara knepigt: de är grannar på färghjulet och tycker därför om varandra, men eftersom det finns så många nyanser gäller det att välja rätt för att kombinationen ska fungera bra. Tycker du det är svårt att hitta det "perfekta paret" så kan du skippa en av dem: båda färgerna fungerar bra ihop med en (mörk)brun nyans på egen hand.


tisdag 21 augusti 2012

Tillbehör: Material från skafferiet


Pantry 2011


I köket finns det många ätbara varor, som även kan komma till användning vid smyckestillverkningen. Nedan finner du en lista med allt från bikarbonat och chips till ägg och ättika. Notera att denna lista inte omfattar rengöringstips, men om någon ändå tas upp i listan kan rengöringstips nämnas.

Saknar du något på listan så tipsa gärna i en kommentar eller ett mail. Tänk på att rena rengöringstips sparas till en framtida text.


Apelsinskal
Liksom hårdkokta ägg kan apelsinskal användas för att oxidera silver och koppar. Läs mer om det här.

Bananskal
Se apelsinskal ovan.

Bikarbonat
Bikarbonat (eng. baking soda) löses i vatten och används för att neutralisera syror. Dels blandas den i syror (se t ex citronsyra nedan) och dels används den för att skölja metall som doppats i syra eller svavellever (LOS). Bikarbonatlösningen ska sedan sköljas av med rent vatten. Används också vid rengöring.

Bönor, kärnor och frön
Bönor, kaffebönor, äppelkärnor, pumpakärnor etc är exempel på livsmedel som kan borras hål i och användas som pärlor. Se Pärlor av kaffebönor och Pärlor av kärnor och frön.

Chips
Salt- och vinägerchips, som kanske aldrig blivit så populära i Sverige som i t ex England, kan användas för att skapa en melerade grön patina på bl a koppar. Beskrivs hos bl a  Metal Crafts Discovery WorkshopTen Seconds Studio och Dawnies Day. Notera att det inte alltid lyckas för alla.

Citronjuice
Outspädd saft från citroner kan användas för att rengöra koppar och kan även fungera som betbad för metallen.

Citronsyra
Den milda syran är ett säkert alternativ för betbad. Den löses i hett, men inte kokande, vatten. 5-10 % citronsyra är ett vanligt recept, men det finns även de som använder mer koncentrerade lösningar.

Cola
Lär liksom bl a citronsyra kunna användas som hyfsat betbad, bl a enligt denna artikel. Colan blandas först med salt.

Färska örter
Citronmeliss och andra doftande blad kan användas t ex i doftsatta pärlor, se Väldoftande pärlor för recept.

Hjorthornssalt
Hjorthornssalt består av ammoniumsalter och kan användas som alternativ till ammoniak för s. k. buried patinas och fumed patinas. Du kan behöva en ganska stor dos och det är kanske inte det mest ekonomiska alternativet, men ett alternativ som funkar när nöden kräver. Förslut påsen väl så inte ammoniaken avdunstar.

Kaffesump
Kan användas till en s k buried patina. Den finmalda kvaliteten innebär att patinan blir mer småmönstrad. Se även teblad.

Kristyr/sockerglasyr
Kristyr, som består av florsocker och vatten, kan användas för att skapa reservagemönster vid patinering (läs mer om det här). Exempel på hur resultatet kan se ut finner du i denna pdf-fil från Tim McCreight och Brynmorgen Press. Fungerar inte på "fuktiga" patinor där du doppar metallen i en lösning eller i en buried patina då glasyren kan smälta.

Kryddor och torkade örter
Det finns en mängd olika kryddor och de enskilda sorterna kan förstås används på olika vis, t ex innehåller gurkmeja och saffran färgämnen, men det finns även generalla tips på kryddor. Torkade och malda kryddor används som inklusioner i polymerlera, bl a för att imitera olika stenar, i "väldoftande pärlor", och i harts-/resingjutning. Även torkade örter passar i polymerlera. Hela kryddor, som kanelstänger och stjärnanis används ibland som de är i smycken, t ex trädda som pärlor eller med en upphängningsögla som ett hänge.

Livsmedelsfärg (karamellfärg)
I amerikanska tutorials kan du ibland stöta på pulvermixar för drycken Kool-Aid, som innehåller stark livsmedelsfärg. De används bl a för att färga nylontråd (se detta inlägg). Livsmedelsfärg passar även bra vid tillverkning av trolldegspärlor med barn då de är ätbara. Se även äggfärger nedan.

Majsstärkelse
Kan användas vid bränning av polymerlera, se Glass Attic, och tillverkning av lera, som den här. Används även i recept på egentillverkad brons- eller kopparlera. Potatismjöl kan ibland användas som alternativ.

Mjöl
Vanligt vetemjöl kan användas för att göra trolldeg/saltdeg. Degen är ett barnvänligt material för tillverkning av pärlor och hängen. Kan även användas för att göra Ätbara pärlhalsband av kakor.

Mjölk
Enligt Nancy L T Hamilton kan gammal sur mjölk användas till buried patinas.

Ost
Hadar Jacobson berättar att hon tar vaxet runt ostar (Gouda, Babybel osv) och använder bl. a. för att gör ihåliga pärlor av silverlera.

Potatis
Kan användas till Potatispärlor för barn.

Pärlsocker och grovsalt
Både sockret och saltet kan användas för att skapa strukturer i polymerlera. Det kan sitta kvar i lera under bränning och sedan sköljas bort med vatten. Tips finns på Glass Attic.

Rättika
Japansk rättika, daikon, kan användas för att preparera metall före patinering. Detta tips används inte minst på japanska patinor. Du kan läsa om det hos Nancy L T Hamilton, som refererar boken Japanese Patinas av Eitoku Sugimori.

Salt
Salt används i vinäger- och ammoniakpatinor och vid "saltvattenetsning" (vilket beskrivs här). Vid etsning ska alltid rent salt utan tillsatser som jod och klumpförebyggande medel etc användas. Det är även att föredra vid patinering då tillsatser kan påverka patinan, men det är inte tvunget.

Senap
Ännu ett exempel på reservagepasta, som du hittar hos Tim McCreight (pdf-fil).

Socker
Du kan göra smycken och pärlor av kristalliserat socker, s k kandisocker. Läs mer här. Smyckena är ätbara och kan smaksättas med livsmedelsaromer och färgsättas med karamellfärg.

Sockerbitar
Hårda, men lättlösliga, material som sockerbitar passar bra för att skapa ihåliga komponenter som metalltrådspärlor. Hur du kan använda sockret kan du lära gratis hos Beadifferent. På författarens andra hemsida, Unexpected Wire Jewelry Tools, får du även tips på andra typer av livsmedel som också fungerar, bl a tabletter.

Stjärnanis
Exempel på en dekorativ hel krydda, som används som den är i smycken (som berlock eller pärla) likväl som ingjuten i epoxiharts (resin) och som bas för Electroforming.

Svamp
Svamp kan användas för att färga naturmaterial, som t ex lintråd eller silkes- och bomullssnören. Lär vara lättare än växtfärgning. Det kurser och böcker i ämnet, liksom en del information på nätet. Se bl a dessa böcker.

Te och teblad
Teblad, nya eller använda, kan liksom kaffesump användas till en buried patina, men ger lite större mönster än kaffet. Extra starkt te kan användas för att färga allt från sidenband till sötisar och hornpärlor, vilket beskrivs i Tefärgning.

Vatten
Till patina, betbad etc rekommenderas oftast destillerat vatten, som inte innehåller de mineraler, metallpartiklar och andra föroreningar kranvatten kan innehålla. Ibland kan dock oberäkneligheten i det vanliga vattnet -- från kran eller flaska -- inverka positivt. Se t ex Tammy Jones tips här.

Vegetabilisk olja
Oljor med hög rökpunkt kan användas för att skapa glansiga bruna värmepatinor på metall, vilket du kan läsa om i Jordnötspatina. Jordnötsolja är ett vanligt alternativ, men även rapsolja fungerar.

Vin
Gammalt vin kan liksom vinäger användas i en buried patina -- och korkarna kan användas som smyckeskomponenter, se Smycken av vinkorkar.

Vinsten
Vinsten (eng. cream of tartar) används i vissa patinarecept (se t ex patina nr. 15 här). Används även löst i vatten tillsammans med t ex salt för att rengöra silver och koppar, vilket nämns exempelvis här. Idag används vinsten kanske oftare vid garn- och tygfärgning än matlagning.

Vinäger och ättika
Förutom till rengöring så kan vinäger (äppelcider-, rödvins-, vitvins-) och ättika användas vid olika typer av patinering. Inte minst på mässing så kommer en långvarig exponering även att skapa en spännande etsad struktur på ytan. Många exempel på hur du kan använda ättika och vinäger beskrivs i Patinera med vinäger och ättika. Ättika och salt kan även användas som betbad, recept finns bl a här.

Ägg
Ett klassiskt tips är att oxidera koppar och silver med hårdkokta ägg. Äggen ska vara rejält hårdkokta så det är bättre att koka äggen för länge än för kort tid. Läs mer om äggoxidering här. Äggskal kan användas till fina äggskalsmosaiker på smyckesdelar.

Äggfärger
Färger till infärgning av ägg kan även användas för färgning av sötvattenspärlor och liknande material, vilket beskrivs här.


Foto: Sara Maternini [via Flickr.com], i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

måndag 20 augusti 2012

Summering av fortfarande aktuella inlägg





Sommarlovet är slut här på bloggen. Som inledning på "höstterminen" kommer här en summering av tidigare inlägg som fortfarande är aktuella alternativ är mer aktuella nu än när de skrevs, men som kanske fösvunnit långt bak i arkivet under de månader som gått. Främst gäller det tävlingar, men även några andra ämnen smyger sig in.

Fotoproblem

Först dock en liten nyhetsuppdatering: som några av er kanske läst så har min kamera gått sönder i en kattrelaterad olycka (någon som är förvånad att det var en katt inblandad?). Eftersom jag ännu inte haft råd att köpa en ny så kommer det att inverka något på mängden bilder på bloggen. Jag kommer att fortsätta låna bilder då det går och finns tid att fråga om lov och jag hoppas kunna låna en kamera då och då för speciella foton. Förhoppningsvis kommer det inte att inverka på den månatliga färgpaletterna och jag har ett par redan förberedda foton också.

Tävlingar och utmaningar


Idag är också sista dagen att anmäla sig till paljettglittrande utmaningen och blog hoppen Sequintastic September. Notera att du även kan delta med andra alster än smycken eller pärlarbeten -- allt är tillåtet så länge det innehåller paljetter. Tipsa gärna andra pysslare utanför pärlvärlden också.


Övrigt




Från Wild roses and blackberries



På min personliga blogg har det inte varit sommaruppehåll. Ni som är intresserade av den har troligtvis redan hittat dit, men där finns även lite smått och gott för er som inte är intresserade av mina egna arbeten, blomfoton och kattbilder. Några av sommarens inlägg inkluderar:



söndag 19 augusti 2012

Om bloggen: Ny design -- ris eller ros?





Under sommaruppehållet har några kanske märkt att bloggen ser lite annorlunda ut. Eftersom återkommande läsare gärna läser blogginlägg i feedläsare eller prenumererar via e-post så är det kanske inte alla som sett förändringen (ingen har i alla fall kommenterat den!). Därav denna lilla presentation i samband med att bloggen återgår till ordinarie schema från och med imorgon.

fredag 17 augusti 2012

Tävling: Bello Modos WireLacetävling

Bello Modo har en ny tävling, denna gång med fokus på WireLace. Skapa något i ditt val av WireLace och skicka in en bild för en chans att vinna ett av tre presentkort i butiken (värde 50, 40 respektive 25 USD). En Editor's choice kommer också att väljas, som vinner en mix av WireLace. Den sistnämnda väljs av Bello Modos anställda medan de tre priserna röstas fram av allmänheten på butikens blogg.

Du kan delta med upp till två bidrag i originaldesign. Sista tävlingsdag är 10:e september. Läs allt om tävlingen här.

onsdag 15 augusti 2012

Månadens pärlmix: Augusti (del 3)



Denna veckas mix håller fast vid två sommarfärger: grönt och blått. Faktum är att veckans mix är två variationer på temat eftersom det var svårt att välja vilken mix som skulle publiceras. Grunden är densamma: en enkel mix med en blå ton och en grön ton.

Ovan används en blå, som går åt grönt, och en grön, som går något åt blått. Nedan ser du en annan blågrön nyans, mintiga pacific opal, som mixas med två olika ljusblå opalfärger. (Notera att det är Preciosas pacific opal, som inte är exakt samma nyans som Swarovskis kristall med samma namn.)




Du kan också göra en analog färgkombination genom att lägga till nyanser som ligger mellan de blå och gröna nyanser du valt. Exempelvis turkos (kan vara grön eller blå), teal, petroleum/petrol, erinite, jade, mint, seafoam osv. Valet beror på vilka blå och gröna färger du utgår ifrån. Då får du inte samma kontrast mellan färgerna utan istället en varierad blågrön palett snarare än en blå och grön palett.

onsdag 8 augusti 2012

Månadens pärlmix: Augusti (del 2)



Även denna vecka blir det en enkel mix. Mer precist en matt, jordig mix som passar dig som gillar naturnära färger.

Finishar som vitrail har många nyanser i sig, som kan användas för att komponera en färgkombination. Ibland behövs inte så många andra färger just för att finishen i sig är så färgrik, utan man kan inrikta sig på att framhäva en eller två passande nyanser.

Här har de tjeckiska glasdropparna i dubbelfinishen vitrail/apollo gold stått i fokus och de runda gammelrosa och ockragula pärlorna har valts för att harmoniera med de kopparrosa/bruna tonerna. De gammelrosa nyanserna är dessutom en komplementärfärg till de grågröna vitrailnyanserna i dropparna. En kombination av bara de två pressglaspärlorna är också fin, men här har de kompletterats med matta, bronsbruna rocaillepärlor i bakgrunden. Färgen på seedsen går ton-i-ton med den matta apollofinishen på dropparna.

Färgerna är något rosatonade i förhållande till verkligheten i fotot ovan. På fotot nedan är färgerna lite mer korrekta.


tisdag 7 augusti 2012

Tävling: Chatelaine Beading Challenge 2012/2013

Wedgwood jewelry - Indianapolis Museum of Art - DSC00619


Brittiska butiken Stitch 'n' Craft har presenterat en ny tävling med ett utmaningskit för att skapa en unik chatelaine. En chatelaine, även kallad equipage, är en vid midjan fäst hållare med kedjor för de små pinaler som frun i huset kunde tänkas ha: sax, klocka, fingerborg, nyckel, sigill, dosa med luktsalt, näsduk osv. Den hade sitt ursprung i 1500-talets Holland, men användes långt in på 1800-talet, och var användbar i en tid då det var ovanligt med fickor i kvinnokläder. Namnet kommer från franskans Châtelaine, som betyder slottsfru. Bilder på gamla chatelaines finner du på t ex Wikimedia Commons.

Utmaningen går ut på att skapa en unik pärlad chatelaine. Den kan vara modern, futuristisk eller historisk. Bidraget måste vara funktionellt och innehållet i det hemliga kitet måste användas. Stitch 'n' Craft kommer att skicka ut speciella nyhetsbrev till alla deltagare med inspiration, idéer och specialerbjudanden enbart för de som köpt kitet.

Du kan delta i en av fyra kategorier: beginner (pärlat ett år eller mindre), intermediate (1-5 års erfarenhet), advanced (över 5 år) samt professional (lärare eller säljer sina pärlarbeten). Vinnaren i respektive kategori får ett presentkort på 75 GBP att använda i butiken.

Mer information om utmaningen finner du på tävlingshemsidan.


Foto: Chatelain tillverkad av Josiah Wedgwood and Sons Ltd. i slutet av 1800-talet. Fotograf: Daderot [Public domain], via Wikimedia Commons

Tävlingar och utmaningar: Augustiutmaningar



Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.

OBS! De flesta utmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera -- några utmaningar har deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline. Just nu finns det flera utmaningar med deadlines mitt i månaden.

~*~

2012 Destash Beading Challenge
En årslång utmaning utan tidsramar eller krav från Mortira (Inspirational Beading). Häng på henne i hennes utmaning att använda de pärlor som blivit liggande orörda i över ett år före årets slut. För att delta i utmaningen behöver du bara skapa något med pärlor du haft i över ett år. Ta bilder på pärlorna innan du början och ta sedan en bild på ditt färdiga alster. Lägg upp detta på din blogg eller, om du saknar blogg, skicka bilderna direkt till Mortira så hon kan visa upp det på sin blogg istället. Läs mer om utmaningen här.


52 pairs of earrings a year
Flickrbaserad årslång utmaning där du ska tillverka ett par örhängen per vecka under året. Du kan hoppa in när du vill. Utmaningen hittar du här.


Art Bead Scene Blog
Tema för månadens art bead-utmaning är tavlan Fishing boats, Key West av Winslow Homer (se bild ovan). Som vanligt finns här två deadlines att ha koll på: vill du delta i månadens blog tour måste du ha publicerat ditt bidrag senast 29/8 medan den siste är slutdatum för dig som bara vill delta i utmaningen och utlottningen av priser. Tänk på att det som vanligt är krav på att använda minst en art bead, köpt eller egentillverkad. Läs mer om utmaningen här (priserna presenterade här).

Denna månad uppmanas du även att fundera på att göra ett blått armband och donera det till välgörenhetsprojektet 7 000 Bracelets for Hope.


Art Jewelry Elements
Art Jewelry Elements -- en relativt ny blogg med fokus på handgjorda smyckeskomponenter -- har  en serie utmaningar, som nyligen fått ett nytt format. Utmaningarna kallas Inspired by... och går ut på att det varannan måndag publiceras ett inspirationsfoto och två veckor senare publiceras ett blogginlägg dit du kan länka bilder av handgjorda komponenter eller smycken (med handgjorda komponenter) som du gjort inspirerad av fotot. Du kan läsa mer om inspirationsutmaningarna här.


Artbeads
Artbeads nya månadstävling fortsätter. Varje månad kan du ladda upp en bild på din senaste favoritkreation för en möjlighet att röstas fram av Artbeads fans och besökare som månadens Jewelry Design Star. Butiken beskriver utmaningen med orden: "This is a design challenge and is meant to celebrate jewelry designers worldwide and showcase the beautiful and inspirational designs they create."

Tävlingen är öppen för alla, amatörer som proffs, över 18 år. Du får delta med högst ett bidrag per månad. Vid omröstningen gäller en röst per person. Läs mer om tävlingen här.


Bead Barmy/Beads Unlimited
Aktuellt tema för dig som hoppas på en möjlighet att synas i läsarnas galleri på Beads Unlimiteds blogg är Olympian Stars. Som vanligt kan du maila in ditt bidrag eller lägga upp det på butikens facebook wall. Läs mer om galleriutmaningen här.


Beadaholique
Månadens tema är Hot August Nights. Som vanligt kommer butiken att välja ut tio finalister och sedan kommer vinnaren, som får ett presentkort hos Beadaholique, att väljas genom en öppen omröstning. Läs mer om utmaningen här.


B'Sue Boutiques
Temat för den nyaste utmaningen från B'Sue  är Anything Handmade Jewelry (helt fritt alltså, men observera att bidrag som inte följer gruppkriterierna enligt länken nedan endast får lägga i gruppgalleriet på måndagar, se detaljer kring "mayhem mondays" här). Din kreation ska helst inkluderar någon produkt från B'Sues sortiment, som fokuserar på amerikansktillverkad mässing i olika pläteringar, men det är inget krav. Vilken typ av material som accepteras kan du läsa här. Läs mer om utmaningen på B'Sue Boutiques Creative Group på Flickr.


For My Sweet Daughter
Finally Friday kallar Shannon sina veckoutmaningar med tema färgkombinationer. Varje fredag väljer hon ut en ny färgpalett från Design Seeds (missa inte den sajten om du inte besökt den förr!) och en vecka senare presenterar hon sin kreation inspirerad av färgerna samt en ny palett. Varje vecka kan du också delta genom att blogga ditt resultat och länka till det i hennes blogginlägg. Utmaningen är inte begränsad till smycken eller pärlarbeten utan du kan skapa precis vad du vill så länge det utgår från veckans palett. Läs mer om utmaningarna här.


Etsy Metal
Etsy Metal är en etsygrupp för personer som gör smycken med mera i metall. De har olika utmaningar inom gruppen, men även en veckoutmaning som är öppen för alla (se speciella regler för s k guest submisssions). Notera att utmaningen följer senaste upplagan, säsong 10, av populära Project Runway -- om du följer serien på svensk TV kanske du inte vill läsa utmaningarna eftersom vi ligger en säsong efter. Läs mer om aktuell utmaning här.


FusionBeads
Taggade av framgången med de dagliga utmaningarna under mars (national craft month i USA) har amerikanska pärlbutiken FusionBeads bestämt sig för att fortsätta med blandade veckutmaningar under hela året. Tanken är att du ska kunna dela med dig av ditt resultat på deras facebook wall, men alla utmaningar presenteras även på butikens hemsida så du kan utmana dig själv även om du inte är på FB. Detta är ingen tävling och inte en utmaning du behöver anmäla dig till utan det går bra att hoppa på (och av) när du vill. Kanske vill du försöka anta utmaningen varje vecka eller så väljer du att vara med på de veckor som har en intressant utmaning eller då du behöver inspiration/starthjälp.

Läs allt om de nya veckoutmaningarna, inklusive utmaningsuppgifter för de närmaste veckorna, här.


Love My Art Jewelry
Strut Your Stuff heter LMAJ:s nya månadsutmaningar, vilka inte längre har uttalade månadsteman. Som vanligt ska ditt smycke vara till största delen skapat med handgjorda -- av dig eller andra -- komponenter -- och ditt bidrag måste innehålla en bakgrundsberättelse kring hur du skapade det. Liksom hos ABS är det värt att skicka in bidrag tidigt då de presenterar en featured designer of the week varje vecka på bloggen. En vinnare kommer att väljas ut, som vinner handgjorda smyckeskomponenter samt en annonsplats på bloggen under en månad. Läs mer om utmaningarna här. Aktuell utmaning och vinnare av förra månadens utmaning presenteras här.


Nina Designs
Även Nina Designs har börjat med månadsvisa designtävlingar. Temat för augusti, som har deadline om ett par dagar, är stranden och Henri Edmond Cross tavla La Plage de Saint-Clair. En vinnare, som får produkter från Nina Designs, kommer sedan att röstas fram och en editor's pick, som får ett litet pris, kommer också att väljas av företaget. Månadsvinnarna kommer sedan att göra upp i en årets bästa-omröstning i slutet av året. Notera att ditt bidrag måste använda sig av minst en komponent från dem. Du kan läsa allt om utmaningen här.


Operation Tackle That Bead Stash
Månadens moodboard fokuserar på koppar och blått. Månadens twist, som inte är ett krav men väl kan löna sig, är att ditt bidrag ska innehålla halvädelsten.

Som vanligt får du här lov att delta med kreationer baserade på andras mönster så länge du anger designerns namn (gärna med länk). Bloggens fokus ligger på att använda pärlor man redan har hemma: inget krav för utmaningen, men det uppskattas. Pärlmakare kan delta med sina pärlor, inte bara färdiga alster. Bland de som deltar i utmaningen kommer en vinnare, som får ett pris från månadens sponsor, att lottas fram. Läs mer om utmaningen här.

Nu har OTTBS även en annan månadsutmaning på gång, Bead, Book & Bounce, som du kan läsa mer om här. Utmaningstiden för dessa bokbaserade projekt är två månader istället för en och en ny utmaning kommer att presenteras varje månad så att utmaningstiderna överlappar. OTTBS har/har haft andra utmaningar också, som du kan läsa om på gruppens facebooksida.


Ring a week 2012
RAW 2012 är en fortsättning på förra årets årslånga utmaning Ring a Week. Utmaningen, som började som Ring a Day (RAD), har numer även blivit bok (Ring a Day: 700 photos from a 365 day jewelry challenge, Lark Books). Istället för en ring per vecka kan du välja en ring per månad eller per kvartal. Du kan läsa mer om årets utmaning här.


Rio Grande
Rio Grande har en återkommande What are You Working on Now Contest där du kan visa upp vad du just nu arbetar med för projekt för en chans att vinna ett mindre presentkort i butiken och synas i deras blogg. Läs mer om det här.


Vintaj
Vintajs månadsutmaningar ligger som vanligt lite annorlunda än övriga med deadline första fredagen i varje månad. Därför är det septemberutmaningen som är aktuell just nu.

Temat för månadens utmaning är Asian Lantern. Som vanligt kan du delta med såväl smycken som mixed media, bara det innehåller produkter från Vintaj. En vinnare röstas fram av allmänheten, som vinner vintajprodukter och en plats i årsfinalen, och även en editor's pick utses, som får en mindre vinst. Läs mer om utmaningarna här.

Kika även på bloggen då inspirationsbilder och -projekt kommer att publiceras under månadens gång.


Year of Jewelry 2012
Year of Jewelry (YOJ) pågår även i år.I YOJ finns det temat för varje vecka till skillnad från övriga utmaningar, men dessa är helt frivilliga.  Det är för sent att hoppa på första och andra kvartalet, men eftersom utmaningen är uppdelad i kvartal finns det två nya chanser under året: anmälan till tredje kvartalet tas emot 24/6-1/7 och anmälan till fjärde och sista kvartalet tas emot 23/9-30/9. Läs allt om YOJ här (se högerkolumnen).


Övrigt
Förutom utmaningarna på nätet kan även flera av pärltidningarna ha olika utmaningar med teman i varje nummer. Några av dessa håller sina utmaningar på Facebook så du behöver inte köpa eller prenumerera på tidningen för att delta. Det finns även pärlbutiker med flera som har facebookutmaningar.




Känner du till fler månadsutmaningar för pärlare och smyckestillverkare? Tipsa gärna!

onsdag 1 augusti 2012

Månadens pärlmix: Augusti (del 1)




Även denna, den sista sommarmånaden, blir det små veckomixar istället för en månadsmix. Först ut är en enkel, färgstark kombination.

Metallicfinishar har ofta en huvudfärg, som skimrar i flera andra nyanser. Dessa nyanser kan användas för att komponera en passande färgkombination för pärlorna. I detta fall används blå kristallpärlor, som skimrar i gröna, indigo, lila, starkrosa och även några guldiga nyanser. För denna pärlmix av en av nyanserna, den intensiva rosalila, framhävts med hjälp av s k scales i anodiserad aluminium.

Anodiserad aluminium valdes eftersom färgerna ofta är intensiva och klara, vilket matchar den färgmättade, gnistrande kristallen. Både metallen och pärlorna är dessutom opaka.

Related Posts with Thumbnails