Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
onsdag 30 april 2014
Pärlsort: Mushroom button drop
Mushroom button drops eller mushroom buttons är tekniskt sett knappar, tjeckiska glasknappar för att vara precis, men används även som en typ av stora, trinda droppärlor av pärlare. Pärlorna/knapparna är 9x8 mm stora och betydligt rundare än de flesta droppärlor eftersom de är tänka att se runda/ovala ut när de används som knappar med den avsmalnande delen med hålet vänt mot tyget.
Liksom alla droppformade och "toppborrade" pärlor är mushroom drops effektfulla att trä, vilket du kan se exempel på i detta armbandsprojekt. Liknande effekt får man även av att använda dem i kumihimo och pärlvirkade rep.
tisdag 29 april 2014
Manekis projekt: Pärlmönster för skinnrem med söm
Vill du pärla skinnarmband (eller för den delen halsband), men känner att skinn kräver verktyg du inte har eller bara att du inte vill göra hål i skinn -- de går ju trots allt inte att ångra när de väl en gång gjorts! -- så kanske denna teknik är något för dig. Istället för att sy genom lädret så används skinnremmar med redan sydda sömmar, som du kan brodera med så kallade trädda stygn.
Detta är inte en hel tutorial och illustrationerna var från början privata skisser aldrig tänkta att publiceras, men jag hoppas ändå instruktionerna kan ge en någorlunda introduktion till tekniken för pärlare, smyckestillverkare och brodöser, inklusive de som aldrig sytt med trädda stygn.
Behöver du mer instruktioner till stygnen så kan du finna dem beskrivna i de flesta broderiböcker (t ex Tvåhundratjugo sömmar och stygn av Anita Gunnars eller Sömmar och stygn av Grete Petersen -- kolla på bibblan). För instruktioner till pärlade trädda stygn rekommenderar jag gärna Bead Embroidery The Complete Guide: Bring New Dimension to Classic Needlework av Jane Davis. Du kan läsa delar av boken gratis via Google Books; de sidor som är av intresse för dagens tema är 90-91 och 99.
Först några ord om vad du behöver. Till armbandet ovan använde jag en platt rem i nappa med en söm längs respektive kant. Napparemmen är mjukare än de flesta andra läderremmar, vilket krävs i detta fall då du behöver ett underlag mjukt nog att ge efter när du pressar nålen under sömmen. Sömmen i sin tur bör av samma skäl inte vara för spänd. Den bör även vara sydd med en stark söm som inte brister av spänningen när nålen pressas under den.
Till exempelarmbandet har tjeckiska seeds/rocaillepärlor i storlek 11/0 använts. De passade perfekt till längden på stygnen i sömmen. Men du kan också testa med mindre pärlor för ett nättare utseende.
Vad gäller pärltrådar så har K.O. använts i exemplet, men du kan självklart använda din egen favorittråd. Det är en god idé att använda en trådfärg som matchar färgen på sömmen så att den inte syns, men som du kan se på närbilderna nedan är det inte ett måste: även en mörkare tråd kan bli ganska osynlig i slutresultatet.
Den pärlnål -- i storlek 10 -- som använts kallas på engelska ballpoint bead embroidery needle. Denna nål har en trubbig spets (egentligen anpassad för att brodera aida, stramalj etc), vilket är ett måste då vassa nålar kan skada sömmen och/eller lädret. Om du tycker det är svårt att trä nålen mellan söm och skinnrem, kontrollera om du håller nålen rätt: den bör vara parallell med remmens ovansida så att nålen inte försöker "gräva sig ned" i skinnet. Fungerar inte detta, testa att vända nålen så du syr med ögat först. Denna ände av nålen är trubbigare än spetsen och minskar risken för att nålen ska få tag i skinnet eller tråden i sömmen och fastna.
I exempelarmbandet har kaststygn använts med en pärla per stygn. Stygnet är mycket enkelt och går ut på att du syr under varje efterstygn (den färdigsydda sömmen) från samma riktning varje gång. I detta fall utifrån och in.
De flesta stygn i denna artikel använder sig av enbart en pärla per stygn, men våga även experimentera med flera pärlor per stygn eller variera längden på stygnen och pärlornas storlek om sömmens stygnlängd tillåter.
Utfyllnad
Om du inte gillar "blixtlåsutseendet" på armbandet så kan du fylla igen mellanrummen med pärlor efteråt. Bara trä nålen genom pärlraden medan du plockar upp en ny pärla mellan varje pärla du syr igenom. Tänk på att det färdiga armbandet kröker sig, vilket gör mellanrummen större än när remmen ligger platt på ett bord. Även om en pärlrad ser trång ut är det alltså inte säkert den gör det när armbandet bärs.
Enkla trädstygn
Trädstygn skiljer sig från kaststygnen ovan genom att tråden träs fram och tillbaka under sömmen. På så vis hamnar varannan pärla på andra sidan sömmen. Tyvärr har jag inget foto på denna variant så du får nöja dig med skissen nedan. Notera skillnaden i hur tråden träs jämfört med ovan!
Dubbla trädstygn
Vill du ha fler pärlor kan du dubblera de trädda stygnen genom att sy genom sömmen en gång till, men denna gång "spegelvänt", det vill säga där du sydde genom sömmen uppifrån ned syr du nu nerifrån upp (grå linje/pärlor i illustrationen).
Designtips: Ingen säger att du måste använda samma färg/storlek/antal pärlor i varje stygn. Testa att variera för att få just det mönster du vill ha!
Breda trädstygn
Trädda stygn kan också sys mellan två parallella sömmar. Nedan kan du se två varianter på detta: en som fyller det mesta av remmen med pärlor och en som skapar ett sicksackmönster.
Detta är bara två exempel att börja med. Genom att variera antalet pärlor, i vilken riktning du syr (rakt, snett, långt, kort), var du trär på pärlor (jämför mönstren ovan där bara sicksackmönstret trär på en pärla på "utsidan" av sömmen) och/eller om du dubblerar stygnen kan du skapa en mängd olika pärlmönster. Det är bara att testa sig fram till ett du gillar!
Avslut
Några korta ord om hur du avslutar broderiet. Jag fäster trådarna precis som i ett vanligt broderi, genom att sy kast- eller trädstygn genom sömmen på baksidan. Enklast är att avsluta armbanden med ändavslut som limmas fast. Bara fäst trådarna i ändarna på remmen så att de också limmas fast i avsluten.
Jag varken börjar eller slutar med en knut (av gammal vana), men om du känner att det behövs så kan du göra en liten, osynlig knut där den inte syns, gärna vid änden på remmen så den döljs av ändavslutet.
måndag 28 april 2014
Färger och finishar: Decadent
Decadent är en intressant, något ovanligare, tjeckisk finish på glaspärlor för dig som gillar strukturer. Som synes på bilderna så ger finishen en rejält ojämn yta med fåror och gropar. Glaspärlorna får en helt ny stil och känsla och glasytan ser plötsligt ut som gammal metall eller sten.
Färgerna, som används på finishen, inkluderar både metallfärger (här syns antique silver) och "vanlig", glansiga färger så som skogsgrön och mörk chokladbrun. Det finns även varianter med picassofinish.
(För att ha något att jämföra med kan det nämnas att pärlorna på bilderna är 10 mm stora.)
Uppdatering: Liknande ytor på glas har blivit mer och mer populära. Nu används oftast termen etched om denna typ av finish, läs mer om det här.
söndag 27 april 2014
Projekt: Mönster till pärlväskor från 1927
Projekt Runebergs hemsida är inte bara en liten guldgruva för historie- och litteraturintresserad, man kan faktiskt även finna små pärlprojekt där! Bara genom att krafsa lite på ytan fann jag dessa två väskor i den digitaliserade utgåvan av Husmoderns handarbetsbok från 1927. Den högra väskan är virkad och instruktioner till denna finner du här. Den vänstra väskan är sydda i tyg och broderad med pärlor. Beskrivning till denna följer direkt på föregående väskmönster.
PS! För mer gamla projekt, se tidigare blogginläggen Två halsband från "den gamla goda tiden" och Viktorianska pärlmönster.
fredag 25 april 2014
Grupprojekt: Bead-It-Forward 2015
Tidigare i vår gick deadlinen för Bead-It-Forward ut och i och med detta förklarade den nuvarande arrangören att de inte längre hade kapacitet att ta hand om det för varje år växande välgörenhetsprojektet, men att en ny arrangör nu tagit över. Projektet började 2005 när Jeanette Shannigan, som förlorat sin mamma i cancer, uppmanade pärlare att skicka in pärlade lapptäcksbitar för ett pärlat lapptäcke som skulle auktioneras ut till förmån för cancerforskningen. För varje år blev projektet större och större -- samt allt mer internationellt -- och 2011 tog Bead & Button magazine över då det blivit för stort för en person. Nu har det blivit ännu större och krävde mer än vad den lilla redaktionen kunde klara, vilket gjort att Amy Severino nu tagit över rodret.
I och med detta har projektet också fått sin egen hemsida: bead-it-forward.com samt en FB-grupp här. Och temat för 2015 är redan bestämt, Animals: Wild about finding a cure.
Precis som tidigare år ska pärlarbetena vara 3,8 x 3,8 cm (1,5 inches) stora -- det är viktigt att storleken och formen hålls eftersom de ska sammanfogas till minilapptäcken och andra mindre arbeten, vilket blir svårt om ett arbete har fel dimensioner eller former. Missa inte heller instruktionerna för hur arbetet ska monteras och märkas eftersom de annars riskerar att refuseras. Som vanligt är teknikvalet helt fritt, pärlor är enda kravet. Även färgvalet är fritt bara motivet håller sig till temat. Tycker du det är svårt att skapa egna mönster så finns det gratismönster du kan använda dig av på hemsidan. Fullständiga riktlinjer finner du här.
Alla lappar måste vara Bead-It-Forward tillhanda senast 6:e mars 2015.
PS! Bead-It-Forward är förstås inte det enda välgörenhetsprojektet i kampen mot cancer där pärlare kan bidra med sina specialkunskaper. Tidigare har bl a Ung Cancers pärldagar och FMG:s Circle of Hope nämts här på bloggen. Missa inte heller Beads of Courage, speciellt om du är lampworker.
Färger och finishar: Semifrosted
Pärlor kan vara matta, glansiga -- och mittemellan. Semi-frosted (med eller utan bindestreck) är namnet på en finish som är just halvfrostad, eller snarare lätt frostad: pärlorna får ett kortare syrabad är vanliga frostade/matta pärlor, vilket ger en karaktäristisk finish som är någonstans mittemellan matt och glansig. Den kan nästan beskrivas som vaxartad -- eller tänk dig matt glas som doppats i vatten och inte torkat helt.
Semi-frosting används mest på seed beads och förkortas ofta SF.
torsdag 24 april 2014
Projekt: Pärlade DNA-strängar
Här är ett pärlprojekt för dig som gillar vetenskap och framför allt molekylärbiologi.
Instruktioner till pärlade dna-örhängen finner du hos Gwen Fisher (se även hennes video ovan, men länken här ger mer uttömmande instruktioner inklusive kommentarer från biokemister -- fler korrektioner finner du här). Förutom att Gwen postat flera inlägg om sina DNA-pärlarbeten så har även Bead Origami, som är molekylärbiolog, tacklat frågan, vilket du kan se på hennes blogg.
Känns pärlmönstret för tufft så finns det även betydligt enklare varianter, som du kan se på exempelvis Instructables,Craftsy och My Science Box. Ett projekt för barn, som använder sig av piprensare och ponnypärlor, hittar du exempelvis här.
onsdag 23 april 2014
Utställning: Onlineutställningen Changing Hues öppen
Nätcommunityt Ganoksin har nu öppnat årets utställning Changing Hues: Color Embraced by Metalsmiths Around the World. Utställningen består av 814 verk av 303 personer från hela världen -- från amatörer till professionella, nybörjare så väl som erfarna ädelsmeder -- som här visar upp hur de arbetar med färg i sina arbeten av metall. Smycken dominerar, men även andra typer av arbeten finns representerade. Tekniker och material varierar stort, från patina och emaljering till färgpennor och återvinning av färgade material.
Utställningen är den senaste i raden av årliga temautställningar. Liksom tidigare år är den permanent och kommer att ligga kvar på Ganoksins hemsida. I deras galleri kan du även finna tidigare års utställningar.
Pärltillverkning: Runda metallpärlor utan lödning
Sugen på att göra dina egna metallpärlor? Pärlorna i Nancy L T Hamiltons videotutorial är kanske inte första projektet att ge sig på då de kräver en del arbete samt flera olika tekniker (dock ej lödning) och verktyg, men nog är de tjusiga och värda att testa. Pärlorna passar också dig som inte gillar gasbrännare då hon använder sig av "kalla" tekniker, t ex sammanfogas pärlorna med en rörformad nit istället för att lödas samman.
Instruktionerna består av två videor: Making a Solderless Bead: Part One och Making a Solderless Bead: Part Two.
tisdag 22 april 2014
Teknik: Mönstrad patina med VersaMark
VersaMark är en produkt som de flesta som arbetar med papper säkerligen känner till. Den säljs i form av stämpeldyna eller penna och kan bäst beskrivas som ett ofärgat, klistrigt bläck. I korttillverkning och scrapbooking används det för en mängd tekniker så som vattenmärken, embossing, reservagefärgning, sotning, för att "fästa" krita (chalk) och pigmentpulver med mera. Men den kan även användas på metall, vilket Cool Tools visar.
Rita på väl rengjord koppar, brons eller mässing med pennan eller stämpla motiv med stämpel/texturetiles och stämpeldynan. När du sedan hettar upp metallen -- under god ventilation! -- skapar VersaMark ett mörkt mönster.
Jämför även med Värmepatina med flussmedel.
PS! VersaMark är en vanlig produkt, som säljs hos allt från de stora hobbykedjorna till de små scrapbutikerna på nätet. Sök på VersaMark stämpeldyna och du får många träffar. Pennan kallas VersaMarker.
torsdag 17 april 2014
Glad påsk! (Med projekttips)
Så är det åter dags för påsk och Manekis pärlblogg återkommer efter långhelgen på tisdag.
Vill du göra lite sista minuten-påskpynt eller bara ha något säsongsrelaterat projekt på gång under helgen så kika på tidigare inlägg som Pärlade påskägg (nyligen uppdaterat!), Brodera riktiga ägg med pärlor, Fågelbon och Fågelbon av fiber och naturmaterial (skulle passa bra som pynt i påskriset). För pärlade påskliljor och andra passande vårblommor, se Pärlblommor och Vårblomning.
För ytterligare pärlprojekt på tema (påsk)ägg, se även Inspirational Beading. En mängd påskprojekt/-mönster -- från smycken till pynt -- finner du som alltid på Bead-patterns.com.
Vill du istället har lite mer rent ögongodis så ska du inte missa förra årets inlägg om Pysanky z Bizerom -- ukrainska pärlade påskägg och Pysankysmycken.
Och avslutningsvis kan jag, för dig som inte har mycket att göra denna påskhelg, tipsa om en påsktävling för pärlare som Lima Beads anordnar: The Easter Egg Hunt 2014. Tävlingen varar 15-20 april och går som namnet antyder ut på att leta påskägg på hemsidan för att vinna priser.
Önskar er alla en solig, glad och lugn helg!
Teknik: Tips för att försegla bilder -- med mera
Om du gillar att arbeta med resin/epoxiharts så vet du att man måste försegla papper innan det gjuts in i hartsen eftersom det annars kan uppstå oönskade problem så som färger som blöder eller papper som blir fläckigt eller transparent. Ett vanligt sätt att försegla bilder är att täcka dem med transparent tejp och för att förenkla detta har vissa börjat använda "klistermärkesmaskiner" som Xyron Create-A-Sticker.
Hur det går till hittar du instruktioner till hos exempelvis Resin Crafts. Instruktioner till hur du kan använda din Xyron för att snabbt och lätt skapa fotosmycken finner du hos Saved by love creations och Ellen Hutson.
Som Francesca Watson skriver på Art Jewelry Elements så kan den även användas till andra ändamål i smyckestillverkning -- hon använder den när hon ska såga metall efter mönster.
Foto: Christine Urias [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-ND 2.0
onsdag 16 april 2014
Noterat: Korkremmar
Portugisiska armbandsremmar av kork har börjat dyka upp i pärlbutikerna, många gånger som en del av regalizsortimentet. Korkremmarna finns i flera färger, bredder och utföranden, vilket du kan se exempel på i videon ovan. De säljs ofta med argumenten ett veganvänligt alternativ till läder och ett miljövänligt, hållbart material.
Korkremmarna säljs i flera amerikanska butiker och hos portugisiska etsysäljare, men jag känner inte till om de finns även i Sverige (än). UPPDATERING: Remmarna finns nu i flera svenska butiker.
Tips: Om du letar efter designidéer så har Beadaholique några gratis korkremsprojekt: Teal cork daisy sprial bracelet, Sunset star bracelet och Pink delight bracelet.
tisdag 15 april 2014
Nybörjare: Så öppnar och stänger du motringar korrekt
En av de mest grundläggande teknikerna en blivande smyckestillverkare bör lära sig är det korrekta sättet att öppna och stänga motringar (ibland kallade bindringar eller bindöglor). Att öppna ringarna på rätt sätt är viktigt eftersom de annars kan deformeras eller bli svåra att stänga utan att de glappar.
Hur du öppnar och stänger motringar kan du se i exempelvis videon ovan, som tar upp många av de viktigaste punkterna. Vill du ha instruktioner på svenska så finns detta bl a hos Smyckesmani (dock ej i videoform).
Den böjda spetstången är ett perfekt verktyg för att stänga motringar. Testa själv om du tycker det är enklast att använda en rak och en böjd tång eller två böjda. Anledningen till att man kombinerar två olika tänger som ovan är ofta rent praktisk: om man köper tänger i ett set ingår oftast en av varje.
Ett alternativ till att använda två tänger är att använda en ringöppnare. Den används framför allt av när man måste öppna och stänga många motringar (t ex för chain maille) eftersom det gör jobbet snabbare och man får även ena handens fingrar fria (bra om du vill hålla i en kedja eller liknande som riskerar att trassla sig eller halka isär om du släpper den). Ringöppnaren används tillsammans med en tång. Hur den fungerar kan du se i videon nedan:
PS! Tycker du videorna är för små för att se detaljerna? Klicka på YouTube-loggan på respektive video för att se den i stort format direkt på YouTube.
måndag 14 april 2014
Projekt: Ett par enkla pärlkedjor
Varför inte börja veckan med ett enkelt projekt? Denna kedja av o-beads från Potomac Bead Company görs i enklast möjliga sydda teknik, men resultatet är effektfullt. Kedjan kan användas som ett smycke i sig eller användas för att komplettera pärlade hängen.
Du kan också utveckla tekniken något och sy med superduos eller twin beads, som hos P@atty Perline.
fredag 11 april 2014
Teknik: Gaffelvirkning med pärlor
På temat textila tekniker har vi nu kommit fram till gaffelvirkning.
Sheru Knitting har ett par videor med olika varianter av pärlad gaffelvirkning: Hairpin lace crochet with beads och Puff stitch beaded strip. Ett exempel på projekt med bara några få strödda pärlor, som sitter löst på öglorna, finner du i scarfen Nudibranch Ruff.
Som du kunnat läsa tidigare används ibland även gaffelvirkning i oyatillverkning. Två tutorials på temat boncuk oya i gaffelvirkning hittar du på denna hemsida respektive denna video. Notera hur en säkerhetsnål används istället för en gaffel i första exemplet.
Pärlorna behöver inte träs på i förväg så som görs i alla ovanstående exempel. De kan också träs på öglorna efteråt och låsas fast, vilket du får instruktioner till i Nadessas armbandsprojekt. Se även Floral crochet haipin lace där pärlor sys fast i blommorna efteråt samt One-Ball-of-Yarn Collar, som dekorerar virkningen med systenar istället för pärlor.
Du kan också gaffelvirka med metalltråd. Instruktioner till detta finner du hos Stitch Diva. Där finner du även detta örhängesprojekt i tekniken. Se även denna video från Fiberjoy (bättre bild på armbanden här).
För ren smyckesinspiration, se t ex The Crochet Butterfly (se även detta armband), Yarnselot, Gaffelvirkning, Fazerina, Deana Simpson, Jean DeMouy och Dandelion Daydreams.
torsdag 10 april 2014
Grupprojekt: Ung Cancers pärldagar
Ung Cancer är en ideell organisation för unga, som drabbats av cancer. Deras mål är att förbättra unga vuxna (16-30 år) cancerdrabbades levnadsvillkor. Ett av de sätt de använder sig av för att samla in pengar till sin verksamhet är att sälja fuck cancer-armband. Dessa armband pärlas av volontärer, som träffas på Ung Cancers pärldagar. Pärldagarna hålls i Malmö, Göteborg, Stockholm, Örebro och Norrland (ingen ort angiven) och alla som vill hjälpa till är välkomna att besöka dagarna för att pärla armband. Ingen föranmälan behövs och det finns ingen åldersgräns för vem som får vara med. Förutom att skapa armband till försäljning så kan man också betala för att skapa ett armband till sig själv.
Mer information om var och när pärldagar hålls hittar du på Ung Cancers hemsida. Bilder från tidigare pärldagar kan du finna bl a på deras blogg och Instagram.
Om du inte har möjlighet att delta på en pärldag, men ändå vill bidra så kan du köpa armbanden via Ung Cancers webbshop. Andra sätt att stödja organisationen hittar du här.
Noterat: Iced Enamels Relique
Iced Enamels är en relativt ny serie produkter för kallemaljering, som ingår i ICE Resin, Susan Lenart Kazmers märke av epoxiharts. I serien ingår medium och färger -- och det är just de färger som kallas Relique, som dagens tips handlar om.
Vid en första anblick verkar Iced Enamels bara vara en variant av scrapparnas embossingpulver (läs mer om embossing för smyckestillverkare här), men det som gör "systemet" värt att kika på är reliquepulvren, som har en läcker spräcklad färg, vilken är tänkt att efterlikna vissa typer av emalj. Du kan se de sju tillgängliga färgerna här.
Så hur skiljer sig Iced Enamels från vanligt embossingpulver, som du hittar i scrapbutikerna? Ärligt talat vet jag inte. Idag finns en mängd olika embossingpulver och en scrappare skulle säkert kunna föreslå även andra produkter som kan ge dig samma eller liknande resultat som Iced Enamels Relique. Tillverkaren säger att pulvren är speciellt framtagna för att fästa på metall. Utöver det handlar det mest om att kombinera embossingen med ett skyddande lager av epoxiharts, vilket skapar känslan av emalj.
onsdag 9 april 2014
Pärltillverkning: Pärlor av vävtejp
Vävtejp är det gemensamma namnet på tejperna gaffatejp och silvertejp. Det som det handlar om här är silvertejp (eng. duct tape eller duck tape), men det svenska namnet är lite missvisande då silvertejp idag kan ha många olika färger och även vara mönstrad. Detta har gjort att silvertejpen på senare år blivit populär bland vissa pysslare, som skapar allt från plånböcker till rosor av tejpen. Och pärlor.
Ja, man kan göra pärlor av silvertejp, vilket du hittar instruktioner till hos Thanks, I Made It. Tekniken är densamma som för att göra papperspärlor, men med den fördelen att tejpen redan har klister på sig.
Detta är för övrigt inte det första smyckesrelaterade vävtejpsprojektet på bloggen: hon har även skrivit instruktioner till DIY Duct Tape Studded Bracelets tidigare.
Foto: Erin Pruckno/Thanks, I Made It -- Creative Commons BY-NC_ND 3.0
tisdag 8 april 2014
Material: Shakudo
Shakudō är en japansk kopparlegering, som består av koppar (90-96 %) och guld (4-10 %). Den klassiska legeringen innehåller 4 % guld, men det går faktiskt att finna exempel på shakudo med så lite som 2 % och så mycket som 25 % guld.
Obehandlad påminner färgen om koppar eller brons (se foto nedan), men den används oftast patinerad med traditionella patinan rokushō, som ger metallen en purpursvart yta -- en färg som gett upphov till legeringens alternativa namn "kråkguld" eller "kråkkoppar". Det finns även patinor som ger metallen en mörkt chokladbrun ton, men det är den purpursvarta nyansen som är den klassiska.
Det finns för övrigt en legering av shibuichi och shakudo med tillsats av en extra liten gnutta guld, som kallas kuro-shibuichi eller kin-ichibusashi. Denna legering blir svart när den patineras, men får inte exakt samma mörka nyans som shakudo.
Shakudo användes från början mycket i dekorativa detaljer på katanasvärd, ofta i kombination med shibuichi, guld, silver och andra kopparlegeringar. I och med Meijireformerna förändrades inriktningen för de flesta svärdsmakare, som övergick till att skapa dekorativa objekt när deras svärdsköpande kunder, samurajerna, försvann. Därmed kom metallen att användas till bland annat smycken.
På grund av det dyrbara guldinnehållet används shakudo oftast till mindre föremål, som exempelvis ett halsbandshänge, eller enbart till mindre detaljer på större föremål. Shakudo används ofta i mokume-gane, som du kan läsa om här, men det finns även många exempel på smycken där shakudo används som huvudmaterial.
PS! Recept på rokusho kan du hitta exempelvis på Ganoksin.
Foto: J L Collier [via Flickr.com], Creative Commons BY-ND 2.0 (överst); Nora [via Flickr.com], Creative Commons BY 2.0
Material: Shibuichi
Shibuichi är en japansk silver- och kopparlegering. Namnet betyder "en fjärdedel", vilket står för legeringens innehåll enligt det vanligaste receptet: en del silver till tre delar koppar. Det exakta innehållet kan dock varieras beroende på vilket färg man vill få på metallen. Det finns varianter med så lite som 5-10 procent silver, vilket ger en mörkare grå metall, likväl som shibuichi med upp till 30 procent silver, vilket ger en ljusare metall. Ju mer koppar i legeringen, desto tydligare rosa eller kopparfärgad ton har den annars silveraktiga metallen.
Shibuichi patineras ofta. Till skillnad från västerländsk tradition där man ofta arbetat med få legeringar men många olika patineringslösningar så har man i Japan en tradition av att använda ett fåtal patinor och istället variera metallegeringarna för att få fram olika färger på metallen. Därav de många shibuichivarianterna, vilka alla ha sitt namn (se lista här -- samt beskrivningen av resultat av patinering här). En vanlig typ av traditionell patina som används är rokushō, vilken på shibuichi ger dova gröna och blå nyanser.
Liksom shakudo, en annan känd japansk legering, användes shibuichi från början mycket i dekorativa detaljer på katanasvärd. I och med Meijireformerna förändrades inriktningen för de flesta svärdsmakare, som övergick till att skapa dekorativa objekt när deras svärdsköpande kunder, samurajerna, försvann. Därmed kom metallen att användas till bland annat smycken.
Shibuichi används ofta i mokume-gane, som du kan läsa om här, men även i ensamt majestät, som du kan se exempelvis i de patinerade ringarna ovan. Det tillverkas även smyckeskomponenter i shibuichi, även om det inte är den allra vanligaste metallen. Två tillverkare som erbjuder det är Saki Silver och Green Girl Studios.
Det finns för övrigt en legering av shibuichi och shakudo med tillsats av en extra liten gnutta guld, som kallas kuro-shibuichi eller kin-ichibusashi. Denna legering blir svart när den patineras, men får inte exakt samma mörka nyans som shakudo får.
PS! Hur du kan imitera shibuichi med hjälp av silverlera på koppar har du kunnat läsa om tidigare i denna bloggtext.
Foto: Thomasin Durgin [via Flickr.com], Creative Commons BY-NC-SA 2.0
måndag 7 april 2014
Kultur: Pärlbroderierna i Game of Thrones
Vare sig du följer Game of Thrones eller ej så har du säkerligen åtminstone hört talas om den fantasysuccé på tv och kanske har du redan läst någon av alla de bloggartiklar av pärlare och brodöser (för att inte nämna fantasy- och modebloggare/-tidningar) som öst lovord över de vackra, intrikat broderade kläderna, men för dig som missat det så passar jag på, lagom till säsongspremiären, att skriva om dem också. För är du det minsta intresserad av pärlbroderi ska du inte missa dessa praktverk!
Broderierna på de av Michele Clapton designade dräkterna är skapade av londonbaserad costume embroiderer Michele Carragher, som tidigare arbetat som brodös för flera brittiska och amerikanska kostymdramer. Carragher har specialiserat sig i handbroderi och ytbroderi (surface embellishment) och använder sig av traditionella broderitekniker (bl a reliefbroderi, guldbroderi och fritt broderi), smockning, pärlbroderi och utsmyckning. Allt detta syns i GoT-broderierna där ett granskande öga kan finna en mängd ögongodis till material: brodergarn, pärlor (pärlnörden kan identifiera bland annat tilas och Miyuki-drops i Daenerys drakklänning, swarovskikristaller i Cerseis dräkt och ), motringar, metalltrådar, paljetter, garn med mera.
Broderierna är inte bara imponerande i sin hantverksskicklighet, de berättar också något både om de kvinnor/flickor som bär dem och händelseutvecklingen i serien. Sansas brudklänning är ett bra exempel där broderierna är fyllda av symbolik som visar hur hon går från att vara en i familjen Stark (symbliserad av faderns varg och moderns fisk) till att bli en Lannister (lejon) -- och framför allt hur de senares dominans över henne växer.
Det kan vara svårt att se de imponerande detaljerna i speciellt kvinnornas kläder i den lilla tv-rutan, men som tur är finns det ingen brist på foton på nätet, som visar kläderna så väl i helfigur som i närbild. Bästa stället att börja är Michele Carraghers hemsida där du förutom bildgallerier även kan få se små inblickar i hur hon skapar sina läckra broderier. Här finner du även små texter kring hur kläderna utvecklas och/eller symboliken broderad in i dem. För större bilder, se även BuzzFeeds artikel här.
Foto: Michele Carragher
fredag 4 april 2014
Tävling: Sommarlängtan
Smyckestillbehor.se har en ny smyckestävling. Denna gången är temat Sommarlängtan och priset är en somrigt jordgubbsdoftande kroppsskrubb från BodyDesserts.se. Som pärlbutiken uttrycker det: "Det stämmer, den här gången tävlar du inte om pärlor, för det gissar vi att du redan har några stycken av. :) Den här gången vill vi ge bort äkta sommarkänslor!"
Material och teknik är valfria, enda kravet är att smycket får juryn att sukta efter sommaren.
Sista tävlingsdag är fredagen den 18:e april. Du kan skicka in ditt bidrag via mail eller butikens facebooksida. Fullständig tävlingsinformation finner du här.
Tävlingar och utmaningar: Aprilutmaningar
Ny månad betyder nya utmaningar för pärlare och smyckestillverkare. Här är en sammanfattning av aktuella månadsutmaningar (för andra under månaden aktuella utmaningar/tävlingar, se tidigare inlägg i kategorin Tävlingar och utmaningar). Som vanligt en mix av både rena utmaningar utan priser involverade samt utmaningar med tävlingsmoment och/eller utlottade priser. Numer finner du även några års- och veckoutmaningar utöver de månatliga i listan.
OBS! Många månadsutmaningar håller på månaden ut eller avslutas upp till en vecka före månadsskiftet, men exakta datum kan variera stort -- många utmaningar har nu deadline i början eller mitten av månaden -- så läs regler och information noga för att inte missa din deadline.
Se alla utmaningar efter sidbrytningen.
torsdag 3 april 2014
Historia: Pärlbroderade hyllbårder
Pärlor har använts för att pynta mycket genom historien. När jag och min syster fick det trasiga pärlarbetet ovan (för att plocka det på pärlor!) så undrade vi vad det en gång använts som. Efter ett tag fick vi några förslag på våra efterlysningar och det svar som återkom mest var: det är viktorianska hyllbårder.
Från mitten av 1800-talet till en tid in på 1900-talet kunde man använda sig av dessa breda pärlbroderier -- och även broderier utan pärlor -- för att smycka sina hyllor, ofta hörnhyllor. Bårderna, eller lambrekängerna som de också kallades, fästes längs kanten på hyllplanet och förvandlade på detta vis en enkel trähylla till något mer i tidens smak. Även andra föremål i huset kunde smyckas med liknande broderier så som tidningsställ och dockhusmattor.
På våra museer och då främst Nordiska museet kan du faktiskt hitta flera exempel på dessa pärlsmyckade hyllor. Och jag kunde inte hålla mig från att visa ett urval. Den äldsta är från någon gång efter 1854 och de yngsta är från 1900-talet.
Notera att du kan klicka på bilderna för en förstoring. Länkarna i bildtexten går till respektive bilds sida på Digitalt Museum där du kan läsa mer om objektet.
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0 |
Bohusläns museum |
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0 |
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0 |
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0 |
Den vanligaste tekniken tenderar vara broderi på stramalj. Pärlorna, som kan sys i varierande tekniker från halva korsstygn till stjälkstygn och relieftekniker, blandas ofta med en bakgrund av korsstygn med brodergarn. I vissa fall används sammet som bakgrund och då är denna inte broderad. Ibland används pärlor enbart i fransarna medan resten broderas med ylle eller annat garn.
Men, som du kan se nedan, är inte stramaljbroderiet allenarådande. Även friare sömsätt kan användas.
Bohusläns museum |
Nordiska museet. Foto: Thomas Adolfsson, CC BY-NC-ND 3.0 |
Nordiska museet, CC BY-NC-ND 3.0 |
Den sista hyllan i mörkt gjutjärn är faktiskt en liten hylla för barnen, klassificerad som leksak av museet.
Pärlade hyllbårder försvann, men hyllbårderna i sig höll sig kvar ett tag till efter att de stora, viktorianska lambrekängerna togs bort. Nu dock i form av smalare, enklare broderade band och pappersbårder, ofta inte bredare än själva hyllplanet.
Dessa iögonfallande pärlarbeten är väl långt ifrån vad de flesta gör och tycker om idag -- så till vida man inte är neoviktorian eller vill återskapa en gammal stil -- men det ger en kul liten inblick i en tid med andra stil- och inredningsideal, en tid då man kunde och ville lägga mycket tid på att brodera utsmyckningar till hemmet (eller betala för att låta andra göra det åt en).
onsdag 2 april 2014
Noterat: Pärlrelaterade aprilskämt
Blev du lurad april igår? Även pärlbutiker och andra inom smyckestillverkningens värld passade på att narras lite med pärlare. Här är en liten samling av de aprilskämt jag sett.
En personlig favorit kommer från Hadar's Blog, som berättar om en ny variant av Hadar's clay: No-fire Furry Clay som görs av en nyupptäckt metall kallad furrium. Vidare berättar hon att den nya, lufttorkande metalleran kan färgas genom att tillsätta pulveriserade ädelstenar "such as Bronzite, Cuprite, Woolite, Lucite, Candelite, Tarzanite, Colalite, Millerlite, Hematite, Walterwite, Sleeptite and Morninglite".
Cindy Lietz, alias Polymer Clay Tutor, varnar för att blå polymerlera nu visat sig innehålla ozonförstörande partiklar som aktiveras av uv-ljus, men lugnar alla som älskar blått med att hon och sonen genom omfattande experiment nu funnit ett sätt att neutralisera reaktionen.
Happy Mango Beads rapporterar på sin blogg att en chihuahua har satt världsrekord genom att trä 800 pärlor på tråd.
Andra butiker har lockat med spännande köperbjudanden så som gratis levande guldfisk (Fusion Beads) eller en alpacka på köpet (Interweave).
Månadens pärlmix: April 2014
Månadens pärlmix går i trendmetallen roségulds tecken. Akvamarin och roséguld (här i form av swarovskikristaller) är en fin färgkombo, som passar årstiden. Här blandas den med lite cremevita pärlor för en ännu mer somrig känsla.
Jag kunde inte hålla mig från att också mixa pärlorna med de rosa pärlor, som låg i samma påse som de mintgröna, så därför får du även en bonuspalett denna månad.
För dig som gillar både pacific opal och rose alabaster så avslutar jag med en bild på alla pärlorna tillsammans.
tisdag 1 april 2014
Verktyg/teknik: Puckelanka
Corey Holmes [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0 |
Puckelanka är det något udda namnet på ett block som används för att kupa metall (skapa en puckel, som det kallades förr). Blocket kan vara gjort av trä eller metall, ofta i form av en kub med olika stora fördjupningar på varje sida, men det kan också vara i form av en platta. Fördjupningarna är vanligtvis runda, men det finns även varianter med ovala eller päronformade gropar. Till puckelankan hör drivar eller knopstampar, stansar med kulformiga huvuden som används för att forma metallen.
Dauvit Alexander [via Flickr.com], cc by-nc-sa 2.0 |
Puckelankor finns som sagt i både trä och metall. De i trä är billigast, men kan också slitas ut fortast, speciellt om du bearbetar hårdare metall än tenn. Om du inte använder den så ofta och arbetar med tunnare metall kan det dock räcka med trävarianten.
Amy Dame [via Flickr.com], cc by-nc-nd 2.0 |
Det finns många hemsidor och videor som visar hur du använder verktyget. Ett litet urval får du här. Kika gärna på flera av sidorna, dels för att se olika varianter av verktyg och dels för att snappa upp olika tips och idéer.
Hur du använder en puckelanka beskrivet i ord och bild finner du hos bl a Rings & Things, Beading Daily och Artbeads. Instruktionsvideor finner du hos Rio Grande, Cool Tools, Art Jewelry Magazine och Vintaj. Även om puckelankan främst är tänkt att använda för att forma metall så kan den även användas för andra material. Hos Love My Art Jewelry hittar du tips på hur du kan forma akryl i en puckelanka.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)