torsdag 22 oktober 2009

Teknik: African helix


African helix räknas till sydda tekniker, men på en punkt skiljer denna spiral sig definitivt från andra sydda tekniker: du tar upp pärlor på tråden, men du syr aldrig igenom dem igen. Istället fästs tråden runt föregående rads tråd. Tekniken bildar en spiral med karaktäristiska "ryggåsar" mellan lösa pärlrader. Som namnet antyder är detta en traditionell pärlteknik med afrikanska rötter.

Instruktioner kan du hitta på flera ställen, som Beading Daily, Bead-patterns.com och Beadwork.about.com. Föredrar du en video så finner du det hos Auntie's Beads -- missa inte andra delen här. Glöm inte att du behöver arbeta med viss trådspänning och tajta rader för att tuben inte ska kollapsa så välj inte en penna eller annan stomme som är för tjock.

Notera att du kan göra spiralen med tre, fyra eller fem sidor -- eller fler. Fyra är dock vanligast i grundbeskrivningar och räknas som enklast att lära. African helix kan också med fördel täckas med pärlor, så som görs i t ex Embellished African Helix Bracelet eller Harlequin Bracelet. Se även projektet i nya boken Seed Bead Fusion (scrolla nedåt för bilder). En helt annan typ av variation finner du i Triple Helix Bracelet där större pärlor kapslas in i spiralen. Och i Omega Connector blir spiralen en bas för ett maffigt halsband. Förutom seed beads kan kan det vara tjusigt att använda stavpärlor eller större pärlor mellan ryggåsarna.

Ibland kallas inte tekniken för just african helix utan du kan finns beskrivningar på "triple helix" och "quadruple helix" -- men ska då inte förväxlas med den typ som görs på som russian spiral. Det finns också en variant av dutch spiral, som påminner om african helix i utseende, men där tråden sys genom pärlorna istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails