Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

söndag 9 november 2008

Tillbehör: Montées, krysspärlor, mounted crystals...


Kärt barn har många namn. Idag tänkte jag skriva lite om de där kristallerna eller glasstenarna som vi köper infattade i metall. Det finns två huvudvarianter: de som har kristaller med platt baksida, s k flatbacks, och de som har kristaller med spetsig baksida, s k pointedbacks. De flesta är tillverkade antingen i Tjeckien (t ex Preciosa) eller Österrike (Swarovski).

Klassikern är en smyckesten av kristall, glas eller akryl i en enkel variant av rosenslipning, dvs med platt baksida som en cabochon men med slipade facetter på ovansidan. Den är fäst på en metallplatta med två spår som går i kors och genom vilka du kan trä tråd. Dessa kallas ibland på svenska för krysspärlor, systenar (observera att en systen även kan vara smyckestenar med hål i själva stenen och utan metallfattning) och liknande. Utomlands kallas de ibland rose montée eller sew-on strass.

Rose montée används ofta för att sys på kläder och finns ofta i begränsat urval i syaffärer om du inte finner dem i pärlbutikerna. Nackdelarna med denna variant är dels att slipningen inte ger lika stor briljans och dels kan du bara trä tråden rakt fram. Du kommer att förstå vad jag menar lite längre fram.

Cat's eye-stenarna är en variant av rose montée. De är cabochonslipade, dvs utan facetter, och inköpta utan fattningarna som kunde köpas separat för att fästas på dem.

Den andra varianten heter chaton montée och är inte alltid lika lätt att hitta. Ett svenskt namn känner jag inte direkt till. Chaton betyder en kristall som är slipad med en spets på baksidan. Tänk på en diamant i klassisk briljantslipning sedd från sidan. Stenen i sin helhet liknar en chaton i form. Skulle du skära av toppen får du en rose. I princip. Eftersom en chaton har fler facetter så har den mycket större briljans. Det går inte att jämföra en chaton montée och rose montée i det avseendet. En annan fördel med en chaton är att metallfattningen inte har spår för tråden utan bara hål i varje sida. Det gör att du inte behöver trä tråden rakt fram utan kan välja att gå snett från en sida till den bredvid.

OBS! När du ska köpa och designa för chaton montées måste du tänka på storleken. Upp till ungefär 6 mm så har fattningen ett hål mitt på varje sida (se stenarna i nederkanten på fotot ovan), men i större storlekar har de oftast bara hål på två av sidorna, mittemot varandra. De har oftast två hål på en sida istället, men du kan inte trä, sy eller länka dem på samma sätt.

Denna sorts infattning finns inte bara för chatons utan även (Swarovski) pointedbacks i andra former som hjärtan och blommor. Liksom med stora chaton montées så har de dubbla hål på två av sidorna. En engelsk benämning jag sett på dessa pointedbacks, runda och andra former, är mounted crystals/rhinestones. Närbesläktade är också Swarovskis infattade cabochoner, som namnet till trots är facettslipade och har en kullig undersida (kallas även fancy stones). De är inte minst populära att pärla runt i Frankrike. Den stora stenen i ovankanten av fotot är ett exempel på denna typ av smyckesten.

Sist men inte minst har du nog sett mina vintagekristaller, de där rosa i mitten som även var med i instruktionerna till korslänken. Dessa är till skillnad från de vanliga varianterna inte infattade i metall som döljer sidorna utan är liksom en mässingsplatta som böjts upp på fyra ställen för att hålla fast kristallen.

Dessa stenars infattningar kommer i olika metall. Allra vanligast är silverplätering, som kan vara mörk och lite glanslös ibland. Vissa färger, speciellt clear crystal, kan också säljas i guldpläterade eller mässingsfärgade fattningar. Cabochonerna köps oftast separat utan infattning, men det finns å andra sidan ofta fler färger att välja på, så som antikguld/brons eller antikkoppar.

För tips på hur du använder dessa smyckesdelar, se Strass och bling-bling (mönstertips) samt Böcker för dig som gillar kristall och facetter.


TIPS: Hittar du inga såna här kristaller i dina vanliga pärlbutiker? Rose montées kan du hitta i syaffärer och hobbybutiker med Gütermanns sortiment. Perles & C:o har ett brett ubud med rose och chaton montés från både Tjeckien och Österrike samt Swarovskicabbar plus infattningar. Även Sayila har ett visst utbud och inte minst lösa metallfattning. Det är där jag köpt cat's eyevarianten. Vintagekristallerna köpte jag hos Jan's Jewels (se under Stones --> Preset round rhinestones), som har en del annorlunda varianter samt även fattningar för större stenar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails