Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 13 april 2010

Teknik: Etsa glas eller sten



Som nämndes i Etsade stenpärlor så kan man få ett matt yta på glas och sten på två vis, antingen genom att sandblästra eller genom att etsa med kemiska produkter. Här ligger fokus på "etskräm" och "etsvätskor", som fräter ytan på glas eller sten så att den blir matt. Ett roligt sätt att göra sina pärlor eller hängen mer personliga.

Säkherheten först
Tänk på säkerheten när du använder frätande produkter -- följ tillverkarens säkerhetsföreskrifter och använd skyddshandskar och -glasögon så du inte får stänk på dig. Även underlaget måste tåla produkten. Får du frätande kräm på huden ska du skölja med kallt vatten under flera minuter, även om det inte är säkert att du märker direkt att det börjar fräta. Produkterna passar inte att använda i närheten av mindre barn och husdjur. Sörj också för god ventilation.

Tänk även på att det inte är "plast som plast": förvara inte kräm/vätska i plastburkar som inte är syrabeständiga. Även om locket på burken kan verka tätt bör du förvara den i en tättslutande behållare då det kan hända att ångor från etsvätskan kan tränga ut från burken den kommer i. Dessa ångor kan i värsta fall etsa och skada glas (t ex en spegel) som står för nära burken. Etchall har barnsäkra lock, men självklart ska produkterna ändå förvaras så att barn och husdjur inte kan komma åt dem. Hur väl de än försöker.


Att tänka på
Rengör pärlorna väl innan du börjar etsa. Etskräm som EtchAll fungerar inte på borosilikatglas (även känt som boro och Pyrex) och det kan vara svårt att etsa vissa stenar, inte minst de som är hårdare än glas. Testa först. Använd inte verktyg eller hjälpmedel av glas eller metall för att plocka glaset från etsprodukten -- använd bara plast eller trä.

Om det bildats kristaller i krämen har den förvarats för kallt. Följ instruktionerna på burken för att lösa upp dem.


Vätska -- för helmatta pärlor
Om du vill etsa pärlor helt matta är det enklaste att använda en flytande produkt, som t ex EtchAll Dip n Etch, där du helt sonika doppar pärlorna direkt ned i burken eller så häller du vätskan över pärlorna i en plastskål. Följ instruktionerna noga för hur länge pärlorna ska ligga i badet innan de tas upp. Instruktioner finner du bl a hos EtchAll, Coloraddiction och Lampwork-beads.org. Tänk på att yteffekter och motiv målade utanpå glaspärlor etsas bort.

Denna typ av "etsvätska" finns framför allt att köpa från specialister på lampwork eftersom det är vanligt att pärltillverkare använder detta.


Kräm -- för motivetsning
Det finns också mer trögflytande krämer, som framför allt används när du vill skapa mönster, som på pärlorna ovan. De fungerar även för att etsa hela ytor, det är bara så att en mer lättflytande vätska är enklare att använda. Etskräm kan också fastna i pärlornas hål och vara svår att få ut.

Det första du måste göra är att välja ut motiv du vill etsa in på din pärla. Det finns flera olika sätt att applicera ett motiv på glaset eller stenen. På fotot ovan syns exempel där peel-off stickers fästs på pärlan innan den täckts med etskräm. Du kan också "måla" med hobbylim eller speciell resist gel. Tänk på att låta torka ordentligt innan du täcker med etskräm. Du kan också använda dig av embossing, vilket passar bra om du vill använda dina gummistämplar för att skapa motiv. Etchall säljer även en speciell vinylfilm, som du kan skära ut motiv ur -- se instruktioner här. Tänk på att den yta som täcks kommer att vara den som förblir blank medan resten blir matt.

Eftersom krämen börjar etsa på glaset direkt bör du inte hälla kräm direkt på glaset/stenen: häll det först på din sticker etc om möjligt och sprid sedan ut det med en skrapa (ej pensel, som ger för tunt lager kräm). Gäller dock framför allt stora projekt, inte i lika stor grad små pärlor. Personligen har jag använt principen att hälla ut en klick kräm på ett passande underlag och doppa pärlans/hängets framsida i detta, sedan vända den/det så baksidan täcks och smeta på extra kräm på framsidan, som nu ligger uppåt. Testa vad som funkar bäst för dig.

Exempel på produkter är Armour Etch, Idea Vetro och EtchAll etching cream, som syns på bilden nedan. Denna senare produkt finner du i Sverige framförallt i butiker som har material för scrapbooking och papperspyssel.

 
Slutord
Att etsa pärlor och hängen är varken svårt eller komplicerat. Det viktigaste är att du är försiktig när du handskas med frätande kemikalier och att du är noggrann: testa först på enstaka pärlor eller baksidan på ett hänge för att försäkra dig om att etsningen fungerar som du vill. Speciellt viktigt om du etsar sten (agat är en bra sten att etsa). Våga också experimentera och var kreativ i dina försök att skapa spännande effekter.

Vill du ha fler bilder att inspireras av så har jag exempel på pärlor och hängen av såväl sten som glas i min personliga blogg Wild roses and blackberries. Sök på etiketten Etched glass/stone.

4 kommentarer:

  1. Vart kan man köpa etch i Sverige?

    SvaraRadera
  2. Det beror lite på om du söker flytande vätska eller kräm. Etchalls etskräm finns i hobbybutiker som pysseltagen.se, mazzarin.se, Grodans scrapgarden och säkerligen några till. De säljer oftast även vinyl och stenciler om du vill skapa etsade motiv.

    Flytande vätska har jag inte riktigt hittat själv inom landets gränser. Om du letar efter det skulle jag nog rekommendera att du frågar någon som arbetar mer med glas (lampwork, glasfusing el liknande) än vad jag gör. Jag vet att den finns hos vissa utländska specialister på glasfusing/lampwork eller stora hobbymaterialspecialister som hobbyland.eu.

    Hoppas det kan vara till någon hjälp!

    SvaraRadera
  3. jag har letat som en galning efter etch men har inte hittat det nånstans, har även kollat på de sidor du skrivit om men har inte hittat.. har du nått mer förslag på vart det finns?

    SvaraRadera
  4. Etskräm eller flytande? Jag googlade lite och hittade en butik som heter idoscrap.se De säljer etchall cream i två storlekar. http://www.idoscrap.se/etchall-c-166.html?osCsid=c08170d66ea5afc5232aed8f7a23252c

    Fick även träff här: http://www.craftrobo.se/etch-all/etch-all-etscreme-116-mlfp.html

    Etsvätska, den man bara doppar glaset i, säljer bl a Tuffnell i England: http://tuffnellglass.shopfactory.com/contents/en-uk/d28_tuffnellglass.com_01.html#p197

    Etchall har listat europeiska återförsäljare här: http://etchall.com/continents/europe.htm (inkluderar en svenska)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails