Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 19 augusti 2010

Inspiration: Inchies -- konst i miniatyr


En inchie definieras som ett litet konstverk, som är exakt en gång en engelsk tum (tum = inch). Eller, i vår måttenhet, ca 2,54 x 2,54 cm. Det finns även en större variant som kallas twinchie: som namnet avslöjare är de 2x2 inches. Nyare är rinchies, runda små konstverk med en diameter på en tum. Ofta görs inchies i någon form av collageteknik i papper eller textil (=quiltning, appliké), vilket för vissa är näst ett måste, men både tekniker och material kan variera stort.

En beskrivning med exempel finner du på Paper Art Central. Ännu fler bildexempel ackompanjerade med en förklaring och länkar till tutorials finner du på Squidoo. För fler bilder på inchies, se t ex Flickrgruppen Inchies: One Inch Collage, Art By the Inch Blog, Small World of Inchies & Twinchies, Inchie Inklings eller All in an Inch. I takt med dess popularitet har även collagebilder och gummistämplar designats som passar just storleken på inchies. Du kan även köpa färdiga kartongbitar i rätt format.

Inchies förknippas kanske främst med mixed media art (ofta pappersbaserade collage) och quiltning (eller andra textila hantverk), men du kan i princip använda vilka tekniker du vill. Inklusive pärltekniker, vilket t ex The Beading Butterfly visar med sina miniatyrpärlbroderier (görs som en del av The Bead Journal Project 2008-2009 -- läs mer om BJP här). Några fler pärlbroderade inchies finner du hos The Lone Beader. För inchie quilts, se t ex InchieQuilts.com, som bl a har bilder på pärlade lappar.

Oavsett vad du tillverkar dina inchies av kan de användas på olika vis: lapptäcken, julgransprydnader, detaljer för scrapping, handgjorda kort eller bara sparas som de är. Eller användas som hängen för smycken. Du kan använda en metal blank, som jag gjort i exemplet ovan, eller en ramberlock med de rätta måtten att utgå ifrån. Eller varför inte en fyrkant av trä, glas eller polymerlera? Det viktigaste är bara att måttet är det rätta för att bli en riktig "inchie" och att material passar till smycken. Exempel på collageberlocker/-hängen i inchiestil finner du hos bl a Stampington och ARTchix studio och ett textilt hänge har The Bead Kitchen exempel på.


PS! Varför inte gå samman i en grupp och göra inchies -- t ex på tema hängen/berlocker eller pärlbroderi/pärlsömnad vilket speciellt skulle passa pärlare -- som ni sedan swappar med varandra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails