Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 14 oktober 2009

Tillbehör: Fjäll


Fjäll (scales) i metall är egentligen inte smyckesdelar, men de kan med fördel användas som exempelvis hängen eftersom de har en fin lövform och finns i olika färger och storlekar. Normalt sett används de för att skapa "fjällpansar", vilket skulle kunna beskrivas som en sorts ringbrynjor med metallfjäll på utsidan istället för bara ringar. Det finns betydligt större fjäll än de jag tipsar om här samt läderfjäll, vilka används i fjällpansar men inte är lika användbara i smyckessammanhang.

Metallfjäll görs i flera typer av material. Av speciellt intresse för smyckestillverkaren är kanske främst rostfritt stål, titan (färgad) och aluminium. Fjällen på bilden är i anodiserad aluminium i storlek 9/16" x 7/8", eller ca 14 x 22 mm. Notera dock att det svarta fjället endast är färgat på ena sidan till skillnad från övriga. Formen är oval med en "rygg" och två sluttande sidor, vilket gör dem närmast skålformade. För fler bilder och beskrivningar på hur dessa fjäll ser ut och olika material, se exempelvis kanadensiska The Ring Lord, brittiska Beadsisters och holländska The Queen Ring.

I förstnämnda butik finner du även ett galleri, som har några bilder på smycken med scales. Först och främst kan de som sagt användas som vanliga hängen, men de kan även länkas samman ungefär på samma vis som fjällpansar skapas, vilket du ser i detta halsband och denna prototyp till ett halsband. Se även detta pannsmycke. Och drakälskare som jag är måste jag även tipsa som Dragon Keychain Tutorial på M.A.I.L. -- en nyckelring i form av en abstrakt drake/(lind)orm med ryggfjäll.

Ett annat populärt och vackert användningsområde är att länka samman fjällen till blommor, se Scale flowers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails