Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 27 augusti 2010

Mönstertips: Så kan du använda tvåhålspärlor


Det finns många fina tvåhålspärlor, nytillverkade och vintage, men det är inte alltid så lätt att komma på idéer för dessa pärlor om man är van vid "enhåliga" pärlor. Tvåhålspärlor påminner om sliders och du kan därför ibland byta ut sliders mot tvåhålspärlor och tvärtom. Förutom tipsen nedan kan du därför också få inspiration från inlägget Smycken med sliders -- inte bara armband. Observera dock att vissa pärlor är större än sliders och har inte samma platta baksida så det fungerar inte alltid att byta ut de två.

Diane Fitzgerald säljer en CD med femtio olika projekt -- halsband, armband och örhängen -- som använder just tvåhålspärlor under namnet The Joy of Two-Hole Beads. Se hennes hemsida för info, men tyvärr finns där inga bilder.


Trädda smycken
Det allra enklaste sättet att använda tvåhålspärlor är att trä dem på tråd. Liksom när du arbetar med sliders är det viktigt att du får samma avstånd mellan pärlorna på den ena tråden som på den andra. Det kan vara ett problem om du använder naturpärlor som sötvattenspärlor eller ojämna glaspärlor eftersom de kan varierar några millimeter och göra att tvåhålspärlan sitter snett. Var uppmärksam och testa att byta ut en pärla mot en annan som är lite större eller mindre. Exempel finner du i Lava Cuff, I Love You Bracelet, Dainty Faux Lariat, Lavender Lemonade Memory Wire Bracelet, Deep Twilight, Flower Field, Domino Beads Bracelet, Bracelet Elegance on the Double och Black Onyx Bracelet.

Ett passande tillfälle att använda tvåhålspärlor är när du gör ett armbandsur. Pga av urets tyngd är det bra att ha ett stabilt armband till det och då är sliders eller tvåhålspärlor idealiskt. För ett exempel, se Larvikite Lustre Watch Strap (projekt nr. 8).

En bild på ett halsband, som använder sig av en stor "tvåhålspärla" som hänge finner du hos Artchix (klicka för förstoring). Hur du gör armband med tvåhålspärlor som har hålen på "fel" håll beskrivs bl a hos Ink Stains. Hon använder elastisk tråd: du kan även använda icke-elastisk tråd och avsluta med ett lås.

Gör du halsband, som ska svänga i ett kurva (till skillnad från chokers/collars) måste du istället för att göra avstånden lika långa, beräkna hur mycket större mellanrum det måste vara mellan tvåhålspärlorna på den nedre tråden jämfört med den övre. Se Flattering Curves och Sparkle on the Double för exempel. I Get to the Point finner du ett halsband som också demonstrerar hur pärlor som har sina två hål i ovankanten ger fina "uddkanter" till smycket.

Bara för att tvåhålspärlor har två hål betyder det dock inte att du är begränsad till att göra tvåradiga smycken -- se Pink Memory Wire Bracelet, som utnyttjar pärlornas form i ett treradigt armband och Between the Buttons som skapar ett gallerverk med dubbelborrade sötisar. Ett annat fiffigt sätt att använda tvåhålspärlor för att hålla fast ett hänge hittar du i Innovation Necklace.


Länkning och trådarbete
Som du ser på fotot ovan så går det även att länka samman tvåhålspärlor. Det är viktigt att tänka på att öglorna blir jämna för att inte pärlorna ska hamna på sniskan -- markera på din rundtång eller använd en speciellt tång för att föra jämnstora öglor om du tycker det är svårt att få alla öglor lika stora.

Ett exempel på länkat projekt finner du i Magma Flow Earrings. Smala tvåhålspärlor av den typ som ofta används som distansbommar kan även länkas samman på ett sätt, som inte kräver samma millimeterprecision -- se detta armband. Ett helt annat sätt att göra länkar av tvåhålspärlor beskrivs i denna video -- passar speciellt bra för ruterformade pärlor då det i princip är två briolett wraps/snurröglor som görs på pärlan, vilket fungerar bäst på topborrade pärlor.

Beadwork.about.com kan du lära dig att göra ett lås av metalltråd och tvåhålspärlor. Perfekt för tvåradiga smycken! Och vill du göra ett hänge av en pärla med vertikala hål -- vanligt med s k bamboo tiles -- så beskrivs det i tydliga bilder på CraftZombie. Jämför även hängena i halsbandet Striking Structure.

Pearl Cross Medallion är ett hänge som görs med pärlor och metalltråd.

Många projekt i metalltrådsarbete (wirework), som inkluderar pärlor, kan anpassas för att istället göras med tvåhålspärlor. Några projekt använder sig av tvåhålspärlor så som Double Drilled Bead Ring. Med "platta" pärlor kan det vara en fördel att använda tvåhålsvarianter då det blir lättare att förankra pärlan så den inte kan vippa.


Pärlsömnad
Självklart kan du också inkorporera tvåhålspärlor i sydda pärlarbeten. Enklast är att använda lite mindre pärlor, som inte belastar pärltråden för hårt. Miyuki har tagit fram en tvåhålspärla speciellt för sydda tekniker och på deras produkthemsida kan du få både inspiration och instruktioner till några olika projekt.

Leslee Frumin säljer kit till ett halsband och ett armband i cross-weaving (jämför även Between the Buttons ovan): Margo's Ritzy Necklace respektive Ritzy Bracelet. Cross-weaving, som kan göras med smyckesvajer eller starkare/grövre tråd, passar speciellt bra till lite större tvåhålspärlor.

Pärlor med en rak och slät sida skulle också kunna förses med sydda "ramar" av den typ som är vanliga på franska pärlsajter -- se t ex hänget Cristal Beauty m fl på Tulipes blog.


Pärlvävning
Hittills har jag mest sett de ovan nämnda tila beads användas i pärlvävning. Bilder och övergripande instruktioner finner du här.


Pärlbroderi
Tvåhålspärlor kan sys fast som vilka pärlor som helst i ett broderi och kan med fördel användas istället för cabochoner. Tänk på att tvåhålspärlor med platta baksidor, så som nailheads, fungerar bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails