Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
fredag 16 september 2011
Verktyg: Så läser du av ett skjutmått -- på en tiondels millimeter
Skjutmått är användbara för att mäta pärlor. De flesta människor kan läsa av ett skjutmått, men inte alla av dem känner till hur man tolkar den s k nonieskalan -- trots att de kanske ägt och använt måttet i åratal. Med denna skala kan man avläsa mått med en decimal (tiondels millimetrar) utan att behöva ett dyrt digitalt skjutmått. Det kan finnas billiga plastskjutmått, som saknar nonieskala, men oftast så finns den där. Dock är noggrannheten på plastmått inte lika bra. Det är alltså en god idé att investera i skjutmått av stål om du vill kunna mäta väldigt noggrant.
Hur avläsningen går till illustreras av illustrationen ovan. För att avläsa den yttre diametern i millimeter avläser du skalan som går längs med måttet, dvs ser vad det första långa strecket på den rörliga delen (första strecket på nonieskalan) markerar på huvudskalan. Om det inte är exakt på en hel millimeter så avrundar du nedåt till närmaste hela siffra. Sedan flyttar du blicken till nonieskalan. Det är de små strecken på den rörliga delen av skjutmåttet. Räkna fram tills det streck som är helt i linje med ett streck på millimeterskalan. Det är din decimal.
Vi kikar närmare på exemplet i illustrationen: Muttern är knappt 25 mm. För många räcker denna noggrannhet vid en mätning, men vi vill veta diametern ännu mer exakt. Så vi räknar. Närmaste hela millimeter är 24 mm (eller 2,4 cm som i illustrationen). När vi läser av nonieskalan ser vi att det är vid sjuan, som ett streck på nonieskalan är i linje med ett streck på huvudskalan. Alltså har muttern en ytterdiameter på 24,7 mm.
Digitala skjutmått
Digitala skjutmått kan avläsa mått på hundradels millimeter, men med pärlor räcker det oftast med just tiondelar. Du behöver inte ett digitalt verktyg för att få exakta mått om du kan tolka nonieskalan -- så tillvida att du inte behöver det av andra skäl, som synproblem eller behöver mäta mycket och därför vill ha fram ett noggrannt mått direkt utan beräkningar. Då kan de moderna skjutmåtten vara ett alternativ. Tänk bara på att de behöver batteri för att fungera -- och vissa modeller drar ström även när de inte används. Hur exakt ett digitalt skjutmått är beror på skalstrecken på verktyget, det avgörs inte enbart av att måttet är just digitalt.
Beadaholique har instruktionsvideor som visar hur du använder ett digitalt skjutmått (liksom ett analogt mässingsmått) på deras blogg.
Övrigt
Det finns idag skjutmått som är anpassade för vänsterhänta så de lättare kan avläsa skalan utan problem.
Som synes på bilden nedan kan man avläsa tre typer av mått med ett standardskjutmått: yttre diameter med de stora skänklarna, inre diameter med de små på motsatta sidan samt djup med den utskjutande "pinnen" i andra änden av måttet. Skänklarna för att mäta inre diamter är tyvärr oftast lite för stora för att kunna mäta exempelvis pärlhål, då är det enklare att bara ta till linjalen. Alla skjutmått har inte möjlighet att avläsa alla tre typerna.
Ett annat verktyg som används för att mäta små ting är en mikrometer eller bygelmätskruv. Dessa kan mäta storlekar upp till exempelvis 25 mm med en mätnoggrannhet på hundradels millimeter. Läs mer om dem här.
Mer information kring skjutmått hittar du på Wikipedia. Där hittar du även en större version av illustrationen av nonieskalavläsningen (du kan också klicka på illustrationen ovan för en större vy).
Bilder: Överst Joaquim Alves Gaspar (own image) [GFDL eller CC-BY-2.5], via Wikimedia Commons, nedan Christophe Dang Ngoc Chan (cdang) (self-made, from fr:Image:Pied a coulisse.png) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.