Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 2 februari 2009

Teknik: Resin bezels


Hängen, berlocker och andra smyckesdelar med bilder förseglade i harts (eng. resin) har blivit omåttligt populärt bland åtminstone amerikanska pärlare -- "all the rage" enligt en rapport från en pärlmässa jag läste om -- och idag kan du hitta olika hartsprodukter och passande infattningar i ett flertal pärlbutiker i USA. Inte minst används de för att skapa collagehängen och vintageinspirerade smycken. I Sverige har jag ännu inte sett så mycket av detta än.

Vad använder de då för harts? Det handlar dels om klassisk epoxiharts av icke-gulnande smyckeskvalitet, men också om enklare produkter som Amazing Glaze och Diamond Glaze. Diamond Glaze är den produkt som är enklast att använda, men som ger minst genomskinligt resultat. Instruktioner till hur du använder limmet (som det alltså är) finns t ex här. Detta är per definition inget harts, men eftersom det används till samma hängen tar jag upp det här.

Amazing Glaze är ett hartspulver (plast), som smälts i en vanlig hushållsugn. Instruktioner -- liksom en stor bredd på stilar -- hittar du hos Ornamentea, FusionBeads och JudiKins. Tänk på att ju djupare infattningen är desto fler gånger kan du behöva fylla på med pulver för att den färdiga ytan ska bli jämn eller något upphöjd. Jag har inte testat Amazing Glaze -- på fotot ovan har jag däremot använt UTEE (se detta inlägg) på samma sätt istället.

Till skillnad från produkterna ovan kräver epoxiharts mer tålamod och noggrannhet, men det är samtidigt den produkt som ger bäst resultat och är -- förhållandevis -- traditionell inom smyckestillverkning. Tvåkomponentspoxiharts, som måste vara av rätt kvalitet och inte vanligt lim, blandas helt enkelt efter tillverkarens instruktioner och hälls över hänget. Grunderna på ett lätt sätt visar FusionBeads och en bra instruktionsvideo i tre delar med John Golden hittar du på YouTube. Missa inte heller denna artikel från Art Jewelry. Fakta på svenska om att tillverka smycken i epoxiharts hittar du hos Kinn. Tänk på att du måste vara noggrann med att blanda de två komponenterna i helt lika delar för att massan ska stelna utan att bli skör.

En smidigare typ av epoxiharts är de nya UV-härdande hartserna, som Magic-Glos från Lisa Pavelka eller Gel du Soleil från JudiKins (som även gör Amazing Glaze och Diamond Glaze). Detta är enkomponentsharts, som kan användas direkt från flaskan. Istället för att blanda i en härdare, som är fallet med vanligt epoxiharts, så härdar dessa varianter endast i UV-ljus. Det betyder att hängena antingen måste ligga i solljus eller -- snabbare och pålitligare -- under en UV-lampa. Förutom länkarna ovan så hittar du instruktioner hos FusionBeads: Using Gel du Soleil on a raised surface samt Using Gel du Soleil with a collage pendant.


För inspiration, se t ex designidéerna hos Beaducation samt FusionBeads White Rose och Infatuation.


PS! Gillar du detta kanske du även är intresserad av mina tidigare inlägg Soldered pendants respektive Krympplast, harts, UTEE och andra plaster (pärltillverkning). Missa inte heller Det ska vara collagesmycken och Hollow forms resin bezels och resin plique a jour.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails