Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 17 augusti 2009

Teknik: Peruanska trådhängen

De halsbands- och örhängen jag tänkte presentera idag får nog era tankar att gå till 70-talets trådtavlor, men också till de figurer man fick rita på mattelektionerna där en mängd raka streck bildade mjuka kurvor. Dessa hängen har lite olika namn på engelska, men ett som används just nu är peruvian thread earrings, det vill säga peruanska trådörhängen.

Instruktioner hittar du bland annat av Camille Sharon (video), Beading Gem's Journal, mithrildreams/JewelryLessons.com samt popnicute (kommande). En variant som använder sig av en pärlad stomme istället för spiral av metalltråd finner du på Cut Out + Keep. Lite tips som kan vara av intresse hittar du på Silver and Crystals and Beads, Oh My!.

Detta är de rena smyckesinstruktionerna, men du kan också ha god nytta av de instruktioner, mönster och beskrivningar du hittar på "string art"-/grafik-/mattesajter som Just Mousing Around, Mathcats, Agota's String Art och String Art Fun. Det är bara att byta ut spikhuvudena mot positioner på metalltrådsspiralen.

Denna typ av teknik används även för att göra trådblommor -- har du tur kan du hitta instruktioner till detta i någon gammal pysselbok. Jag har redan tidigare nämnt det maltesiska hantverk som kallas ganutell, där blommor bland annat görs på detta vis. För instruktioner till ett enkelt kronblad, se Beadsky. Vill du veta mer om ganutell? Se Maria Kerrs hemsida. Hon har även skrivit en bok på engelska som lär ut teknikerna.

TIPS: Är inte broderigarn din melodi så kan du använda samma teknik för att göra hängen helt i metalltråd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails