Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 26 maj 2009

Mönstertips: Minnessaker


Igår tipsade jag om olika sätt att tillverka fotosmycken med bilder på familjemedlemmar, släkt och vänner. Idag tänkte jag fortsätta med något mindre tips på olika sätt att skapa smycken och andra pärlade ting för att minnas olika händelser och personer. Antingen till dig själv eller osm presenter till andra.

Tanken är att ge lite olika exempel på teman, tekniker och ting, som du sedan kan utgå ifrån när du vill skapa egna smycken och pärlarbeten. Missa inte heller mitt tidigare inlägg Namnsmycken, affirmationsringar och quote pendants för mer inspiration och Personliga smycken med fingeravtryck.



Barn och barnbarn
För att minnas den nyfödde och dopet finns många alternativ till minnessaker. Som dessa stansade berlocker med initialer och födelsedatum eller Baby Rattle Crystal Drop. Den lilles första hårlock bevaras i Dustin Wedekinds First Haircut Box och första julen hålls i minne med Katie Hackers julgranshänge Baby's First Christmas.

Mammor, mormödrar och farmödrar (männen är ganska bortglömda här) tillägnas smycken med barnens namn och/eller månadsstenar i projekt som Mother's Family Tree Pendant, Mommy's Little Gems och redan nämnda Sisters Charm Bracelet. I Children's Art-Charm Necklaces är det barnen själva som skapar hängena: motiven är nämligen nedminskade kopior av barnens teckningar.


Dagar, händelser, platser
Vissa händelser i livet -- positiva eller negativa, stora eller små -- är värda att minnas länge. Och kanske finns där också något sparat från den dagen. Istället för att samla det i en klippbok (föregångaren till scrapbooking) eller ask så kan det kanske vara ämne för ett smycke.

I Memory Pendant ramar Jackie Guerra in en del av en biljett från en speciell konsert (en kopia funkar också för den som inte vill klippa i originalbiljetten). Dottie Hoeschen fäster en sten från semesterresan som fokalpunkt i sitt Summer Memory Necklace. PlaidCrafter stylar om sliders för ett armband med gamla foton från familjealbumet. Birthday Cake Crystal Drop är tänkt som en present till jubilaren.

Många olika typer av tillfällen och personer får du mönster till i Deb Moffett-Halls Scrapbook Memories Beaded Photo Fram Ornament, vilka finns i temana Happenings & Pets (födelse, examen, bröllop, födelsedag, bröllop, pension) och Family Designs med flera. Det är sydda paneler, som täcker julgranskulor, och kombineras med foton.

Mer dekorationer och bröllopstema finner du i Wedding Crystal Drops samt Love Wedding Picture Frame Panel. Tips på examenstema finns i Graduation Duo Crystal Drops and Tassel.


Minnen från en livstid
Man behöver inte vara särskilt gammal för att ha samlat på sig en mängd småsaker med tillhörande speciella minnen: en knapp från mormors syskrin, en berlock som man fick i doppresent, en liten snäcka från semesterresan, mutter från pappas verkstad, gamla gratulationskort, paljetter från bästisen i ettan, en speciell samling pärlor med mera. Många sådana små minnen kan vävas in i smycken.

Några exempel på detta finner du i Memory Talisman Bracelet och Robin Atkins tipsar om att väva in personliga minnesssaker (som berlocker, pärlor och liknande) i Beaded Treasures. Ett helt annorlunda sätt att bevara små minnesssaker i smycken finner du i Jane Konkels Pocket-watch Locket där foton och småting kan visas upp bakom glas. I Plastic Memory Necklace används upphittade föremål på ett liknande vis, men ingjutet i epoxiharts. Se även Barbara Ellis Keepsake Charm Necklace.


Minnen av de bortgågna
Redan i Fotosmycken tipsade jag om olika sätt att använda foton av bortgågna personer, både nära och långt bort i tid, i smycken. För att forsätta på det spåret vill jag först tipsa om Lynn Davis halsband i minne av sin moster, vilket hon skriver om i Art Bead Scene Blogs Studio Saturday Remembers. Här samsas foton, text och berlocker med olika mening. Det första jag fastnar för är att hon valt att inte visa kvinnans ansikte utan fokuserar på andra aspekter i ett gammalt foto av henne som barn under depressionen. Detta gör smycket personligt, men också privat: vem kvinnan är vet endast bäraren. Här syns en flickas hand på ena sidan och hennes skor på den andra tillsammans med korta utsnitt av meningar från en gammal bok, vilka har en speciell betydelse för skaparens minne av sin faster. Till sist finns där en treuddig berlock, som står för mostern och hennes två syskon.

Ett annat sätt att minnas de före oss finner du i Linda Blinns Chandelier Pendant. Där decoupagar hon fast kopior av gamla texter med speciell betydelse på kristallhängen. Som exempel ges mor-/farföräldrarnas kärleksbrev eller historiska familjedokument (födelseattest, vigselbevis) med mera.


Slutord
Överst syns ett halsband (tyvärr inte världens bästa bild) jag skapade efter att en av våra katter, Vitis, blivit ihjälkörd och kort därefter dog hans bror. Till minne av dem tog jag två små, ca 1 cm höga, peruanska keramikpärlor i form av katter och målade dem med akrylfärg efter foton på Vitis och Svisston.

Att måla dessa var oerhört ledsamt då jag satt med deras foton framför mig och närgranskade dem, men det kändes också välgörande att på detta sätt få bearbeta sorgen och skapa minnen av dem som jag kunde bära med mig. För att skapa minnessaker som detta är inte bara ett sätt att hålla fast vid goda minnen eller fira en förändring i livet, det kan också vara ett sätt att bearbeta det dåliga. Numer hänger halsbandet från min sänglampa.

2 kommentarer:

  1. Ett fint minne av katterna. En bok som går ut på att bevara minnen, små minnessaker och berättelser i sydda smycken är The Art of Forgotten Things av Melanie Doerman. Melanie gick tyvärr bort i cancer innan hon fick se sin bok i tryck. Den här boken bevarar minnet av hennes konstnärskap. Instruktionerna i boken är utomordentligt bra med många nyttiga tips. Jag tycker att smyckena i boken har inspirerat mig till den här typen av skapande, som tidigare kändes främmande för mig. Självfallet är det sannolikt omöjligt att exakt kopiera Melanies smycken. Milka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det är ett minne som är mig verkligen kärt. Tyvärr har jag aldrig gjort det med katter som dött efter dem av olika anledningar, men jag rekommenderar verkligen att skapa minnessaker både för att hålla kvar de fina minnena och bearbeta sorgen.

      Tack för boktipset också -- ett riktigt bra komplement till tipsen ovan (också är det ju alltid roligare med en riktig bok att gotta ned sig i).

      En bok om minnen, som själv blev ett minne över en omtyckt pärlare. Det är alltid sorgligt att höra om personer som dör före de får se sina böcker i tryck, får se resultatet. Nu senaste berättade en sf-författare att han är döende och förlaget försöker nu hinna ge ut hans sista bok innan han går bort så att han ska få se den.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails