Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 27 augusti 2010

Pärlsort: Tvåhålspärlor



Observera: Sedan detta inlägg skrevs har tvåhåliga pärlor exploderat och nu associeras tvåhålspärlor främst med mindre pärlor använda i sydda tekniker så som CzechMates-systemet, Tila, SuperDuo, Silky osv. Denna typ av tvåhålspärlor omfattas inte här. För mer information om dessa pärlor, som med några undantag sällan är mer än 6-8 mm stora, se Lista över flerhåliga pärlor.


Liksom flera andra pärlor jag presenterat under den här rubriken så är tvåhålspärlor lite av en form snarare än en specifik pärlsort. Tvåhålspärlor är ett samlingsbegrepp för pärlor som har två genomgående hål istället för bara ett, som de flesta andra pärlor har. Det finns även pärlor med ännu fler hål än så, men två hål är det vanligast bland de "flerhåliga" pärlorna. På engelska kallas pärlorna ofta double-drilled eller 2-hole beads.

Tvåhålspärlor har ofta parallella horisontella hål. Ibland sitter båda hålen i den övre halvan av pärlan, vilket är speciellt vanligt med daggers och löv som de på bilden; pärlor som kan användas likt nedhängande droppar på ett halsband eller dylikt. Speciellt bland sötvattenspärlor är det också mer eller mindre vanligt förekommande med korsande hål istället för parallella. En sak värd att notera är att pärlbutiker, när de köper in "double drilled pearls", ibland inte kan vara helt säkra på att alla strängar de få är parallellt borrade: det kan finnas en mix av strängar med antingen parallellt eller korsvis borrade (cross-drilled) pärlor. Det är främst sötvattenspärlor i formen button (runda med platt baksida) som är flerhåliga.




Tvåhålspärlor finns i många olika former och material, varav glas är det vanligaste. En välkänd typ av tvåhålspärlor -- men också lika ofta har ett hål -- är nailheads, som du kan läsa mer om här. Det är en typ av pärlor, som framförallt togs fram för att användas i pärlbroderier på kläder, men vars platta baksidor också var idealiska för halsband. Två hål gör det enklare att få en lite större pärla att sitta tätt mot tyget (jämför systenar, rose montees/krysspärlor etc, som alla har flera hål). En tvåhålspärla som är gjord för broderi utmärker sig genom att ha en platt baksida: flera andra typer av tvåhålspärlor har en välvd eller mönstrad baksida likväl som framsida.

Förutom pärlbroderi kan tvåhålspärlor användas i länkade och trädda smycken med mera -- i trädda smycken kan de fungera som alternativ till sliders och distansbommar. Miyuki har alldeles nyligen lanserat en liten tvåhålspärla, tila bead, som är speciellt framtagen för att använda i sydda tekniker.




Inte riktigt tvåhålspärlor
Tvåhålspärlor är besläktade med sliders och ibland används de två benämningarna nästan som synonymer. Söker du på 2-hole beads på t ex eBay är flera träffar du får upp på sliders. Det som skiljer en slider från en riktig tvåhålspärla är att slidern har en öppen baksida så hålen inte går rakt igenom materialet utan bara genom en "ram". Det finns också smyckestenar i metallfattningar, som påminner om sliders och därmed ibland också kallas för tvåhålspärlor. Bland dem finns bl a de s k krysspärlorna, rose montees.

Beroende på hur dina tvåhålspärlor ser ut kan du byta ut sliders eller montees mot dem -- och vice versa.


Inspiration och projekt
Vet du inte hur du ska använda dina tvåhålspärlor? Under Så kan du använda tvåhålspärlor finner du en mängd olika projekt fördelade efter teknik -- från trädda smycken och länkning till pärlsömnad och -broderi.

2 kommentarer:

  1. Jag har Diane Fitzgeralds Shaped Beadwork i Lark Books trevliga serie Beadveawing Master Class. Det behövs nailheads för de flesta smyckena i boken. Eftersom jag utmanat mig själv att tillverka ett smycke ur varje bok i serien, skulle det vara intressant att veta mer om dessa mystiska gamla pärlor. Kanske något att skriva om? De är inte heller så lätta att hitta, i alla fall inte i Europa. Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade helt glömt bort det, men en gång i tiden började jag faktiskt samla på mig länkar och fakta om just nailheads för att skriva om det, men sedan kom annat emellan... Så tack för påminnelsen -- och för att du visat att det finns intresse att läsa om nailheads!

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails