En stentrumla är kanske inte något en smyckestillverkare köper som grundutrustning, men faktum är att den kan vara mycket användbar i flera olika sammanhang. Det är inte bara något för dig som vill trumla sten.
Det går att tillverka sin egen stentrumla, men de flesta köper en färdig. Trumlan består av en lös gummitrumma med ett tättslutande inre lock samt ett yttre skyddslock som skruvas fast. Till det kommer själva den rörliga "basen", som består av en liten elektrisk motor och två snurrande valsar. När gummitrumman läggs på valsarna och motorn slås på så får det trumman att snurra. Inuti i trumman så blandas vatten, slipmedel och de material du vill trumla. När trumman snurrar så slipas innehållet på samma sätt som stenar slipas av sanden och vågorna i havet. Själva principen är enkel: det svåra är att veta exakt när man ska avsluta slipningen eftersom för lång trumling kan skada eller slipa ned materialet för mycket.
När du köper en stentrumla kan du se att det finnor olika stora trumlor samt även maskiner som kan rulla två trummor samtidigt. Fundera på hur du vill använda din trumla, vilka behov du har, innan du köper. En trumla som kan ta två trummor samtidigt är användbart om du vill trumla material av olika hårdhet vid samma tillfället. Köp inte för stor trumla då den kräver att du använder mycket sten och slipmedel varje gång: du måste nämligen fylla upp den till en specifik nivå för att få rätt effekt.
Vill du tillverka din egen trumla finner du instruktioner till detta bl a i David Olssons bok Slipa stenar och på Ganoksin. På den sajten finner du även denna artikel, som beskriver hur poleringen går till samt jämför trumlan med vibratorpolerare.
Användningsområden
Vilka material kan då slipas med en stentrumla? Några av de vanligare användningsområdena är:
- Sten: Stenar kan slipas och poleras i flera steg med olika grova slipmedel samt ev. avslutas med en polering med såpa. Processen tar flera veckor. Ju hårdare sten, desto högre glans kan du få. Stenarna får rundare kanter när de trumlas, men formen förändras inte helt. Eftersom stenar kan ha olika hårdhet används ibland olika slipmedel. Det finns mycket information om stentrumling på nätet och instruktioner medföljer (ibland) även trumlan när du köper den. Det finns en svensk bok om stenslipning, som tar upp trumling: Slipa Stenar av David F. Olsson (ICA Bokförlag). Den amerikanska tidningen Jewelry Artist/Lapidary Journal har stenslipningsprojekt i varje nummer och de säljer även projekt (har även några gratisprojekt på sin hemsida). Se även detta lästips om du är intresserad av att göra stensmycken.
- Glas: Glasbitar (liksom -pärlor) kan trumlas för att slipa ned vassa kanter. Forsätter du trumlingen kommer bitarna att blir ännu mer rundade, men glaset får också en frostad yta, som påminner om s k strandglas. Du använder samma slipmedel som till sten eller vanlig sand. Vill du bara slipa ned kanterna kan du trumla helt utan slipmedel, enligt vissa. Läs mer om glastrumling här. I jämförelse med sten går det fort att polera glas.
- Porslin: Keramik, som t ex porslinsskärvor, kan trumlas för att precis som glas få mjukare kanter. Att tänka på är dock att förgyllning och dekor som ligger ovanpå glasyren lätt nöts bort. Trumlar du för länge kan också glasyren försvinna. Både glas- och porslinsbitar kan även "trumlas för hand", dvs de läggs med vatten och såpa i en plastburk som sedan skakas ca 30 min. För instruktioner, se inlägget Glastrumling och t ex Wuvies instruktioner. Jämför även Smycken av trasigt porslin.
- Keramikpärlor och -hängen: Keramiker, inte minst de som tillverkar pärlor och hängen, kan ibland använda en trumla för att ge en mjuk och matt finish till sina alster. Det slipar också bort överflödig färg, inte minst från reliefmönster. Du kan läsa mer om detta på Beads of Clay Blog.
- Metall och metalltråd: Genom att trumla metall, antingen delar eller hela smycken, så åstadkommer du två saker. Dels kan du polera metallen och få bort oxid/sot från lödning, men du härdar också metallen på köpet. Trumlingen kan användas som enda metoden för att polera metall eller enbart för sista poleringen. Vissa föredrar att använda enbart trumlan eftersom det är en bekväm metod -- som inte minst kommer åt i skrymlen och vrår som är svåra att nå med polertrissor -- medan andra föredrar att polera för hand eller med trissor eftersom de då får bättre kontroll över processen. När du trumlar metall använder du stålämnen (stainless steel shots), små kulor, stavar och ufo-formade bitar gjorda i rostfritt stål. Oftast tillsammans med en droppe såpa eller diskmedel. Vissa använder istället keramikämnen. Trumlingen kan ta olika lång tid, från 30 min till ett par timmar. Om metallen trumlas längre än så börjar formen att slipas ned. Det finns mycket information om att trumla smycken och smyckesdelar av metall på nätet. Se t ex The Beading Gem's Journal, Tumble Polishing Your Jewelry eller Lortones Jewelry Tumbling Instructions (pdf-fil). Ganoksin har också tips på vilka smyckesdelar som passar att trumla, t ex egentillverkade kedjor som är svåra att polera med trissor. Det finns även en bok i ämnet, som heter Tumble Finishing for Handmade Jewelry av Judy Hoch.
- Metallera: Silverlera och andra metalleror kan trumlas för att polera upp den matta ytan leran har efter bränning. Med trumlingen får du en glansigare yta än om du enbart borstar föremålet. Även här används stålämnen. Läs mer hos t ex Cool Tools (video) och Holly Gage.
- Oxidering: En speciell sak du kan göra när du trumlar metall är att lägga i delar, som du oxiderat med svavellever. Om du inte trumlar så länge att oxideringen försvinner så blir resultatet en hematitliknande glansig grå patina. Se beskrivning hos t ex Holly Gage (scrolla ned till "receptet" The look of hematite). Om du enbart vill oxidera detaljer så kan du fortsätta att trumla metallen tills all oxid försvunnit från ytan och svärtan enbart finns kvar i fördjupningar i ytan (t ex stansad text). Även detta beskrivs hos Holly.
- Polymerlera: Istället för att "sandpappra" polymerlera för hand så kan du lägga dem i trumlan. Det finns flera olika tekniker för att trumla polymerlera. Här används oftast inte slipmedel eller stålämnen utan bitar av våtslipark, strandsten, denim etc. Läs mer om det på Desiree's How To Desk.
Viktig att tänka på!
Om du trumlar färdiga smycken är det viktigt att du först kontrollerat att alla delarna tål processen: många pärlor gör det inte eftersom de är mjukare än metallen. Ska du infatta en sten är det oftast bättre att trumla smycket innan du fattar in stenen om denna inte är mycket hård.
Tänk på att du inte får använda samma gummitrumma till både sten och metall. Trumman ska rengöras noga varje gång du byter till finare slipmedel, men detta räcker inte om du vill trumla metall efter att du kört sten. Köp två trummor och använd den ena enbart till metall.
Ett problem du kan råka ut för när du trumlar metall är att metallen blir missfärgad. Detta kan bero på att trumman håller på att skadas, gummi lösgörs med du trumlar, eller genom oxidation orsakad av felaktig ph-balans i såpvattnet. Du kan läsa mer om hur du motverkar problemen hos Cool Tools (pdf).
Tack sã myeckt för dig
SvaraRaderaVilket bra inlägg! Tack för all info!
SvaraRaderaUttömmande svar, mycket bra 👍
SvaraRadera