Viktig information om bloggen
Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.
måndag 9 augusti 2010
Material: Emalj -- en fråga om definitioner
Emalj och emaljerat är två ord som ofta används i bl a smyckesammanhang, men som kan avse olika material. Varav många inte har så mycket mer att göra med riktig emalj annat än att den används som substitut för detta eller används för att måla på metall. Detta är ett problem då det kan uppstå missförstånd. Något jag själv råkade ut för en gång då jag enbart ser glasbaserad emalj som just emalj -- jag kunde inte förstå hur hänget i min han skulle kunna vara emalj eftersom det kändes plastigt. Då visste jag inte att det fanns något som kallades kallemalj -- och som smyckesäljaren i fråga lägligt förkortade till bara emalj. En del emaljerare anser även att det skadar deras arbeten när billiga och enkla metoder kallas för emalj då de säljs till betydligt lägre priser än den arbetsintensiva glasbaserade emaljen betingar -- en konsument med vaga kunskaper om skillnaden i teknik kan få svårt att förstå hur ett emaljsmycke kan vara så mycket dyrare än ett annat.
Nedan följer några korta beskrivningar av olika typer av emalj. Vi börjar förstås med "originalet".
Emalj
Emalj är en mycket gammal uppfinning, som redan de gamla egyptierna använde sig av. Kortfattat är emalj gjort av en färgad eller ofärgad glasmassa som malts ned till ett pulver. Sedan kan detta pulver appliceras på exempelvis metall, keramik eller glas antingen som det är i pulverform eller blandat med vätska. Arbetet upphettas sedan i en brännugn eller över en gaslåga så att glaset smälter och fäster vid underlaget. När det hela svalnar har en hård glasyta bildats.
Emaljering är en långsam process som inkluderar förberedelse av emaljpulvren, minutiös applicering av emalj och ofta kräver bränning och applicering i flera omgångar. Det är ett sant hantverk, vilket också är anledningen till intresset för metoder och material som imiterar emaljarbeten.
Emaljering kan delas in i guldsmedsemalj och målaremalj. Den senare användes för att måla tavlor etc -- Limoges är känt för denna teknik -- medan guldsmedemalj som namnet antyder används inom smycken och på corpus. Inom guldsmedemalj används flera olika typer av emaljarbete. För pärlare är kanske cellemalj eller cloisonné, som det heter på franska mest känt. Andra typer inkluderar gropemalj (champlevé), reliefemalj (baisse taillé), transparent emalj (émail à jour, plique à jour) och emalj på upphöjda delar (émail de ronde bosse). För fler exempel på emaljeringstekniker samt utförligare beskrivning av vad är emalj är och dess historia, se t ex Wikipedia. Se även det tidigare inlägget Cloisonnépärlor, som inte minst beskriver hur cellemalj görs.
På engelska kallas denna typ av glasbaserad emalj för vitreous enamel.
Kallemalj
Kallemalj är ett samlingsbegrepp över olika material, som används för att imitera emalj. Ofta används det om kompositmaterial, som består av en färgad sirapstjock vätska som blandas med härdare. Den appliceras sedan på metallen och härdas i värme (t ex en ugn eller framför en värmefläkt). Värmen som krävs är betydligt lägre än värmen i en brännugn och vissa varianter av material kräver ingen upphettning alls för att härda, vilket föranleder namnet. Kallemalj används som ett mindre arbetsamt och billigare alternativ till glasemalj, men används även under "eget namn", som exempelvis är fallet när epoxiharts används för färgläggning av metall. Exempel på varumärken är Ceramit. En variant av kallemalj är epoxiharts, som inte minst är vanligt i smyckessammanhang, och även olika lacker räknas in i begreppet (jämför emaljfärger nedan).
Glaçure à Froid
"Kall glasyr" är den svenska översättningen av franska begreppet glaçure à froid, som är en typ av tvåkomponentskallemalj.
Smältemalj
Smältemalj är ett plastbaserat pulver, som strös på metall ungefär som torr glasemalj. Eftersom plast har en betydligt lägre smälttemperatur än glas så kan denna typ av pulver smältas genom att metallen läggs på en vanlig spisplatta. Exempel på varumärken är Karomail. Smältemalj kan inte minst vara ett alternativ för barn då det inte kräver en extremt het ugn eller öppen gaslåga -- och inte heller inbegriper kompositprodukter med ev. hälsovådliga ångor och som kräver noggrannhet vid blandning. Samtidigt som förfarandet påminner om hur äkta torr emalj kan appliceras på metall.
Embossing enamels
Ibland kallas embossingpulver för embossing enamels på engelska, speciellt kanske det känns igen från varumärket Ultra Thick Embossing Enamels (UTEE; en grövre variant av pulver). Embossingpulver används främst på papper, men kan också appliceras på bl a metall. Pulvret är plastbaserat och smälts fast på underlaget med hjälp av en värmefön eller liknande. Jämför med smältemalj ovan.
Emaljfärg
Färger eller lacker mer eller mindre speciellt framtagna för att målas på metall kallas ibland för emalj. Många gånger opaka färger med hög glans. Vissa av dem, som t ex de som förr användes för billackering, härdades i stora ugnar, men det behöver inte krävas någen speciell värme för att arbeta med färgerna. Emaljfärger är ofta kända för att vara mycket hållbara och är många gånger lösningsmedelsbaserade. Förutom metall används de även på en lång rad andra material. "Emaljerad" koppartråd är oftast målad med just denna typ av specialfärger.
Emalj eller enamel används ibland även som benämning på färger för glas och porslin/keramik, som härdas i ugn. Det gäller även färger som härdas i en vanlig bakugn hemma. Visserligen används äkta emalj på glas, men färgerna som benämns emaljfärg i hobbybutikerna är inte besläktade med äkta emalj.
2 kommentarer:
Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.
Tack för din kommentar!
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tack! Som alltid vederhäftigt och faktaspäckat. Toppenbra post! Super du redde ut begreppen. Jag har nog allt tyckt det varit lite förvirrande förut.
SvaraRaderaVill bara lägga till om Barbara Lewis som har utvecklat en teknik som hon kallar PaintingWithFire. Det är riktig emaljering med glaspulver, men istället för en ugn använder man en "brännare", jag tror det är gas, som producerar mycket hög värme så att man kan emaljera på t.ex. koppar.
Barbara håller kurser i sin teknik, och man kan också köpa den som en PDF från hennes Etsy-shop "PaintingWithFire". Jag ska försöka mej på det hela i mitt eget garage inom kort. Har en kompis som oxå vill lära sej, så det känns ju lite tryggare att man är två.
Barbara gör underbara pärlor som hon också dem säljer i sin Etsy-shop. Jag har ett gäng som jag köpt av henne. Andra som lärt sig hennes teknik och säljer på Etsy är t.ex. MaireDodd, SueBeads och MermeidGlass.
Kolla även hennes blog för mer info ifall du är intresserad. Den heter förstås PaintingWithFire. Hon blev dessutom häromveckan intervjuad på ArtBeadScene.
Måste även lägga till att hon är en supercool kvinna med underbar humor och en stor portion generositet. En vacker dag hoppas jag kunna åka och hälsa på henne i USA.
Med vänliga hälsningar
Malin
Tänkte först säga att namnet var nytt för mig, men sen tittade jag en extra gång. Jo, det är ju hon som skrivit den där artikeln i Belle Armoire Jewelry, som jag gillade. Jag kommer att se fram emot hennes bok (såg på hennes etsysajt att hon skriver på en)!
SvaraRaderaTorch-fired enamels kommer jag absolut att skriva om i framtiden. Själv fick jag upp ögonen för tekniken genom Pam Easts numera nedlagda sajt/webbutik Pinzart där hon visade hur man emaljerar kopparpärlor med propangasbrännare. Så synd att hon lade ned den sajten för där fanns så mycket info om den tekniken. Hon har även gjort en DVD med tillhörande häfte om tekniken för emaljtillverkaren Thompson: Enamel Bead Making with Pam East. (Finns även ett häfte av ett annat par med samma titel.)
Är du nyfiken så finns dock en video på just den typen av teknik hos en annan emaljist: http://www.enamelandtiffany.com/Beads/Torch-fired_beads.html
Och utdrag från Easts egen bok om emaljering på silverlera: http://books.google.se/books?id=dIA94ui8FOoC&pg=PA85&lpg=PA85&dq=%22pam+east%22+enamel+beads+how-to&source=bl&ots=rYeATqLAPv&sig=MMpOTmC1UEybmviezE9MY1CHSPA&hl=sv&ei=hlJpTPurE9KSOLKYtLkF&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CB8Q6AEwATgK#v=onepage&q=%22pam%20east%22%20enamel%20beads%20how-to&f=false
Jag var redan tidigare intresserad av emalj, men ugn kändes för dyrt och bunsenbrännare, som vi använde i träslöjden var lite för bökigt. Tekniken med att hetta upp metall och doppa den i emalj, som East och Lewis gör, känns mycket mer spännande.