Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 30 september 2010

Tävlingstips: Vintajs oktoberutmaning

Fram till 8 oktober tar Vintaj emot tävlingsbidrag till månadens utmaning, som har temat Maple Glow. Mer kan du läsa på Vintajs blogg och all info om regler, priser mm finner du här.

Mönstertips: Idéer för kulkedjor


Liksom strasskedjor kan kulkedjor vara lite av en designutmaning för pärlare då de inte kan länkas på samma sätt som vanliga smyckeskedjor -- alternativt kräver fastlödning av ringar och avslut. En del är dessutom inte odelat förtjusta i hur kulkedjorna ser ut ("badkarskedja"). Men även de som inte gillar att använda kulkedjor på egen hand kan tycka om smycken där kulkedjan blandas med andra kedjor, flätas eller på annat sätt blir mer än bara en bar kedja för ett hänge. Nedan följer en mängd olika idéer, som omfattar tekniker från limning till sydda smycken. Dock saknas klassikern: dog tag-halsbandet.


Om kulkedjor
Kulkedjor säljs i många olika material och färger likväl som i olika grovlekar. Dessutom kan kulorna vara facetterade eller blandas upp med avlånga "kulor" mellan de runda. Det kan vara bra att fundera inte minst kring vilken grovlek på kedja som passar ditt projekt bäst: de större kedjorna kan ge ett mer maskulint och "industriellt" intryck medan tunna kulkedjor är mer eleganta och sirliga.


Avslut för kulkedjor
Innan vi går vidare till projekten tänkte jag först lite kort ta upp olika sätt att avsluta kulkedjor, t ex för att fästa lås. Det finns speciella "kulkedjelås", som ibland används i smycken, men som kanske framförallt passar till väsksmycken och nyckelringar som inte inte öppnas lika ofta då låsen kan upplevas som svåra att knäppa.

Vanliga avslut är också en typ av dubbla knutgömmor, som kläms om den sista kulan på kedjan. I öglan på knutgömman kan sedan ett lås eller annan smyckesdel fästas med motringar. Vill du vara på säkra sidan kan du använda en droppe starkt lim för att försäkra dig om att knutgömman inte går upp. Se FMG för en bild på dessa två avslut. Förutom de vanliga knutgömmorna finns även speciella avslut, som påminner om knutgömmor i utseende men har en speciell öppen utformning -- se t ex Fru Pärla för bild.

En knutgömma kan också fungera bra om du vill göra ett enkelt lariathalsband: bara fäst pärlberlocker i knutgömman istället för ett lås. Eller gör som i Ceiling Fan Fandangles, som följer samma princip för dekorativa takfläktskedjor.

Ytterligare ett relativt vanligt avslut är ändhylsor, som träs på kedjans ände och fixeras på plats genom lödning eller limning. Det har bl a använts på halsbandet på bilden ovan. För hårdlödning med brännare krävs att kedjan är i ett material som tål att lödas, t ex silver, koppar eller mässing. Pläterade kedjor kan tennlödas, men tänk på att en sådan fog är svagare. Vissa klämavslut kan också fungera, men det är bäst att testa först och ev. använda en gnutta lim för att fixera dem.

Hos ByZarah.com finns tips på hur du kan göra egna avslut med öglepinnar.

Köper du färdiga halsbandskedjor har de redan ett lås fastlödat.



Projekt och idéer
Ett snyggt kulkedjehalsband jag sett, men tyvärr tappat bort länken till, skiljde sig från andra där kedjan bara används för att hänga berlocker och hängen på genom att kedjestumpar i olika färger länkats samman med "kulkedjelås".

Kulkedjan passar också att kombinera med andra kedjor, som i silverhalsbandet på fotot ovan där en ormkedja och tunn kulkedja tvinnats samman. Kedjorna behöver dock inte tvinnas samman utan kan också hänga fritt, som i halsbanden hos Beaducation respektive She's Crafty. Kedjan kan också kombineras med andra trådar, som i detta halsband med lädersnodd.

Som sagt används kulkedjan ofta som en enkel, relativt anonym, kedja för hängen. Ett lite annorlunda exempel på detta finner du i Pink Pixie där kedjan används för att hänga upp flera olika hängen samtidigt. I Love Post kan du se hur berlocker kan fästas genom att använda motringar, som inte är stora nog att glida över kulorna i kedjan. Du kan också variera ett enkelt halsband genom att fästa kedjan direkt i hänget med en s k lärkhuvudknut, som i Vixen.

Pärlor med stora hål kan träs direkt på kulkedjan, som i Sweet Heart och Rock Star Necklace. För en dekor som inte glider längst kedjan kan du även klämma fast crimp covers på enskilda kulor -- se min andra blogg Wild roses & blackberries för ett enkelt exempel.

Arbetar du med t ex polymerlera kan du skapa designelement direkt på kedjan, så som görs i exempelvis roliga Skeleton Earrings.

Jag har redan refererat till ett äldre inlägg om idéer för strasskedjor. Precis som dessa kan kulkedjor användas för att skapa fina ramar -- se t ex Punch It Out Cameo Ring och Sea Maiden Resin Belt Buckle.

Något som ofta är mycket snyggt är även att blanda kulkedja med t ex lädersnoddar eller andra band i flätning, knytning och kumihimo. Ett fint exempel finns hos Fru Pärla, som även har instruktioner till makraméarmbandet här. Ett helt annat sätt att fläta in kedja finner du i Kiwas eleganta sydda pärlhalsband.


Inte smycken/pärlor
Sean Michael Ragan har instruktioner till hur du kan hänga upp krukväxter med hjälp av kulkedja. Även om du inte är intresserad av projektet kan själva bilderna på hur kedjorna fästs samman och läggs i öglor vara av intresse för ditt eget designande.

tisdag 28 september 2010

Mönstertips: Smycken av trasigt porslin

Porslin går lätt sönder, men många tycker det är synd att slänga trasigt porslin eftersom det ofta har fina mönster eller vacker glasyr. Inte konstigt att kreativa pysslare därför använder skärvorna i mosaik, smycken mm. Här är några tips på smyckesprojekt, som använder sig av just porslinsskärvor.

365 saker du kan slöjda beskriver hur du formar och slipar dina porslinsbitar samt skapar örhängen av de färdiga "cabochonerna". Du kan också göra berlocker och hängen genom att borra hål i porslinet med hjälp av ett diamantborr (obs! glöm ej att kyla -- nedsänkt i vatten inte bara kyls porslinet utan det binder även dammpartiklar från keramiken, som inte ska inandas).

För att slipa ned kanterna på porslinsskärvorna kan du även trumla dem, som t ex beskrivs hos Wuvie. Se även Stentrumla -- inte bara för sten.

Du kan också göra soldered pendants av dina porslinsbitar. Klicka vidare till min artikel om den tekniken för mer instruktioner -- grundinstruktioner på svenska hittar du hos YLE. Instruktioner till specifikt porslinshängen finns t ex här. Ett lite tjusiga halsband, som görs av ett helt porslinsfat finner du instruktioner till på Squidoo.

Ett alternativ är också att "infatta" skärvor i metallera (silverlera, bronslera, kopparlera), vilket beskrivs hos Making Jewellery. Tips: använd samma princip för att baka in porslin i polymerlera (Fimo, Cernit osv).

Är du bekant med silversmide kan du göra en vanlig infattning med sarg. Se t ex How to Make Jewelry Out of Broken China, som även beskriver hur kanterna filas ned. Du kan också göra infattningar av metalltråd, pärlor osv -- se Cabochoninfattningar del 1 respektive Cabochoninfattningar del 2 för inspiration och instruktioner. Exempel på infattning av metalltråd finns på eHow.

Ett lite annat sätt att infatta porslinsskärvan finner du i denna YouTubevideo där kanterna inte filas ned och hela bakstycket plus kanter istället täcks med läder.

Inga instruktioner, men jag vill passa på att visa Lindsay Pembertons Tea Bangles, som är gjorda av kapade tekoppar. De visar på ett bra sätt att man inte bara behöver utgå från platta skärvor utan kan använda porslinsföremålens egna former. Hur skulle du själv t ex använda ett öra från kaffekoppen, som ramlat av?


PS! Visste du att det inte bara finns strandglas, sea glass, utan även "sea pottery", porslin och annan keramik som likt glasskärvor slipats mjuka i havet. Du kan också köpa handslipade cabochoner tillverkade av trasigt porslin.

måndag 27 september 2010

Noterat: Glasstenar av återvunnet glas

Glass Glintz är namnet på amerikanska Eco Green Crafts glasstenar (glass cabochons, glass domes), som görs av återvunnet glas. Glasstenarna finns i flera olika färger som klarglas, bärnsten och aqua. De flesta stenarna är 8 eller 12 mm, men de klara stenarna finns även i 30 mm -- en perfekt storlek för dig som vill göra collagesmycken/fotoberlocker eller soldered pendants. Ett exempel på detta kan du se i deras smyckesprojekt Butterflies & Glass.

Inom EU säljs Glass Glintz bl a av brittiska Altered Elements.

Manekis projekt: Pärlhattspärlor






Jag använder inte pärlhattar så ofta även om jag tycker de är fina och kan förhöja ett smycke -- ja, jag använder dem även gärna till blomberlocker. Idag ville jag dock tipsa om ytterligare ett användningsområde: pärlhattspärlor.

Två "flikiga"pärlhattar kan träs på tråd utan en pärla emellan och skapar då tillsammans en (mellan)pärla. Det krävs lite försök för att hitta passande pärlhattar, som "flätas samman" när de träs på som på bilderna här. Det viktigaste är att kanterna har antingen tydliga flikar, som gör att de två delarna passar ihop likt ett par pusselbitar eller att kanterna är helt raka så de bilar en linsformad pärla (ej på bild). Olika former ger olika pärlor och medan mindre pärlhattar ger dekorativa mellanpärlor kan större pärlhattar bilda rena fokalpärlorna.




Vill du att pärlhattarna inte ska dela sig när de inte är uppträdda på tråd så kan du försiktigt löda ihop dem på strategiska punkter där de två hattarna möts (har du inget emot lim så kan du också testa att limma ihop dem). För att löda dem krävs att du har pärlhattar av passande material som går att löda, t ex koppar eller silver. Tenn, tibetsilver, pläterade material etc kan ev. sammanfogas med tennlod, som löds fast med en lödpenna. En sådan mjuklödad fog är dock svagare än hårdlödade fogar.

Vill du inte löda ihop delarna och pärlhattpärlan känns för instabil när det är uppträdd så kan du trä på en liten pärla mellan hattarna, vilket stabiliserar delarna. Använd en pärla i samma färg som hattarna så den inte syns (till filigranpärlhattar kan du t ex använda filigranpärlor).

onsdag 22 september 2010

Tävlingstips: Swarovski pearl challenge från Bello Modo


Bello Modos blogg kan du just nu läsa om deras senaste utmaning där du ska skapa med swarovskis crystal pearls som huvudsakligt material. Din kreation kan vara ett smycke, dekorerat klädesplagg, objekt eller någon form av utsmyckning. Du får enbart deltaga med ett bidrag, som ska vara ett originalverk och inte tidigare ha deltagit i en tävling eller publicerats.

Den 1:e november kommer en omröstning att öppnas där en vinnare utses av bloggbesökarna. Ytterligare en person kommer att bli Editor's pick, som utses av Bello Modos personal och som också vinner ett pris. I prispotten ligger pärlor, swarovskiböcker (bl a Africa/Scandinavia Design Book) samt ett presentkort hos butiken.

tisdag 21 september 2010

Nyhet: Vinnare korad i pärltävlingen


Så har äntligen en vinnare sållats ut bland de många inkomna tävlingsbidragen för att vinna de tjusiga pärlorna från Bello Modo. Har du missat tävlingen kan du läsa allt om den här. Det var inte lätt att välja ut bara en enda vinnare för ni har alla skrivit kloka och läsvärda svar på frågan vad ni skulle ge till en nybliven pärlare. Ett tag var jag orolig att svaren skulle bli för likartade, vilket skulle göra det ännu svårare att finna en ensam vinnare, men trots några gemensamma teman så fanns där ändå en viss bredd i era svar. Och vem vann då?


Stort grattis till dig, Anna (alias AnKa), som vann med följande motivering:
Min nioåriga dotter har upptäckt glädjen i att pärla. Det är klart att hon även tidigare gjort massor med halsband men nu har intresset djupnat och hon kan sitta länge och välja pärlor till ett smycke och blandar färger och former med stor omsorg.

Jag vill ge henne den lite kittlande känslan av att komma in i en välsorterad pärlbutik, glädjen att gå och titta och känna på alla pärlor i olika färger och material och i att gå där och plocka i de små påsarna för att sedan komma hem med de nya pärlorna, plocka upp dem bara för att få titta på dem och fundera ut vad man skall göra av dem.

Juryns motivering: Alla minns nog första gången de besökte en fysisk pärlbutik med alla dess nya intryck: känslan när man kikar igenom överdådet av "lösgodis", möjligheten att IRL testa olika pärlkombinationer före köp, tillfällena att känna på nya material. För nybörjare är det också en möjlighet att få hjälp att lotsa sig fram bland allt det nya av kunnig personal. Och vilka av oss har inte råkat locka in vänner eller familjemedlemmar i "pärlträsket" när de inte ont anande följt med till pärlbutiken som de snälla personer de är? En fysisk pärlbutik är en spännande likväl som lärorik upplevelse för en nybörjare, något positivt på så många olika plan, och Anna påminner oss om detta när hon introducerar en ny generation för pärlvärlden.

Grattis igen -- ditt pris kommer att postas inom kort!


Övriga svar: vad skulle du ge en nybörjare i pärlornas värld?
En anledning till mitt val av tävlingsfråga var att jag gärna ville få in svar, som kunde inspirera bloggläsarna. Nybörjare och övriga. Så vad fanns där då för andra svar utöver vinnarens? Återkommande teman bland svaren var baskit, bra verktyg, förvaringslösningar, sådant som är trist men nödvändigt samt den svarandes egen tid och kunskap. Vissa svar byggde på personliga erfarenheter från nybörjartiden och andra var mer allmänna. Några utgick från nära och kära, som nyligen har stigit in i pärlornas värld. Jag skulle gärna publicera alla svaren, men nöjer mig med ett litet urval.

Jag skulle ge min vän rådet att läsa en nybörjarmanual i smyckestillverkning. Ordentligt. Jag kämpade hårt i början med att göra öglor och försöka få till de - med en spetstång. Den var ju faktiskt rund när käftarna var ihop på den... När jag i min förtvivlan inte klarade av att göra öglorna kastade jag den i golvet och skrek att "rundtången var värdelös" varpå min sambo glatt förklarade att det var en spetstång och införskaffade en rundtång åt mig. Lyckan var total och sedan dess är jag lite mer noggrann med att läsa instruktioner och titta på bilder :)

/Anonym


Jag skulle bli så glad om en vän till mig började pärla och jag skulle inte vilja att min vän blir skrämd så denne slutar så därför skulle jag investera i ett ergonomiskt verktygsset som jag skulle ge henne/honom. För är det något jag själv hade i början så var det ont i fingrarna pga felaktiga och osköna verktyg och jag gav många gånger upp, pga detta... och det helt i onödan. Med rätt verktyg kan man äga flera pärlmaraton i rad =)

/Ann-Sofi F.


Min bästaste vän som var sjukskriven, var nyfiken på mitt pärlande. Hon fick en rundtång och en sortimentask med pärlor och tillbehör i hennes favoritfärger.
-De mest lugnande och ångestdämpande "medicin" jag haft blev resultatet...

/Anneli J.


Jag ge bort min tid så min vän kunden få sitta ner i lugn och ro med sin nya hobby. Det är ju nästan det ända man inte kan köpa för pengar och för det mesta det man har för lite av.

/Hanna L.


Jag skulle ge en rejäl förvaringsbox. Den nyblivne pärlaren behöver vara förberedd på att pärlförrådet kommer att växa explosionsartat och att goda förvaringsmöjligheter är nödvändiga om man inte ska drunkna i knutgömmor och cloisonné.

/Anonym


Om min vän skulle börja med pärlsmycken skulle jag ge av min tid!
När jag själv började med pärlor så fanns ingen i min närhet som kunde svara på frågor eller visa hur man gjorde. Internet och böcker blev min källa till kunskap, vilket också är bra, men just att ha någon till hands var något jag saknade. En person som visar hur man hantera verktygen, vilka butiker som finns, vilka saker man behöver till olika tekniker osv. En del misstag "behöver" man göra själv och många moment kräver övning men att ha någon med erfarenhet att fråga gör att man inte fastnar utan kan utvecklas inom pärlsmyckestillverkningen.

/Margareta G.


Jag skulle ge lektioner inkl material som får tas ut med jämna mellanrum. När man börjar så finns det så mycket att lära och får man det för fort så försvinner det lika fort.

/Stina R.


Jag skulle nog välja ett lite startkit med ett litet innehåll för några olika tekniker, t.ex. smyckeswire, lina, makramé och sedan en gemensam pysselstund (det senare är ju iofs lika mycket en present till en själv). Innehållet i startkitet skulle givetvis kunna variera lite beroende på vad väninnan redan provat på själv. Varför jag skulle vilja välja en sådan present är att det i början kan vara svårt att känna till olika tekniker och vad som faktiskt passar en själv. Får man chans att prova på att jobba med lite olika tekniker har man också en lite annan chans att bedöma vilken/vilka tekniker som passar en själv bäst.

/Anonym


En bärbar och hopfällbar arbetslampa med infällbart tillbehör förstoringsglas.
Lampan kostar mycket pengar och hade jag bara vetat - som ny pärlare - att jag först skulle lägga ned en massa pengar på usla alternativ hade jag kunnat spara mycket genom att köpa sådan lampa från början. I min låda för ratade tillbehör ligger ett förstoringsglas att ha i snodd runt halsen (faller platt ned över bröstet som en bricka - botten), förstoringsglas att trä över tänger, inhandlat i Paris en gång ( slinker runt verktyget - botten), svindyr arbetslampa med förstoringsglas i mitten (förvränger arbetsytan, så att man måste titta under själva lampan för att se var man är - botten), extra läsglasögon att sätta utanpå de vanliga glasögonen för att förstora (OK när man är ensam hemma - annars förkastligt).

/Agneta W.


Jag har en kollega som har nyligen börjat tillverka smycken. Runa, som min kollega heter, är en ren juvel i sig själv. Hon är en varm och genomgod vän som har ett stort hjärta. Därför skulle jag vilja ge henne tex sötvattenspärlor och ett fint silverhjärta så hon kan tillverka ett halsband som påminnelse om vår vänskap.

/Piro H.


Va inte rädd att prova dom idéer du har i huvudet. Blanda gärna material, det blir mer spännande då. Stora & små pärlor lyfter fram varandra. Det är lättare att köpa material i en pärlaffär där man får känna & klämma på pärlorna. Nätet är BRA när man blivit van med pärlandet.

/Lillan A.


Något jag själv saknar som "pärlare" är inspiration till att sätta ihop olika pärlor och färger, det blir snarlikt eftersom man ofta tänker likadant hela tiden. Märker också att det är så personligt hur man kombinerar olika material.
Jag skulle ge några påsar med färdiga kit ex. pärlor,tråd, lås,metalldelar i olika färger och material samt sammanställa en mapp med lite tips och idéer om smycketillverkning.

/Anonym


Jag skulle ge mitt favorit set med 5 tänger (detta) samt en nylonkäftad tång för att bra verktyg att jobba med gör det hela så mycket roligare. Och som nybörjare vill man ju hellre få investera i de vackra materialen så som pärlor och metall-delar istället för tråkiga tänger :-) tittar jag på de första smycken jag gjorde med klämdelar etc så är de alla repiga och skadade i metallen just pga av skräptänger jag köpte för hiskeligt överpris i en smyckes tillbehörs shop.

/Monika P.


Jag skulle ge henne tillstånd att när som helst på dygnet ringa mej... för att få hjälp och tips. Dessutom skulle jag ge henne ett riktigt bra set med smyckestänger. För riktiga verktyg underlättar verkligen!

/Susann A.


Jag skulle ge små tunna pärlnålar. Eftersom jag själv inte hade tillräckligt tunna nålar i början så fick jag trä pärlorna (rocaille) på tråden utan nål vilket ibland var oerhört frustrerande då det inte är så smidigt att vara utan nål när man väver.

/Anonym


Ett baskit med bra (god kvalitet) verktyg (rundtång, plattång (2 st helst, för att kunna öppna ringar t ex), avbitare), en pärlmatta (höll på att bli tokig i början när alla pärlorna åkte omkring på bordet) borde alla nybörjare ha. Har man bra verktyg går ju arbetet så mycket enklare. Tips på bloggar kan jag också tänka mig. Inspiration betyder så mycket och för det är lite knepigt i början, innan man hittat "sin stil".

/Mervi L.

Tack alla ni som deltog med era svar och lät mig publicera dem här, vilket förhoppningsvis kan vara till nytta och nöje för alla som precis bekantat sig med pärlvärlden -- och de som vill ha idéer till present att ge en nybliven pärlare. Tyvärr kunde det bara finnas en vinnare, men jag önskar alla tävlingsdeltagare -- ni som omnämnts ovan och ni som av utrymmesskäl dessvärre inte är med -- bättre lycka nästa gång.

måndag 20 september 2010

Mönstertips: Köp mönster och stöd ett gott ändamål

Pärlor och välgörenhet kan gå hand i hand på många sätt. Som jag vid olika tillfällen nämnt finns det en mängd olika organisationer som på ett eller annat sätt kombinerar välgörande arbete med pärlor och/eller smycken. Det kan vara allt från Beads of Courage, som hjälper barn bearbeta svåra sjukdomar genom pärlor (och är beroende av donationer från bl a pärlmakare) till rättvis handelsprojekt, som genom pärltillverkning ger fattiga kvinnor en möjlighet till inkomst. (Sök på ordet välgörenhet i bloggen så får du några fler exempel) Även just nu aktiva Berlockprojektet är ett exempel, där pärlare bidrar med din kreativitet för att samla in pengar till ett gott ändamål.

Ytterligare ett sätt, som pärlare kan bidra på, är att köpa pärlmönster och -tutorials där en del av priset går till välgörande ändamål. Nedan följer några få exempel jag har funnit. Tipsa mig gärna på ännu fler så jag kan lägga dem till listan.

  • I England säljer Heatherworks boken Minerva Spirals, som författats av pärlgruppen Minerva Beaders, vilka använder inkomsterna från försäljningen till att stödja en landsbygdsskola i Zimbabwe. Heather Kingsley-Heath säljer även på samma sida ett armbandskit i hennes eget stygn, Albion stitch, och även där går intäkterna till projektet.
  • Beading-Patterns.com finner du många mönster i tekniken saraguro. Köper du något av de mönster som Chris Prussing skrivit så går hälften av pengarna till kooperativ av pärlare bland saraguroindianerna, vars pärltekniker och mönster hon lärt sig av.
  • Hon har även utvecklat mönster i samarbete med huicholindianerna och även från den försäljningen går intäkter till den grupp som är ursprunget till teknikerna. Se Huichol Vine.
  • Joanne's Jewellery donerar intäkterna från försäljningen av halsbandsprojektet Forget Me Not till alzheimersforskning.


Har du några fler exempel? Hjälp mig fylla på listan och bidra till en bättre värld.

fredag 17 september 2010

Inspiration: Art charms -- handgjorda berlocker


Art charms är i ropet just nu, åtminstone i USA, och i somras utkom bl a boken Making Mixed Media Art Charms and Jewelry, som fokuserar på just den typ av berlocker som är speciellt populära: kreationer i mixed media eller blandteknik som det egentligen kallas på svenska.


Vad är art charms?
Art charms kan beskrivas som handgjorda berlocker, oftast i unika exempelar, som görs av en enskild (konst)hantverkare/konstnär. Lite som berlockernas motsvarighet till art beads. Det kan röra sig om att göra berlocken från grunden eller "bara" förändra ytan, t ex genom image transfers eller annan manipulation.

Berlocker görs inte bara av smyckesmakare utan även s k mixed media artists, som funnit att berlockformatet är både roligt och spännande. Just nu finns det även ett mer allmänt intresse för att arbeta i mixed media bland smyckesmakare, som hör samman med intresset för art charms. Många av berlockerna görs i någon form av collageteknik och altered art, vilket jag diskuterade som en pågående trend i Det ska vara collagesmycken. Där finner du även länktips till flera av de populära teknikerna för art charms, bl a soldered pendants. Fotoberlocker, som flera svenska pärlbutiker har material till, faller även de under begreppet art charms.

Art charms behöver dock inte göras i just collageteknik och image transfers. Det kan även inkludera de söta polymerleraberlocker i form av bakelser, muffins mm, som har fångat flera svenska pärlares intresse (för projekt, se detta inlägg). Metall, återvunna föremål, glas, knappar, vintagepärlor, papper, metallera, scrappapper, quiltat tyg, band -- det mesta kan användas för att skapa kreativa berlocker. Trots att det heter charms, berlocker, är de många gånger snarare som hängen i storlek.


Inspiration och exempel
För många och varierade exempel på vad art charms kan vara, se exempelvis A Charming Exchange (ett projekt, som även finns samlat i boken med samma namn), International Charm Day blog, Art-e-zine och A Charmed Life Project. Altered art charms beskrivs hos Charm Chatter. Också en bildgoogling kan ge mycket inspiration samt visa på hur brett begreppet kan vara. Jämför även med inchies.


Swappar och välgörenhetsprojekt
Precis som flera andra av de populära formaten inom altered art och mixed media (t ex decos och ATCs) finns här även en interpersonell dimension: der anordnas flera art charm swappar där berlockmakarna byter berlocker med varandra. Ibland kan swapparna också ha ett speciellt tema, t ex found objects ("upphittade föremål", ofta liktydigt med återanvändning) eller en viss färgskala. Många swappar är dessutom internationella.

Det finns och har funnits flera grupprojekt där art charms tillverkats och sedan satts samman till ett gemensamt smycke, som auktionerats eller lottats ut till förmån för välgörenhet. A Charming Exchange och A Charmed Life, som nämnts ovan är två exempel. De är också inspirationen för Berlockprojektet.

torsdag 16 september 2010

Nyhet: Patinatutorial från Missficklemedia

Missficklemedia (alias Shannon LeVart) är kanske mest känd för sina färgstarka patinerade smyckesdelar och pärlor i metall. Kastanjebrunt, saffransgult, djuplila, ärggrönt, indigoblått, paprikaorange och ljusblått är några av färgerna att välja mellan. Nu säljer hon en tutorial för dig som själv vill arbeta med dessa färgstarka patinor på koppar, mässing och brons: Color Drenched Metal. Adding Patinas to Metal Jewelry heter den och säljs i hennes Etsybutik där du även finner patinavätskorna som används i instruktionerna.

Vill du inte själv experimentera med de färgstarka patinorna så säljer hon även färdigpatinerade smyckesdelar i Etsybutiken.

Nyhet: Swarovski, rivolis, blompärlor, berlocker och mer säljes


Som vanligt utnyttjar jag denna blogg för att säga att jag just nu har en ny destash, dvs säljer av pärlor och smyckesdelar jag rensat ut från mina växande pärlgömmor. Swarovski rivolis och bicones, blompärlor, tjeckiska glaspärlor, berlocker, vaxpärlor, trä, moro-moro, indonesiska hartspärlor, sterling silverdelar, pärlemor, cat's eye, rocaillepärlor -- som vanligt en väldigt blandad skara.

De mest populära pärlorna, främst Miyuki seed beads, har tyvärr redan tingats, men än finns en hel del kvar.

Denna gång finner du min destash på min annars vilande blogg Drakdrömmar.

onsdag 15 september 2010

Teknik: Oxidera med reservageteknik

Reservageteknik är ett begrepp som egentligen hör samman med tygfärgning och tekniker som batik där motiv skapas genom att en reserveringspasta eller vax appliceras på tyget. När tyget doppas i ett färgbad så färgas det -- förutom på de ställen där tyget skyddats av pastan. Liknande principer används även i andra sammanhang -- se t ex Etsa glas eller sten -- och i brist på bättre ord valde jag att använda det även för denna typ av oxidering.

"Reservageoxidering" är ett spännande sätt att skapa motiv på metall med hjälp av oxideringsmedel. Ett motiv ritas med exempelvis permanent märkpenna, nagellack, bivax, tejp eller klistermärken. Viktigast är att du använder ett material som är tillräckligt permanent för att inte lossna medan metallen oxideras, men samtidigt gå att ta bort utan att skada oxideringen.

Hos Holly Gage finner du instruktioner som inkluderar flera av de olika metoderna, som nämns ovan. Scolla ned till Selective coloring using a resist. I Jackie Trutys projekt Bring a High Polish to a Metal Clay Pendant används märkpennemetoden på silverlera. Hänget poleras sedan mycket lätt med silverputs för att få tillbaks lite av glansen i hänget. Det är dock viktigt att inte polera för mycket då motivet och oxiden försvinner. (För en hematitliknande glas kan oxiderat silver också trumlas en stund.)

Tillbehör: YLI jeans stitch och Gütermann knapptråd


Det finns många trådar, som passar till pärlvirkning. Bomullsgarn är ett vanligt alternativ, som ofta är både billigt och lättillgängligt. Sedan finns också dyrare trådar, sålda speciellt som pärlvirkningsgarner (t ex Miyukis virktråd). Två trådar som används av många är YLI jeans stitch och Gütermann knapptråd.

I Sverige är Gütermanns trådar de lättaste att hitta även om inte alla som för Gütermanns sortiment har just knapptråd. YLI finns, mig veterligen, närmast i England. Båda trådarna är gjorda i 100 % polyester och är relativt grova sytrådar för sömmar som ska tåla påfrestningar. Trådarna finns i flera färger och YLI finns även i olika melerade nyanser. Knapptråden säljs på vanliga trådrullar à 30 m (men finns även i större förpackningar) medan YLI säljs på större rullar om ca 200 m.

Fördelen med polyestertrådar är att de inte alltid luddar lika mycket som bomullsgarn kan göra. Syntetfiber räknas också ofta som en starkare tråd, men det sagt är det möjligt att slita sönder även de här trådarna om du tar i för hårt.

*

Fotnot: Vissa material nämns ibland mest inte nödvändigtvis för att de är de allra bästa, som står över all konkurrens, utan för att de är av ett bra märke som är vanligt där många pärlare finns (dvs länder som USA). Där du bor (t ex Sverige) kan det finnas likvärdiga märken, som bara inte blivit nämnda av den anledning att inte lika många pärlare känner till märket och förordar det på stora forum, i tidningarnas projekt osv. Med andra ord: testa gärna andra märken av god kvalitet i samma styrka och material som Gütermann knapptråd och YLI jeans stitch. Rådfråga gärna i en kunnig sybehörsbutik eller liknande. Och testa alltid tråden innan du börjar göra smycken att sälja eller ge bort.

tisdag 14 september 2010

Teknik: Iridiserande patina

Genom att tillsätta ammoniak i svavellever (kalumsulfid, LOS) kan du få en regnbågsskimrande patina på metall. Ofta används patinan på silver där färgerna syns tydligast och svavellever ger ett större spektra av färger i patinan, men den kan fungera även på koppar och mässing. På guld blir det inte lika stor effekt. Det går även att patina silverplätering om den är av god kvalitet och hög silverhalt (samt faktiskt är silverplätering, inte bara "vitmetallspläterat").

Liksom med all patina är inte färgerna beständiga: de kommer att fortsätta oxidera, ibland snabbt och ibland långsamt beroende på olika faktorer. Saltvatten (inkl. svett), smog, kemikalier (hårspray, parfym osv), hetta, solsken med mera accelererar processen. Metallen kan skydda med t ex lack eller vax (läs mer om det här), men i princip bara saktar det ned processen och lacken/vaxet kan påverka färgen på patinan. Ibland är det dock tillräckligt för vissa.

Grundläggande information om att arbeta med enbart svavellever kan du läsa mer om i inlägget Oxidera metall. Det kan vara en bra fördel att du redan är bekant med och vet hur man använder enbart svavellever innan du testar att blanda kemikalier. Instruktioner till iridiserande patina finner du hos bl a Rio Grande, Ganoksin, Rocksmyth, Holly Gage (scrolla nedåt till Iridescent effects, ung. mitt på sidan) och Cool Tools. Hos B'Sue Boutiques finner du inte bara instruktioner utan även bildexempel på silverpläterad mässing som patinerats (högerkolumnen).

måndag 13 september 2010

Teknik: Gör eleganta tavlor av dina pärlbroderier

Pärlbroderi används inte bara i smycken utan även för att göra vackra quiltarbeten och rena konstverk i form av t ex tavlor. På sin blogg beskriver Robin Atkins hur hon gjorde för att montera sina broderier på ett professionellt sätt, som gjorde att hon kunde presentera sina alster i den mer prestigefulla priskategorin konst (fine arts) istället för hantverk (crafts).

Monteringen kräver lite arbete, men det kan det vara väl värt.

Mönstertips: Förlängningskedjor


Förlängningskedjor används ofta på bijouterier för att samma standardlängd ska passa alla kunder. De är vanligast på halsband, men används även i en del armband. Det råker delade meningar om huruvida kedjorna är en ful detalj som bör undvikas eller en praktisk lösning. Min personliga uppfattning är att kedjorna passar olika bra i olika smycken. Exempelvis kan det vara en bra lösning ha ha reglerbara halsband eftersom bäraren då kan variera längden något så att den passar urringningen -- och till barn gör förlängningskedjan att smyckena kan användas längre eftersom de inte direkt växer ur smycket. Kedjan kan också vara räddningen om du råkat göra ett halsband för kort. Och den kan användas som alternativ till s k halsbandsförlängare, som används för att förlänga halsband.



Det finns färdiga förlängningskedjor att köpa, men ofta kan det vara värt att göra dina egna då du kan välja en kedja som passar just ditt smycke. En förlängningskedja är ofta 4-10 cm lång och ibland avslutas den med en metalldroppe eller liten pärlberlock längst ut. Kortare kedjor används till armband och halsband medan längre kedjor helst inte bör användas till armband då de lätt fastnar i saker och är i vägen.

När du väljer kedja bör du tänka på att välja en design som dels smälter in i ditt smycke och som dels är tillräckligt öppen för att det ska vara lätt att knäppa låset. Jämför de två halsbanden ovan: det grå halsbandet har en kedja med relativt små länkar, vilket gör det betydligt svårare är häkta fast låset i bakom nacken än halsbandet med den mässingsfärgade kedjan med dess stora luftiga öglor. Dock för kedjan inte vara för stor: sträva efter en diskret kedja och testa hur lätt det är att fästa (klo)låset innan du monterar den. En populär kedja att använda är den s k mother & son-kedjan som alternerar mellan stora och små länkar.

Det går även att använda halsbandskedjan själv som förlängningskedja, så som i halsbandet nedan.

fredag 10 september 2010

Tävlingstips: Söndag sista dagen att vinna pärlorna


Glöm inte bort att söndag är den sista dagen att delta i tävlingen om Bello Modos vackra tvåhålspärlor. Tävlingen hittar du HÄR.

För inspiration kring hur du kan designa med tvåhålspärlor, se Så kan du använda tvåhålspärlor. En allmän beskrivning av tvåhålspärlor finns här.

Berlockprojektet -- ett grupprojekt för välgörenhet


Den 8-10 oktober i år kommer PUSS att arrangeras igen. Under helgen kommer ett lotteri att hållas till förmån för Cancerfonden där ett eller flera berlockarmband ligger i vinstpotten. Vill du vara en av dem, som bidrar med egenhändigt tillverkade (pärl)berlocker och är en del av vårt grupprojekt?

Projektet är öppet för alla som vill bidra på ett eller annat sätt. Ska du inte själv till PUSS så kan du skicka in berlockerna via post. Det mesta som rör projektet är skrivet på forumet Smyckestillverkning iFokus och mer specifikt i denna tråd. Du behöver inte vara medlem där för att vara med i projektet.

Nedan följer information om projektet taget från ovan nämnda forumtråd.

Vad är berlockprojektet?

Berlockprojektet är ett grupprojekt inspirerat av A Charming Exchange och UK Beaders Anniversary Bracelet Project. Det går ut på att vi tillverkar berlocker, som ska sättas ihop till ett maffigt berlockarmband vilket sedan kommer att lottas ut på pärlträffen PUSS i oktober. Insamlade pengar kommer att doneras till Cancerfonden.

Alla som vill kan bidra till projektet genom att tillverka en eller flera berlocker.


Hur ska berlockerna se ut?

Först och främst ska berlockerna ha ett litet klolås monterat på för enkel upphängning på armbandet. Berlockerna kan tillverkas i många olika material och tekniker, bara de passar till smycken (nickelsäkert är ett absolut krav). Det är inte ett krav att använda ädelmetall -- om du använder t ex sterling silver, låt det gärna framgå på något vis innan berlocken blandas med de pläterade.

Helst ska det vara något mer än bara "en enkel köpepärla på hattpinne", men projektet är öppet för alla nivåer. Du behöver inte göra något ytterst avancerat, bara lägga lite tid och omtanke på ditt alster. Gör du dina egna pärlor/berlockhängen är det helt ok att bara montera rakt upp och ned på hattpinne.

Minst en av berlockerna du gör ska följa vårt valda färgtema BLÅTT & GRÖNT. Till de berlockerna ska silverfärgad metall användas. För övriga berlocker är färgvalet helt fritt.

För exempel på hur en berlock kan se ut, se de två tidigare nämnda länkarna ovan samt mina exempel i fotot längst upp (Obs! De flesta berlockerna i fotot saknar klolås, glöm inte lägga till det i dina projektberlocker). Notera spännvidden mellan det enklaste och det mer avancerade -- det mesta är tillåtet.


Hur samlas berlockerna ihop?

Armbandet/armbanden kommer att sättas samman på plats innan PUSS öppnar dörrarna. Är du i Täby då kan du lämna av berlocken/berlockerna personligen till Bimse. Kommer du inte att vara på PUSS eller kommer du att anlända sent kan du skicka berlockerna i förväg till Bimse. Ett förslag till sista datum att skicka berlockerna är 30 september.


Hur kommer armbandet att lottas ut?

På PUSS är Noora (Silvergrejs) huvudansvarig för utlottningen. Lotteriet och vinsterna kommer att presenteras på en samling där. Lotteriet är av juridiska skäl inte öppet för allmänheten utan enbart PUSS-deltagare.

torsdag 9 september 2010

Mönstertips: Söta blomberlocker

Ett litet kort tips kommer också idag. Bland Beadsmanias projekt kan du finna instruktioner till att göra enkla små blomberlock i klassisk "daisy chain-teknik". Till berlocken används runda pärlor, men där finns också stora möjligheter att experimentera med olika pärlformer och -storlekar. Hur skulle det t ex se ut om du bytte de vita pärlorna mot droppar eller använde en chaton i mitten?

Instruktioner till berlockerna finner du här.

Tillbehör: Fireline


Fireline är en populär tråd bland många pärlare, som kanske framför allt används till pärlsömnad (sydda tekniker). Den används gärna till pärlor med lite vassare kanter, så som kristallpärlor, men även om tråden är stark kan exempelvis stavpärlor kapa den om du har otur. Tråden är inte lika väl anpassad till pärlfransar och andra projekt där det är viktigt med en mjuk, flexibel tråd den är något styv och därför inte ger samma fina drapering. Det är dock fullt möjligt att använda Fireline till trädda smycken om man vill, även om smyckesvajer är vanligare.

Från början är Fireline en modern fiskelina, men inte de s k monofilamenttrådar som i pärlsammanhang ofta kallas för fiskelina utan en mer avancerad produkt bestående av sammanflätade syntettrådar (Dyneema). På engelska definieras tråden som "parallel filament gel-spun polyethylene".

Fireline utvecklades av amerikanska fisketillbehörsföretaget Berkeley. Den finns i flera grovlekar anpassade för olika fiskebehov, men för pärlare är det framför allt två av dem som används. I pärlbutiker kallas de två storlekarna ibland för B respektive D, en skala som från början kommer från den klassiska tråden Nymo. Grovlekarna definieras annars efter styrka, dvs hur stor belastning tråden tål, samt diameter. Storlek B har en styrka på 6 pund och genomsnittsdiameter på 0,008 inches (ca 0,2 mm) medan storlek D motsvarar 4 pund och 0,006 inches (ca 0,15 mm).

Fireline säljs i två färger: vita crystal och gråaktiga smoke. Det finns även en neongrön version, men av förståeliga skäl är den mer vanlig bland fiskare än pärlare.


Slutligen är det bara en sak kvar att diskutera: Fireline vs. K.O. -- vilken tråd ska man välja? Det finns i princip två "läger" bland pärlare: de som älskar sin Fireline och de som inte kommer överens med tråden utan föredrar t ex K.O., SoNo, Nymo och C-lon. Personligen föredrar jag just en av de senare och undviker Fireline så gott det går. Men vilken tråd som är "den bästa" är högst personlig och är du nybörjare är det bästa rådet att du testar flera olika trådar för att finna din egen favorit. En bra utgångspunkt finner du i inlägget Vilse i tråddjungeln?

onsdag 8 september 2010

Teknik: Glastrumling


Precis som sten kan glas trumlas för att få mjuka former. Men där sten också poleras så sker det motsatta med glas: det blir vackert matterat. Glas trumlas antingen för att ge ett mjukare intryck -- eller för att helt sonika imitera strandglas (sea glass), som på naturlig väg "trumlats" i havet. Trumlat glas har ibland fått dåligt rykte på grund av att många oseriösa personer säljer glaset dyrt som äkta strandglas. Även mer seriösa butiker och säljare använder tyvärr också ordet sea glass (ibland inom citationstecken, men inte alltid) om trumlat glas, vilket kan leda till förvirring hos ovana köpare.

Det finns flera smyckeskonstnärer som trumlar bortkastat glas och gör smycken av: eftersom det finns många olika färger och mönster på glas går det att skapa hängen och pärlor i stor variation. Ett annat vanligt användningsområde är också mosaik. Trädgårdsarkitekter och trädgårdsmästare använder trumlat glas som dekorsten (sniglar lär hata det) och några trumlar eget glas i cementblandare.


Att trumla glas

För att trumla glas behöver du en stentrumla samt passande slipmedel. Många använder grov eller medelgrov kiselkarbid, andra använder vanlig sand. Några använder plastpellets. Diskmedel eller såpa tillsätts också av många. Vill du enbart slipa ned kanterna på glaset utan att få den karaktäristiska frostade ytan så trumlar du glaset med enbart såpa under en kortare tid, se How to Tumble Glass in a Rock Tumbler.

Instruktioner till glastrumling finner du bl a hos eHow, Mama's Minerals, Greenbeing Nancy, Breezily Way och Wuvie. Notera att glas, liksom sten, som trumlas länge kan producera glas: om trumman ser ut att bukta ska du stänga av trumlan och öppna trumman så att gasen kan pysa ut. En viktig detalj att komma ihåg. Som beskrivs hos Little Red Store är det också bra att spara "slaskvattnet", som innehåller glaspartiklar, låta det torka ut och sedan lägga i soporna. Tänk på att kristallglas innehåller bly, som du inte vill släppa ut i naturen eller avloppssystemet.

Trumling med cementblandare kan du se på YouTube, se tillhörande text (under videon) för tips och instruktioner. Ett bullrigt alternativ, som kanske främst passar dig som vill trumla större kvantiteter på samma gång -- och inte har ljudkänsliga grannar.


Borra hål i glaset

Du kan fatta in dina glasbitar på olika vis (metalltråd, metall, makramé, pärlor), men vill du använda dem direkt som hängen eller pärlor kan du borra hål för detta själv. Du kan välja att borra hål före eller efter trumlingen: gör du det före så blir även hålet mjukt slipat. Förutom en bra borrmaskin, helst en pelarborr, så behöver du ett diamantborr -- finns i många olika kvaliteter -- samt vattenbad eller liknande som konstant kyler glas och borr under arbetets gång.

Det finns flera sajter på nätet som beskriver borrning i glas, se t ex Odyssey Sea Glass, Jewelrymaking.about.com, Uterm (på svenska), eHow med flera. Även på YouTube finns flera instruktioner, bl a den här (missa inte del 2), som visar hur borrning går till.


Ingen trumla?

Du kan få en liknande effekt som den vid trumling genom att doppa glasbitar (med ev. vassa kanter bortslipade) i etsvätska. Instruktioner för detta finns bl a på Jewelrymaking.about.com och mer generellt om att etsa med vätska eller kräm kan du läsa här. För mjuka former skulle du också kunna fusa glaset innan det etsas.

Speciellt om du enbart vill skapa mjuka kanter kan du trumla glas för hand i en plastbytta eller -hink med lock. Beskrivs bl a här.

tisdag 7 september 2010

Pärlsort: Pärlimitationer




Pärlor, dessa organiska ädelstenar från hav och floder, har i alla tider varit starkt eftertraktade av människor. Men innan människan lärde sig odla egna pärlor så var äkta pärlor till och med för dyra för även de rikaste: inte ens de kunde alltid köpa ett helt pärlhalsband på en och samma gång. Pärlor var status. Faktum är att i vissa länder kunde det vara förbjudet för andra än kungafamiljen att bära pärlor. Även pärlimitationer kunde vara till enbart för dem. Eller för adeln generellt.


Pärlimitationernas historia
Pärlimitationer började efterfrågas för att mätta behovet av pärlor i smycken, kläder och andra föremål hos kungligheter, adel och kyrka när naturens egna pärlor var för få. Det stora genomslaget för välgjorda artificiella pärlor kom under andra halvan av 1600-talet då det sägs att den franske rosenkranstillverkaren Jaquin uppfann pärlessensen (essence d'Orient) -- och därmed en metod att skapa konstgjorda eller oäkta pärlor -- efter att ha sett silverglansen i fiskfjäll under vatten. Denna essens kom under 1800-talet att utvecklas till en betydande industri i Tyskland och Frankrike. Även i Sverige fanns det planer på att i industriell skala tillvarata fiskfjäll för tillverkning av pärlessens, vilket jag beskrivit i Pärlessens, pärlimitationer och svenska löjor.

På den tiden tillverkades oäkta pärlor genom att tillverkaren blåste ihåliga glaspärlor, som täcktes invändigt med pärlessens. För att vikten skulle bli den rätta och en solid pärla skapas så fylldes sedan pärlorna igen med vax eller gummi arabicum. Det fanns även andra sätt att tillverka imitationer i gamla tider -- t ex romarnas silvrade glaspärlor, luli -- men den ovan beskrivna var den vanligaste på 1700- och 1800-talet. Även idag finns flera olika sätt att tillverka pärlimitationer, men oftast är det materialet som varierar mest: pärlfinishen skapas många gånger på samma vis, genom att en bas av plast, glas eller snäckskal doppas i ett tjockt pärlemorskimrande lack.


Oäkta pärlor som mode
Pärlimitationer har inte bara varit ett billigare sätt att kopiera en dyr ädelsten, de har i vissa perioder även haft relativt hög status själva. Typexempelt är Jackie Kennedy (Onassis), som under sin tid som presidentsfru skapade ett mode med sina oäkta pärlhalsband.

Vissa pärlimitationer från "bijouteriernas guldålder" efter andra världskriget är idag också mycket eftertraktade av samlare av vintagepärlor. Oäkta pärlor behöver med andra ord inte alltid vara billiga "fejkpärlor" med dåligt rykte jämfört med de äkta pärlor de från början avsåg att imitera.


Imitera pärlor eller imitera pärllyster?
Pärlimitationer har i århundraden använts för att kopiera och efterlikna naturliga, äkta pärlor, men idag finns det många pärlor och komponenter, som överdragits med pärlessens eller liknande snarare för att de tycker om den speciella pärllystern än för att ge sken av att vara dyra äkta pärlor. Rocaillepärlorna nedan är ett bra exempel på pärlor med pärllyster och som ofta har färgnamn i stil med pearl eller pearlized utan att för den delen vara pärlimitationer.


Falska förespeglingar
Det sagt är det inte helt ovanligt att vissa pärlimitationer inte alls säljs efter sina egna förtjänster utan marknadsförs under falska förespeglingar om att vara dyra odlade pärlor när de egentligen är imitationer eller betydligt billigare odlade pärlor än de säljs som. I vissa fall kan det även vara så att allmänheten inte känner till vissa pärlimitationer, speciellt de dyrare, och av okunskap tror sig köpa autentiska pärlor när en säljare erbjuder artificiella pärlor. Därför kan det vara bra att känna till vilka olika pärlbegrepp som egentligen avser imitationer av olika slag. De kan också vara viktigt att känna till att imitationer finns i en mängd prisklasser, från de billigaste och sämsta till de dyraste, som förhoppningsvis har mycket bättre hållbarhet och mer naturtrogen lyster.




Begrepp, varumärken och typer av imitationer
Det finns många olika material och metoder som passar att använda i pärlimitationer. Några imitationer är dessutom kända under sina respektive varumärken, så som t ex den kända majoricapärlan. För veganer kan det var värt att tänka på att imitationer, som gjorts med äkta pärlessens, alltså innehåller fiskfjäll samt att flera imitationer görs på en organisk bas av snäckskal.

Nedan följer en kort lista över olika begrepp värda att känna till. Till de mest kända varumärkena finns även en länk till produkthemsidorna. Flera av de mindre kända engelska begreppen är hämtade från Glossary of Pearl Terms på Pearl-Guide.com -- en stor källa till kunskap om äkta och odlade pärlor. Det är också förklaringen till att vissa ord enbart är skrivna på engelska.

Alabaster pearls: imitation av alabaster, som täckts med en pärlemoskimrande lack. Se även luli nedan.

Antilles pearls: imitationer gjorda av speciella snäckskal.

Artificiella pärlor: annat ord för pärlimitationer. Artificiell betyder konstgjord.

Atlas pearls: imitationer gjorda av en typ av alabaster, som kallas atlas spar på engelska.

Bourgignonpärlor: franska imitationer som var populära under 1700- och 1800-talen.

Ceylon: pärlskimrande finish på seed beads/rocaillepärlor. Kallas ibland också pearlized.

Coque de perle: imitation gjord av skal från nautilussnäckor.

Cotton pearls: japanska imitationer med en bas av hårt sammanpressad bomull. Tillverkas ej längre, men är högt eftertraktade som vintagepärlor. Uppdatering: det går att finna nytillverkade cotton pearls, bl a från Miyuki.

Crystal pearls: imitationer på en bas av kristallglas. Förknippas kanske främst med Swarovskis pärlimitationer, se produktinformation här.

Cultura: tjeckiska pärlimitationer på glasbas.

Faux pearls: engelskt ord för pärlimitationer av olika slag samt föremål med yta av imiterad pärllyster.

French river pearl: imitation gjord av skal från pärlostron (Pinctada).

Glacier pearl: imiterar abalonepärlor, dvs naturliga eller odlade pärlor som uppstår i musslorna havsöra/abalone/paua. Tillverkas av abaloneskal.

I-pearls: imitationer från Izumi i Japan.

Imitation pearls: se faux pearls, eng. för pärlimitationer.

Jablonex Pearl Renaissance: imitationer på glasbas från Jablonex (numera Preciosa Ornela). Produkthemsida.

Konstpärlor: konstgjorda pärlor, samma sak som pärlimitationer.

Luli: antika romerska imitationer: glas som täckts med silver och sedan ytterligare ett lager glas.

Majorica: varumärke dyrare välkänd pärlimitation, som tillverkats på Mallorca under en lång tid. Glasbas överdragen med pärlessens. Företagets hemsida.
Maona: Samoansk beteckning för imitationer gjorda på operculum från en grupp av havslevande snäckarter.

Mikimi: varumärke för majoricapärlor (se detta ord) av lägre kvalitet.

Miriam Haskell: amerikanska som gjorde idag högt eftertraktade bijouterier. Hon använde bl a japanska pärlimitationer på glasbas.

Miyoko pearls: imitationer som marknadsfördes i Tyskland på 1980-talet.

Nacre Pearls: äv. Crystal Nacre Pearls. Imitationer från Preciosa, skapade på kristallglasbas. Produkthemsida. Ibland används ordet även generellt om pärlimitationer.

Nautilus pearls: egentligen benämning på mycket sällsynta naturliga pärlor, som växt fram i nautilussnäckor, men ibland används det felaktigt för osmenda pearls (se detta ord).

Oil pearls: imitation gjord från mittpartiet (columella) av vissa havslevande snäckor.

Osmena pearls: även osmenda eller osmend. Görs av det inre skalet från nautilussnäckor. Kallas ibland felaktikt nautilus pearls (se ovan).

Pearl lights: pärlfinish på transparenta glaspärlor. Ger en lätt genomskinlig yteffekt, som inte helt påminner om riktiga pärlor. Läs mer om dem här. Ej att förväxla med light pearls, som är en kvalitetsgrad på tyska flodpärlor.

Pearlcoated: alabastervita glaspärlor som täckts med en pärlfinish. Läs mer om pärlorna här. Denna typ av glaspärlor kallas ibland också romarpärlor.

Pearlized: se ceylon och pearlcoated. Används även om plastimitationer

Plastic pearls: används om plastpärlor med ett pärlskimrande överdrag eller pärlor där pärlemorpigment (mica) blandats direkt i plastmassan.

Roman pearls: se alabaster pearls.

Romarpärlor: kallas även vaxpärlor, glaspärlor överdragna med en pärlfinish (jämför pearlcoated ovan). Kan även användas om plastpärlor.

Royal gem pearls: görs av linsen från ett fisköga.

Shell pearls: pärlimitationer med en bas av snäckskal/pärlemor täckta med pärlessens eller annan pärlemorskimrande finish. Läs mer om dessa här.

Simulerade pärlor: ytterligare ett alternativt ord för pärlimitationer/konstpärlor.

Snäckskalspärlor: för pärlare en pärla gjord av snäckskal, men bland vissa guldbutiker/juvelerare är det en svensk benämning på shell pearls (se ovan).

South Sea shell pearls: kritiserat namn på vissa shell pearls då det kan förväxlas med South Sea pearls, dyra odlade saltvattenspärlor från Söderhavet.

Syntetiska pärlor: Används ofta allmänt för alla typer av pärlimitationer. Observera att det också används som synonymt med plastpärlor (eng. synthetic beads), ej bara pärlimitationer (synthetic pearls).

Takara pearls: imitationer gjorda på en bas av pärlemor.

Vaxpärlor: glaspärlor överdragna med en pärlfinish, men ordet används även om plastimitationer. Namnet kan ev. komma från de tidiga pärlimitationer där glaspärlor fylldes med vax. Se även romarpärlor ovan.

Wax pearls: ihåliga glaspärlor, som täckts med pärlessens invändigt och fyllts med vax. Populära under början av 1900-talet (jämför vaxpärlor). Läs mer om denna metod i inledningen av detta inlägg.

Imitation eller ej?
Det finns ett mycket vanligt test, som både amatörer och experter använder sig av för att avgöra om en pärla är en imitation eller ej: gnid pärlan mot dina tänder. Om den känns "grusig" och sval är den en riktig söt- eller saltvattenspärla. Känns den däremot helt glatt och kanske t o m lite "oljig" i ytan är det en imitation. Vill du inte gnida pärlan mot tänderna kan du ev. göra testet genom att gnida den mot din fingernagel istället.

Andra sätt att kontrollera pärlor är att helt enkelt se om där finns ett pärlessenslager, som flagnar runt hålen där finishen nöts snabbare. En del imitationer doppas i pärlfinishen trädda på sträng. Då kan det bildas små rör av färg vid hålen, som direkt avslöja att de är fabrikstillverkade. Vissa imitationer är dessutom mycket tyngre eller lättare än riktiga pärlor. Om inte annat så är priset oftast en säker indikator: perfekt runda pärlor, speciellt odlade pärlor (dvs saltvattenspärlor), är mycket dyra. Mycket, mycket dyra många gånger.


Testa dig själv
En del imitationer är mycket lätta att vid första anblick avfärda som imitationer. Annars behöver en lite mer närgången inspektion. På fotot överst i detta inlägg finns en blandning av olika imitationer. Kan du peka ut vilka pärlor som är shell pearls, vaxpärlor/glasbas, swarovski crystal pearls respektive plast? Ser du några tydliga kvalitetsskillnader mellan dem? Ser du detaljer, som direkt avslöjar att de är imitationer? Tips: klicka på fotot för en förstoring.

måndag 6 september 2010

Nyhet: Miyuki lanserar sharp triangles


Tila beads, long magatamas, 2,8 mm drops -- Miyuki fortsätter att presentera nya pärlformer och denna gång är det klassiska triangles som står i fokus.

Tidigare har det funnits en tydlig skillnad mellan Miyukis och konkurrenten Tohos triangles: medan de senare har haft raka, skarpa kanter så har Miyukis trianglar varit betydligt mjukare i formen. En detalj som ger en noterbar skillnad i pärlarbetena (se t ex projektet Reversible Bracelets av Anne Nikolai Kloss för en jämförelse). Men nu kompletterar Miyuki sina triangles med nya Sharp Triangles, med raka kanter. För tillfället tillverkar dessa nya triangelpärlor i tio färger i storlekarna 11/0, 8/0 och 5/0. Färgerna inkluderar svart, matt svart, gunmetal, iris, brons och green patina.

Mer information -- illustrerade jämförelser mellan de två Miyuki triangles, exempel på pärlarbeten samt bilder på alla tillgängliga färger -- finner du på Miyukis produkthemsida.


Fotot är © Miyuki.

Tävlingstips: Harmoni tema hos Sirlig


Sirlig presenterade i helgens nyhetsbrev en ny designtävling. Temat denna hösttävling är harmoni, en känsla du ska gestalta i ett smycke. Du får använda pärlor från vilken butik eller källa du vill. Ditt bidrag ska vara inne senast 31 oktober.

Du kan läsa mer om tävlingen på Sirligs hemsida.

fredag 3 september 2010

Tävlingstips: Art Bead Scenes septemberutmaning


George Barbiers illustration Persia fanns med i The Art of Perfume, som gavs ut 1912. Denna bild är inspirationen för september månads utmaning på Art Bead Scene Blog. Som vanligt har du hela september månad på dig att skapa ett alster, inspirerat av månadens konstverk och som innehåller minst en s k art bead. Bland inskickade bidrag kommer en vinnare att väljas, som får handgjorda pärlor från månadens sponsorer Shaterra (keramik) och Sea of Glass (lampwork).

Bland bidragen kommer också några att väljas ut för att publiceras på bloggen under vinjetten Featured Artist of the Week så det kan vara värt att skicka in bidrag tidigt för en chans att uppmärksammas på bloggen.

För mer information, se ABS blogg.

Färger och finishar: Vitrail


Vitrail är en yteffekt, som är dekorativ både på ytan och sedd genom glaset i en pärla eller ett hänge. Det är en betydligt intensivare finish än t ex aurora borealis (AB). Liksom många andra effekter skimrar den i flera färger, men nyanserna kan variera beroende på vilken typ av vitrail som använts. För det finns flera.

Vitrail eller vitrail medium (VM) är namnet på den vanligaste varianten. Denna färgstarka finish kan vara silvrig på yta och skimrar i grönt och fuchsia med inslag av gult, lila och blått.

Vitrail light är en ljusare variant vars färger går mer i pastell med ljuslila och aqua eller mintgrönt samt några inslag av ljusblått. (Se rivolin på fotot ovan.)

Vitrail dark är en mörkare, intensivare variant, som främst förknippas med Swarovski, men som inte tillverkas längre. Denna dova effekt skimrar i mörkblått med inslag av orange och grönt samt mindre stråk av fuchsia.

Green vitrail är en variant, som kanske främst ses på tjeckiskt glas och kristall samt som costum coating på swarovskikristall. Som namnet avslöjar är effekten mer grönskimrande än vitrail medium.

Liksom många andra effekter används vitrail på såväl ofärgat som färgat glas. På färgat glas passar effekten kanske bäst på färger, som tar upp någon av nyanserna i yteffekten. T ex är vitrail (medium) vanlig på gröna pärlor medan vitrail light används på bl a rosa och andra ljusa färger. Vitrail kan även kombineras med andra effekter: nedan syns droppar i crystal vitrail apollo gold samt frosted crystal vitrail apollo gold.


Vitrail är för övrigt det franska ordet för glasmålning. Huruvida detta är bakgrunden till namnet vet jag inte, men det ligger ju nära till hands att jämföra finishens starka färger med de dekorativa glasfönster som skapats av hantverkare i århundraden.

torsdag 2 september 2010

Tävlingstips: Skapa smycke med Bellatrixmönstret

Perle4U har idag presenterat sin nya pärltävling: Bellatrix Beading Contest. Tävlingen går ut på att du ska skapa ett pärlsmycke, som innehåller åtminstone ett exemplar av pärlhänget Bellatrix, sytt helt efter originalmönstret. Mönstret till hänget får du gratis om du deltar i tävlingen. Vilken typ av smycke du vill göra är upp till dig.

Senast 30 september ska du ha mailat in en bild på ditt bidrag. Sedan kommer alla bidragen att publiceras anonymt och de tävlande -- ej övriga -- ska då rösta fram en värdig vinnare, som får en överraskning från Simone/Perle4U.

Mer information om tävlingen, på tyska och engelska, finns på Perle4U:s blogg.

Tävlingstips: International Bead Awards 2010

Best Beads Verlag, förlaget bakom tyska pärltidningen Perlen-Poesie, har presenterat sin nya internationella pärltävling, som de vill ska sätta en standard för pärlarbete som konstform: International Bead Awards.

Tävlingen är öppen för pärlare i hela världen, som kan delta i någon av klasserna hobbyist (beginner eller advanced), professional och master class. Det sistnämnda beskrivs som "Persons out of Class 1 or 2 who work at the highest levels of bead or jewelry design".

Det finns nio olika kategorier att tävla i: lampwork beads, loomwork, off-loom, bead crochet/bead knitting, embrodery, paper or textile beads, polymer clay/ceramic/porcelain, metal/wirework samt mixed media/experimental. Verken kan vara smycken, skulpturer, kärl, avbildningar av djur, pärltavlor eller två- och tredimensionella alster. Alla tekniker är tillåtna, bara där ingår pärlor i verken.

Senast 15 december ska foto av bidragen vara inskickade, via nätet eller post, för att få chansen att vinna något av de tre prisen i varje kategori. Vinnare utses av en internationell jury bestående av Carol Cypher, Herman Hermsen, Toshi Myoda, Evelyn Ulzen och Silvia Winterstein. Mer om juryn kan du läsa här. Sedan kommer bidragen att visas på tidningens hemsida där läsarna kan rösta fram ett bidrag för ett "special public prize".


Mer information -- på engelska, tyska och franska -- finner du på Perlen Poesies hemsida. Kompletta regler finner du i denna pdf-fil. Priser kommer att presenteras på hemsidan samt i septembernumret av Perlen-Poesie.

Nyhet: Swarovskinytt för hösten/vintern 2011-2012

I vanlig ordning har Swarovski Elements nu presenterat sina nyheter inför nästa höst- och vintersäsong. Ny färg på kristall är somrigt varma Sunflower, en ny gul nyans, medan säsongens nya yteffekt är Crystal Silver Night: en mörk, silvrig färg som kanske bäst beskrivs som sofistikerad. För deras pärlimitationer finns också en ny nyans presenterad, Light Gold Pearl.

Kikar vi så på nya former så finns där bl a ett nytt, mer avlångt hjärta (Wild Heart Pendant, #6240), en fyrklöverspärla (Clover Bead, #5752), fjärilsformad flatback (Butterfly Flat Back, #2854), ett mindre droppformad hänge (Mini Pear Pendant, #6128) och en oval pärla inspirerad av kinesiska lanternor (Lucerna Bead, #5030). Det är lätt att märka att naturen är en av säsongens inspirationskällor.

Nytt är även att fem av de bästsäljande formerna bland kristallpärlor -- fjäril, blomma, stjärna, hjärta och rund -- nu även finns att köpa med större hål. Det gör att pärlorna numer kan träs på textila trådar eller på tunna kedjor. Det senare rapporteras vara en populär trend just nu. Slutligen kan också Crystal Prints nämnas: tre olika grafiska svarta mönster som kan appliceras på tre av Swarovskis mest populära kristallpärlor och -hängen.


För bilder och en komplett beskrivning av Swarovskis alla nyheter, som inte nämnts ovan, se Create Your Style, Swarovskis hemsida för pärlare. Fler bilder finner du även hos exempelvis E. H. Ashley, Fire Mountain Gems och andra swarovskigrossister. Produkterna finns ännu inte ute i butik.

onsdag 1 september 2010

Mönstertips: Smycken av krympplast

Jag har redan nämnt krympplast under pärltillverkning med plastmaterial, men här kommer en lite utförligare text med främst andra typer av smyckesprojekt.


Vad är krympplast?
Krympplast är plast, som köps i ark, vilka kan klippas, skäras, målas eller sättas i en skrivare. Sedan hettas plasten upp i en ugn eller med hjälp av en värmefön (används till embossing), vilket får den att krympa ihop och tjockna. De färdiga alstren passar bra att använda som exempelvis berlocker, vilket är ett vanligt användningsområde, men även som ringar, stela armband, länkar etc. Krympplast säljs i vitt, svart och frostat/transparent, men det går även att finna färgad och mönstrad krympplast i vissa hobbybutiker. Det finns också plast som tillverkats speciellt för att fungera i skrivare så du kan skriva ut motiv från din dator.


Projekt
Hos Lucky Squirrel finner du såväl teknikinstruktioner som olika projekt och rena inspirationsbilder. Stampington har tre olika projekt på denna produktsida. Även på Cut Out + Keep finner du en mängd olika projekt i varierande stilar och ambitionsnivå -- roligast är kanske länkade Dinosaur Bone Necklace.

Berlocker/hängen och länkar är vanligast och det finns en mängd olika projekt, från de enkla till de mer komplicerade. Disc Bead Bracelet, Shrink Plastic Statement Necklace, Shrink Charm tutorial, Teeny Tiny Shrinky Dink Leaves Necklace, Making Jewelry Charms from Shrink Plastic, Plastic Passion, Water Bottle charms, Art Nouveau Inspired Shrink-Art Pendant och Shrink Plastic Earrings. Du kan även göra länkar, som du lägger ovanpå varandra för en bättre effekt, se armbandet på FaveCrafts.

Med hjälp av en skrivare kan du skapa smycken med fotorealistiska motiv, vilket du kan se i bl a Shrink Photo Bracelet (tillhörande video här). Fler exempel finner du hos Photo Jojo, som inte bara visar hur du gör smyckeskomponenter utan även ger olika tips på hur du kan använda dem i smycken. Även hos The Digital Story kan du lära dig att använda foto och digitala bilder i krympplastsmycken.

För att tillverka ringar och stela armband måste du böja krympplasten till rätt form efter att den krympt men medan den ännu är varm och formbar. Instruktioner till ringar finner du hos CC Hobby (äv. armband), Planet June, CraftStylish m fl. En "omlottring" finns i Gloomy Bear Ring. Utsmyckade ringar finner du i Shrinky Dink Rings samt 3D Shrinky Dink Diamond Ring. Även armbandslänkar kan formas på samma sätt, se Craft Therapy (del 2 här). Ett helt annat sätt att forma plasten genom att skapa skruvade berlocker beskrivs hos The Batty Belfry.

Två väldigt olika broscher finner du i projekten Shrink Plastic Flower Pin och Faux Lacquer Brooches.

Ett sätt att göra mer sofistikerade smycken är att skära ut silhuettmotiv, gärna i svart krympplast. Två fina exempel på detta finner du hos Constantly Stamping respektive Beads & Beyond March 2008. Se även Shrink Plastic Butterfly Necklace och Silhouette Birds Necklace. Silhuetterna kan också vara ramar, som pärlas, så som i Crystal Links Bracelet. Men det kanske allra snyggaste projektet med silhuetter finner du i pärlade och bronsbruna Magical Cameo Necklace hos Making Jewellery. Missa inte!

Vanligt är också motiv bestående av utskurna ord, vilket du finner i bl a Guitar Hero, Name Necklace och Blinging Name Choker.


Återvunnen krympplast
Det är inte bara krympplast, som kan krympas: vissa plaster, som används i plastförpackningar reagerar på samma vis vid upphettning och en del pysslare har därför experimenterat med att återvinna plast istället för att köpa vanlig krympplast. Detta beskrivs bl a hos Dabbled, EBSQ Art, Curbly, Craftzine m fl.

Notera att det enbart fungerar med plaster märkta med en sexa i "återvinningsfyrkanten", vilket står för polystyren (PS) -- andra plaster reagerar inte nödvändigtvis på samma sätt och några kan dessutom vara olämpliga att alls upphetta.
Related Posts with Thumbnails