onsdag 27 mars 2013

Kultur: Pysanky z Biserom -- ukrainska pärlade påskägg


Pysanky (sing. pysanka) är det ukrainska namnet på de vackert dekorerade påskägg, som du kan finna i olika delar av Öst- och Centraleuropa. Ursprungligen gjordes dekorationerna genom att mönster ritades på äggskalen med vax, som fungerade som reservage när äggen sedan doppades i färg -- batik på ägg skulle man kunna säga. Men även om denna typ av påskägg är vanligast så har även andra sätt att dekorera pysanky växt fram -- till mångas glädje och puristernas missnöje. Ett av dem är pärlade pysanky, som görs med antigen riktiga ägg eller träägg.

Pärlade pysanky, Pysanky z Biserom (Писанки з Бісером), förekommer i västra Ukraina i de de delar som är influerade av rumänsk kultur, speciellt Bukovina och andra delar av Karpatien. Här är även pärlbroderi vanligt. De pärlade äggen görs idag på olika vis och i takt med att traditionen spridits över världen har tekniker och variationer tillkomit.

Den traditionella metoden är den samma som i huichol, en indiansk pärlmosaikteknik: ägget täcks med vax och rocaillepärlor pressas in i vaxet. Med hjälp av olika färger skapas mönster, som ofta var geometriska eftersom pärlorna tvingade skaparna att stilisera de traditionella ritade mönstren, vilka ofta hade rituella förtecken. Tekniken var en gång den vanligaste när det kom till att pärla ägg, men de senaste åren har den blivit mindre vanlig och andra, mindre tidsödande tekniker, har tagit vid. En vanlig metod idag är att trä pärlor på tråd och limma fast dem på ett träägg.

Andra tekniker omfattar pärlsömnad i s k gerdanstil (efter de ukrainska sydda pärlhalsbanden/kragarna, gerdany, som är en del av folkdräkten). Pärlorna täcks av netting och andra liknande sydda tekniker i mönster inspirerade både av traditionell folkkonst och utländska samtida pärlare. Dekoren kan också bestå av mindre motiv i sydda tekniker, som limmats fast på ägget. Det senaste tillskottet är pärlbroderade ägg där stommen, ett träägg, täcks med tyg varpå pärlorna sedan brodras.

Även om pärlade ägg först uppstod i Bukovina och hutsulområdena så produceras de idag i många delar av Ukraina -- och även av entusiaster i andra länder. Både mönster och material har, liksom teknikerna, breddats med tiden. Förutom enkla rocaillepärlor, som i de gamla pärlade äggen, förekommer idag vaxpärlor, guldfärgade pärlor, stavpärlor, droppärlor, strass, paljetter med mera. Äggen förses ibland även med öglor så att de ska gå att hänga upp istället för att t ex ligga i en korg. Idag kan även andra ägg än vanliga hönsägg användas: strutsägg kan t ex ge en mycket större yta att arbeta med.

Motiv som blommor och abstrakta mönster har blivit vanligare. En annan nyligen trend är ikonäggen, som troligen har sitt ursprung i hutsulområdena. Miniatyrversioner av ikoner, dvs kristna religiösa (helgon)bilder, limmas fast på äggen, som sedan täcks med guldiga och andra iögonfallande pärlor. Vissa ägg kan ha strasskors och liknande glittrande utsmyckningar.

För mycket mer information om pärlade pysanky och framför allt fler bilder, se Pysanky.info -- som även skriver om andra typer av pysanky här -- och Maria Rypans blogg. Videon ovan, som visar olika typer av pärlade pysanky, kommer från MsPysanka S.Borysenko, som också postat andra pysankyvideor på sin Youtubekanal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails