torsdag 28 mars 2013

Kultur: PysankysmyckenPurple Stars Pysanky Finch Egg Earrings


Igår kunde du läsa om Pärlade pysanky, ukrainska pärlade påskägg, och även idag står den öst- och centraleuropeiska traditionen med vackra batikmålade påskägg i centrum. Idag ligger fokus på de som tagit den gamla folkkonsten och skapat något nytt med den -- i detta fall smycken.

En person som inspirerats att skapa smycken av sina pysanky är kanadensiskan So Jeo LeBlond, vars smycken och vanliga pysanky du kan se på hennes hemsida. Förutom imponerande stora ägg med otroligt intrikata mönster göra hon även pysanky i miniformat: små fink- och parakitägg dekoreras och blir till örhängen eller små halsbandshängen i hennes händer. Äggen är spröda och kan lätt smulas sönder i händerna på konstnären, upplösas i färgbaden eller brinna upp i ljuslågan när vaxet ska tas bort. Detta är smycken som kräver ett försiktigt handlag. När de väl är färdigsmyckade så injiceras och förseglas äggen med harts för att smyckena ska bli starka och hållbara.

LeBlond använder sig även av betydligt större äggskal från strutsar, kalkoner och nanduer för att göra hängen och broocher i pysankyteknik. Här använder hon sig enbart av delar av skalen, som sågas till och monteras i fattningar av silver eller guld.


Love in a Mist Lg. Ostrich Pendant


Om du inte är bekant med tekniken, som används för att skapa dessa vackra motiv, så kan du läsa mer om den -- inklusive en steg-för-stegguide med bilder -- här.


Foton: So Jeo LeBlond [via Flickr.com], CC BY-NC-ND 2.0

2 kommentarer:

  1. hur gör man hål i flinta . går det med diamane borr å vanlig borr maskin ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra med diamantborr. Kräver bara lite mer tålamod att borra igenom än mjukare stenar. Glöm inte att du måste kyla, t ex genom att sänka ned sten och borr i en glassburk med vatten. Du kan läsa mer om att borra i sten här: http://manekisparlblogg.blogspot.se/2012/11/teknik-borra-och-gravera-i-sten.html

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails