tisdag 15 december 2009

Mönstertips: Bails -- upphängningsöglorBail är det korta och koncisa namnet för de smyckesdelar som används för att fästa ett hänge på ett halsband. På svenska finns det inget allmänt vedertaget begrepp utan ibland används det engelska och ibland används diverse svenska ord. Jag använder upphängningsögla trots att det är så långt eftersom det ganska bra beskriver utseende och användningsområde.

Exempel på olika grundtyper av upphängningsöglor finner du presenterade hos Artbeads. Hur olika typer av färdiga bails fästs på pärlor och hängen beskriver FusionBeads (bläddra ned till Basic beading techniques).


Motringar
Den allra enklaste varianten är att helt enkelt använda motringar/bindöglor. Även om de finns att köpa i mer utsirade varianter (eng. fancy jump rings) så kan det i vissa fall passa bättre med lite rejälare upphängning eller så är hänget sådant att det inte passar att trä på en rund motring (vissa kristallhängen är bra exempel på detta -- ringens form kan få hålet att spricka).

Förutom att använda speciella motringar kan du också variera genom att länka fast dem på olika vis. I detta halsband från Parts Club fästs det innersta hänget med flera motringar och det yttersta med motringar fastlänkade i chaton montees. Eller så kan du hänga pärlberlocker i motringen alternativ göra en pärllänk.


Filigran och metalldelar
Ett snabbt och enkelt sätt att skapa upphängningsöglor syns på fotot ovan. En filigrandel, som helt enkelt böjs på mitten. Du kan även använda andra utstansade smyckesdelar i metall för detta ändamål, så som länkar/connectors. Instruktioner finner du hos Vintaj (pdf-fil) och Filigree Jewelry Supplies. Notera att ditt val av tång kommer att påverka hur stort hålet genom din bail blir: med tunna rundtänger får du mindre hål och avlångare bail medan de bail-making pliers Vintaj använder ger ett större hål. Har du ingen bra tång kan du även använda något annat hårt cylindriskt föremål som stomme att böja filigrandelen runt.

Tekniskt sett kanske motringarna är upphängningsöglorna och filigranen endast en del av hänget, men jag måste ju visa Melanie Brooks Arteria Arcanum Pendant. Ett hänge som visar att stampings och filigran inte behöver betyda sockersöt romantik.


Metalltråd

Enklaste varianten är en s k triangle bail, som du hittar i de flesta pärlbutikerna. Den är inte så svår att göra med utgångspunkt från bilder på färdiga bails, men det finns inte så många skrivna instruktioner eftersom de är billiga att köpa.

Andra vanliga varianter är de som påminner om vanliga snurröglor och briolette wraps. Jag ska inte gå in så mycket på dem just här -- det är värt ett eget inlägg -- men tipsar om bl a WigJigs, FusionBeads och Artbeads. Ruby har också två sirliga varianter: Easy Brio Wraps och Wirewrapped bail. Se även mitt eget Manekis Swarovskihalsband -- en variant av Ruby Bayans instruktioner.

Nätta, sirliga bails finner du i Rabbit Ear Pendant Bail och Wire Bail. Missa inte den enkla och varierbara bail som du finner på Making-jewelry-now.com (jämför med denna teknik). En busig, snurrad variant, som dessutom är öppen, finner du i Wire Bails av Margo Farrin O'Connor-- jämför även med den mer kompakta coilade Wide Bail Pendant av Gailavira.

En speciell typ av metalltrådsupphängningar är gjorda för pärlor och träs genom ett vertikalt istället för topborrat hål. Resultatet är en ögla upptill och trådändar som sticker ut nedtill. En enkel variant på detta finner du hos BobbiWired och Nightingale Gallery. Se även Auntie's Beads där ändarna används som dekor över pärlan sedan. Eni Oken har två mer arbetarde varianter: Beaded Bail och Woven Bail for Focal Bead. Den senare finner du även en variation på i hennes blogg, som är anpassad för toppborrade hängen. Notera även hur pärlor fälls in i det ena fallet -- jämför med pärlade upphängningen hos Beadsmania och Auntie's Beads.

Mer en infattning än bara upphängningsögla, men jag ville ändå passa på att tipsa om detta romantiska halsband från Parts Club.


Att limma fast eller baka in
Vissa öglor är gjorda för att limmas fast på hänget istället för att träs genom ett hål. Ett exempel på hur du kan göra en sådan variant i metalltråd finner du här (bläddra till s. 4 för instruktionerna. Också perfekt att bädda in i t ex lera. En annan variant, för t ex kulor utan hål, finner du på Beading Daily.

Ska du baka in ett fäste så är det viktigt att där finns mycket yta för det att fästa kring så att det inte halkar ut. Se t ex Stormy Designs för ett sätt att göra detta. Missa inte del 2. Vill du utgå från en inköpt bail, se Mary Lockwoods instruktioner (pdf).


Smyckesvajer, memory wire och kedja
Smyckesvajer kan användas för att tillverka upphängningsöglor, både med och utan pärlor. En enkel variant utan utsmyckning finner du hos JewelrySupply och en pärlad finns beskriven hos Katie Hacker. Bild på den senare finner du här. För en maffigare, flerradig variant, se Beaded Bail Necklace (video). Och en mer dekorerad variant (med gothstuk) har Parts Club.

Hos Artbeads görs en donut bail genom att en smyckeskedja viras flera gånger genom hålet. Se även örhängena New Southwestern Style samt hänget hos Bead, Baubles and Jewels för fler exempel på hur samma teknik används. Den senare använder endast en enkelrad kedja.

Gloria Farver gör en fin variant med memory wire i ringstorlek till sitt pärlvirkade halsband.

Silversmide och -lera
En lite elegantare lösning kan du finna i Upgrade to a Custom Bail där Jessica Dow och Mark Anderson skapar en upphängning i silver med infattad sten. Hos Almost Paradise Designs finner du en fin tutorial till upphängningsöglor i silverlera. Missa inte heller hennes donut bail.


Sydda tekniker och pärlade bails
För donuts, go-gos och andra hängen med stora hål eller större sydda hängen så är kanske den enklaste lösningen att sy en remsa i valfri teknik, som sedan sys ihop runt hålet eller fästs i det sydda hängets ovansida. Se t ex Beading Arts (square stitch), Beading Daily (peyote), Miwako Nara (RAW), Auntie's Beads (ladder) och Beadsmania (cross-weaving).

Fler exempel på sydda upphängningar finner du i Geometric Bail, Serengeti, Simple Solution (för fyrkantiga ihåliga hängen), Suspend and art-glass bead from a costum bail, Hang in there, Focus on Fringe Pendant, Donut Design Ideas, Fringy Beaded Bail, The Wisdom of Jade Necklace, Enchantress och Beaded Stone Pendant Necklace.

Cent Perles et Moi, där du kan finna många fina mönster, hittar du Okne -- notera hur mönstret används både som till hänget och upphängningen. Där finns också en nätt liten bail med "krysspärla" i Trijima. Större pärlor kan också användas, se t ex dUeljapan och Beadsmania. Perle is Goudes har en stor och en liten variant av samma bail för hängen (specifikt swarovskihjärtan).

Sydda tekniker kan kombineras med färdiga bails som i Making a Swarovski Disc Pendant Necklace, som utnyttjar spiral stitch på ett något annorlunda vis.

Hängena kan också sys fast så de blir en del av hela halsbandsdesignen -- se t ex detta exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails