Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 12 oktober 2009

Lästips: Böcker om pärlbroderi för smycken och kläder



Kummli, Heidi & Serafini, Sherry: The Art of Bead Embroidery. Technique, Design, & Inspiration. (2007, Kalmbach Publishing) 111 s.

King, Kenneth D.: Designs for Bead Embroidery. 150 Patterns and Complete Techniques. (2006, Search Press) 126 s.

*

Heidi Kummli och Sherry Serafini är två mycket uppskattade och flerfaldigt prisbelönta pärlkonstnärer, kända för sina rikt pärlbroderade smycken. Tillsammans har de skrivit en, av många uppskattad, bok just för dig som vill börja skapa dina egna pärlbroderade smycken.

Deras bok är lättläst, tydlig och med en fräsch layout. Skriven av två olika författare, som bor långt från varandra, så har den ett speciellt upplägg. Några delar har författarna skrivit tillsammans, men ämnen som stygn, materialval, fransar, design och projekten tar varje författare upp på egen hand: på ena sidan står Heidis text och på andra Sherrys. Detta är intressant då det hela tiden ger två olika kreatörers syn på allt från teknik till färgval.

Boken är upplagd så att den börjar med en genomgång av de verktyg som behövs, olika typer av lim samt val av material att arbeta med. Dessutom får du lära dig att sy olika stygn och fransar samt hur du avslutar dina arbeten. Stygnen som tas upp är backstitch 2, even-count peyote, brick stitch, stop stitches, hur du syr stavpärlor och kristallpärlor och picot brick stitch (Sherry) samt backstitch 4, backstitch 6, backstitch 8, webbing, snaking stitch och simple edging (Heidi). Notera att de använder olika stygn, vilket inte minst beror på deras olika stilar/design.

När du lärt dig grundern följer ett kapitel vid namn Design, som främst är till för att inspirera och guida dig till dina egna mönster och motiv. Detta är uppdelat på ämnena inspiration, design, color och texture. Slutligen presenteras så de 12 projekten. Anpassat för nybörjare, som vill börja med lite snabbare och enklare projekt, så ligger fokus mycket på örhängen, halsbandshängen, broscher och andra mindre kreationer, men här finns även ett broderat armband och två lite större halsband. Här finns något för alla nybörjare och "falska nybörjare", oavsett ambitionsgrad. Och återigen märks skillnaden mellan de två författarna: gillar du att sy med sötvattenspärlor och andra lite större pärlor så tilltalar kanske Sherrys projekt dig mer, medan Heidis passar dig som främst vill sy med bara småpärlor (om cabochoner).

Boken avslutas med elva sidor ögongodis: ett härligt galleri med smycken och accessoarer skapade av Heidi och Sherry.

Ja, jag behöver väl inte ens sammanfatta? Detta är Boken med stort B för dig som vill skapa pärlbroderade smycken. Den är både inspirerande och pedagogisk med fina fotografier. Samarbetet mellan två författare gör också att fler sidor belyses tex i val av sömsätt, design och material eftersom de delvis har olika preferenser. Efter att du läst den här boken kommer du inte att kunna motstå frestelsen att börja pärlbrodera.

*

Just nu är pärlbroderi främst populärt bland smyckestillverkare, men det är också ett klassiskt sätt att dekorera kläder och andra textilier. Är du intresserad av just detta, t ex om du är en sömmerska eller bara en glad hobbyist, så kanske Kenneth Kings bok är lite mer matnyttig för dig.

Kenneth Kings intresse för pärlbroderi började när han var en ny designer, ung och fattig. Han lärde sig själv hantverket genom experimentering och studier av pärlbroderade kläder. Idag är han en populär designer av haute couture, som är känd för sina vackert pärldekorerade kreationer. Och han har även blivit en uppskattad lärare i konsten att brodera med pärlor i USA.

Detta är en bok som förutsätter att du kan sy dina kläder, men är nybörjare i pärlvärlden. Boken inleds med en presentation av olika pärlor -- han håller sig till de mer lättillgängliga -- paljetter och systenar (lochrosen, flat-back, rose/chaton montée), trådar, tyg och verktyg/tillbehör. Inte minst om du för första gången ska sy på tyg så bör du läsa sidan om tyger noga: olika tyger har olika egenskaper vilket gör dem lättare eller svårare att brodera på.

Sedan får du tips och exempel på hur du kan använda pärlmotiv på olika typer av kläder, t ex hur du svänger på ett motiv, gör fina hörn eller anpassar designen till inpassningar i kläderna. Grundläggande tekniker du får lära är att överföra mönster på tyg med hjälp av puder, att skapa applikationer och att spänna upp tyg i broderiramar (stora och små). Du får också tips på hur du ska sy stygnen och på din arbetsplats.

Andra kapitlet av boken består av ett "stitch library" där du får lära dig en mängd olika stygn för att brodera pärlor och paljetter. Dessa 21 varianter är uppdelade på tre grupper: running stitch family, backstitch family och stop stitch family. Förutom beskrivning av hur de sys så får de små tips på när de kan/bör användas samt eventuella för- eller nackdelar med sömsättet.

Flest antal sidor tar dock mönstren upp. Här finner du över 150 mönster du kan använda på dina kläder, kuddar, dukar, aftonväskor eller andra textilier. Det är en stor variation, men mönstren skulle nog allihop kunna klassas som klassiska modeller på ett eller annat sätt -- det syns att de är skapade av en man som gör aftonklänningar. Färger och pärlor redovisas väl, men författaren uppmanar även läsaren att experimentera med färg och form samt skapa egna variationer av motiven. Mönstren är uppdelade på teman: Architectural ornament, Fills, Edges, Borders, Flowers, shells and insects, Alphabet, Zodiac, Holidays och Music.

Varje motiv visas på foto. Till det redovisas vilka pärlor etc som används (hänvisas till ett register längst bak i boken) och i vilket antal. En mönster finns även med olika sömsätt ritade med olika färg och form. Även hur många procent mönstret ska förstoras i står tydligt, liksom dimensionerna på det färdiga motivet. I texten ger tips och idéer på hur motivet kan användas och sedan beskrivs i vilken ordning de olika delarna av motivet ska broderas. Ibland innebär det kortare beskrivningar och ibland längre. Se fotot nedan för exempel.


Kenneths bok är som sagt en bok främst för dig som vill brodera kläder och hemtextilier. Vill du bara skapa smycken rekommenderar jag hellre föregående bok, men är kläder din passion så får du här ett en stor mängd mönster att experimentera med -- förutsatt att du gillar hans stil! -- och en bra och gedigen genomgång av vanliga så väl som ovanligare sömsätt. Även du som bara vill göra smycken kan du dock ha intresse av bokens stitch library och några av motiven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails