Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 5 januari 2010

Teknik: Hollow forms resin bezels och resin plique à jour


Det blev mycket engelska för något som kan sammanfattas som att fylla (epoxi)harts i smyckesdelar med ihåligheter. Under året som gått har jag sett olika varianter av detta poppa upp, som en del av den stora trenden med resin bezels (se även fotosmycken, image transfers samt Det ska vara collagesmycken). Exempelvis finner du det i Cynthia Thorntons nya bok Enchanted Adornments och vinternumret av Belle Armoire Jewelry 2010. För att bara nämna två exempel.

Det är i grunden samma teknik, men för två olika syften och två olika stilar. I plique à jour fyller man harts i små inneslutningar i filigrandelar (jämför cloisonné) medans hollow forms vanligen är en enda stor form. En annan skillnad är att man i plique à jour använder färger på ett annat sätt, för hollow forms används ofta klar harts eftersom man istället använder den för att kapsla bilder och objekt. Gränserna kan dock vara flytande.

För båda två gäller att ljuset lyser genom hartsen eftersom bakstycke saknas -- om inte opaka färger eller inneslutningar används -- något som är speciellt effektfullt för smyckesdelar, som ska användas i örhängen.


Att fylla harts i smyckesdelar utan bakstycke
Det som gör dessa typer av smyckesdelar speciella är att man fyller hartsen i något som i princip är en ram. Filigrandelar och hollow forms saknar nämligen helt ett bakstycke. Det ställer också speciella krav: du måste ha någon form av temporär barriär, som hindrar hartsen från att flyta ut under smyckesdelarna eller fastna i underlaget. För detta används tejp. Bred packtejp eller tejpark är vanligast och ibland nämns även maskeringstejp som alternativ. Tejpen ska var mycket klistrig för att hartsen inte ska fästa på den.

Rengör även metallen så att fett eller orenheter inte får hartsen att släppa (läs gärna Rings & Things pdf-fil Gluing Hints for Metal Findings). Använd inte heller för grunda ramar -- då kan hartsen få för lite yta att fästa sig vid.


Hollow forms
Enkla beskrivningar på hur du gjuter harts i dessa baksideslösa formar har FusionBeads och Beading Daily. Instruktioner finns även i 3 Ways to Use 2-Part Epoxy Resin av Nanz Aalund, Jill Erickson, Hadar Jacobson och Joslin Streich (ursprungligen publicerad i Art Jewelry, March 2007, och kan även köpas här) samt hos Objects and Ornaments.

En bra artikel med projekt av Shannon LeVart finner du i Belle Armoire Jewelry winter 2010 (följ länken för en bild på hängena). Där används pappret som utgör motivet även som bakstycke. Artikeln har även några övergripande instruktioner för hur du skapar dina egna ramar med hjälp av trådarbete och ev. lödning.


Resin plique à jour
Plique à jour, ung. öppen för ljus eller gallerverk som släpper in dagsljus, är en mycket svår och tidskrävande typ av emaljering (se t ex denna artikel och detta mindre gratisprojekt). Utseendet påminner till viss del om glashantverk i tiffanyteknik eller glasmålning. En resultat liknande det som fås vid användandet av emalj kan man på ett lättare sätt få genom att fylla de öppna ytorna i en filigrandel -- inköpt eller egentillverkad med harts, som färgsätts med pigment. Det kräver, trots att det är enkelt i jämförelse med den äkta plique-à-jour-tekniken, noggrannhet och tålamod.

Jag fann denna teknik för första gången i en bok om smyckestillverkning och det verkar inte finnas så mycket material på nätet. Dock fann jag en e-bok, som säljs av PennyDog Jewellery, som bl a inkluderar denna teknik (se några av hennes egna alster i tekniken här). Hur du färgsätter harts kan du läsa exempelvis hos FusionBeads eller ICE Resin.com. I övrigt kan du följa instruktionerna för hollow forms, enda skillnaden är att i plique à jour får du vara lite försiktigare eftersom håligheterna är så små. I hängena på fotot ovan använde jag till exempel en tandpetare för att fylla micapigmentsfärgad harts i de små hjärtanen.


PS! Du kan även göra s k faux cloisonné genom att fylla celler i en smyckesdel med färgat harts -- detta är inte minst vanligt i många berlocker (jämför detta projekt.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails