torsdag 10 november 2011

Projekt: Personliga smycken med fingeravtryck

72/365 Pendant


Ibland kan man råka lämna fula, oavsiktliga fingeravtryck på smycken, men den tvetydiga rubriken syftar på personliga smycken där man använder sig av fingeravtryck från någon (t ex barn, barnbarn, make/maka) istället för namn eller foton. Det finns även de som vill ha sina fingeravtryck på vigselringarna, invändigt eller utvändigt. Med nyfödda kan det vara svårt att ta tydliga fingeravtryck så då används ibland hand- och fotavtryck istället, om de inte blir för stora.

Det vanligaste materialet för dessa smycken är silverlera. Den består av ett hållbart och värdefullt material (= perfekt för smycken som ska vara för livet -- och kanske i generationer framåt) samtidigt som lerformen gör att det är enkelt att skapa fingeravtryck i den obrända metallen. För en minitutorial, se PMC Tips. Instruktioner finns även i tidskriften Metal Clay Artist Magazine, volume 2 issue 1 (finns att köpa i både e-format och som tryckt tidning).

Maggie Bergman har skrivit en e-bok som heter How to Make Fingerprint Jewellery, som du kan läsa mer om här. Den inkluderar tips på hur du tar fingeravtryck från kunder eller nära och kära som inte bor i din närhet och som du därför inte kan låta trycka sina tummar direkt i leran. På hennes hemsida hittar också videor med olika tips samt ett galleri med inspirationsbilder. Hon arbetar mycket med att skapa gjutformar av fingeravtrycken i fotopolymer eller silikonmassa istället för direkta avtryck i leran.

Du kan också göra enklare smycken genom att använda dig av andra typer av leror så som polymerlera. För instruktioner, se Sarah Ortega, The Crafty Crow och eHow. Dessa passar bra för t ex barn som vill göra egna smycken eller dig som inte har möjlighet att arbeta med silverlera eller annan metall -- men tänk på att smyckena inte blir lika hållbara som om de görs i metall.


För andra typer av personliga smycken, se Namnsmycken, affirmationsberlocker och quote pendants, Minnessaker, Wire writing, Fotosmycken och Silhuettsmycken.


Foto: Tim Ebbs, använt i enlighet med CC BY 2.0

1 kommentar:

 1. Hej!

  Vilka häftiga och personliga smycken!

  Jag har hittat jätte fina och personliga smycken som man gör efter sina egna foton. De går att beställa på tradera.

  personliga smycken

  Tack för en trevlig blogg!

  SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Related Posts with Thumbnails