Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 13 december 2010

Teknik: Emaljera på koppar med gasbrännare



Att emaljera innebär att smälta glaspulver på metall. Ofta används en brännugn/emaljugn, men om du vill emaljera på koppar så går det även bra att smälta emaljen över/i en gaslåga. På engelska kallas detta för torch-fired enamelling. Du kan inte göra allt som går att göra med en ugn och resultatet blir annorlunda, men du kan skapa dina egna emaljerade smycken och pärlor.


Vilken typ av brännare?
När jag gick i mellanstadiet så emaljerade vi koppar genom att lägga kopparämnena på ett stålnät på en trefot över en bunsenbrännare. De flesta instruktioner jag tar upp här använder sig dock av en handhållen gasbrännare. En lite butangasbrännare (s k microtorch) kan fungera för småprojekt, men oftast rekommenderas propan- eller acetylenbrännare.


Instruktioner och projekt
Ett exempel på projekt där en butangasbrännare är allt som behövs är Jill Ericksons Easy Torch-Fired Enamel Necklace -- ett av de mest nedladdade e-projekten från Art Jewelry. Där skapar du hattpinnar med färgglada droppar av emalj, vilka du även kan använda till andra smyckes- och berlockprojekt.

Men troligtvis är du mer intresserad av att emaljera berlocker, hängen, pärlor med mera, vilket kräver lite mer i form av brännare och arbete. En artikel om torch-firing finner du på Ganoksin, som tar upp för- och nackdelar, begränsningar, instruktioner med mera. För en videotutorial om tekniken, se Torch Enameling med Steven James på Beaducation. (Han lär f ö använda butangasbrännare.) En person som annars på senare tid skapat intresse för tekniken, för att tillverka så väl pärlor som andra smyckeskomponenter, är Barbara Lewis. På hennes hemsida Painting with Fire kan du köpa såväl tutorials som material. Ett av hennes projekt har även publicerats i Belle Armoire Jewelry (winter 2010/11, s. 24). Hon har även skapat ett community för de som vill emaljera på detta vis och hon har en bok i ämnet på väg.

Barbara Lewis lärare var Joseph Spencer, mannen som utvecklade tekniken för multi torch fired enamel (MTF) under många år. På hans hemsida kan du också köpa instruktioner för tillverkning av dina egna emaljpärlor. Där finns även bilder på hur han emaljerar med flera brännare samtidigt, vilket MTF innebär.

Vill du tillverka emaljerade kopparpärlor så finns det några ytterligare källor att ösa ur. Thompson Enamel säljer ett häfte av Carol & Bob Oliver (1972). Else Quainjer-Meijerink har på sin hemsida en video, som visar hur emaljeringen går till, ackompanjerat med lite text. Det finns även en video på DIY Network, men den fungerar tyvärr inte för mig i alla fall.


Fotot är © Beaducation, hämtat från Steven James tutorial, och här använt med vänligt tillstånd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails