Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 25 maj 2009

Mönstertips: Fotosmycken

Med modern teknik är det inte bara enkelt att ta många foton på två- såväl som fyrbenta familjemedlemmar. Det är också lätt att skriva ut fotona på olika material för tillverkning av personliga fotosmycken. Här följer ett antal projekt, som gör fotosmycken på många olika vis, fjärran från de traditionella fotomedaljongerna. Notera att fotosmycken här är lika med smycken med foton på nära och kära.

Tänk på att inte använda originalfotografier utan bara kopior så långt som möjligt så att du alltid har ett helt foto kvar. Det säger kanske sig själv, men är värt att upprepa. Gamla foton kan scannas in på datorn och skrivas ut, med eller utan bildredigering, medan digitala foton kan redigeras efter behov och skrivas ut direkt.

I morgon tänkte jag fortsätta tipsa om smycken och pärlarbeten på temat minnen: Minnessaker. Missa inte det.


Inramat
Det allra enklaste sättet att göra fotosmycken är att fästa ett foto i en medaljong eller mellan två små glasskivor som sätts i en ram/hänge. För exempel på det senare, se Ranger Ink.

Vill du inte använda färdiga ramar så kan du göra dina egna av kopparfolietejp, som lämnas bar eller täcks med tennlod (s k Soldered pendants -- se inlägget för mer om tekniken). Projekt för sådana fotosmycken finner du hos FusionBeads, HGTV och Volcano Arts.

Mer avancerat är detta tvåsidiga hänge samt Perzonalized Mama Ring, som kräver kunskaper i silversmide. Ramar kan även göras av polymeralera (se även här) och många andra material efter tycke och smak.


Decoupage och hartsingjutning
Decoupage är ett mångsidigt sätt att fästa pappersfoton på olika underlag. Varianter på denna teknik finner du i Keepsake Photo Pendant/Pin samt Fragment Family Bracelet. "Polymerleravarianten" av decoupagade fotosmycken finner du här. För mer grundläggande instruktioner till decoupage, se Decoupagepärlor.

Att gjuta epoxiharts över fotona är ett annat alternativ, som du kan läsa mer om under Resin Bezels samt dessa gratisinstruktioner. För en betaltutorial, se How To Make Your Own Custom Photo Jewelry. En fin fotonyckelring med texten we [hjärta] Nana tipsar Beaducation om. En mängd fina inspirationsbilder på ingjutna fotosmycken finner du hos den amerikanska specialisten Photojewelrymaking.com. Se även Hängen av glass tiles och glascabochoner.

Istället för epoxi kan du använda hartspulver som Amazing Glaze eller UTEE. En bra instruktionsvideo till hur du använder Amazing Glaze hittar du hos JudiKins. Fotosmycken med hartspulver hittar du hos FusionBeads.

Judi nämner även Diamond Glaze, som är lite som ett vanligt hobbylim, som blir klart när det torkar. Fotoprojekt med glazen har FusionBeads (se även projektet Gus).


Tejpat och limmat
I Friends & Family Photograph Bracelet används plasthängen där fotona fästs på baksidan, som är täckt med tejp. Jag vet inte om dessa preparerande plastark finns att köpa i Sverige, men du skulle kunna göra samma typ av smycken med akrylhängen och dubbelhäftande, genomskinlig tejp, som i dessa projekt från Panduro.

Dubbelhäftande tejp skulle säkerligen också fungera som alternativ till det lim som används i lager-på-lagerhängena i Photo Charm Bracelet and Earrings Set. För att hålla ihop de olika lagren av papper så tejpas kanterna med silverfolietejp. Folietejptekniken används även Microscope Slide Brooch -- jämför soldered pendants ovan.

Foton fastlimmade i smyckesdelar (s k blanks) kan även täckas med klara akrylcabochoner -- se How Do I Make Bubble Photo Jewelry för exempel.


Krympplast
Foton kan även skrivas ut från datorn på andra ark än papper, så som krympplast, t-shirtspapper, dekalark med mera. Observera att du endast kan skriva ut på produkter speciellt utformade för detta så läs på förpackningen noga!

Krympplast finns att köpa i just varianter för utskrifter och kan användas för annorlunda fotosmycken. Projekt finner du hos DIY Network samt i Sherri Haabs bok Designer Style Jewelry (recenserad här).


Transfers
Ännu ett alternativ är att använda en utskrift, som sedan överförs på ett annat material som polymerlera eller läder. För läder används t-shirtpapper för mörka tröjor (viktigt!), vilket beskrivs i Haabs ovan nämnda bok. Hur du överför foton på polymerlera kan du läsa på Beads, Baubles and Jewels. Notera att sajten kräver registrering, vilket är gratis. Fler tekniker kan du läsa om här samt på Glass Attic.

Du kan även använda specialpapper för låtsastatueringar (water tatoos) och överföra bilden på bambu, som i Bamboo Tile Photo Transfer Pendant. Denna teknik kan även användas på polymerlera och flera andra underlag.


Fotogravyr
Det finns flera svenska företag som säljer produkter, bland annat halsbandshängen, graverade med kundens foton. Detta kan också vara ett alternativ att använda sig av som grund för att göra egna fotosmycken. Gör en sökning på ordet fotosmycken så hittar du ett antal sajter som erbjuder denna service.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails