Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 19 augusti 2009

Teknik: Ogalala butterfly stitch


Ogalala butterfly stitch eller ogalala lace presenteras bland annat av Horace Goodhue i sin bok Indian Bead-Weaving Patterns (recenserad här). Han berättar att han lärt sig det av en lakotaflicka i Pine Ridge (South Dakota) och att tekniken, trots att den är vacker och lätt att lära, inte används särskilt ofta av de indianska pärlarna. Ogalala är namnet på en gren av Lakota, en siouxstam.

Ogalala görs i netting, men genom att drastiskt öka antalet pärlor för varje varv så skapas en spets som krusar och slingrar sig till skillnad från vanlig platt netting. På grund av sitt utseende kallas tekniken även netted ruffles. Instruktioner hittar du, förutom i ovan nämnda bok, på beadwork.about.com (netted ruffles) och Artbeads.co.kr (med picoter) samt av Jean Power, Nancy Zellers, Jann Christiansen och Kathy Dubuque.

Tekniken är mycket enkel och kan varieras på flera sätt. Fina effekter på ett lätt sätt får du genom att använda en avvikande färg på sista varvets pärlor, alternativt även på baspärlorna. Ett armband kan bli lika fint enfärgat som flerfärgad. En fin variant är att sy picoter mittpå de yttersta bågarna eller använda en accentpärla -- se länkarna ovan.

Det finns även en annan (rysk?) variation av Ogalala som du kan hitta instruktioner till på exempelvis BiCer -- foto på färdigt halsband här. Det sista steget gör att spetsen "dras samman" i jämna vågor på ett annat sätt än i grundtekniken. Se även My Beading.

Ogalala kan användas som självständig teknik, men också som avslutning på ett arbete, så som du kan se exempel på i Aurora Mathews projekt Netted Bag. Det går även att använda tekniken i pärlbroderi, se Pinyon Creek Stitchin' för instruktioner.


Notera att armbandet på fotot är något kompaktare än arbeten i ogalala brukar vara. Detta beror på att det sytts med 8/0 seeds och drops istället för 11/0 seeds, som är det vanligaste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails