Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 28 februari 2011

Shopptingtips: Kataloger


Idag förekommer mycket av pärlshoppingen på nätet, vilket minskat behovet av traditionella postorderkataloger. Katalogerna kostar att trycka och går inte att hållas färska med senaste nytt, som butikerna tar in flera gånger om året. Dessutom kräver de papper och transporter, vilket har negativ miljöpåverkan. Men det finns fortfarande en del butiker som håller fast vid sina kataloger. Och inte bara för de kunder, som inte vill eller kan beställa över nätet. Det finns vissa fördelar med kataloger, som man kan sakna bara genom att kolla på nätet.

Först och främst är det samma sak som med böcker och tidningar: det är något speciellt med att kunna sjunka ned i soffan eller sängen med en katalog att bläddra i. Man kan ha den på ställen där det inte funkar att ha en dator (även om läsplattor och smartphones har gjort webbutikerna än mer tillgängliga oavsett var vi är). Den kan vara behändig att ha i pysselhörnan/pärlrummet, som en referens. Ja, kanske även något som kan användas för att visa en kund vilka smyckesdelar man kan specialbeställa för deras smycken.

Vissa tycker det är lättare att hitta genom att bläddra i en katalog än att klicka runt i en webbutik och föredrar därför att ha en papperskatalog framför att enbart ha tillgång produkterna på nätet.

För nybörjaren speciellt kan det finnas ytterligare en fördel: vissa butiker avbildar det mesta i sina kataloger i naturlig (eller nästintill naturlig) skala. Då kan en titt i en papperskatalog ge en bättre uppfattning om storleken än en bild på nätet eller en CD-ROM-katalog/e-katalog.

Det finns ett antal butiker och butikskedjor som fortfarande tillhandahåller tryckta kataloger, gratis eller mot en smärre kostnad, i Sverige så väl som utlandet. Här följer några tips. De tjockaste katalogerna hittar du kanske föga förvånande hos de amerikanska pärlbutikerna. Notera att vissa kataloger är gratis, men när du beställer dem så läggs en portokostnad på som kan variera från human till väldigt hög -- papper är tungt.


Sverige
  • Creativ Company: säljer hobbymaterial och har förutom huvudkatalogen, som utkommer varje sommar, mindre temakataloger, som kan laddas ned från hemsidan.
  • Panduro Hobby: huvudkatalogen kommer varje sommar, men i början av året ges även en mindre vårkatalog ut. Kan även hämtas gratis i butikerna. Du kan även bläddra i katalogen på nätet.
  • Sargenta: Fokuserar på material för ädelsmide. Katalogerna -- de är uppdelade i två delar som var och en uppdateras vartannat år -- kan laddas ned i pdf-format från hemsidan (utan priser) eller beställas från dem (med priser).
  • Slöjd-detaljer: Liksom de två förstnämnda följer huvudkatalogen läsåret. Skickar även mindre nyhetsuppdateringar under året till sina kunder. Du kan även bläddra i katalogen på nätet.

Storbritannien
  • Bead Exclusive: Billig betalkatalog (porto tillkommer ev.). Du kan även bläddra i katalogen på nätet.
  • Burhouse Beads: Strictly wholesale, grossist som inte säljer till privatpersoner. Första katalogen kostar 10 GBP, som du får igen vid första beställningen. Maila för katalogbeställning.
  • Cookson Gold: specialist på guld- och silvermaterial, som har både en stor katalog (The Cook Book) och flera små gratiskataloger (Mini Cook Book, även i pdf-format) som utkommer varje månad. Den stora är gratis vid beställningar över 75 GBP, annars kostar den 10 GBP.
  • Kernowcraft: Liten katalog med fokus på silvermaterial och stenar (fasetterade, cabochoner, pärlor). Gratis vid beställning/betala för portot.
  • P J Beads: Detaljist och grossist som erbjuder billig betalkatalog samt nedladdningsbar pdf-katalog.

USA

  • Fire Mountain Beads: Har två kataloger: den tunnare (448 s.) kan du beställa gratis medan den tjockare endast skickas om du handlat för minst 200 USD.
  • Jewelry Supply: Katalogen är gratis men du betalar för portot. Du kan också bläddra i deras katalog på nätet.
  • Rings & Things: Katalogen är gratis vid beställning, annars 10 USD. Utkommer med en stor katalog varje år och däremellan flera supplements, som du kan beställa gratis i samband med en order.
  • Rio Grande: Har tre betalkataloger, varav de två kommer med värdecheckar motsvarande katalogernas pris, som du kan använda vid beställning.
  • Rish Ashay: Fair trade-ansluten butik Gratis vid beställning, annars kostar den 7 USD (inkl. porto). Specialiserad på smyckesdelar i vermeil (förgyllt silver), sterling silver och mässing tillverkat på Bali.
  • Shipwreck Beads: Otroligt maffig katalog, som även innehåller en panoramabild på deras fysiska pärlbutik. Betalkatalog. Pris f.n. 20 USD, men inkluderar rabatt på 15 USD vid din första beställning.
  • Thunderbird Supply Company: Betalkatalog, kan även hämtas gratis i någon av deras tre butiker (om du råkar befinna dig i södra USA).

Känner du till någon/några fler butiker, som erbjuder tryckta kataloger och som är av intresse för pärlare/smyckesmakare? Tipsa gärna i en kommentar.


PS! Tänk på miljön och var rädd om våra naturresurser -- beställ inte kataloger du inte tror du kommer att ha nytta av och ta hand om dem så du har glädje av dem länge.

torsdag 24 februari 2011

Projekt och mönster: Projekt från Preciosa och Lark

Inte bara vissa pärlbutiker utan även många pärltillverkare och förlag som ger ut böcker och/eller tidskrifter om pärlande/smyckestillverkning har gratisprojekt på sina sajter som "lockvara". Projekten kan t ex vara utdrag ur pärlböcker som just lanseras, tips på hur du kan använda en ny pärlform (som tila) eller instruktioner till smycken som använts i företagets annonser i pärltidningarna.

Preciosa började nyligen publicera instruktioner till kreationer, som används i deras annonser. Just nu hittar du två projekt under fliken Hobby: Sunset Glow necklace och Magic Dawn Bracelet. Deras projekt fokuserar på Preciosas kristallpärlor och Preciosa Ornelas glaspärlor (pressglas, seed beads mm).

Lark, som ger ut många böcker inom området hobby och pyssel, har en sida de kallar Bonus Content på sin sajt. Där kan du ladda ned många olika smyckesprojekt, men även lite andra hobbyprojekt. Smyckena spänner över en mängd material och stilar, från det enkla som metalltrådsörhängen och halsbandshängen till silverleraorigami och tapestry bead crochet.

Nyhet: Ny pärlbroderibok från Sherry Serafini

Sherry Serafini, som tillsammans med Heidi Kummli skrev en mycket uppskattad bok om pärlbroderi (bla recenserad här), utkommer snart med en ny bok på förlaget Lark Books. Officiellt släpps boken i april, men inofficiellt kommer den snart att finnas tillgänglig i bokhandlarna.

Titeln på den nya boken är Sherry Serafini's Sensational Bead Embroidery och den ingår i Larks serie Beadweaving master class där du även hittar böcker av sådana pärlmästare som Diane Fitzgerald, Marcia DeCoster och Laura McCabe. På förlagets blogg kan du läsa lite mer om den kommande boken och hitta länkar till så väl en förhandstitt på några modellerna i boken som ett par projekt du kan ladda ned gratis.

På bloggen nämns också att Lark i höst kommer att ge ut en annan pärlbroderibok,
Dimensional Bead Embroidery av Jamie Cloud Eakin. Liksom Serafini är hon känd för sina pärlbroderade smycken och har en en lång erfarenhet av tekniken. Eakin har även tidigare givit ut böcker om pärlbroderi och pärlsömnad.

onsdag 23 februari 2011

Tävlingstips: Missa inte tävlingar med lång tävlingstid

Om du letar efter aktuella tävlingar kan det vara bra att minnas att vissa har väldigt lång tid från de att de presenteras till sista inlämningsdag. Det innebär också att du kan behöva bläddra tillbaks till inlägg jag skrivit för många månader sedan för att hitta tävlingar som du fortfarande har chans att hinna delta i.

Exempelvis presenterades Your Designs Rock i oktober förra året, men tävlingstiden går inte ut förrän sista februari. Bead Mavens vårutmaning, som är öppen t o m 21 mars, presenterades i december. Bland de nyligen nämnda Bead Dreams, FMG:s Jewelry Making Contests 2011 och Fashion Colorworks är tävlingstiden också flera månader.

Längst tid har kanske The Ugly Necklace Contest, som har presenterats redan 2010 men som inte har deadline förrän nästa år och inte tar emot bidrag förrän i höst. Land of Odds, butiken bakom tävlingen, håller också i den just nu aktuella The Illustrative Beader: Beaded Tapestry Competion med deadline 15 augusti 2011.

Många av dessa större tävlingar -- de flesta amerikanska men även några europeiska som International Bead Awards -- är årligen återkommande så även om du inte hinner med årets upplaga kan du redan nu börja planera för att delta nästa år.

Och som jag nämnt förr så har vissa sajter har återkommande månatliga utmaningar/tävlingar, t ex Vintaj blog och Art Bead Scene. Andra sätt att vinna pärlor, t ex genom att länka eller recensera produkter -- vilket du kan läsa mer om här -- är ofta pågående, utan något fast slutdatum.

En blogg är inte ideal för att få översikt över tävlingar, ett kalendarium vore bättre. Men det får du tyvärr inget här... Det bästa är att själv notera i en kalender varje gång en ny tävling nämns, som du är intresserad av. Även om du inte är säker på att du vill delta så kan det vara bra att skriva upp i fall du ändrar dig på vägen.

Tävlingstips: Fashion Colorworks 2011


För andra året i rad inbjuder My Lovely Beads och Zoya Gutina till International Fashion Colorworks, en designtävling som fokuserar på Pantones trendrapporter. För årets tävling har tre färgkombinationer -- se ovan -- valts ut från Pantones utvalda topp 10-nyanser för våren 2011. Den enda nyans som saknas är årets färg, honeysuckle.

Du kan delta med ett bidrag i varje färgkombination i varje tävlingskategori, det vill säga totalt nio bidrag. Kategorierna omfattar Seed bead jewelry (måste bestå av över 50 % seed beads), Finished jewelry (mindre än 50 % seed beads) samt Seed bead objects. I varje kategori kommer tre vinnare att utses av en jury. De vinner presentkort hos respektive sponsrande amerikanska eller brittiska pärlbutik. Förstapristagarna kommer även att publiceras i Perlen Poesie. Utöver vinnarna utses även People's choice award av röstande besökare samt en Best use of color award, vilka vinner presentkort och en prenumeration på Perlen Poesie. Vinnaren av Best use of materials kommer också att vinna ett presentkort.

Precis som förra året är tävlingen öppen för såväl enskilda bidrag som alster skapade i samarbete mellan upp till fyra personer. Som vanligt ska bidragen vara originaldesign och nytillverkade samt ej ha tävlat i något annat sammanhang förr. Fullständiga regler och övrig information finner du här.

Sista dagen att skicka in bidrag är 15 juni.


PS! Om du har svårt att "översätta" Pantones nyanser i pärlfärger så hittar du några tips hos Beading Daily. I sin senaste Color Report har Margie Deeb i vanlig ordning översatt nyanserna till färgnummer hos Delicas samt ger förslag på matchande stenar och swarovskinyanser.

tisdag 22 februari 2011

Projekt och mönster: Gör dina egna polerare

Agat används för att polera metall och metallera, vid förgyllning och flera andra tillfällen. Det finns även polerstål, som används för att polera metall, bl a vid fattning av stenar. Samt även polerare av hårt glas. Du kan köpa de här verktygen färdiga, men visste du att du även kan tillverka dina egna?


Agat och hematit
Ett väldigt enkelt alternativ till agatsten (verktyget) är att använda en trumlad sten eller pärla av agat, jade eller hematit, som polerats väl så den är helt slät utan skador på ytan. Men du kan också göra riktiga verktyg genom att fästa polerad sten i ett handtag. Slipar du själv stenar är detta perfekt eftersom du kan skapa former, som passar just dig. Krökta likväl som raka.

Detta finns beskrivet i Tom och Kay Benhams artikel Agate and Hematite burnishers. Randy Asplund skriver, inspirerad av en medeltida agatsten, hur du kan gå till väga på sin hemsida. Även på Ganoksin finner du en kort beskrivning av hur du kan göra ditt eget verktyg med trumlad sten och en pensel utan borst. De tipsar även att du kan behålla borsten och fästa stenen i andra änden: på så sätt får du en kombinerad agatsten och borste för att borsta bort damm och smuts.


Stål
Borrar och nålfilar av stål kan slipas och poleras för att användas som polerstål. Även detta kan du läsa om på Ganoksin. Också en ädelsmeds hammare kan användas för ändamålet, nämns det i artikeln. En lite borr (burr) kan bli ett mycket användbart polerstål för små utrymmen, tipsas du om här. Det är enkelt att fästa i ett handtag för nålfilar, sicklar eller liknande.


Pyrex
Mindre känt är kanske polerare av borosilikatglas (Pyrex). De är billigare än agatsten och blir inte så varma som polerstål -- något som annars är ett problem när de används t ex till keum boo. De kan även kylas ned i kallt vatten utan att skadas om de blir för varma. Randy Smith beskriver hur du kan tillverka verktygen i lampworkteknik eller med hjälp av slipskivor. Han har även skrivit en artikel om det i Lapidary Journal august 2004.

måndag 21 februari 2011

Teknik: Super RAW



Super RAW (RAW = right angle weave) kallar Gwen Fisher en single-needle RAW-variation där du syr med små "hörnpärlor" mellan dina större pärlor. Det ger ett annorlunda resultat, som är både vackert och stabilt. Gwen förklarar på sin blogg varför hon föredrar denna variation:
I prefer this variation of RAW to regular, un-embellished RAW because the weave is tighter and less thread shows. It also sews up faster than RAW, as I made this entire bracelet in about three hours. The weave is still nicely flexible like RAW, which is nice.
För att lära dig mer om hur du syr RAW-variationen, se Gwens blogg där hon har en länk till sin instruktionsvideo, som du även ser inklistrad ovan i lite mindre format.

Det finns även andra variationer där du lägger till mindre pärlor på var sida om dina stora pärlor för att stabilisera pärlarbetet. Där syr du inte flera småpärlor i varje hörn utan bara en pärla mellan varje stor pärla i en sömnadssätt som mer påminner om enkel RAW. Variationen beksrivs bl a i dessa örhängen. Där sys dock enbart en rad: ett exempel på hur tekniken ser ut när den sys i flera rader hittar du t ex här. Tekniken ser i princip likadan ut som Super RAW, med undantag för kanterna. Och liksom Gwens variation är den bra för att stabilisera och dölja tråden.

fredag 18 februari 2011

Projekt och mönster: Smycken med valmöjligheter

Variationsmöjligheter i ett smycke kan vara ett sätt att skapa ett smycke som inte fastnar i slit-och-slängmentaliteten då det kan användas på så många sätt att det kan kännas nytt längre. Det kan också varieras efter olika typer av kläder och tillfällen, vilket gör det mer användbart.

Förutom att det är användbart tycker vissa även att själva idén med variationsmöjligheter är kul, vilket gör dem intresserade av smyckena. De känner att de kan göra dem intressantare och mer personliga, inte minst med ormlänksarmband och "skruvringar" där de själva kan köpa sina smycken i mer eller mindre byggsats, alternativ se det som en sorts samlande -- hur många samlar inte pandorapärlor eller Thomas Saboberlocker?


Projekt
Det finns olika sätt att skapa dessa variationsmöjligheter: örkrokar kan göras så det är lätt för bäraren att byta ut hängena på dem; långa halsband och lariater ger frihet att bära dem på olika sätt; broscher kan användas även som halsbandshängen och hårsmycken; lösa hängen som kan användas på olika kedjor (här är ett lite annorlunda exempel); halsband med möjlighet att byta ut fokaldelen; Togglelås kan skapa annorlunda utbytbara hängen; smycken med "skruvar" som gör det möjligt att byta fokalpärlor; smyckesdelar, inte minst för lampworkpärlor, som designats för att vara interchangeable; öppningsbara pärlburar; armbandsur med löstagbart armband/rem; pärlramar med utbytbara hängen; armband blir halsband. Och så vidare.

Hur du gör flerradiga halsband där du kan ta bort eller lägga till rader kan du läsa om i Flerradiga halsband med valmöjligheter.

En typ av smycken, som också skulle kunna inkluderas i denna kategori, är de vändbara. T ex armband som ha olika färger på de olika sidorna så som Reversible Fabric Cuff, Reversible Bracelet, Reversible Knitted Bracelets, Reversible bracelets (square), Expert Strategies for Making a Reversible Bracelet, Reversible Crystal & Pearl Bracelet, Flat Caterpillar, Stringing reversible stretch bracelets. Även hängen och hela halsband kan vara vändbara med två olika sidor, som Autumn Necklace Trio, Vintajs metall- och polymerlerhjärta, Reversible Squiggly Link Necklace, Put it in reverse, Framed, Two-Sided Photo Pendant, Double-Sided Ceramic Pendant, Reversible Cross Pendant, Grandma's Gift, m fl.


Det finns många tuts, idéer och projekt på nätet utöver de som nämnts här. Vill du leta efter projekt på nätet själv? På engelska används många gånger just ordet interchangeable om denna typ av smycken där delar kan bytas ut, tas bort eller läggas till. Smycken som är tvåsidiga kallas ofta reversible.

Tillbehör: Stålull/polerull


Stålull finns i många olika grovlekar. Väldigt fin stålull, som ibland också kallas polerull, kan vara mycket användbar när du arbetar med metall. Tänk på att inte använda s k tvålull, som är impregnerad med rengöringsmedel och används tillsammans med vatten.

Bl a Sharilyn Miller tipsar att du kan använda polerull i grovleken 0000 (kallas även 4/0) för att rengöra metalltråd (ej pläterad eller färgad) innan du använder den. Tråden kan nämligen vara oljig, ha små missfärgningar där den oxiderat och/eller ha små limrester om tråden köptes hoptejpad.

Polerull är perfekt att använda när du oxiderat metall för att putsa fram lystern igen på de högtliggande partierna. Se det buckliga gamla kopparmyntet nedan, som har en fin patina jag inte ville förstöra. Samtidigt gjorde den mörka oxideringen att motivet på myntet nästan försvann. Genom att putsa det med polerull framträdde reliefen tydligare. För bättre lyster kan du avsluta med att gnida metallen med en putsduk, som polerar fram en högre glans.


Stålull ger inte någon hög lyster, vilket innebär att du kan använda den för att skapa en snygg matt eller sidenmatt finish på metallytor. Du kan se ett bra exempel på detta hos Beading Daily. För en tydligare, "rustikare" effekt använder du grövre stålull medan fin polerull ger en mjukare finish.

För att rengöra och ge en sidenmatt finish på metall finns också ett alternativ till polerullen i form av borstar med mjuk stålborst. Stålborstar används ofta på "vita" metaller (silver, tenn, aluminium osv) medan mässingsborstar används på alla typer av metall. Liksom stålull finns borstarna i olika grovlek som ger olika grova finishar på metallen. Många borstar är lite grövre jämfört med mässingsborstar, vilket ger en mer "repad" yta.

Förutom arbeten med metall används polerull för att arbeta in och polera vax på trä samt för att slipa färglager mellan målningarna. 4/0 polerull repar inte trä, vilket gör den idealisk för vaxning och mild rengöring. Därför kan du också finna polerull bland trävårdsprodukter (ullen på fotot ovan kommer från ett märke mest känt just för träbehandling).

torsdag 17 februari 2011

Tävlingstips: Bead Dreams 2011

Bead Dreams ör en av de riktigt stora och prestigefyllda tävlingarna i pärlvärlden. Detta är en stor jurybedömd utställning för de riktiga pärlexperterna. De utvalda verken, finalisterna, ställs ut på den stora årliga Bead & Button show och såväl vinnarstatyetter som prisrosetter delas ut. Förutom äran tilldelas vinnarna priser i form av värdecheckar hos sponsrande butiker.

Tävlingen omfattar kategorierna: Handmade buttons and beads; Wirework; Finished Jewelry; Crystal Jewelry; Lampwork; Metal clay; Seed bead jewelry; Objects and accessories samt Polymer clay. Mer om de olika kateogierna samt priser finner du här. Regler och anmälningsblanketter hittar du här. Tävlingen är öppen för både amatörer och proffs från hela världen. Observera att för att delta måste du betala en deltagaravgift.

Deadline för årets tävling och utställning är 5 april. Bidragen ska ha tillverkats någon gång mellan maj 2010 och april 2011, det vill säga du får inte delta med gamla alster.

Material: Tibetsilver


Vad är tibetsilver? En fråga som många ställer sig, men som inte alltid är helt lätt att svara på. En sak är dock klar: mycket kinesiska smyckesdelar som tillverkas faller under denna beteckning, som ibland också bara säljs som tenn eller tennlegering.

Först kan vi fråga oss varför tibetsilver är så vanligt. Självklart är det en prisfråga: det är billigt. Det används i billiga bijouterier och av kostnadsmedvetna pärlare. Men tibetsilvrets popularitet handlar inte bara om pris utan också om att legeringen till skillnad från silverpläterade pärlor inte oxiderar/missfärgas på samma sätt. Pärlorna håller sig finare längre. Dock är det också så att en hel tibetsilver också är silverpläterat. Det finns även "guld"- och kopparpläterat tibetsilver.

Enligt vissa började tibetsilver bli populärt då det användes för att sälja imitationer "tibetanska" silversmycken när efterfrågan på detta hantverk blev högt i västvärlden. Och när något är efterfrågat finns det alltid personer beredda att skapa billiga kopior att sälja dyrt. Det ledde till ett överflöd av s k "tibetsilver" som inte alls var vare sig tibetanskt eller silver.


Ursprung
Från början lär beteckningen enligt vissa ha stått för smycken och smyckesdelar av äkta silver, som tillverkades i Tibet. På samma sätt som det finns exempelvis balisilver, smyckesdelar av silver tillverkade på Bali i traditionella motiv och tekniker.

Några andra hävdar att det även "förr i tiden" var tibetsilver en tenn- och kopparlegering, men med upp till 30 % silver inblandat. Det vill säga en legering, som inte når upp till våra krav på silverhalt för att något ska få klassas som just silver men ändå med betydligt större silverhalt än det vi ser i pärlbutikerna idag. Silverhalten försvann nästan helt för några decennier sedan medan namnet levde kvar.

Det tillverkas fortfarande sterling silverpärlor och -smycken i Tibet även om det kan vara svårt att hitta äkta vara, men i princip allt tibetsilver vi köper i pärlbutiker tillverkas i Kina och har inget med tibetansk pärltillverkning eller silver att göra. Från början, hävdar vissa, tillverkade kineserna smyckesdelar i tibetansk stil. Därav att namnet levde kvar. En kinesisk variant av indiska bali-style beads.

Tyvärr finns det inte så mycket bra, gedigna källor att luta sig mot angående begreppets ursprung -- eller ens angående dess innehåll. Men å andra sidan är det inget unikt för tibetsilver.


Vad är tibetsilver?
När frågan dök upp hos amerikanska Fire Mountain Gems blev svaret detta:
"Tibetan silver" is a copper alloy mixed with tin or nickel. In some cases it is an iron base with pewter and/or silver plating. There is typically little to no silver content in Tibetan silver manufactured today. Due to the inconsistency of what the actual metal is, there are no guarantees as to the true metal content, including in some cases high levels of lead.
Så alltså, en kopparlegering med inslag av tenn eller nickel eller en bas av järn (som rostar lätt!) som täcks med en tennlegering (som kan innehålla bly) och/eller silverplätering.

Även på Wikipedia, vars artikel tyvärr inte har några källor till uppgifterna, beskrivs det vi ser som tibetsilver i liknande termer som ovan. Det som idag säljs som tibetsilver är allt som oftast, enligt artikeln, en billig järnbaserad gjutmetall överdragen med tenn och silverplätering. Järnlegeringen kan vara tunn eller tjock beroende på smyckesdelarna som tillverkas. En svag kärna innebär smyckesdelar som lätt går sönder. Däremot, hävdar skribenten, var äkta tibetsilver från Tibet tidigare en tenn- och kopparlegering med upp till nästan en tredjedel silver.

TierraCast, som säljer högkvalitativa tenndelar vilka konkurrerar med det betydligt billigare tibetsilvret, publicerade en rapport där de fått innehållet i diverse smyckesdelar sålda som tibetsilver analyserade. Du kan läsa resultatet här. Testet visar att delarna främst består av zink och koppar med inslag av nickel samt små halter aluminium, tenn och krom. Samt pyttesmå halter silver. Glädjande nog visade det sig i ett nytt test 2009 att de höga halter bly och inslag av arsenik som förekom 2007 är borta.

Ibland kallas tibetsilverdelar för tenndelar eftersom de kan innehålla metallen och ofta ser ut som om de gör det. Man ska dock inte tro att det rör sig om rent tenn eller högkvalitativa tennlegeringar som Britannia utan här handlar det om en billigare typ av legering med låg tennhalt.

Tibetsilver tillhör den grupp av billiga smyckesdelar, som hamnade under lupp i så väl Sverige som USA för några år sedan då tester visade att bijouterier tillverkade i dessa typer av legeringar kunde innehålla stora halter bly liksom andra otrevligheter som arsenik och kadmium. Alla mycket otrevliga miljögifter. Detta har jag skrivit om förr, se inläggen Kadmium -- ännu en fara med billiga smyckesdelar och Bly -- den användbara men giftiga metallen. Som redan nämnts verkar det dock som att blyhalterna håller på att reduceras då det uppmärksammats så mycket och kadmium verkar aldrig ha varit allt för vanligt använt -- och troligen än mindre nu. Trots allt är kadmium dyrare än t ex zink, som seglat upp som ett populärt alternativ till silver.

onsdag 16 februari 2011

Projekt och mönster: Jasseron


Jasseron Armband


Jasseron är egentligen namnet på en typ av kedja, som på svenska ofta kallas rolokedja eller ärtlänk. Men i bl a Beneluxländerna är det också ett namn som används på en viss typ av armband och halsband, som görs med dessa kedjor. Denna typ av armband var ganska populära på bland annat de holländska pärlforumen för några år sedan.

Det viktigaste att tänka på är att använda kedjor vars länkar inte lödats samman utan kan öppnas (jämför dessa instruktioner) eftersom några av länkarna ska användas som motringar för att länka samman två rader av kedja. Denna typ av kedjor är oftast av rätt typ, men det är värt att påpeka ändå.

Tydliga instruktioner finner du bl a hos Kralen.com och Hoe maakt u het. Du kan även hitta en instruktionsvideo på YouTube (notera dock att hon öppnar länkarna på ett sätt som inte brukar rekommenderas för att de lät deformeras). På Sieraden maken finns också instruktioner, men dock enbart i text -- på holländska. Däremot visar bilderna på hur du kan anpassa kedjan efter avlånga pärlor genom att hoppa över varann länk som du annars skulle fästa.

Smyckena görs ofta enradiga, men de kan självklart breddas. Tvåradiga är vanligt och på denna bild finner du ett exempel på ännu bredare armband. En typ av tvåradiga armband finns det beskrivningar på här. För bredare smycken än föregående så länkar du helt sonika fast fler kedjor i bredd och fyller dem med pärlor.

För en variant på trädda smycken, som använder små bitar rolokedja som mellandelar/distansbommar, se Rings & Things. Designen påminner lite om ovanstående armband, men hålls inte samman av kedjor.


Det är för övrigt möjligt att göra liknande smycken i chain maille. Jämför exempelvis med detta enkla armband samt Foxtail Pearl Float och Beyond Chain. Motringar kan självklart också länkas samman precis som i armbanden ovan genom att du först länkar ihop två kedjor och sedan fäster samman dem.


Klicka på fotot för mer information om det.

tisdag 15 februari 2011

Manekis projekt: Länkad strasskedja


Det är inte jag som först kom på denna idé för att göra egna strass-/kristallkedjor. Inspirationen kommer från en kedja som inhandlades på Panduro någon gång på 90-talet. De säljer inte längre kedjor av denna typ, men du kan enkelt göra dina egna i samma stil. Det enda du behöver är s k chaton montes och motringar i valfria färger.


Material:
chaton montes (även kallade mounted crystals, preset rhinestones, systenar mm)
motringar

Verktyg: 2 spetstänger


1. Börja med att välja material. Dina montes ska inte ha en platt baksida med "kanaler". Den typen kallas rose montée och fungerar inte att länka med, utan du måste ha chatons, glasstenar med en spetsig undersida. Stenarna ska ha ett hål på varje sida: undvik för stora montes (över 6 mm) eftersom dessa oftast har hål på enbart två av sidorna. Du kan läsa mer om olika typer av infattade kristaller/strass här.

2. Testa hur stora motringar du måste ha. De ska vara smala nog för att passa hålen i metallfattningarna och stora nog för att två stenar ska kunna få plats och röra sig fritt på en ring. Undvik tjocka motringar, speciellt om du använder små stenar. Här använder jag 4 mm strasstenar till 5 mm motringar (yttre diameter).


3. Öppna en motring. Är du osäker på korrekt sätt att göra detta, se dessa instruktioner. Du kan behöva öppna ringen ganska mycket för att den inte ska fastna. Håll ringen med en spetstång och för in änden genom ett av hålen i metallfattningen. Fortsätt föra ringen så den glider ut genom hålet på den intilliggande sidan. Om ringen fastnar, lirka med den upp och ned tills du kommer i rätt linje med hålet.

4. Fäst ännu en sten på motringen på samma sätt som den första. Var noga med att vända stenen åt rätt håll så baksidorna hamnar på samma sida.


5. Stäng öglan med hjälp av två spetstänger. Det kan vara lite tajt med utrymme ibland så du kan behöva ompositionera tängerna så du endast håller i ringen med spetsarna.


6. Fäst en ny ring i de två lediga hålen på en av stenarna precis som du gjorde i steg 3. Fortsätt att fästa sten efter sten på samma sätt tills din kedja nått önskad längd.



7. Din kedja är nu färdig att användas.


Fördelen med att göra sin egen kedja är framför allt att du själv kan välja färger -- på såväl kristall och metallfattning som motringarna. Blanda olika färger på stenar eller håll dig till en. Du kan blanda färgerna efter ett strikt mönster eller länka dem slumpvis. Testa med att använda färgade motringar för en kul effekt eller experimentera med olika stora stenar.


Inledningsvis sade jag att du ska undvika stenar med parallella hål, men det finns undantag där det faktiskt funkar att länka fattningar med hål som inte "går i kors". Ovan ser du ett exempel med hjärtan från Swarovski, som fungerar perfekt att länka med lite större motringar (7 mm).


Och som vanligt: har du skapat något med utgångspunkt från mina projekt vill jag gärna se en bild. Kommentera med en länk nedan eller maila mig om du vill visa vad du gjort med dessa instruktioner.

Nyhet: Swarovskinytt för våren/sommaren 2012


Swarovski Elements har presenterat sina innovationer för vår-/sommarsäsongen 2012 och även för den som inte är förtjust i kristall är lanseringarna som vanligt spännande, av intresse för såväl färgfantaster som trendspanare i pärlvärlden.

Vilka är då de nya, spännande färgerna och formerna som Swarovski spår kommer att vara heta nästa år? De talar om nya produkter som reflekterar samhället just nu och "speak of a collective quest for personal fulfillment, simplicity and a closer connection with nature". Romantisk estetik, organiska former, varma jordfärger och sofistikation i asymmetriska former är några av ledorden. Mjuka, feminina färger blandas med en hyllning till naturens skönhet och styrka. Klassiska former blir moderna genom nya, asymmetriska slipningar som ger känslan av futuristisk sofistikering. Det maskulina möter det feminina för former som attraherar både män och kvinnor. (Ja, även män får glittra nu enligt Swarovski.)

Ser vi till färgnyheterna så finner vi på kristall Topaz Blend (ej på bild), Amethyst Blend, Chrysolite Opal och Crystal Bronze Shade. Topaz Blend är en varm, brun ton som är graderad, det vill säga den går från ljus till mörk. Samma typ av graderade ton finner du i vackert lila Amethyst Blend. Crysolite Opal är, som namnet antyder, en ljus mintgrön opalin nyans. Somrig, sval, romantisk, feminin. Bronze Shade, slutligen, är en effekt på ofärgad kristall. Liksom närmast föregående säsonger satsar man på en metallicfinish, denna gång i en sofistikerad, sval bronston.

På Swarovski Elements pärlimitationer (crystal pearls) är den senaste färgen Vintage Gold Pearl, ännu en ton bland de guld- och bronsfärger de tagit fram de senaste säsongerna. En klassisk pärlfärg med viss patina, som hänger ihop med ett fortsatt intresse för vintagetrenden i smycken.


Formmässigt så är det inte minst fokus på hjärtan. Hyllade indiska designern Manish Arora har formgivit inte mindre än fem nya hjärtan under rubriken Love Story for the Heart. Här finns både asymmetriska och bulliga symmetriska hjärtan -- ja, även ett brustet hjärta. Några av dem ser du ovan, här i nya effekten Astral Pink (en färgad finish på ofärgad kristall).

Det finns flera andra nya former också, bl a på flatbacks som även inkluderar små cabochoner i pärlimitation. Av speciellt intresse för pärlare är kanske de storhåliga kristallpärlorna, som är framtagna för att passa de populära ormlänksarmbanden (Pandora, Blog m fl). Pärlorna går under beteckningen Becharmed beads.


För mer information om de senaste nyheterna, se Swarovski Elements hemsida. Företagets trendspaning för kommande vår- och sommarsäsong presenteras här. Produktnyheterna har även publicerats hos många andra säljare, bl a på Artbeads blogg och hos E. H. Ashley.


Foto © Swarovski AG, här använda med vänligt tillstånd.

måndag 14 februari 2011

Tävlingstips: Fire Mountain Gems tävlingar 2011

Sedan ett par år tillbaks så har amerikanska pärlbutiken Fire Mountain Gems and Beads delat upp sin stora designtävling i flera deltävlingar. Första deltävlingen avslutas i mars, men det finns alltså fortfarande lite tid kvar för dig som vill delta. Nedan ser du teman och datum för de tävlingar, som hittills presenterats för 2011. Den gemena tävlingshemsidan hittar du här medan länkarna nedan går till respektive tema.
Seed beads, Glass or Acrylic: tar emot bidrag nu, sista tävlingsdag 7 mars.

Gemstones: inlämning av bidrag 8 mars -- 9 maj.

Pearls, Organic beads or Molding clay: inlämning 10 maj -- 11 juli.

Fler tävlingar presenteras troligen senare i år.

Förutom stora presentkort står också marknadsföringsmöjligheter på spel då FMG publicerar bilder av vinnarbidragen (med kontaktinfo) i sina kataloger, nyhetsbrev, onlinegalleri, tidskriftsannonser med mera.

Tävlingstips: Ny designtävling hos Sirlig

Sirlig har presenterat sin första tävling för året. Denna gång är temat föresatser och beskrivs så här på hemsidan:
Föresatser, där pastelliga pärlor står för ambitioner, föresatser, förhoppningar -- positivt ska det kännas. Man ska bli glad redan av färgerna, även om det skulle gå lite si och så med föresatser o.dyl. Ja man är ju inte mer än människa, men föresatser känns som ett väldigt spännande och vårigt tema.

För dig som vill skapa ett smycke på temat är sista tävlingsdag 28 februari. I prispotten ligger presentkort på 500, 250 respektive 150 kronor. Läs mer om tävlingen här.


Min spontana reaktion är att det är ett tema som skulle passa Pantones årets färg som handen in handsken. Men låt för all del inte min tolkning påverka dina egna idéer kring detta lite ovanliga tävlingstema.

Projekt och mönster: Pärlor som "lådknoppar"



För ett tag sedan skrev jag om ett projekt där pärlor användes som "tassar" på en ask, som blev till ett fint smyckeskrin. Pärlor kan användas på så många olika sätt. Panduro är inne på nåt liknande och tipsar om hur du kan använda (trä)pärlor som små knoppar på lådor för att öppna dessa. För att fästa pärlan används en påsklämma.

En annan romantisk variant på detta finner du hos Crafty Loops (i slutet av projektet).

In My Own Style har tre varianter på knoppar för presentaskar, varav en med en sidenbandsögla att hålla asken i. Helena knyter fast sina pärlknoppar med tråd på Craft & Creativity.

Har du inga fina pärlor så kan du decoupaga eller altra en enkel träpärla och limma fast den som knopp så som t ex Kerri gör.

Pärlknoppar kan även användas på askar som dras ut likt lådor (tändstickaskar) så som hos t ex Layers of Ink och The Frugal Crafter samt i minibyråer som hos Martha Stewart. Notera att hon använder två olika pärlformer tillsammans för att få ett lådhantag som är lätt att hålla i.

Lådor behöver inte vara det enda du kan använda denna idé för. Själv har jag en stor frostad glaspärla i mina gömmor, som länge väntat på att användas som dörrknopp på ett skåp. Ungefär som dessa träpärlekoppar fast tjusigare. För låd-/skåpshandtag med flera pärlor, se Pärlade lådhantag.

fredag 11 februari 2011

Projekt och mönster: Snabba smycken med "färdigt" rassel


Det finns ett stort utbud av kedjor i pärlbutikerna. En typ av kedjor som kan vara användbara för dig som gillar "rassel" är s k charm chains, kedjor som har små, tunna metallberlocker i matchande färg fästa redan när du köper dem. De är fina som de är, men du kan piffa till dem genom att hänga fast egna små pärlor och berlocker. Personligen gillar jag speciellt lövkedjorna: fäst några pärlor och du har ett frodigt blomsmycke. Använd blompärlor/-berlocker likväl som enkla runda eller droppformade pärlor. Det behövs inte så många.

Ovan ser du två typer av lövkedjor hämtade från amerikanska Rings & Things. I deras blogg kan du få några olika exempel på hur kedjorna kan användas i halsband, armband och örhängen.

Örhängen är populära att använda till denna typ av kedja eftersom löven hänger fint när kedjan är helt vertikal. Några exempel på örhängesprojekt finner du hos FusionBeads, Artbeads och Beadsmania. De senare visar också hur du gör ett matchande halsband med rasslande hänge. Artbeads har också ett halsband med "pärlad" lövkedja här.

Du kan också använda kedja "naturell" i lite mer avancerade länkade smycken, som Nature's Essence Necklace, eller som ett alternativ till en "tofs"/dingel, som i Picasso's Muse Necklace och Leaf Cascade earrings. Variationsmöjligheterna är många.



Fotot är © Rings & Things, här använt med vänligt tillstånd.

torsdag 10 februari 2011

Projekt och mönster: Liljekonvaljer


Det är några månader för tidigt med liljekonvaljer än med tanke på att den blommar i maj/juni, men kanske kan dessa näpna små vita blommor få dig att drömma om vår och varma dagar. Först vill jag bara visa Barbara Caraways halsband. Inga instruktioner, men kanske väl lite inspiration.


Pärlblommor
Det finns många instruktioner för pärlblommor gjorda med metalltråd -- läs mer om grundteknikerna här, men så många liljekonvaljer finns inte på nätet, oftast hänvisas du till böcker. De enklaste blommorna finner du hos BiCer (klicka här för instruktioner). Beadedflowerpatterns.com säljer ett mönster medan Nostalgia Beads har kit för dig som föredrar det.


Broderi
Pärlbroderade konvaljer finner du i The Beaded Object, som du kan läsa på Google Books.


Pärlsömnad
För dig som föredra pärlsömnad finns också en del att välja på. Ett mörkt armband i realistikt mönster finner du i Lily of the Valley Bracelet. Diane Fitzgerald säljer mönster till May Basket Pin/Pendant, som innehåller en variation med minikonvaljer. Se även Varvaras nettade halsband och Sigrid Wynne-Evans örhängen. Beadsmanias ring innehåller en pärlad blomma, som inte kallas liljekonvalj, men visst stämmer formen rätt bra?

För pärlmönster, som inte är tänkta som smycken, se Lily of the Valley (loom), Lily of the Vallery (peyote) samt Lilies of the Valley Peyote Pattern.


Länkat
Beadin' Paths projekt heter visserligen Misteltoe Earrings, men visst påminner de lite om liljekonvaljer ändå?

Vill du framhäva känslan av blommor ännu mer så är ett "klassiskt" sätt att få vita, runda pärlor att se ut som liljekonvaljblomster att fästa en liten pärlhatt eller vågig/flikad mellandel under pärlan för att efterlikna blommans naturliga uddkant. Eller använd små luciteblommor (se Smyckesmaterial nedan) istället för de runda pärlorna i örhängena.


Stickning och virkning
Dessa pärlstickade muddar kallas i sin vit-gröna version för Lily of the valley och även om mönstret är abstrakt kan man med lite fantasi se de stora bladen i stickmönstret och de små blommorna på rad i form av pärlor. För dig som virkar har Kreinik gratis instruktioner till en brosch eller hårspänne. Fler virkade konvaljblommor finner du här.


Lera
Make&do visar hur du kan göra blommor i sockermassa, men instruktionerna skulle troligen även passa för olika typer av lera.


Presentation
När det gäller att förpacka smycken så har Marta Stewart ett tips, som gör att två enkla pärlörhängen liknar liljekonvaljblommor. OBS! Jag rekommenderar inte att du använder riktiga liljekonvaljblad eftersom hela växten räknas som giftig.


Smyckesmaterial
Du vet väl att det finns akrylblompärlor i perfekt form för liljekonvaljer? Se t ex de här. Det finns även stampings och metallhängen med liljekonvaljmotiv, liksom glashängen (vintage) och porslinscabbar med dekalmotiv.


Foto från Kurt Steuber, här använt i enlighet med Creative Commons BY-SA 3.0

onsdag 9 februari 2011

Teknik: Dutch spiral, aussie spiral och peyote russian spiral

603-08


Många pärltekniker har upptäckts oberoende av varandra i olika delar av världen i olika tidsåldrar. Peyote är ett bra exempel på detta. Andra tekniker har rest över världen genom att enstaka personer fört dem från ett land till ett annat genom att t ex ta med sig pärlarbeten hem från resor och klura ut hur de är gjorda, besöka vänner i eller flytta till andra länder och där visa hur det görs, köpa pärlböcker i utlandet, visa upp alster på internationella forum och tipsa om var man kan lära sig.

Oavsett vilket innebär det här dock en sak: det kan bli väldigt många namn på samma tekniker. När en teknik kommer till ett nytt land så får den ibland ett nytt namn. T ex är russian leaves ett namn som kommer sig av att tekniken/modellen är känd från ryska pärlare. Ibland när tekniker namnges kan det uppstå tillfällen där olika tekniker får samma namn, som dutch spiral och russian spiral. I andra fall finns olika lokala namn som helt plötsligt "möts" i en internationell värld. Det är lätt att det uppstår missförstånd kring namn på pärltekniker.

Det är bakgrunden till denna text där jag ska försöka reda ut dutch spiral, aussie spiral och russian spiral. För er och för mig. Notera att jag inte själv behärskar någon av teknikerna. Ja, förutom russian spiral, men den russian spiral som beskrivs här är inte den teknik jag känner under det namnet...


Olika namn för samma tekniker -- olika tekniker med samma namn
Vill du lära dig dutch spiral så kommer du nog snart att upptäcka att det finns två olika typer av peyotebaserade spiraler som kallas för detta. Gemensamt är att de båda kom till USA från Nederländerna. Den ena genom en holländsk pärlbok som utgavs i landet. Den andra genom att ett par amerikanska pärlare som fick tag på en holländsk pärlbok och tolkade tekniken utifrån bilderna. Båda kom att kallas dutch spiral pga av deras ursprung. Det är i alla fall två av de historier som berättas.

Så hoppar vi framåt några decennier i tid och Marilyn Peters kikar tillsammans med en vän på ett pärlsmycke vännen fått från Australien. Det sägs vara gjort i en ny spiralteknik. Hon lyckas klura ut hur det är gjort från armbandet och kallar spiralen för aussie spiral pga var hon fick originalet ifrån. Spiralen påminner mycket om den dutch spiral som görs med lösa bågar. Samma typ av peyotespiral kallas av vissa för russian spiral, ett namn som annars även används för en typ av tubulär netting med pärlor i två storlekar -- en teknik du kan läsa mer om här.

Den andra typen av peyotespiral, som ibland kallas dutch spiral, är cellini spiral. Den görs i vanligt 1-drop peyote med pärlor i flera olika storlekar, vilket får spiralen att vrida sig och även variera i tjocklek.

Och summa summarum kan alla spiraltekniker, som inkluderar peyote, kallas för just peyotespiraler. Även om peyote spiral används av vissa bara om "grundspiralen" där tubulär peyote sys så en spiralverkan uppstår. Det kallas som teknik även för spiral peyote och kan mer eller mindre vara lika med cellini. Tubulär peyote kan se ut att vrida sig i en spiral om man använder olika färger på pärlorna i en speciell ordning.

Inte helt lätt att hänga med alltid, speciellt inte om man är ny inom pärlsömnad. Och det finns säkert fler namn och fler tolkningar än de jag stött på och tagit med här! För en jämförande bild på olika peyotespiraler, se t ex Peyote Spiral lessons och Cellini and Dutch Spiral.


Peyotespiral med lösa bågar
Om vi här ska fokusera på dutch spiral och aussie spiral så kan dessa beskrivas som en tubulär pärlsömnandsteknik där peyote blandas med lösa bågar av pärlor. Bågarna är det som får tuben att vrida sig. Det ger en mycket speciellt utseende, som kan varieras stort beroende på formen på och antalet pärlor som träs i bågarna. Ibland kan det vara svårt att se om spiralerna utgår från samma grundteknik och det kan även finnas små variationer i hur de sys, vilket bidragit till namnförvirringen.

Denna typ av dutch spiral, i lite olika version, finner du instruktioner till hos bl a Beadalon, Beading Banshee (pdf-fil), Beadwork.about.com, Hademade News och Off the beaded path (video i tre delar).

Marilyn Peters instruktioner till aussie spiral kan du ladda ned hos Wicked Oak Designs och hon presenterar den själv på ett pärlforum. Océanie är en av de som kallar peyotespiraler med bågar för russian spiral (eller spirale Russe, som det heter på franska).

Dutch spiral kan även sys i 2-drop, vilket du ser ett exempel på i Ruth Kiels tutorial.


Peyote spiral med enbart bågar
En variant på dutch spiral med bågar är den som mest av allt påminner om African helix i utseende, men som sys annorlunda. Denna dutch spiralvariant beskrivs hos Beadwork.about.com. Notera hur bågarna här inte blandas upp med en mer solid remsa av 1-drop peyote.


Peyotespiral med pärlor i olika storlekar
Denna typ av peyotespiral, som är känd som cellini spiral av de flesta men ibland också kallas dutch spiral, vrider sig eftersom du syr med olika stora pärlor. Det kan göras väldigt tydligt eller relativt diskret. Hur många olika storlekar du väljer att använda dig av är valfritt, men de måste vara minst tre för en tydlig spiraleffekt ska uppstå.

Gratis instruktioner till cellini hittar du hos t ex Tarnhelm, Beadwork.about.com, Alexargai, Phoebe's Pearls och MarieCyber. På Youtube finns ett par instruktionsvideor, bl a den här.


Flat cellini
Gillar du stilen på cellinispiraler så kanske det också är av intresse att känna till att det finns mönster på en platt (ej tubformad) spiral, bl a av Jennifer Airs. Off the beaded path har en video i två delar som visar hur tekniker sys.


Ytterligare peyotespiraler: Twisted peyote
Förutom ovan nämnda Peyote Spiral Lessons så finns det en annan spiral i peyote (utan bågar) beskriven hos Océanie. Den här typen av korkskruvsspiraler kan även kallas twisted peyote eller peyote twist.



Foto: Twisty Turvy halsband av Beadazzled of Oregon, här använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

tisdag 8 februari 2011

Projekt och mönster: Gör dina egna förminskare


En förminskare är en enkel smyckesdel som används för att samla ihop flerradiga smycken för lås med en ögla (till skillnad från lås gjorda just för flerradiga smycken). De kan även användas "mitt i" smycken där dessa går från enkelradiga till flerradiga. Det finns både enkla och mer utsirade färdiga förminskare och connectors att använda för detta. Här får du några tips på hur du kan göra dina egna avslut med hjälp av metalltråd.

Wig Jig har två olika projekt med förminskare för treradiga smycken. Du hittar dem i projekten 3 Strand Jewelery Wire & Bead Necklace samt Three Strands of Beads Necklace. I det senare görs connectorn i två delar som sammanfogas. Tvåradiga förminskare finns i 2 Strands of Beads Bracelet (samma princip som föregående), 2 Strand Bracelet och Two to One Wire Bracelet.

Den klassiska fyrklöverformen skulle också kunna användas som en förminskare för smycken med tunna rader av pärlor eller kedja. Den finns beskriven bl a här (örhänget på s. 7 ger en hint om hur den skulle se ut som connector). För en större förminskare så kan fyrklöverdesignen varieras, som i denna chandelier.

Rent allmänt kan många örhängesprojekt i trådarbete av "chandeliertyp" användas som inspiration. Jämför t ex Milwaukee Earrings, Trident Earrings, Suzanne's Earrings och 30 Degree Spiral Earrings.


PS: Gillar du detta kan du även ha intresse av att läsa ett tidigare inlägg, Gör dina egna distansbommar av metalltråd.



Fotot är © WigJig, här använt med vänligt tillstånd.

Projekt och mönster: Filigranberlocker och länkar som "glue-on bails"

Filigrandelar av olika slag är användbara till mycket. Att de kan användas till upphängningsöglor har redan nämnts i Bails -- upphängningsöglor där kanske den variant som går ut på att böja avlånga filigrandelar dubbelt för att få till lite större upphängningar. Artbeads däremot tipsar om att använda små filigranberlocker och genombrutna länkar som limmas på cabochonen eller hänget som är i behov av en ögla för upphängning. Dessa är så dekorativa att om du använder dem på platta hängen gör de sig lika väl fastlimmade på framsidan som baksidan.

För inspirerande projekt, se Azure Wings Pendant, Edderas Jewel Pendant och Canyon Flower Pendant. Även platta metallberlocker och -tags kan användas, som du ser exempel på A Feather in Time Pendant.

måndag 7 februari 2011

Material: Aluminium


Liksom zink är aluminium ett material, som verkar vara på frammarsch när ädelmetallpriserna gått i höjden. Aluminium har flera positiva egenskaper, som gör att smyckesmakare och pärlare gillar metallen: Den är mjuk, lättviktig, relativt billig, kan anodiseras (färgas), är silverfärgad och fungerar att göra gjutna smyckesdelar av.


Aluminium för smycken

Tidigare har aluminium kanske haft allra störst popularitet i form av rosor i pärlbutikerna samt som ringar för chain maille (de använder även s k scales). Nu kommer det fler och fler andra produkter i pärl- och hobbybutikerna så som platt tråd för armband, tags och mönstrade blanks. Sedan tidigare finns så väl graverade anodiserade pärlor och metalltråd som halsbandshängen -- se exempelvis de här. Utöver det är aluminiumburkar fortfarande en välanvänd källa till mönstrad och färgad aluminium för egentillverkade hängen -- se detta inlägg -- och blomsmycken (t ex boken Create Colorful Aluminium Jewelry av Helen Harle). Aluminium används alltså lika mycket "naturell" som färgad i diverse glada nyanser. Aluminium ingår även i åtminstone vissa av de zinklegeringar som allt fler smyckesdelar görs i.


Egenskaper
Liksom en annan smyckesmetall, titan, så tillhör aluminium lättmetallerna. Det innebär att materialet är relativt lättviktigt jämfört med många andra metaller, som används i smycken. Fördelen med detta är att du kan använda mer metall i din design utan att smycket blir för tungt. Nackdelen är att vissa aluminiumsmycken saknar den där lilla tyngden, som får dem att kännas "rätt" och ibland också bidrar till att smyckena hänger fint. Inte alla smyckesmakare gillar när smyckena känns för lätta. Tänk på att aluminium är lättviktigt när du jämför priser baserat på vikt: du får t ex tre gånger så många motringar i aluminium som du skulle få i stål med samma vikt.

Aluminium skadas ofta inte av oxidation/korrosion, men den kan lämna efter sig en svärta på allt den vidrör eftersom det lätt bildas en tunn hinna av aluminiumoxid på ytan. Det innebär inte minst dina fingrar när du arbetar med obehandlad aluminium samt på metallen självt. För att motverka detta kan metallen anodiseras (se förklaring här) eller etsas. Bådadera påverkar färgen. Om du vill ha glänsande silvrig metall så är dock den bästa lösningen att köpa blank aluminiumtråd som genomgått en speciell rening efter att den dragits. Den används speciellt som svetstråd. Tråden har en jämnare yta och glänser mer, vilket gör att man på engelska ibland benämner tråden bright aluminium. Den typen av tråd ger sällan eller aldrig problem med svärta.

Aluminium, som inte är behandlad genom exempelvis anodisering kan bli matt och grå efter en tids användning pga av oxidation på ytan. Ofta räcker det att tvätta i såpvatten för att återfå glansen, men ännu bättre resultat fås om smycket trumlas i valnötspulver.

En annan egenskap, som kan vara viktig att känna till, är metallens hårdhet. Aluminiumtråd kan vara mycket mjuk och därmed enkel att forma. Det gör den också bra att t ex stansa på, gravera och att gjuta. Men speciellt i grövre dimensioner så härdar den snabbare än exempelvis koppar och silver när du arbetar med den. Många motringar i aluminium säljs härdade.


Miljö och energi
En viktig fråga när vi diskuterar aluminium är miljöfrågan. Det är mycket energikrävande att framställa metallen ur råvaran bauxit och ofta koncentreras smältverken till områden med stora naturgasfyndigheter (= fossila bränslen) för god energiförsörjning. Stora miljövinster kan göras genom att återvinna aluminium, vilket enbart kräver 5 % av den energi utvinning från råmaterial kräver. Metallen är tacksam att återvinna och förlorar inte i kvalitet.

Ännu en miljöaspekt är att restprodukterna från återvinningen och utvinningen fortfarande innehåller användbart aluminium. När detta utvinns används ämnen som gör det kvarvarande slagget mycket svårt att ta om hand. Resterna reagerar lätt med vatten, vilket ger gaser som kan självantända. Det frätande avfallet kan också skada människor, djur och natur vid en olycka.

Aluminium räknas som det tredje vanligaste grundämnet i jordskorpan, men metallen ingår främst i olika typer av föreningar som inte lämpar sig för utvinning. Faktum är att aluminium en gång i tiden kunde skattas högre än guld för sin sällsynthet: enligt en hörsägen så lät Napoleon vid en bankett hedra de förnämaste gästerna genom att ge dem aluminiumbestick att äta med -- de mindre förnäma fick nöja sig med guldgafflar.


Allergier

En liten grupp människor är allergiska mot aluminium och aluminiumlegeringar/-föreningar (t ex deodoranter innehåller många gånger aluminium). Vid kontakt med huden kan metallen ge de sedvanliga symptomen på kontaktallergi.


Aluminium i smyckestenar
Aluminium ingår i flera typer av mineral, som de flesta stött på i smyckesammanhang: beryll, korund (=rubin och safir), spinell (=smaragd, bixbit, morganit och akvamarin), granat samt turkos. Vissa typer av aluminiumföreningar används för att framställa syntetiska stenar likväl som för keramik- och glastillverkning. Aluminium ingår för övrigt även i etsvätskor, som kan användas för att mattera ytan på glas och vissa typer av sten.



Huvudsakliga källor:
The Ring Lord
Wikipedia: Aluminium

fredag 4 februari 2011

Noterat: Mönstrade aluminiumblanks


Beaducation presenterade nyligen sitt senaste tillskott: mönstrade blanks i anodiserad aluminium. Vad anodisering innebär kan du läsa i detta inlägg om tags i samma material. Det som skiljer dessa blanks (= utstansade former i metall utan hål eller öglor) från tidigare nämnda färgglada tags är att här har man arbetat med enbart svart och skapat mönster där metallens egen färg skiner igenom. De säljs i flera olika storlekar och mönster. Du finner dem alla här.

Liksom övriga blanks kan de mönstrade aluminiumdelarna stansas, graveras, kupas, borras, sågas och på andra sätt göras mer personliga och/eller anpassas till dina projekt. Var bara lite försiktig så du inte skadar färgskiktet av misstag. För designidéer, se Beaducations galleri, som har en speciell kategori just för anodiserad aluminium.


Fotot är © Beaducation och här använt med vänligt tillstånd.

Inspiration: I kattens år



Gott nytt år! Nu har åter igen det vi lite felaktigt kallar kinesiska nyåret inträffat. I år går vi, i enlighet med den kinesiska astrologin som är baserad på buddhismen, in i kaninens eller harens år. I alla fall gäller det de flesta länder där man följer den asiatiska astrologin. I Vietnam, där nyårshögtiden är känd som Tết, har katten tagit kaninens plats i djurkretsen. Enligt Wikipedia beror detta på att det kinesiska tecknet för kanin låter som det vietnamesiska ordet för katt (mèo). Vilken tur för oss kattälskare!


Kattens tecken
Liksom med många horoskop kan informationen om ett zodiakdjurs egenskaper variera. Detta är några exempel jag funnit på nätet, främst Wikipedia och Viethoroscope.com. Läs ett reportage från Vietnam hos Reuters.

I enlighet med kattens mjuka och avslappnade natur, sägs ofta kattens år innebära en stressfri och avslappnat tid.

Inom den asiatiska astrologin anses en person född i kattens/kaninens tecken vara en god vän, känslig, nådig, vänlig, älskvärd, elegant, reserverad, försiktig, konstnärlig, noggrann, öm, självsäker, blyg, intelligent, medkännande, lyckosam, flexibel. Men personen kan även vara lynnig, frånvarande, ytlig, självupptagen, opportunistisk och envis. Tyvärr kan deras mjuka, positiva egenskaper också vara något som andra människor utnyttjar. Katterna är talangfulla och ambitiösa och lyckas väl i studier och har en lugn personlighet som bl a gör att de vet att vänta på rätt tillfälle att agera. De räknas som vältaliga i betydelsen att de kan snacka sig in och ut ur olika situationer. De uppskattar inte kaos, stress och nya situationer, utan föredrar det trygga, kända och lugna. Det gör dem även gästfria och givmilda eftersom de anser det viktigt att skapa en lugn och harmonisk atmosfär. Liksom de lägger stor vikt vid detaljer (för att undvika kaos).

Även elementen påverkar kattens egenskaper i stor utsträckning. 2011 är exempelvis metallkattens år och metall står för styrka, hårdhet, bestämdhet och tålighet. Vattenkatterna är mer kända som mjuka medlare medan träkatterna är givmilda på gränsen till självuppoffrande.

För att se om du eller någon du känner är född i kattens tecken, se t ex denna lista. Vietnamesiska nyåret följer i princip alltid det kinesiska, men vissa år är där små skillnader i datum beroende på tidsskillnaden mellan Kina och Vietnam. Eftersom nyåret fastställs efter månåret så kan de två nyåren infalla dagarna efter varandra.


Katter och kreativitet
Det är vanligt att prata om kattmänniskor och hundmänniskor, men visste du att det faktiskt finns vetenskapliga undersökningar som visar på att det faktiskt är så att de två skiljer sig åt? I tidningen Kattliv 1/2011 (s. 22f) rapporteras om två undersökningar gjorda av amerikanska psykologer. De visar att husdjurens egenskaper avspeglar sig i ägarnas personlighet, föga förvånande. Tidigare studier har haft svårt att verkligen visa på skillnader, men Sam Gosling och Carson Sandy som ligger bakom den senaste studien, förklarar det med att tidigare forskare inte tagit i beaktande att det faktiskt finns personer som äger och tycker om både katter och hundar.

Vad visade då forskningsresultaten om kattmänniskor? Hundmänniskorna var mer sällskapliga och utåtriktade än kattmänniskorna. De var även mer benägna att vara självdisciplinerade, plikttrogna och prestationsinriktade. De föredrog planering framför spontanitet. Typiska egenskaper för flockdjur, i mångt och mycket. Kattmänniskorna å sin sida var mer neurotiska än hundmänniskorna. Det innebär t ex att vara mer emotionellt instabil, sårbar för obehagliga känslor, lättstressad och lättoroad. Kattmänniskorna var också mer öppna, vilket innebär att de uppskattar konst, kreativitet, äventyr, ovanliga idéer, fantasi, är nyfikna och har "otraditionella tankar och beteenden". Förvånad att många pärlare/smyckesmakare har katt?

En annan undersökning visar att kattägare tenderar att vara ganska introverta och inte så dominanta, men däremot mer pålitliga än hundägare. Det är också mer sannolikt att kattägaren lever ensam och ofta är en kvinna.

I sin bok Det nattliga, kattliga, evigt ofattliga så filosoferar makarna Karl G. och Lilian Fredriksson över detta. Bl a nämner de alla de konstnärer, författare och skådespelare som ägt och hyllat den egensinniga och självständiga katten som vågar gå sin egen väg och inte krusar för någon. De konstaterar att politiker verkar föredra lydiga hundar som rättar sig i leder och skriver hur de enda gånger det funnits katter i Vita Huset har det varit presidentdöttrarnas husdjur. Presidenten själv har föredragit en trogen hund. Så var fallet med så väl Abraham Lincoln, som ligger bakom flera kända kattcitat, som Bill Clinton vars dotters Socks blev något av en världskändis.

Nu är det ju självklart så att statistiska samband inte säger hela sanningen och det kan finnas stor variation i lynnet hos olika katter och djur. T ex kallas siamesen hundkatt för den i vissa avseenden är så "hundlik", medan olika hundraser har mer eller mindre av de traditionella hundegenskaper som nämns i undersökningen av hundmänniskor. Men det är onekligen intressant att se parallellerna mellan kreativitet och att älska katter.


Kattpärlor och pärlprojekt
Hur ska man då fira detta underbara djur nu när det är dess alldeles egna år? För pärlaren finns det ett stort utbud av kattpärlor och -smyckesdelar att välja på i pärlbutikerna. Så stort att det inte kan bli tal om shoppingtips i just denna text. Det finns allt från små silverpärlor till stora porslinspärlor i form av maneki nekos, allt från kitschiga plasthängen till ypperligt handmålade onyxhängen. Ja, det finns även kattformade smyckeslås.

För kattrelaterade pärlprojekt, se Katter, katter, katter. Som f ö ska uppdateras snart med nya projekt, som Halloween cat i krympplast, Nafsikas silverbrosch och Parts Clubs swarriskälling.

Vissa katter kanske föredrar att fira med pärlor på sitt sätt: pärlor, tråd, kedjor -- ja, det mesta i en pärlares lådor är spännande leksaker för en katt. För att in nämna hur pärlmattor är de bästa sovplatserna. Och fotografering? Nej, fokus ska förstås vara på katten, inte något tråkigt smycke eller pärlor!



(ja, hon surar för att jag sagt att hon inte får smutsa ned det vita pappret... Dessutom är pärlrummet hennes och ingen annans, så det så!)
Related Posts with Thumbnails