fredag 21 augusti 2009

Mönstertips: Alternativa användningsområden för togglelås


Togglelåset är ett av de vanligaste låsen som smyckesmakare använder, men visste du att de även går att använda till annat än just lås?


Ringarna
På de mer utsirade typerna av togglelås kan ringarna i sig bli fina hängen eller berlocker. Ja, jag har till och med sett de som limmat en glassten eller cabochon på själva ringarna för annorlunda inramning. På toggleringar med plan baksida skulle du även kunna begagna dig av den hartsgjutningsteknik som används i projektet Window of opportunity (bläddra nedåt).

Ringarna kan även användas för att göra "glasögonhalsband". Förutom de varianter som jag diskuterat tidigare (se länken) så kan ringarna även användas istället för hållare på senilsnören, som i Well Red Eyeglass Holder (pdf-fil). Halsbanden där toggleringen hänger som en berlock kan inte bara användas till glasögon utan även för att fästa id-brickor med klämma i, se Identify Yourself Badge Holder.

Vill du göra något annat än smycken fungerar små toggleringar bra att göra stickmarkörer av, se Wormspit.com.

Ibland säljs toggleringar separat som just hängen eller "eyeglass loops".


Stavarna
I sin bok Micro-Makramé Jewelry har Joan Babcock ett projekt som heter Cavandoli Banner Earrings. Grunden i desssa är en metalltrådsfigur, som kan ersättas med en lagom stor togglestav istället. På denna stav knyts makramétrådarna fast och örhängena knyts. Örkrokarna länkas sedan fast i de små ringarna på stavarna. Detta användningsområde skulle kunna vara av intresse inte bara för makraméknytare utan även trådarbetare med flera.

Andra exempel är manschettknappar, som tillverkas med stavarna sammanlänkade med en pärla, knapp eller liknande. Exempel på detta hittar du hos Craftster, Jewelrylessons.com eller Beads, Baubles & Jewels (pdf-fil).


Tillsammans
Togglelås kan användas för att skapa utbytbara hängen. Ringen fästs i ett örhänge eller halsband och sedan moteras ett dinglade pärlhänge fast på den lilla ringen i stavdelen. Staven träs i toggleringen. Genom att göra flera olika hängen på olika stavar så skapas ett smycke med många valmöjligheter.

Ett annat sätt, som tangerar låset, är att använda togglelåset för att skapa en utbytbar centerpiece eller förlänga ett halsband/armband. Exempel på detta kan du se i mitt halsband nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails