Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 11 maj 2010

Mönstertips: Hängen av glass tiles och glascabochoner


Ett relativt lätt sätt att skapa egna hängen är att limma fast papper och bilder på glascabochoner/-stenar eller glass tiles (platta ofärgade glashängen utan hål). Antingen limmas bilden fast på glasbitens baksida och täcks med skyddande epoxilim (harts) eller så läggs bilden mellan glaset och ett bakstycke. Här får du exempel på bådadera.

Jämför även med collagesmycken eller resin bezels där bilder täcks med harts istället för glas (fler exempel finns i inlägget Fotosmycken). Ett alternativ är även s k soldered pendants där bilder läggs mellan två glasskivor som lödas fast med tennlod i vad som kan liknas vid tiffanyteknik.

Dessa projekt är lika populära bland barn som vuxna. Om du gör hängen tillsammans med barn kan det vara bra att välja lim därefter, t ex giftfria Diamond Glaze före epoxiharts eller E6000.



Material
Det finns glass tiles och glascabochoner att köpa i vissa pärlbutiker. Den största skillnaden mellan de två är att cabochonernas form förstorar upp motiven, vilket de platta glashängena (glass tiles) inte gör. Tiles kan dessutom köpas i fyrkantiga former medans cabochonerna (ibland sålda under betckningen glass domes) enbart är runda eller ovala.

Genomskinliga cabochoner kan du även finna i akryl, som är lättviktigare och billigare, men också repas lättare. Det går också att gjuta egna cabochoner av epoxiharts så som visas i detta projekt. Panduro gör en variant på dessa hängen där de använder akrylplattor och papper som fästs med dubbelhäftande tejpark.

Det går även att använda ofärgad glasmosaik och dekorglasstenar av det slag som används i bl a blomstervaser, men dessa är oftast inte lika klara som ovan nämnda hängen/stenar: de kan ha inslag av luftbubblor och har i jämförelse med riktiga glascabochoner ofta en grönaktig ton. Dessutom är dekorstenarna inte alltid helt runda -- något som kan vara lite problematiskt om du ska limma fast dem i fattningar. Mosaik- och dekorstenar har ojämnheter, är skrovliga, på undersidan likväl som de kan ha bubblor i själva glaset. Detta kan påverka hur tydligt bilden syns genom glaset, men hur mycket det gör beror delvis på motivet. Jämför bilden nedan där glascabochonen syns nere till höger: dekorstenen uppvisar några matta ränder medan mosaikbiten är tydligt "bubblig".


Det går att använda många olika typer av papper och det finns även färdiga collage sheets, som är designade just för att använda till hängen. Foto och bläckstråleutskrifter kan också användas, men de kan behöva förseglas med tejp eller decoupagelim först för att inte limmet ska få färgerna att blöda.

Som synes i projekten nedan använder olika personer olika typer av lim för dessa hängen, det kan vara allt från Diamond Glaze till epoxiharts. Välj det du trivs bäst med och tycker håller bäst.


Instruktioner och projekt
De flesta projekten handlar om att använda papper och bilder för att skapa fina hängen, men jag vill börja med två projekt som istället använder glitter på baksidan av cabochonerna: Young Hollywood och Cool Breeze.

Fler projekt och instruktioner för cabochoner, eller bubble charms som de också kallas, finner du hos eHow, Nunn Design, FusionBeads (annorlunda namnsmycke), Beadaholique och Hyo-pon på DeviantArt. För en infattning, som kräver kunskaper i silversmide, se charmiga Personalized 'Mama' Ring. Inspiration kan du även få hos PhotoJewelryMaking.com, som förutom "bubble photo jewelry" har kit/inspirationstips för glass tiles.

Vilket alltså för oss in på de plattare glashängena. Det finns en mängd olika tutorial varav vissa använder olika lim/material och olika typer av upphängningar så kika gärna på flera olika även om du bara vill lära dig grunderna. Instruktioner finner du hos t ex Sugar Bee, Beads Online, Beadaholique, eHow, John W. Golden (YouTubevideo), Create-A-Pendant, Lindsey Gray (YouTube), Lazy Daisy Glass och The Hybrid Chick.


Tips: För fler idéer kring hur du kan infatta dina nya cabbar, se Cabochoninfattningar del 1. Sydda tekniker och Cabochoninfattningar del 2. Metall och övrigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails