Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 23 juli 2009

Mönstertips: Armband blir halsband

Smycken som kan bäras på olika vis kan vara både roligt och användbart. Ett sätt att variera sig med ett begränsat antal smycken eller förändrat ett smycke så det passar klädvalet. Idag tänkte jag fokusera på olika sätt att göra armband, som även kan användas som halsband.


Sammanlänkade armband
Ett sätt att skapa dessa "armbandshalsband" är att länka samma ett antal armband så att de bildar ett halsband som kan vara allt från en choker till ett långt halsband. Övergångarna, det vill säga låsen, kan vara väl synliga eller smälta in i smycket.

En enkel, stilren variant finner du i Fru Pärlas Halsband av armband. En sydd variant där övergångarna döljs mer har Lynn Davy i sitt Breakaway Necklace (Beadwork Oct/Nov 2007), som består av tre armband: tre armband, ett armband samt kort halsband eller ett längre halsband. Bättre bild finns på hennes hemsida där det heter Trinity Necklace. Se även Lillies in the Night Necklace/Bracelet. Jane Dickersons Transformer är något annorlunda då den består av två armband och ett halsbandshänge, som länkas samman.


Armband som "focalpiece"
Istället för att länka samman flera armband så kan ett enda armband fästas på en kedja eller rem för att förlängas till ett halsband. I exempelvis Convertible Necklace and Bracelet och Altering Connections är seten så gjort att kedjan även kan användas för sig, som ett kort halsband. Själva armbandsdelen kan antingen hängas horisontellt (vanligast) eller fästas vid halsbandet som ett långt hänge.

Exempel på det förstnämnda är Interchangeable Choker & Bracelet, Convertible Bracelet/Necklace, Charm Bracelet with Necklace Converter samt Midnight Garden. Som synes kan många olika sorters armband bli fina som halsband. Och det ger dessutom möjlighet att ha flera kedjor eller snören att hänga upp armbandet i, jämför Triple-Strand Necklace (som dock ej används som armband). Oftast utgör armbandet själva fokalpunkten i halsbandet, men det behöver inte vara så -- se Sharilyn Millers Convertible Necklace där armbandet utgör bakre delen av halsbandet.

Exempel på det sistnämnda, armband som halsbandshänge, finner du i Time and Tide samt Double Time Necklace, som blir ett armbandsur.


Halsband som flerradigt armband
Ett långt halsband kan även lindas flera gånger runt armen för ett flerradigt armband -- här går det alltså åt andra hållet. Använd helst lås på halsbandet så fungerar det bättre som armband. För exempel, se Kiwa, Necklace/Bracelet Combo samt Panduros "multismycke". Det sistnämnda har även fler användningsområden och kan främst liknas vid de populära wraparmbanden (det finns wraps som säljs som just armband/halsband).

Till denna kategori hör även de öppna halsband/armband med magnetisk hematit, som tidigare kunde ses lite här och var. Instruktioner hittar du hos exempelvis Creativ Company och Eureka Beads.


Smycken av lås
Slutligen tipsar jag även om ett tidigare inlägg, Smycken av lås. Här kan du på ett superenkelt sätt länka samman armband till halsband eller förkorta halsband till armband då smyckena består helt och hållet av smyckeslås.

1 kommentar:

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails