onsdag 7 oktober 2009

Noterat: Det ska vara collagesmycken


Trenden i det stora pärllandet i väst är tydlig: få saker är så populära som collagesmycken. Det är ingen ny trend, som plötsligt uppstått, vilket alla som hänger på Etsy vet, utan en som växt med åren och nu kanske står på sin höjd. På sistone har butiker som FusionBeads, Artbeads, Ornamentea, Beadaholique och Rings & Things utökat sitt sortiment med berlocker/hängen för collage- och bildsmycken samt tagit in hartser med mera.

Vad är då detta? Enkelt uttryckt handlar det om hängen och berlocker som pärlare fäster bilder på. Antingen klipps bilderna ut på papper eller så görs s k image transfers. Det kan vara så enkelt som decoupage, men oftast används någon form av hart eller hartspulver, vilket ger en tjock glansig yta. Även genomskinliga glasstenar används för att täcka bilderna. Också soldered pendants kan räknas till denna trend. För mer inspiration och tekniker, se tidigare inlägg som Resin bezels, Hängen av glass tiles och glascabochoner, Försegla papper i harts, Image transfers, Moderna smycken i modern materialmix (boktips), Smyckestillverkning för scrappare, Decoupagepärlor, Fotosmycken med flera. För tips om bilder, se även detta inlägg.

Bilderna som används är ofta retroinspirerande, inte minst kopior av gamla svartvita eller handkolorerade foton och vykort. De ska gärna ha en viss patina, t ex romantiskt "shabby chic" eller viktorianskt stuk, men även 50-talet, mellankrigstid och sekelskiftet lockar. På detta sätt följer pärlarnas trend en större strömning i samhället där vintage och nostalgi blivit en stark trend i kläder, inredning, make-up, smycken, böcker och livsstil. Om detta skrivs bland annat i Femina nr 10/2009, som visar hur vågen syns överallt och att shopping i second handbutiker inte längre är ett sätt att spara pengar utan istället att finna unika och genuina kläder. Nostalgin och vintagetrenden ses som en utlöpare av de senare åren önskan efter äkthet och ursprung, efter något genuint. Samtidigt som de glada gamla tidernas estetik kan ge en känsla av trygghet och skapa en personlig, unik stil.

Och när vi ändå är inne på Femina kan vi ju se vad de säger om smycken och nostalgi: "Kamésmycken, modet från slutet av 1800-talet med broscher och medaljonger med guldinfattade kaméer av agater, onyx och snäckskal är modernt igen. Syns hos såväl Annina Vogel, kändisarnas älskling när det gäller vintagesmycken, som hos KappAhl." (s. 61)

Ja, för pärlare är väl vintage inte heller något nytt? Vintagepärlor är hett eftertraktade och kan betinga stora summor. Utöver äkta vintage och antika pärlor säljs även "vintage-style beads", "beads made with vintage molds", "beads made of old stock glass" och liknande. Samt, förstås, den obligatoriska skräphögen av nytillverkade pärlor som bara ges epitetet vintage för att sälja bättre (och dyrare).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails